İçeriğe atla

Systema Naturae

Systema Naturæ
Linnaeus'un Systema Naturæ adlı eserinin 1758 baskısının kapağı[1]
YazarCarolus Linnaeus
Ülkeİsveç
DilLatince
KonuTaksonomi
TürBilimsel sınıflandırma
Yayım1735'ten itibaren

Systema Naturae (Latince) İsveçli botanikçi, zoolog ve doktor Carolus Linnaeus'un (1707–1778) en önemli eserlerinden biridir ve Linnaeus Taksonomisini öne sürer. Günümüzde ikili adlandırma olarak bilinen bu sistem aslında Linnaeus'tan 200 yıl önce Gaspard ve Johann Bauhin kardeşler tarafından kısmen geliştirilmiş olsa da[2] Linnaeus kitabında bu sistemi tutarlı olarak kullanan ilk kişidir. Kitabın ilk basımı 1735 yılında yapılmıştır. En önemli baskı sayılan kitabın 1758 yılında yapılan 10. baskısının tam adı Latince Systema naturæ per regna tria naturæ, secundum classes, ordines, genera, species, cum characteribus, differentiis, synonymis, locistir ve Türkçeye şöyle çevrilir: "Sınıflara, takımlara, cinslere ve türlere göre; mizaçları, farklılıkları, sinonimleri ve yerleri ile birlikte; doğanın üç âlemi içinde doğanın sistematiği".

Bu kitabın 10. baskısı (1758) zoolojik sınıflandırmanın başlangıç noktası olarak kabul edilir.[3] Linnaeus kendisine ait en son daha gelişmiş olan 12. baskıyı 1766–1768 yılları arasında yapmıştır. Yine daha gelişmiş olan ve aynı tarzda yazılmış "Systema Naturae" adlı eser 1788 ila 1793 yılları arasında Johann Friedrich Gmelin tarafından yayımlanmıştır. Bu son eser yirminci yüzyılın başından itibaren zoologlar tarafından aynı serinin son baskısı olarak kabul görmüştür.[4][5] Ayrıca resmî olarak da Uluslararası Zoolojik Adlandırma Komisyonunun 296 nolu içtihadı ile (26 Ekim 1954) bu eser Systema Naturae serisinin 13. baskısı olarak kabul edilmiştir.[6]

Dış bağlantılar

Kaynakça

  1. ^ Linnaeus, Carolus (1758). Systema naturae per regna tria naturae :secundum classes, ordines, genera, species, cum characteribus, differentiis, synonymis, locis (Latince) (10ncu bas.). Stockholm: Laurentius Salvius. 10 Ekim 2008 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Ekim 2016. 
  2. ^ Windelspecht (2002), p. 28.
  3. ^ Gordh, Gordon; Beardsley, John W. (1999). "Taxonomy and biological control". Bellows, T. S.; Fisher, T. W. (Ed.). Handbook of Biological Control: Principles and Applications of Biological Control. Academic Press. ss. 45-55. ISBN 978-0-12-257305-7. 
  4. ^ "Sherborn, C. D. 1902." Index Animalium. 9 Temmuz 2006 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Ekim 2016. 
  5. ^ "Neave, S. A. 1939–1940, updated". Nomenclator Zoologicus. 7 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Ekim 2016. 
  6. ^ Opinions and Declarations rendered by the International Commission on Zoological Nomenclature 8: 167–178, also p. 318 in ICZN 1987. 25 Haziran 2010 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. Official lists and indexes of names and works in zoology. – pp. 1–366. London. (The International Commission of Zoological Nomenclature).

İlgili Araştırma Makaleleri

<i>Phoenicopterus</i>

Phoenicopterus flamingo familyası Phoenicopteridae içinde yer alan bir kuş cinsidir.

<i>Struthio</i>

Struthio, Struthionidae familyasına bağlı bir hayvan cinsidir. Bu cinste sadece devekuşu türleri yer alır.

<i>Allactaga</i>

Allactaga Dipodidae familyasına bağlı bir hayvan cinsidir.

<i>Lycosa tarantula</i> hayvan türü

Lycosa tarantula, Lycosa cinsine bağlı bir hayvan türüdür.

<i>Trichechus manatus</i>

Trichechus manatus, Trichechus cinsine bağlı bir deniz canlısı türüdür. Karayipler'in sıcak kıyı bölgelerine, Amerika'nın doğusundan kuzey Brezilya'ya olan bölgeye özgüdür. Tekil veya gruplar halinde yaşar, su bitkileriyle beslenir ve bıyıklarını yön değiştirmek için kullanır.

