İçeriğe atla

Szolnok

Solnok
Szolnok
Solnok bayrağı
Bayrak
Solnok arması
Arma
ÜlkeMacaristan Macaristan
İlJász-Nagykun-Solnok
İdare
 • Belediye başkanıFerenc Szalay (Fidesz)
Yüzölçümü
 • Toplam187.24 km²
Rakım68 m
En yüksek nokta101,3 m (3.323 ft)
Nüfus
 (2016)
 • Toplam72.333
 • Yoğunluk386.31/km²
Zaman dilimiUTC+01.00 (OAS)
 • Yaz (YSU)UTC+02.00 (OAYS)
Posta kodu
5000 – 5008
Alan kodu(+36) 56

Solnok (MacarcaSzolnok), Macaristan'ın ortadoğu kesiminde, Jász-Nagykun-Szolnok ilinin merkezi kentidir. Büyük Macar Ovası'nın merkezinde ve Tisza nehrinin kıyısındaki konumu onu yüzyıllar boyunca önemli bir kültürel ve ekonomik kavşak yaptı.

Tarih

İlk yerleşimler

Orta Çağ

Osmanlı dönemi

Stratejik konumu nedeniyle Macarlar ve Osmanlılar arasında çekişme konusu olan Solnok Kalesi, 1552'de Budin Beylerbeyi Hadım Ali Paşa tarafından Osmanlıların egemenliği altında alınmış ve 1685'e kadar Osmanlı egemenliğinde kalmıştır. 1553 yılında sancak merkezi haline getirilmiş ve cami ve hamam inşa edilmiştir. Günümüzde camiye ait minarenin kaidesi çeşme olarak kullanılmaktadır.[1] 1562 yılında Budin Valisi Güzelzade Rüstem Paşa tarafından Tisza nehri üzerinde 110 metre uzunluğunda ilk kalıcı köprü inşa ettirilmiştir. 2003 yılındaki kuraklıkta Tisza ırmağı seviyesinin düşmesi sonucu köprü kalıntıları ortaya çıkmıştır.[2] Osmanlılardan kalma çömlekler ve kullanılan aletler Damjanich János Müzesinde sergilenmektedir. Solnok, 1685 yılında Osmanlıların hakimeyeti altından çıkmıştır.

Osmanlı sonrası dönem

20. yüzyıl

Nüfus

2001'de Solnok nüfusunun %98'i Macarlardan, %1'i Çingenelerden ve klan %1'i ise çoğunluğu Alman olmak üzere diğer milletlerden oluşmaktadır.[3]

Kardeş şehirler

Solnok'un kardeş şehirleri:[4]

Dış bağlantılar

Kaynakça

  1. ^ "Arşivlenmiş kopya". 22 Haziran 2010 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Ocak 2013. 
  2. ^ "Arşivlenmiş kopya". 8 Şubat 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Ocak 2013. 
  3. ^ Population of Szolnok by Nationality, in Hungarian[]
  4. ^ "Szolnok twinning". 20 Eylül 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Eylül 2017. 
  5. ^ "Bielsko-Biała - Partner Cities". © 2008 Urzędu Miejskiego w Bielsku-Białej. 24 Eylül 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Aralık 2008. 


İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Budapeşte</span> Macaristanın başkenti

Budapeşte, Macaristan'ın başkenti ve en kalabalık şehridir. Şehir sınırları içindeki nüfusa göre Avrupa Birliği'nin dokuzuncu en büyük şehri ve Tuna nehri üzerindeki ikinci en büyük şehirdir; şehrin yaklaşık 525 kilometrekarelik bir alanda tahmini nüfusu 1.752.286'dır. Hem şehir hem de ilçe olan Budapeşte, 7.626 kilometrekarelik bir alana ve 3.303.786 nüfusa sahip Budapeşte metropolitan alanının merkezini oluşturur. Şehrin nüfusu, toplam Macaristan nüfusunun %33'ünü oluşturmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Temeşvar</span> Romanyada belediye ve şehir

Temeşvar, Romanya'nın batı kesiminde, Temeş ilinin merkezi şehir. 2011 yılı itibarıyla Romanya'nın üçüncü büyük şehri olan Temeşvar, sosyal, ekonomik ve kültürel olarak Batı Romanya'nın ana merkezidir. Belgrad'ın yaklaşık 130 km kuzeydoğusunda, akışı kanallarla düzenlenmiş Bega Nehri'nin kıyısında yer alır.

