
Hodangiller (Boraginaceae), Lamiales takımına ait bir familyadır.

Batı Kafkas dağ keçisi, Kafkas Dağları'nın sadece batısında kalan dağlık bölgelerde yaşayan Caprinae türüdür.

Borcomi Tabiatı Koruma Alanı(Gürcüce: ბორჯომის ნაკრძალი), Gürcistan'ın Samtshe-Cavaheti bölgesinde Borcomi Belediyesi'nde yer alan bir koruma alanıdır.

Pyrus communis caucasica, Rosaceae (gülgiller) familyasından bir bitki alt türüdür. Deniz seviyesinden 1.600 metre yüksekliğe kadar olan bölgelerde yetişir. Kafkasya bölgesinin endemik bitkilerinden biridir.

Kemulariella caucasica, Asteraceae (papatyagiller) familyasından çok yıllık bir bitki türüdür. Kafkasya ve Türkiye'nin Doğu Karadeniz bölgesindeki kayalık yamaç, orman açıklıkları ve Rhododendron çalılıklarında yetişmektedir. 1700 ila 2440 rakımlı yerlerde görülen Kemulariella caucasica, Haziran ve Ağustos ayları arasında çiçeklenmektedir.

Kafkas azameti veya bilimsel adıyla Colias caucasica, Pieridae familyasından bir kelebek türüdür. Batı Kafkasya, Türkiye'nin Doğu Karadeniz bölgesi ve Balkanlarda bulunur. Larvalar Cytisus ve geven ile beslenirler. 1600 ila 2300 metre yükseklikteki su kenarları, vadi yamaçları ve çayırlarda yaşayan Kafkas azameti, haziran, temmuz ve ağustos aylarında uçar. Soyu tükenme tehlikesi ile karşı karşıyadır.

Kır dağlâlesi veya bilimsel adıyla Anemonoides caucasica, Düğün çiçeğigiller familyasından çok yıllık bir bitki türüdür. Kafkasya, Türkiye'nin Doğu Karadeniz bölgesi ve Kuzey İran'daki uçurumlarda yaşar. Nisan veya Mayıs ayında çiçeklenir.

Kobuk veya bilimsel adıyla Cirsium caucasicum, papatyagiller familyasından çok yıllık bir bitki türüdür. Gürcistan, Ermenistan ve Artvin'e endemik olan tür, 1500 ila 2350 metre yükseklikteki mağmatik yamaçlar ve Piceae ormanı açıklık kenarlarında yaşamaktadır. Ağustos ayında çiçeklenir.

Veronica caucasica, Veronica cinsine bağlı bir bitki türüdür. Kafkasya'ya endemiktir.

Lonicera caucasica, Caprifoliaceae (hanımeligiller) familyasından çok yıllık bir bitki türüdür. Süs bitkisi olarak yetiştirilmektedir.

Tomara veya bilimsel adıyla Symphytum sylvaticum Pierre Edmond Boissier tarafından tanımlanmış, hodangiller familyasından çok yıllık bir bitki türüdür. Tüm alttürleri Türkiye'ye endemik olan Tomara'nın 2 alttürü aynı zamanda Trabzon'a endemiktir. Symphytum sylvaticum sepulcrale altürü Trabzon'a ek olarak Rize ve Giresun'da da görülmüştür. 1000 ila 1700 metre rakımlı çayırlıklar ve dere kenarlarında yetişmektedir. Mayıs ve Ağustos ayları arasında çiçeklenir.

Orman kafesotu veya bilimsel adıyla Symphytum grandiflorum, Alphonse Pyramus de Candolle tarafından tanımlanmış, hodangiller familyasından çok yıllık bir bitki türüdür. Kafkasya, Artvin, Rize ve Trabzon'a endemik olan orman kafesotu, 0 ila 1350 metre yükseklikteki gölgeli kıyılar ve Rhododendron çalılıklarında yetişmektedir. Mart ve temmuz ayları arasında çiçeklenir.

Darevskia caucasica, Darevskia cinsinden bir kertenkele türüdür. Rusya, Gürcistan ve Azerbaycan'a endemiktir. Uzunluğu 64 mm, kuyruk uzunluğu ise 122 milimetredir. Sırt rengi yeşil, kahverengi veya gri-kül rengidir. Gündüz aktif olan tür, 2 yaşında yetişkinliğe erişir.

Kafkas kazteresi veya bilimsel adıyla Arabis caucasica, turpgiller familyasından çok yıllık bir bitki türüdür.

Symphytum Boraginaceae familyasına bağlı bir bitki cinsidir.

Tunca Vadisi Tabiat Parkı, Rize'nin Ardeşen ilçesi sınırları içinde yer alan tabiat parkıdır.

Lonicera caucasica subsp. orientalis, Caprifoliaceae (hanımeligiller) familyasından çok yıllık bir bitki alt türüdür.

.
Pardosa caucasica, Pardosa cinsine bağlı bir örümcek türüdür.