İçeriğe atla

Synthese

Synthese
KategorilerFelsefe, bilim felsefesi
Sıklık18/yıl
YayımcıSpringer
Kuruluş yılı1936
ÜlkeUluslararası
Websitespringer.com/11229
ISSN0039-7857

Synthese (/sɪnˈteɪzə/), bilimsel olarak periyodik bir şekilde Otávio Bueno, Hoek der Wiebe van, Gila Sher ve Catarina Dutilh'in Novaes tarafından editörlüğü yapılan bilgibilim, metodoloji ve bilim felsefesi dergisi. Yayınlanan makaleler, bilimde indüksiyon, olasılık, nedensellik, istatistik, sembolik mantık, dilbilim ve etik gibi metodolojik konuların özel muamelesini içerir. Jaakko Hintikka, 1965'ten 2002'ye kadar Synthese Baş Editörüydü .

Ayrıca bakınız

  • Bilimsel dergilerin listesi
  • Felsefe dergilerinin listesi

Notlar

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Sosyoloji</span> toplumun oluşum, işleyiş ve gelişim yasalarını inceleyen bilim dalı

Sosyoloji veya toplum bilimi, toplum ve insanın etkileşimi üzerinde çalışan bir bilim dalıdır. Toplumsal (sosyolojik) araştırmalar sokakta karşılaşan farklı bireyler arasındaki ilişkilerden küresel sosyal işleyişlere kadar geniş bir alana yayılmıştır. Bu disiplin insanların neden ve nasıl bir toplum içinde düzenli yaşadıkları kadar bireylerin veya birlik, grup ya da kurum üyelerinin nasıl yaşadığına da odaklanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Bilim</span> bilgiyi inşa eden ve organize eden sistematik sistem ve bu sistem tarafından üretilen bilgi kümesi

Bilim veya ilim, nedensellik, merak ve amaç besleyen, olguları ve iddiaları deney, gözlem ve düşünce aracılığıyla sistematik bir şekilde inceleyen entelektüel ve uygulamalı disiplinler bütünüdür. Kimi kullanımlarda bu tanımın "ilim" için geçerli olmadığının altını çizmek gerekir. Çünkü bilim somut, evrensel olayları kendine konu edinmişken ilim doğaötesi olaylarla da ilgilenebilir fakat somut kanıt sunmaz. Bilimi sınıflandıran bilim felsefecileri bilimi formal bilimler, sosyal bilimler ve doğa bilimleri olmak üzere üçe ayırır. Bilimin diğer tüm dallardan en ayırt edici özelliği, savunmalarını somut kanıtlarla sunmasıdır. Bu sayede bilim, bilinmeyen olguları açıklamamıza ve evreni idrak etmemize güçlü destek olur.

<span class="mw-page-title-main">Biyokimya</span> Canlı organizmalardaki kimyasal süreçlerin incelenmesi

Biyokimya, bitki, hayvan ve mikroorganizma biçimindeki bütün canlıların yapısında yer alan kimyasal maddeleri ve canlının yaşamı boyunca sürüp giden kimyasal süreçleri inceleyen bilim dalıdır.

<span class="mw-page-title-main">TÜBİTAK</span> Bilim ve teknoloji alanında çalışan devlet kurumu ve türkiyenin en büyük şirketlerinden birisidir

Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu veya kısaca TÜBİTAK, Türkiye'de bilim ve teknolojiyi teşvik etme, yönlendirme ve popülerleştirmeyi amaçlayan, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığının ilgili kuruluşlarından olup özel hukuk hükümlerine tabidir.

<i>Bilim ve Teknik</i> Aylık olarak yayımlanan ve Dünyadaki bilimsel gelişmeleri anlatan bilim dergisi.

Bilim ve Teknik, TÜBİTAK'ın Ekim 1967'den beri yayımlanan aylık popüler bilim ve teknik dergisidir ve Türkiye Cumhuriyeti Millî Eğitim Bakanlığı tarafından lise ve dengi okullara; Genelkurmay Başkanlığı tarafından Silahlı Kuvvetler personeline tavsiye edilmiştir.