<span class="mw-page-title-main">Estergon Kalesi</span> Macaristanda tarihi bir kale

Estergon Kalesi Macaristan'ın başkenti Budapeşte'nin 60 km kuzey batısında Tuna nehri kıyısında yer alan kaledir.

<span class="mw-page-title-main">Pécs</span> Macaristanda bir yer

Pécs veya Peç, Macaristan'ın güneyinde, Mecsek dağlarının güneybatı yamacında, Hırvatistan sınırına yakın bir şehirdir. Baranya ilinin merkezi ve Macaristan'ın beşinci büyük şehridir. Yaklaşık iki bin yıllık tarihi boyunca çeşitli yönetim ve kültürlerden zamanımıza kalan zengin eserleri ve çok renkli kültürüyle tanınmış, erken Hristiyan dönemi nekropol 2000 Aralığında UNESCO Dünya Mirası listesine alınmış, 2010 yılında kültür başkenti olarak seçilen kentlerden birisi olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Zenta Muharebesi</span> 11 Eylül 1697de gerçekleşen muharebe

Zenta Muharebesi, Osmanlı İmparatorluğu ile Avusturya orduları arasında, 11 Eylül 1697 tarihinde Tisa Irmağı kıyısındaki Zenta’da yapılan ve Osmanlıların yenilgisiyle sonuçlanan muharebedir. Osmanlı-Kutsal İttifak Savaşları'nın son önemli çarpışması olan bu savaşın ardından 1699 yılında Karlofça Antlaşması imzalandı.

<span class="mw-page-title-main">Osijek</span> Hırvatistanda Öslek-Baranja iline bağlı şehir

Osijek, Hırvatistan'ın dördüncü büyük şehridir. Osijek kenti Drava Nehri'nin kıyısına kurulmuştur. Tarihi Slavonya bölgesinin kültür ve ekonomik merkezidir. Ayrıca Osijek-Baranya bölgesinin de idari merkezidir.

<span class="mw-page-title-main">Osmanlı-Kutsal İttifak savaşları</span> Osmanlı İmparatorluğu ile Kutsal İttifak (Habsburg İmparatorluğu, Polonya-Litvanya, Venedik, Rusya) arasında yapılan ve ittifakın zaferiyle sona eren bir dizi savaş (1683-1699)

Osmanlı-Kutsal İttifak Savaşları (1683-1699), Osmanlıların II. Viyana Kuşatması'nda başarısızlığa uğramasından cesaret alan bir grup Avrupa ülkesinin Kutsal İttifak adı altında birleşip Osmanlılara karşı giriştikleri ve bu ülkelerin Macaristan, Ukrayna ve Dalmaçya'da hâkimiyet kurup Balkanlar'daki Osmanlı hâkimiyetine büyük darbe vurmaları ile sonuçlanmış bir savaşlar dizisidir. Osmanlı tarihinde Felaket Seneleri veya Küçük Kıyamet olarak da geçer. Avrupa tarihinde ise genelde Büyük Türk Savaşı olarak bahsedilir.

<span class="mw-page-title-main">Budin Kuşatması (1686)</span> Savaş

Budin Kuşatması, 1686 yılında Lorrain Dükü V. Karl komutasındaki Kutsal ittifak kuvvetlerinin Osmanlı İmparatorluğu hakimiyetindeki Budin'i kuşatıp ele geçirmesiyle sonuçlanan kuşatmadır.

<span class="mw-page-title-main">Arnavut Abdurrahman Abdi Paşa</span> Osmanlı paşası (1616 - 1686)

Arnavut Abdurrahman Abdi Paşa, Osmanlı asker ve devlet adamı. Son Budin beylerbeyidir.

Şeytan İbrahim Paşa ya da Melek İbrahim Paşa, Osmanlı devlet adamıdır. Mısır, Şam, Mora, Erzurum, Diyarbakır valiliği yaptı. 1683-1685 yıllarında Osmanlı egemenliğindeki Budin (Budapeşte) kentini savunan birliklerin kumandanıydı.

