
Çuvaşlar (Çăvaşsem), Orta Volga bölgesinde özerk Çuvaşistan Cumhuriyeti'nde yaşamakta olan, Çuvaşça konuşan yaklaşık 2 milyon nüfuslu bir Türk halkıdır. Ortodoks Hristiyan olan iki Türk halkından biridir.

Çuvaşça, Rusya'nın orta kesiminde, Ural Dağları’nın batısında konuşulan çağdaş dönem Türki dillerden biridir. Türk dillerinin Ogur-Bolgar grubu öbeğinden varlığını korumuş tek dilidir. Çuvaşça, Çuvaşların anadili ve Çuvaşistan’ın resmî dilidir. Yaklaşık iki milyon kişi tarafından konuşulur. 2002 verilerine göre Çuvaşistan’da bu dili konuşan nüfusun % 92 etnik olarak Çuvaş, % 8’i ise başka etnik kökenlidir. Çuvaşça, okullarda eğitim dili olmasına ve medyada kullanılmasına karşın, Rusçanın yaygın kullanımından dolayı tehlike altında olan bir dildir.
Mitta Vaşleyi, Çuvaş şair ve romancı, çevirmen, denemeci ve edebiyat eleştirmenidir.

Çuvaşistan veya Çuvaş Cumhuriyeti, , Rusya'nın içinde yer alan federe cumhuriyettir. Cumhuriyetin adını aldığı Çuvaşlar, Türk halklarından biridir. Çuvaşistan, Rusya’nın orta kesiminde yer alır ve Haziran 1920’de kurulmuştur. Yüzölçümü 18.300 km²'dir. Nüfusu yaklaşık 1.350.000'dir. Başkenti Çeboksarı'dır.

İdil Bulgarcası, Volga Bulgarcası veya İdil Bulgar Türkçesi, Türk dilinin eski dönemlerinde İdil sahasında konuşulmuş, Çuvaşçaya yakınlığı ile bilinen, Türk dilinin Oğur grubunun tarihî yazılı dillerinden biridir. Tümü Moğol istilasından sonraki dönemde (1281-1361) yazılmış, Tataristan başta olmak üzere, Tataristan'da, Başkurdistan'da, Udmurtya'da ve Çuvaşistan'da Tataristan yakınlarında bulunmuş, 13. ve 14. yüzyıldan kalma Arap harfli 88'inin tarihi belli toplam 139 mezar kitabesindeki sınırlı dil malzemesiyle İdil Bulgarcası bir dereceye kadar bilinmektedir. Günümüzde bu dile en yakın dil Çuvaşçadır. Çuvaşlar İdil Bulgarlarının torunudur.

Çin ile Rusya arasındaki diplomatik ilişkiler, Sovyetler Birliği'nin dağılmasından ve 1991'de Rusya Federasyonu'nun kurulmasından sonra oldukça düzelmiş hale gelmiştir. Amerikalı uluslararası ilişkiler araştırmacısı Joseph Nye şu argümanı ileri sürmektedir:
- Sovyetler Birliği'nin çökmesiyle birlikte, fiili ABD-Çin ittifakı sona erdi ve bir Çin-Rusya yakınlaşması başladı. 1992'de iki ülke bir "yapıcı ortaklık" peşinde olduklarını ilan ettiler; 1996'ta "stratejik ortaklık"a doğru ilerlediler; 2001'de ise bir "dostluk ve işbirliği" antlaşması imzaladılar.

Alatır, Rusya'nın Çuvaş Cumhuriyeti'nde bulunan bir şehirdir. Şehir, Sura ve Alatır nehirlerinin birleştiği noktada yer almaktadır. Alatır, aynı zamanda Alatır rayonunun merkezidir. Yüzölçümü 41.7 km² olan şehrin nüfusu 2010 yılı itibarı ile 38.203'tür.

Şumerlya, Rusya'nın Çuvaş Cumhuriyeti'nde bulunan bir şehirdir. Şehir, Sura Nehri'nin sağ kıyısında yer almaktadır. Şumerlya, aynı zamanda Şumerlya rayonunun merkezidir. Yüzölçümü 13.8 km² olan şehrin nüfusu 2010 yılı itibarı ile 31,722'dir.
Lyoşa Rav, asıl adı Aleksey Vladimiroviç Rogojin, Çuvaş kökenli Sovyet yazar, Sovyetler Birliği üyesi.

İlle Ivanov Olayı veya "Vzyatka" gazetesi olayı- 58 yaşındaki Çuvaş şair ve yayıncı İlle Ivanov'un düşüncesinden dolayı Rusya Federasyonu tarafından yargılanması olayıdır. "Bana dilini göster, sana kim olduğunu söyleyeyim" başlıklı makale yazısı ile suçlanmıştır.

İlle Arsentiyeviç İvanov- (2 Temmuz, 1955 doğ.) — Çuvaş yazarı, şairi, gazeteci, kamu işçisi.
Artık Höm-Ottuk kızı Hovalıg (12 Mayıs 1951; Sug-Aksı köyü, Süt-Höl kojuunu,Tıva, Çağdaş Tuva edebiyatında eserler vermiş yayıncıdır. Tuva Cumhuriyeti Gazeteciler Birliği Başkanı. Kadınlar için "Ene sözü" gazetesi ve "Kadın" dergisi adıyla yayınlar kurdu.

Yarabaykası — Rusya'ya bağlı özerk cumhuriyet Çuvaşyada Murkaş ilçesinde yer alan tamamı Çuvaşlardan oluşan köy. Posta kodu — 429543. Tüm Rusya idari bölge nesneleri dağıtım sınıflandırıcı kodu - 97232888001. Devlet idaresi sektorü işlemleri sınıflandırma kodu- 2101300017800.
Tercüman 1883'ten 1918'e kadar Bahçesaray'da yayınlanan ve Rus İmparatorluğu'nda Türkçe konuşan nüfusunun basılı organı olan bir gazeteydi. Kurucu ve yayıncısı Kırım Tatar eğitimci İsmail Gaspıralı idi. Tercüman, 35 yıl boyunca yayınlanmış olan tarihteki ilk Kırım Tatar gazetesiydi.
2002 nüfus sayımına göre Tataristan'ın nüfusu 3.779.265'tir. Haziran 2010 itibarıyla bu rakam 3.780.400 olarak kaydedilmiştir.

Gennadiy Nikolaeviç Aygi, Çuvaş şairi ve tercümandı. Hem Çuvaşça hem de Rusça olarak şiirler yazmıştır.

İgor Sergeyeviç İvanov, hem Yeltsin hem de Putin yönetimleri altında 1998'den 2004'e kadar Rusya Dışişleri bakanı olan bir Rus politikacıdır.
Valentina Mineyeva, Çuvaş gazeteci, araştırmacı, yazar, Çuvaş halk dokumacısı, halk zanaatkarı, halk sanatının araştırmacısı ve popüleştiricisidir. SSCB Gazeteciler Birliği üyesidir.

Mariya Simakova - 23 Ocak 2021, Kügesi, Şupaşkar), Çuvaş araştırmacı, Çuvaş, Sovyet ve Rus dekoratif ve uygulamalı sanatlar sanatçısı, Çuvaş ulusal nakış alanında çalışan bir halk zanaatkarıydı. Rusya Federasyonu Onur Sanatçısı (2008).

Eduard Moçalov - Çuvaş gazeteci, girişimci ve halkçı aktivist. Sétev (Vzyatka) gazetesinin genel yayın yönetmeni.