İçeriğe atla

Systrace

Systrace
Orijinal yazar(lar)Niels Provos
Güncel sürüm1.6g
İşletim sistemiUnix-like
TürComputer security
LisansBSD-like
Resmî sitesiwww.citi.umich.edu/u/provos/systrace/ Bunu Vikiveri'de düzenleyin

Systrace, sistem çağrıları için erişim politikaları uygulayarak bir uygulamanın sisteme erişimini sınırlayan bir bilgisayar güvenlik aracıdır. Bu, arabellek taşmalarının ve diğer güvenlik açıklarının etkilerini azaltabilir. Niels Provos tarafından geliştirilmiştir ve çeşitli Unix benzeri işletim sistemlerinde çalışır.

Systrace özellikle güvenilmeyen veya sadece ikili uygulamaları çalıştırırken kullanışlıdır ve sistem çağrısı bazında ayrıcalık yükseltme olanakları sağlayarak potansiyel olarak tehlikeli setuid programlara olan ihtiyacı ortadan kaldırmaya yardımcı olur. Ayrıca, bir uygulama için temel bir politika oluşturulmasına yardımcı olmak için etkileşimli ve otomatik politika oluşturma özellikleri de içerir.

Systrace eskiden OpenBSD'ye entegre edilmişti, ancak Nisan 2016'da kaldırıldı (OpenBSD 5.9 sonrası rehin lehine). Linux ve Mac OS X için mevcuttur, ancak OS X portu şu anda bakımsızdır. Düzeltilmemiş birkaç uygulama sorunu nedeniyle 2007 sonunda NetBSD'den kaldırılmıştır. 1.6f sürümünden itibaren Systrace çekirdek yaması ile 64-bit Linux 2.6.1'i desteklemektedir.

Özellikler

Systrace aşağıdaki özellikleri destekler:

  • Güvenilmeyen ikili uygulamaları sınırlandırır : Bir uygulamanın yalnızca ilkede izin verildiği belirtilen sistem çağrılarını yapmasına izin verilir. Uygulama açıkça izin verilmeyen bir sistem çağrısını yürütmeye çalışırsa, bir alarm verilir.
  • Grafik kullanıcı arabirimi ile etkileşimli ilke oluşturma : Politikalar, Systrace'in grafiksel bir ön ucu aracılığıyla etkileşimli olarak oluşturulabilir. Ön uç, şu anda politika tarafından kapsanmayan sistem çağrılarını ve parametrelerini gösterir ve kullanıcının beklendiği gibi çalışana kadar politikayı iyileştirmesine olanak tanır.
  • Farklı emülasyonları destekler : Linux, BSDI, vb. .
  • Etkileşimsiz politika uygulaması :Bir politika eğitildikten sonra, mevcut politika tarafından kapsanmayan tüm sistem çağrılarını reddetmek için otomatik politika uygulaması kullanılabilir. Tüm ihlaller Syslog'a kaydedilir. Bu mod, web sunucusu gibi sistem hizmetlerini korurken kullanışlıdır.
  • Uzaktan izleme ve izinsiz giriş tespiti : Systrace, ağı kullanan bir ön uç kullanarak çoklu ön uçları destekler, çok gelişmiş özellikler mümkündür.
  • Ayrıcalık yükseltme : Özel bir politika ifadesi, seçilen sistem çağrılarının daha yüksek ayrıcalıklarla çalışmasına izin verir, örneğin ham bir soket oluşturmak gibi.

Güvenlik açığı geçmişi

Systrace geçmişte aşağıdakiler de dahil olmak üzere bazı güvenlik açıklarına sahipti:

Ayrıca bakınız

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Unix</span>

UNIX türevi işletim sistemleri çok işlemcili çok pahalı makinelerden tek işlemcili, basit ve çok ucuz ev bilgisayarlarına kadar pek çok cihaz üzerinde çalışabilen esnek ve sağlamlığı çok değişik koşullarda test edilmiş sistemlerdir. Fakat özellikle kararlı yapısı ve çok kullanıcılı-çok görevli yapısıyla çok işlemcili sunucularda adeta standart haline gelmiştir ve özellikle akademik dünyada iş istasyonları üzerinde çok yaygın bir kullanım alanı bulmuştur. UNIX, Interdata 7/32, VAX ve Motorola 68000 arasında hızla yayıldı.