<i>Nature</i> (dergi) 4 Kasım 1869da yayın hayatına başlayan bilim dergisi

Nature, İngiltere'nin Londra şehrinde kurulan ve merkezi bulunan, haftalık bir bilimsel araştırma dergisidir. Çok disiplinli bir yayın olarak Nature, öncelikle olarak bilim ve teknoloji alanlarında, çeşitli akademik disiplinlerden hakemli araştırmaları içerir. Springer Nature, Amerika Birleşik Devletleri, Avrupa ve Asya'da çekirdek editöryel ofislere sahiptir. Nature, 2022 Dergi Atıf Raporları'nın Bilim Baskısı tarafından dünyanın en çok atıf yapılan bilimsel dergilerinden biri olarak belirtilmiştir bununla birlikte dünyanın en çok okunan ve en prestijli akademik dergilerinden biri olarak kabul edilmektedir. 2012 itibarıyla, aylık yaklaşık üç milyon benzersiz okuyucuya online erişimi olduğunu düşünülmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Bilimsel dergi</span> Bilimsel araştırmaları yayınlayan süreli dergi

Bilimsel dergi, akademik yayıncılıkta genellikle yeni araştırmalar yayınlayarak bilimin gelişimine destek vermeyi hedefleyen bir süreli yayın.

<i>New Scientist</i> haftalık uluslararası yayımlanan bir bilimsel dergi ve ağ sayfası

New Scientist, İngilizce konuşan bir hedef kitlesi için bilim ve teknolojideki en son gelişmeleri sunan, haftalık olarak uluslararası yayımlanan bir bilimsel magazine dergisi ve web sitesidir. 1956'da kurulmuş olan dergi, Reed Elsevier'in bir girişimi olarak Reed Business Information Ltd şirketi tarafından yayımlanmaktadır. New Scientist 1996'dan beri günlük haber yayınlayan bir web sitesine sahiptir. Bilim dünyasından en son gelişmeleri ve olayları sunduğu gibi dergi sıklıkla teknik konulardan felsefeye kadar geniş bir yelpazede tartışma yaratan makaleler de yayınlamaktadır.

<i>Science</i>

Science, Bilimsel Gelişme için Amerikan Birliğinin akademik dergisidir ve dünyanın en prestijli bilimsel dergilerinden biri olarak kabul edilmektedir. İlk kez 1880'de yayımlanan hakemli dergi haftalık olarak yayınlanmakta ve yaklaşık olarak 130.000 abonesi bulunmaktadır. Uluslararası yayımı ve internet üzerinden görüntülenme ile geniş bir kitleye ulaşmakta ve bir milyona yakın okuyucusu olduğu tahmin edilmektedir.

<i>Scientific American</i>

Scientific American, ilk yayım tarihi 28 Ağustos 1845 olan bir popüler bilim dergisidir. Amerika Birleşik Devletleri'nde yayınlanan sürekli yayımlanan en eski tarihli dergi olma özelliğini taşır. Yeni ve yenileşimci araştırmaları amatör ve ilgili okurlara sunar.

<span class="mw-page-title-main">Fransız Bilimler Akademisi</span> XIV. Louis tarafından 1666 yılında kurulan Fransız bilim topluluğu

Fransız Bilimler Akademisi, XIV. Louis tarafından 1666 yılında kurulan Fransız bilim topluluğudur. Fransa'daki bilimsel araştırmaları teşvik etmesi amacıyla Jean-Baptiste Colbert'in önerisiyle kurulmuştur. 17. ve 18. yüzyıldaki bilimsel gelişmelerde önemli bir payı ve öncü statüsü vardır. Ayrıca ilk bilimler akademilerindendir. Bugün, Fransa Enstitüsünü oluşturan beş akademiden bir tanesidir.

Kimya araştırması yapmak için kullanılabilecek kaynaklar aşağıda listelenmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Popüler bilim</span> toplumun her kesiminin anlayacağı bir dille ve biçimle yapılan bilim

Popüler bilim, toplumun her kesiminin anlayacağı bir dille ve biçimle yapılan bilimdir. Popüler bilim ürünleri genellikle çok geniş alanda, çok çeşitli bilim dallarıyla ilgilenir. Üretenler, ortaya koyanlar; bilim insanları da olabileceği gibi genelde bilime yakın, konusunda bilgili kişilerdir. Popüler bilim birçok biçimde halka sunulabilir. Kitap, dergi, belgesel ve gazete başlıca biçimlerdir.

