İçeriğe atla

Sûdî Bosnevî

Sûdî Bosnevî
DoğumČajniče, Osmanlı İmparatorluğu
Ölüm1599 (?)
İstanbul, Osmanlı İmparatorluğu
Diğer ad(lar)ıAhmed Sûdî Bosnevî
MeslekŞarih

Sûdî Bosnevî, (d. (?), Čajniče - ö. 1599, İstanbul), Bosnalı Osmanlı alimi, şarihi.

Bosna-Hersek'in Çayniçe kasabasının Sudici köyünde doğdu. Foça'da ilk eğitimini tamamladıktan sonra İstanbul'da yüksek öğrenimini tamamladı. Diyarbakır'da Molla Muslihuddin Lari'nin ders aldıktan sonra Şam'a giderek Halim-i Şirvani'den Gülistan'ı okudu. Necef, Bağdat ve Kufe seyahatlerinin ardından hac görevini yerine getirip İstanbul'a geri döndü. Gılman-ı Hassa'da hocalık yaparken emekli edildi.

"Hazreti İsa ömrü boyunca duacı Sudi gibi hiç evlenmemiştir" şeklindeki sözüne istinaden hiç evlenmediği söylenir. Ölüm tarihine dair farklı tarihler rivayet edilmiştir. Sadi'nin Bostan'ına yazdığı şerhi 8 Mayıs 1598 tarihinde bittiğine göre Sudi'nin en erken 1599 senesinde öldüğü tahmin edilmektedir. İstanbul Aksaray'daki Yusuf Paşa Camii haziresine defnedildi.[1]

Fars dili ve edebiyatı konusunda derin bilgiye sahiptir. Hafız Divanı Şerhi çok takdir görmüş, Hafız Şirazi’nin divanının bu şerh ile layıkıyla anlaşıldığı belirtilmiştir.[2] Osmanlı Türkçesi ile kaleme aldığı Hafız Divanı Şerhi eseri Bulak Matbaası'nda 1834 veya 1835 yıllarında üç cilt halinde İsmet Settarzade tarafından Farsçaya tercüme edilerek 4 cilt halinde neşredilmiştir.

Eserleri

  1. Hafız Divanı Şerhi
  2. Gülistan Şerhi
  3. Bostan Şerhi
  4. Lugat-ı Şahidi Şerhi
  5. Risale-i Sudi Efendi
  6. Şerh-i Kafiye

Kaynakça

  1. ^ TDV İslam Ansiklopedisi, cilt: 37, sayfa: 466
  2. ^ "Hâfız, Sûdi Bosnevi ile anlaşılmış!". dunyabizim.com. 25 Kasım 2011. 26 Temmuz 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Şubat 2017. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Sokollu Mehmed Paşa</span> 36. Osmanlı sadrazamı

Sokollu veya Sokullu Mehmed Paşa, I. Süleyman döneminde Osmanlı donanmasının Kaptan-ı Deryalığı ve yine I. Süleyman, II. Selim ve III. Murad dönemlerinde 14 yıl Osmanlı Devleti'nin sadrazamlığını yapmış Osmanlı devlet adamıdır. I. Süleyman'ın son sadrazamı olmuştur. Hem Osmanlı İmparatorluğu'nun zirvede bulunduğu dönemi simgelemesi itibarıyla hem de icraatları, projeleri ve kişiliği sayesinde en önemli Osmanlı sadrazamlarından biri kabul edilir. II. Selim'in damadı ve Esmehan Sultan'ın eşidir.

<span class="mw-page-title-main">Hayâlî Bey</span> Osmanlı şairi

Hayâlî Bey (خيالى) Türk Divan edebiyatı şairinin mahlası. Asıl Adı Mehmet'tir. “Bekâr Memi” diye anılmıştır. Eserleri zengin bir hayal gücüyle yazılmış, ince ve duyarlı bir üsluba sahiptir.

Molla Hüsrev d. Karkın - ö. 1480, İstanbul) Fıkıh alimi ve devlet adamı.

Malkoç Yavuz Ali Paşa, III. Mehmed ve I. Ahmed saltanatı döneminde 16 Ekim 1603 - 26 Temmuz 1604 tarihleri arasında dokuz ay on bir gün sadrazamlık yapmış bir Osmanlı devlet adamı.