<span class="mw-page-title-main">Segedin</span>

Segedin, ya da Macarca Szeged, Macaristan'ın Csongrád ilinde bulunan ülkenin en büyük üçüncü şehridir.

<span class="mw-page-title-main">Nitra</span> Slovakyada belediye

Nitra, Osmanlı döneminde: Litra, Macarca: Nyitra, Almanca: Neutra, Slovakya 'ın batı bölgesinde, başkent Bratislava' nın yaklaşık 90 km kuzeydoğusunda Nitra bölgesinde bulunan bir şehirdir. Zobor tepesi eteğinde ve Nitra nehri vadisinde, Slovakya' nın en eski şehirlerinden biri olan Nitra ayrıca ülkenin en eski siyasi ve kültürel merkezidir.

<span class="mw-page-title-main">Macaristan-Osmanlı savaşları</span> 16. yüzyılda Macaristan İmparatorluğu ile Osmanlı İmparatorluğu arasında yapılan savaşlar

16. yüzyıla gelindiğinde Osmanlılar'ın Balkanlar'daki gücü giderek artarken, Macaristan Krallığı köylü isyanlarıyla giderek zayıflıyordu. II. Ulászló'nun ölümünden (1516) sonra dokuz yaşında tahta geçen II. Lajos döneminde Macaristan'a yönelik Osmanlı tehdidi yeniden yükseldi. Osmanlı Padişahı Kanuni Sultan Süleyman, 1521'de Belgrad'ı almasından sonra, 23 Nisan 1526 tarihinde başlayarak, 5 Ekim 1526 tarihinde sona eren ve "Engürüs Seferi" adı verilen 3. sefer-i hümayununda, Macar kuvvetlerinin son direnişi gösterdiği ve Macar kralı Lajos'un da yaşamını yitirdiği Mohaç Savaşı'nın ardından başkent Budin'e girerek bağımsız Macaristan Krallığı'na son verdi.

Güzelce Rüstem Paşa, Osmanlı devlet adamı.

<span class="mw-page-title-main">Vesprim</span>

Veszprém, Osmanlı döneminde Vesprim ya da Pesprim, Macaristan'da yer alan bir şehirdir. Bu şehir Balaton Gölünün 15 km kuzeyinde yer almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">1550-1562 Osmanlı-Alman Savaşı</span>

1550-1562 Osmanlı-Alman Savaşı, Osmanlı İmparatorluğu ve Kutsal Roma Cermen İmparatorluğu arasında Macaristan ve Erdel'in hakimiyeti konusundaki çekişme nedeniyle başlayan ve gerek Macaristan gerek Akdeniz'de büyük bir mücadeleye dönüştükten sonra karada ve denizdeki Osmanlı zaferleri üzerine 1555 ve 1559'daki iki ateşkesin ardından 1562 yılında İstanbul Antlaşması'yla sonuçlanan savaştır.

<span class="mw-page-title-main">Budin Kuşatması (1598)</span>

Budin Kuşatması, 1593-1606 Osmanlı-Kutsal Roma İmpratorluğu Savaşı'nda evre.

<span class="mw-page-title-main">Estergon Kuşatması (1543)</span>

Estergon Kuşatması, Avusturya Arşidüklüğü'nün elindeki Estergon'un Osmanlı İmparatorluğu tarafından, 25 Temmuz ile 8 Ağustos 1543 tarihleri arasında kuşatılması. Yaklaşık iki hafta süren kuşatma sonrasında şehir Osmanlı egemenliğine girdi.

<span class="mw-page-title-main">Yanıkkale Kuşatması (1594)</span>

Yanıkkale Kuşatması ya da Györ Kuşatması, 1593-1606 Osmanlı-Avusturya Savaşı'nda evre.

<span class="mw-page-title-main">Hadım Ali Paşa (Budin Beylerbeyi)</span> Budin Beylerbeyi

Hadım Ali Paşa, sancakbeyliği ve beylerbeyliği ile son olarak Budin Eyaleti yöneticiliğinde bulunmuş Osmanlı devlet adamıdır.