
Akçaabat, eski ismiyle Polathane, Trabzon ilinin bir ilçesi olup batısında Çarşıbaşı ve Vakfıkebir, güneyinde Düzköy ve Maçka, doğusunda ise merkez ilçe olan Ortahisar ilçeleri ile çevrilidir. Trabzon'un nüfus bakımından en büyük 2. ilçesi olan Akçaabat, köftesiyle ve horonuyla meşhurdur. İlçede 90'lı yılların sonuna kadar tütün oldukça önemli bir yere sahipti.

Helvacı, Trabzon ilinin Akçaabat ilçesine bağlı bir mahalledir.

Akdamar, Trabzon ilinin Akçaabat ilçesine bağlı bir mahalledir.

Çınarlık, Trabzon ilinin Akçaabat ilçesine bağlı bir mahalledir.

Çiçeklidüz, Trabzon ilinin Akçaabat ilçesine bağlı bir mahalledir.

Fındıklı, Trabzon ilinin Akçaabat ilçesine bağlı bir mahalledir.

Çayıriçi, Trabzon ilinin Tonya ilçesine bağlı bir mahalledir.

Kalemli, Trabzon ilinin Tonya ilçesine bağlı bir mahalledir.

Kalınçam, Trabzon ilinin Tonya ilçesine bağlı bir mahalledir.

Karaağaçlı, Trabzon ilinin Tonya ilçesine bağlı bir mahalledir.

Yıldızlı, Trabzon ili Akçaabat ilçesinde yer alan bir mahalledir.

Akçakale, Trabzon ilinin Akçaabat ilçesine bağlı bir mahalledir.

Kavaklı, Trabzon ilinin Akçaabat ilçesine bağlı bir mahalledir.

Manahoz Deresi, Manahoz Çayı, Manahos Deresi veya Manahos Çayı, Trabzon ilinin Sürmene ve Köprübaşı ilçelerinde bulunan, Karadeniz'e akan bir nehirdir. Nehirde bulunan 7 hidroelektrik santral toplamda 66 MW'lik enerji üretmektedir. Nehrin kaynağı denizden yaklaşık 2300 metre yüksekliktedir ve nehrin uzunluğu yaklaşık 40 kilometredir. Nehrin yatak eğimi %58'dir. Doğu Karadeniz Dağlarından doğan nehir kuzey yönünde akar. Nehir, Ksenofon ve komutasındaki 10.000 paralı askerin devetabanı yedikten sonra hastalandığı yer olarak bilinmektedir. Derenin yıllık ortalama debisi 230 hm³'tür. Derenin ana kolu Madur Tepesi'nden doğar. Dere, Hazmaağa Yaylası'ndan doğan ikinci kolla Arpalı köyünde birleşir ve kuzeye akmayı sürdürür. Doğudan Vartan Deresi, batıdan Vizara Deresi, Egşeho Deresi, Çifteköprü Deresi ve Ormanseven Deresi akarsuya katılır.

Fol Deresi veya Kumandere(Eski adı: Viopoli), Gümüşhane'nin Kürtün ilçesinden doğan, Trabzon'un Tonya ve Vakfıkebir ilçelerinden geçerek Karadenize akan bir nehirdir. Nehrin içinden geçtiği ilçelerden Vakfıkebir'in eski adı Foldur. Bu ad nehirden türemiştir. Coğrafyacı Heinrich Kiepert, bu nehirden Kerasun Dere olarak bahsetmektedir. Fol Deresi çevresinin antik Liviopolis olduğu iddia edilmiştir ama bu iddianın doğruluğu belirsizdir. Nehrin uzunluğu 45 kilometredir. Derenin yıllık ortalama debisi 130 hm³'tür.
Baltacı Deresi, Baltacı Çayı veya Yeniköy Deresi, Trabzon'un Hayrat ilçesinde doğan, Trabzon'un Of ilçesinden geçerek Karadenize akan bir nehirdir. Nehirde bulunan 3 hidroelektrik santral toplamda 44 MW'lik enerji üretmektedir. Nehir, I. Dünya Savaşı'nda Osmanlı ve Rusların kaşılaştığı yerlerden biriydi. 7 Mart ve 28 Mart 1916 tarihleri arasında, nehrin batısına çekilmiş Osmanlı birlikleri, Rus birliklerine karşı savaşmış, ancak 28 Mart 1916 tarihinde Rus İmparatorluğu Of'u ele geçirmiştir. Nehrin adı, buraya yerleştirilen Baltacı bölüklerinden gelmektedir. Nehrin havza alanı 200 km²'dir. Derenin yıllık ortalama debisi 352 hm³'tür.
Bahattin Çamurali ; Türk kemençe sanatçısı.
Ağasar Deresi, Akhisar Deresi veya Aksa Deresi, Trabzon'un Şalpazarı ilçesinde doğan, Trabzon'un Beşikdüzü ilçesinden geçerek Karadeniz'e karışan bir nehirdir. İlçenin en önemli derelerinden olan Ağasar'ın çevresinde 29 köy konumlanmıştır. Bu köylerde ağırlık olarak Çepniler yaşamaktadır. Derenin yıllık ortalama debisi 88 hm³'tür.
İskefiye Deresi, Trabzon ilinin Akçaabat ilçesinde doğan ve Çarşıbaşı ilçesinde Karadenize karışan bir nehirdir. Çarşıbaşı ilçesindeki en önemli akarsudur. Derenin yıllık ortalama debisi 40 hm³'tür.

Yenimahalle, Trabzon ilinin Akçaabat ilçesine bağlı bir mahalledir.