<span class="mw-page-title-main">İbrahim Sarim Paşa</span> 181. Osmanlı sadrazamı

İbrahim Sarim Paşa, Osmanlı devlet adamı ve diplomattır. Abdülmecid saltanatında 29 Nisan 1848-12 Ağustos 1848 tarihleri arasında üç ay on üç gün sadrazamlık yapmıştır. Ayrica Hariciye Nazırlığı, Maliye Nazırlığı ve Ticaret Nazırlığı görevleri yapmıştır.

Niyâzî-i Mısrî,, Halvetiye tarikatının Mısriyye kolunun kurucusu olan mutasavvıf ve şair.

Azmizade Haleti, Osmanlı Divan şairidir. Osmanlı zamanında doğmuş, kadılık, kazaskerlik ve şairlik yapmıştır. Asıl adı "Mustafa" idir.

<span class="mw-page-title-main">Kaptan-ı derya</span> Osmanlı Donanmasının Amirali

Kaptan-ı derya, Osmanlı İmparatorluğu'nda donanma komutanlarına verilen addır.

Abdürrahman Eşref, Osmanlı alim ve divan şairidir. Kıbrıs Mollası adı da verilir. İstanbul'da doğmuştur. Divan şairi Ahmed Nedim'in amcası olduğu bazı kaynaklarda geçse de aslında Nedim'le herhangi bir akrabalığı yoktur. Medresede öğrenim gördü. Abdürrahman Eşref uzun süre Kıbrıs kadılığı da yapmıştır.

Abdullah Bosnevi (1584-1644), Osmanlı Devleti'nde Melami mutasavvıf ve şair.

<span class="mw-page-title-main">Abidin Paşa</span>

Prevezeli Abidin Paşa, Osmanlı Devleti'nin son döneminde hizmet vermiş bir devlet adamı ve yazardır.

Molla Fenari,, din alimi, müderris, Osmanlı Devleti'nin ilk şeyhülislamı.

<span class="mw-page-title-main">Lâmiî Çelebi</span>

Lâmiî Çelebi (1472-1532), divan şairi ve mürit. Asıl adı Mahmut'tur.

<span class="mw-page-title-main">Mehmed Şekib Paşa</span>

Mehmed Şekib Paşa, Tanzimat döneminin Hariciye Nazırlığına kadar yükselmiş bir Osmanlı diplomatıdır.

Hoca Sinan Paşa, 15. yüzyıl Osmanlı kelam alimi, matematikçi ve devlet adamı.

İsmâil Rusûhî Dede ya da Ankaravî İsmâil Rusûhî Efendi, Galata Mevlevîhânesi şeyhlerindendir. Mutasavvıf kimliğinin yanında devrinin önemli ilim adamlarından olan Ankaravî, değişik konularda yirmi dört adet eser yazmıştır. Bazı kaynaklarda eser sayısı 28 olarak belirtilir. Mesnevi hakkındaki çalışmalarıyla da Anadolu tasavvuf hareketinin önde gelen isimleri arasında yer alır.

Taşköprülüzade Ahmed, Taşköprüzade Ahmed Efendi ya da tam adıyla Taşköprülüzade İsameddin Ahmed bin Mustafa, Osmanlı Devleti'nin ilk bilim tarihçisi ve ilk ansiklopedi yazarıdır. Osmanlı ulemasından olan Taşköprülüzade Ahmet Efendi, Biri "ilimler"i, diğeri ise "bilginler"i konu edinen eserleri kaleme almıştır. İlimleri ele alan cildi Miftâhü’s-Sa‘âde, bilginleri konu edinen cildi ise Şakâyık-i Nu’mâniyye adını taşımaktadır.

Fenarîzade Muhyiddin Çelebi, Osmanlı şeyhülislamı.

Türkiye Yazma Eserler Kurumu Başkanlığı tarafından yayınlanan kitaplar listesi, Türkiye Yazma Eserler Kurumu Başkanlığı tarafından muhtelif konularda yayınlanan eserleri içerir.

Molla Hayâlî, 15. yüzyıl Osmanlı alimi.