<span class="mw-page-title-main">Oracle Solaris</span>

Solaris, ilk olarak Sun Microsystems tarafından geliştirilmiş, UNIX tabanlı bir işletim sistemidir. 1993 yılında halefi olan SunOS işletim sisteminin yerini almıştır. Ocak 2010'da Oracle firmasının Sun firmasını satın almasıyla Oracle Solaris olarak anılmaya başlanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">GNU Privacy Guard</span>

GNU Privacy Guard, şifreleme yazılımı PGP yerine GPL lisanslı bir özgür yazılım alternatifidir. Özgür Yazılım Vakfı'nın GNU projesinin bir parçası olarak geliştirilmektedir ve en önemli maddi yardımını Alman hükûmetinden almıştır. GPG, IETF'nin OpenPGP standartıyla tamamen uyumludur. PGP'nin güncel sürümleri GPG ve diğer OpenPGP uyumlu sistemlerle uyumluluk göstermektedir. Aynı zamanda bazı eski sürümlerde de bu uyumluluk söz konusudur, fakat güncel sürümün tüm özellikleri eski sürümlerce desteklenmemektedir. Kullanıcıların bu uyum sorunlarını anlamaları ve bunları göz önünde bulundurarak çalışmaları gerekmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Enlightenment</span>

Enlightenment, basit, hızlı, sade ve kullanışlı bir masaüstü ortamı yaratmak için başlatılan bir projedir. EFL adı verilen pek çok parçadan oluşmuş bir grup kütüphane üzerine inşa edilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Android</span> Mobil işletim sistemi

Android, Google ve Open Handset Alliance tarafından, cep telefonları, tabletler ve televizyonlar için geliştirilmekte olan, Linux tabanlı, özgür ve ücretsiz bir işletim sistemidir. Sistem açık kaynak kodlu olsa da, kodlarının ufak ama çok önemli bir kısmı Google tarafından kapalı tutulmaktadır. Google tarafından ücretsiz sunulmasının sebebi, sistemin daha hızlı ve çabuk gelişmesi, birçok popüler marka tarafından kullanılması ve bu sayede reklamlarının daha fazla kişiye ulaşmasını sağlamaktır. Google, Android sistemi üzerinde çalışan Google Play marketteki oyun ve uygulamalar üzerinde aldığı reklamları yayınlayarak para kazanmaktadır. Android'in desteklenen uygulama uzantısı ".apk"dır.

<span class="mw-page-title-main">Unix benzeri</span>

Unix benzeri işletim sistemi, resmi bir UNIX markası olmamasına karşın Unix sistemine benzer şekilde çalışan işletim sistemleridir. Unix benzeri bir yazılım, Unix komut ve kabuğuna benzer işlevlere sahiptir. Bu terimin kullanımı için bir standart yoktur ve bir yazılımın veya işletim sisteminin Unix benzeri olarak adlandırılıp adlandırılamayacağı üzerine farklı görüşler vardır.

Mobil güvenlik ya da mobil telefon güvenliği, mobil işlemenin öneminin ve kullanılan akıllı telefonların sayısının artması ile birlikte öne çıkmıştır. Genel olarak bakıldığında, mobil güvenlik, mobil cihazlarda saklanan bilgilerin ve servislerin koruma altına alınması olarak değerlendirilebilir.

<span class="mw-page-title-main">MonoDevelop</span>

MonoDevelop Linux, OS X ve Windows işletim sistemleri için geliştirilmiş bir açık kaynak tümleşik geliştirme ortamıdır. .NET framework ile Windows uygulamaları geliştirenlerin, alternatif olarak Mono kullanarak geliştirme yapmalarına olanak tanımaktadır. Linux ve Mac OS X için .NET teknolojilerini kullanma olanağı sunar.