<i>Macaca sylvanus</i>

Macaca sylvanus, Macaca cinsine bağlı bir hayvan türüdür. Cezayir'deki Atlas Dağları'nda, Fas'ta ve Cebelitarık'ta bulunurlar. En iyi bilinen Eski Dünya maymunlarından biridir. Aynı zamanda Avrupa'da yabani olarak bulunan tek primattır. Macaca sylvanus kuyruğu olmayan iki maymun türünden biridir. 2100 metreden yüksekteki çam, meşe ve sedir ormanlarında yaşarlar. Gündüz gezerler. Ağaca çok iyi tırmanırlar ama yerde gezmeyi tercih ederler. Hepçildirler. Yaprak, kök, meyve ve böcekle beslenirler. Genel olarak tehlikelerden uzak yüksek dallarda yaşarlar.

<span class="mw-page-title-main">Loris tardigradus</span>

Loris tardigradus Loris cinsine bağlı ilkel bir primat türüdür. Gece ortaya çıkar. İri gözleri karanlıkta görmesine yardımcı olur. Bacakları çok incedir. Kuyruğu yoktur. İri, yuvarlak kulakları tüysüzdür. Postu, gümüş beyazı olan alt kısımları ve sırtından geçen bir çizgi hariç kızıl kahverengidir. Ortalama 17–26 cm boyunda, 85-350 g ağırlığındadır.

<span class="mw-page-title-main">Güney deniz fili</span> Memeli türü

Güney deniz fili, deniz filinin iki türünden biridir. Diğeri kuzey deniz filidir. Erkekleri oldukça iri boyutlara ulaşabilmektedir ve çiftleşme mevsiminde yüksek sesle kükrerler.

<i>Systema Naturae</i>nin 10. baskısı

Systema Naturae'nin 10. baskısı, Carl Linnaeus tarafından yazılan ve 1758 ila 1759 yıllarında yayımlanan, zoolojik sınıflandırmanın başlangıç noktası olarak kabul edilen bir kitaptır. Bu kitapta Linnaeus hayvanlar için ikili adlandırma yöntemini sunmaktadır. Linnaeus bitkiler için sınıflandırma yöntemini 1753 yılında yayımladığı Species Plantarum adlı eserinde yapmıştır.

<i>Colobura</i>

Colobura Nymphalidae familyasında sınıflandırılan ve Meksika ile Güney Amerika'da bulunan bir kelebek cinsidir.

<i>Mungos</i>

Mungos, 1795 yılında Étienne Geoffroy Saint-Hilaire ve Frédéric Cuvier tarafından önerilen bir kuyruksüren cinsidir.

Zebra güvercini, aynı zamanda parmaklıklı yer güvercini veya çubuklu güvercin olarak da bilinen güvercingiller ailesinden bir kuş türüdür, Columbidae, Güneydoğu Asya'ya özgüdür. Siyah-beyaz çizgili, ağırlıklı kahverengimsi gri renkli, uzun kuyruklu küçük kuşlardır. Tür, hoş, yumuşak, staccato soğutma çağrılarıyla bilinir.

<span class="mw-page-title-main">Tepeli devekuşu</span> tepeli deve kuşları türlerini içeren bir kuş cinsidir

Tepeli deve kuşu ya da latince ismi ile Casuarius, tepeli deve kuşları türlerini içeren bir kuş cinsidir. Taksonomide koşucu kuşlar alt sınıfı arasında gösterilirler. Yeni Gine'nin tropik ormanlarında, Aru adalarında ve kuzeydoğu Avusturalya'nın yerel türleri arasındadır.

<span class="mw-page-title-main">Beyaz yüzlü kapuçin</span> Yeni Dünya maymunu

Beyaz yüzlü kapuçin, beyaz omuzlu kapuçin, kapuçingiller (Cebidae) familyasından orta büyüklükte bir Yeni Dünya maymunudur. Panama'nın doğu uç kısmına ve Güney Amerika'nın batı Kolombiya ve kuzeybatı Ekvador'daki kuzey-batı ucu kısmına özgüdür.

<i>Nymphalis</i>

Nymphalis, Nymphalidae familyasına bağlı bir kelebek cinsidir.

<i>Tettigonia</i>

Tettigonia, Tettigoniidae familyasına bağlı bir hayvan cinsidir.

<i>Pyralis</i>

Pyralis, Pyralidae familyasına bağlı bir hayvan cinsidir. Carl Linnaeus tarafından 1758 yılında tanımlandı.

<i>Amphisbaena fuliginosa</i>

Amphisbaena fuliginosa, Amphisbaena cinsine bağlı bir sürüngen türüdür.

<i>Amphisbaena alba</i>

Amphisbaena alba, Amphisbaena cinsine bağlı bir sürüngen türüdür.

<i>Naja nivea</i>

Naja nivea, Naja cinsine bağlı bir sürüngen türüdür.