<span class="mw-page-title-main">Matematik mühendisliği</span> matematik disiplini

Matematik mühendisliği, iyi derecede matematik bilgisine sahip, mühendislik eğitimi almış, endüstriyel problemleri modelleyerek çözebilen mühendisler yetiştirmeyi amaçlayan mühendislik dalı. Matematik mühendisleri mühendislik, ekonomi ve hizmet sektöründe ortaya çıkan problemlerin çözümünde önemli rol oynar. Günümüz koşullarında bu mühendislik dalından mezun olan mühendisler genellikle yazılım sektöründe çalışmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Doğa Tarihi Müzesi (Londra)</span>

Londra Doğal Tarih Müzesi, Londra'da bulunan bu müze doğal tarihinin çeşitli kesimlerinden gelen örneklerden geniş bir yelpazede sergiler.

<span class="mw-page-title-main">Angus Deaton</span> İngiliz ekonomist

Angus Stewart Deaton, Britanyalı ve Amerikalı iktisat profesörü. Mikroiktisat konusunda araştırmalar ve eğitimcilik yapmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Bilim tarihi</span> bilimin ve bilimsel bilginin tarihsel gelişiminin incelenmesi

Bilim tarihi, hem doğa hem de toplumsal bilimler dahil olmak üzere bilimsel bilgi ve bilimin gelişiminin incelenmesidir. 18. yüzyıl ile 20. yüzyıl arası dönemde, öteden beri yanlış bilindiği düşünülen olguların bilimsel gerçeklerle değiştirilmesi yolunu izlemiştir.

<span class="mw-page-title-main">Akademik dergi</span>

Bir akademik veya bilimsel dergi, belirli bir akademik disipline ilişkin bursun yayınlandığı süreli yayındır. Akademik dergiler araştırmanın sunumu, incelenmesi ve tartışılması için kalıcı ve şeffaf forumlar olarak hizmet eder. Bunlar genellikle akran denetimi veya hakemlidir. [Hakemlilik durumu yayınlanması için gönderilen yazıların önce konuyla ilgili uzmanlara gönderilmesi ve onların yorumları doğrultusunda, editör tarafından ya da yayın kurulunda, yayınlanıp yayınlanmayacağına dair karar verilmesi esasına dayanır. İçerik genellikle özgün araştırma sunan makaleler, inceleme makaleleri ve kitap incelemeleri şeklinde olur. Kraliyet Cemiyeti'nin Felsefi İşlemleri'nin ilk editörü olan Henry Oldenburg'a göre bir akademik derginin amacı, araştırmacılara "bilgileri birbirlerine aktarma, doğal bilgiyi geliştirme ve tüm Felsefe Sanatlarını ve Bilimini mükemmelleştirmenin büyük tasarımına ellerinden geleni yapma" izni vermekdir.

New Journal of Chemistry, kimyanın tüm yönleriyle ilgili araştırma ve inceleme makaleleri yayınlayan, aylık hakemli bilimsel bir dergidir. Royal Society of Chemistry (RSC) tarafından Fransız Ulusal Bilimsel Araştırma Merkezi (CNRS) adına yayınlanmaktadır. 1977'de Nouveau Journal de Chimie adıyla kurulmuş, 1999'da bugünkü adını almıştır. Baş editörler Denise Parent (CNRS) ve Sarah Ruthven'dir (RSC). Journal Citation Reports'a göre derginin 2019 etki faktörü 3.288'dir.

Osiris, bilim tarihi alanındaki araştırmaları kapsayan yıllık bir akran değerlendirmeli akademik dergidir. George Sarton derginin 1936'daki kuruluşundan 1968'e kadar on beş sayının yayınlanmasını denetledi. 1985'te Bilim Tarihi Derneği dergiyi yeniden canlandırdı ve o zamandan beri her yıl yayımladı. Şimdi University of Chicago Press tarafından yayınlanmaktadır.