<span class="mw-page-title-main">Android Froyo</span> Android işletim sisteminin altıncı versiyonu

Android Froyo veya Android 2.2-2.2.3 Froyo Android sürümünün Google tarafından geliştirilen 6. versiyonu idi. İlk 2.2 versiyonu 20 Mayıs 2010 yılında tanıtılmıştır. Linux kernel 2.6.32 sürümünde üretilmiştir. Sürümün ismi Froyo ingiliz "Frozen yogurt" sözcüğünün kısaltılmasından alındı.Wi-Fi Hotspot özelliği bu sürüm ile Android'e kazandırıldı. Android Market uygulamasına ise otomatik güncellemeleri indir ve yükle seçeneği eklendi. Ayrıca yeni özelliklerden Android Bulut - Cihaz Mesajlaşma (C2DM) servisi, 720p ekran çözünürlüğü desteği, USB bağlantı, Wi-Fi tarayıcı özelliği, Flash Player 10.1 desteği eklenmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Android Marshmallow</span> Android işletim sisteminin 6. ana sürümü

Android Marshmallow veya Android 6.0-6.0.1 Marshmallow, Android sürümünün Google tarafından geliştirilen 13. versiyonudur. Yeni sürüm hakkında bilgileri Google şirketinin CEO'su Sundar Pichai 28 Mayıs 2015 yılında Google I/O konferansında açıkladı. Genel olarak Google yeni sürümünün kod ismini "L" harfinden sonra "Android M" olarak isimlendirdi. Sürüm Android Lollipopun geliştirilmiş versiyonu olarak yeni izinler mimarisi, bağlamsal asistanları için yeni API'ler, arka plan aktivitesini azaltan yeni bir güç yönetim sistemi, Parmak izi tanıma ve USB-C desteği, verileri ve uygulamaları SD karta taşıma ve onları birincil depolama şeklinde kullanma özelliği gibi özellikleri vardır.

<span class="mw-page-title-main">Android Nougat</span> Android işletim sisteminin yedinci ana sürümü

Android 7.0 - 7.1.2 "Nougat" Android sürümünün Google tarafından geliştirilen 14. versiyonudur. Yeni sürümün daha önceki kod adı Android N oldu. 9 Mart 2016 tarihinde önce mevcut Nexus cihazları için fabrika görüntüleri ile bir geliştirici önizlemesi olarak yeni "Android Beta Programı" ile piyasaya sürüldü. Versiyon API level 24'te oluşturulmuştur. Resmen ilk olarak Google Nexus cihazları için güncelleme almakla, 22 Ağustos 2016 tarihinde serbest bırakıldı. LG V20, Nuga ile piyasaya çıkan ilk akıllı telefon oldu.

Uygulama güvenlik duvarı (İngilizce: Application Firewall), girdi ve çıktıları bir uygulama veya hizmetle denetleyen bir güvenlik duvarı biçimidir . Güvenlik duvarının gerekliliklerini karşılamayan girdi,çıktı ve sistem servis çağrılarını engelleyerek çalışır. OSI Modelindeuygulama katmanı düzeyinde çalışır. OSI katmanı üzerindeki tüm ağ trafiğini uygulama katmanında kontrol etmek için oluşturulmuştur. Belirli bir uygulama olmadan ilgili ağ trafiğini kontrol edemeyen durumlu ağ güvenlik duvarının aksine, uygulamaları veya hizmetleri kontrol edebilir. Uygulama güvenlik duvarları, ağ tabanlı uygulama güvenlik duvarları ve bilgisayar tabanlı uygulama güvenlik duvarları olmak üzere ikiye ayrılır.

<span class="mw-page-title-main">XNU</span>

XNU, MacOS işletim sisteminde kullanılmak üzere Aralık 1996'dan beri Apple'da geliştirilen ve Darwin işletim sisteminin bir parçası olarak ücretsiz ve açık kaynaklı yazılım olarak piyasaya sürülen bilgisayar işletim sistemi çekirdeğidir. Ayrıca, iOS, tvOS ve watchOS işletim sistemlerinin çekirdeği olarak da kullanılır. XNU, "X Not Unix"'in bir kısaltmasıdır.

Mach, Carnegie Mellon Üniversitesi'nde öncelikle dağıtık hesaplama ve paralel hesaplama bilgi işlem olmak üzere işletim sistemi araştırmalarını desteklemek için geliştirilen bir işletim sistemi çekirdeğidir. Mach bir mikrokernelin en eski örneklerinden biri olarak sıklıkla bahsedilir. Bununla birlikte, Mach'ın tüm versiyonları mikrokernel değildir. MacOS'un temel aldığı NextStep ve OpenStep, hepsi de daha önce bir mikro çekirdek olmayan Mach içeren XNU işletim sistemi çekirdeğini büyük bir bileşen olarak içerir. Mach türevleri, GNU Hurd ve Apple'ın işletim sistemleri macOS, iOS, tvOS ve watchOS'daki modern işletim sistemi çekirdeklerinin temelini oluşturmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">SELinux</span>

Security-Enhanced Linux (SELinux) Linux çekirdeği güvenlik modülüdür. Amerika Birleşik Devletleri Savunma Bakanlığı tarzı zorunlu erişim denetimleri (MAC) de dahil olmak üzere erişim denetimi güvenlik ilkelerini desteklemek için bir mekanizma sunmaktadır.

Güvenli kabuk,, ağ hizmetlerinin güvenli olmayan bir ağ üzerinde güvenli şekilde çalıştırılması için kullanılan bir kriptografik ağ protokolüdür. En iyi bilinen örnek uygulaması bilgisayar sistemlerine uzaktan oturum açmak için olandır.

Yazılım mühendisliğinde, bir uyumluluk katmanı, bir ana sistem üzerinde, eski veya yabancı bir sistem için yazılmış ikili dosyaların çalıştırılmasını sağlayan bir arabirimdir. Bu, yabancı sistem çağrılarını, yerel sistem çağrılarına çevirir. Yabancı sisteme yönelik bazı kütüphaneler, ana sistem üzerinde yabancı ikili dosyaları çalıştırmak için yeterli olacaktır genellikle. Donanım uyumluluğu katmanıysa donanım emülasyonu sağlayan araçlardan oluşur.

<span class="mw-page-title-main">PlayStation 3 sistem yazılımı</span>

PlayStation 3 sistem yazılımı, PlayStation 3'ün güncellenebilir bellenimi ve işletim sistemidir. Sony'nin Playstation 3 için kullandığı taban, hem FreeBSD'nin hem de CellOS adlı NetBSD'nin bir çatalıdır. PlayStation 2 Linux'un ardılı, PlayStation 4 sistem yazılımının öncülüdür.

Yetkilendirme, genel bilgi güvenliği ve bilgisayar güvenliği ve özellikle erişim kontrolü ile ilgili kaynaklara erişim haklarını / ayrıcalıklarını belirleme işlevidir. Daha resmi olarak, "yetkilendirmek" bir erişim politikası tanımlamaktır. Örneğin, insan kaynakları personeli normalde çalışan kayıtlarına erişim yetkisine sahiptir ve bu politika genellikle bir bilgisayar sisteminde erişim kontrol kuralları olarak resmîleştirilir. İşletim sırasında, sistem, (doğrulanmış) tüketicilerden gelen erişim taleplerinin onaylanmasına (verileceğine) veya reddedileceğine (reddedileceğine) karar vermek için erişim kontrol kurallarını kullanır. Kaynaklar, tek tek dosyaları veya bir öğenin verilerini, bilgisayar programlarını, bilgisayar aygıtlarını ve bilgisayar uygulamaları tarafından sağlanan işlevleri içerir. Tüketici örnekleri bilgisayar kullanıcıları, bilgisayar yazılımı ve bilgisayardaki diğer donanımlardır.

Sarmalayıcı kütüphaneler, bir kütüphanenin mevcut arayüzünü uyumlu bir arayüze çeviren ince bir kod katmanından oluşur. Bu, çeşitli nedenlerle yapılır: