İçeriğe atla

Symbian^2

Symbian^2
Geliştirici(ler)Symbian Vakfı
İşletim sistemi ailesiMobil İşletim Sistemi
Paket yöneticisi.sis, .sisx, .jar, .jad, .jam
Kaynak türüAçık kaynak
Çekirdek türüEKA (RTOS Microkernel)
ÖncülüSymbian^1
ArdılıSymbian^3
Programlama diliC++
Kullanıcı arayüzüOPP, MOAP
Dil sayısıJaponca ve İngilizce

Symbian^2, Symbian Vakfı tarafından Ağustos 2009'da yayınlanmış bir Symbian OS versiyonudur.

Tarihi

Symbian^2, Symbian Vakfı'nın kapılarını açmasından beş aydan kısa bir süre sonra Ağustos 2009'da tamamlanmış ve bu sürüm ile birlikte Symbian açık kaynağa taşınmıştır. Symbian^2'yi Japon üreticiler olan Fujitsu ve Sharp tarafından 2010 - 2012 yılları arasında NTT DoCoMo operatörü üzerinden şatışa çıkan FOMA cep telefonlarında kullanılmıştır. Bu cihazlar Nokia cihazlarından farklı olarak ARM ile değil Super-H işlemciler ile çalışır.

Symbian^2 ile çalışan Japon cihazları için uygulamalar NTTDoCoMo'nun sunduğu Java geliştirme araçları ile sağlanırdı.

Yenilikler

Symbian^2 ile birlikte;

  • 2009'da piyasaya çıkan Arm Cortex A9 işlemcilerine destek sağlandı
  • İyileştirilmiş Konum sistemi
  • Bluetooth 2.1+EDS Desteği
  • NTT DoCoMo'nun DoJa profilinin ardılısı olan Star ilk kez bu Symbian sürümünde kullanıldı.

Bunun dışında Fujitsu, Sharp ve NTT DoCoMo tarafından Symbian^2 cihazlarına HDMI ve Adım Sayar gibi ek özellikler kazandırıldı.

Kaynakça

https://akawolf.org/wiki/index.php/Symbian%5E2 6 Şubat 2021 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.

https://web.archive.org/web/20091216124101/http://www.symbian.org/symbian-feature-set/symbian-releases

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Symbian (işletim sistemi)</span> mobil işletim sistemi

Symbian, Symbian Vakfı tarafından cep telefonları ve bilgisayarları gibi çeşitli taşınabilir iletişim aygıtları için geliştirilmiş ve 2000'li yıllarda yaygın olarak kullanılmış bir işletim sistemiydi. Symbian, başlangıçta Symbian Ltd tarafından 1997'de PDA'lar için kapalı kaynaklı bir işletim sistemi olarak geliştirildi. Symbian OS, Psion'un EPOC sisteminin soyundan geldi ve çoğunlukla ARM mimarisi işlemcileri üzerinde çalıştı, ancak Japonya da üretilen cihazlarda çoğunlukla Super-H mimarisine sahip cihazlarda kullnıldı ve yayınlanmamış bir x86 bağlantı noktasıda mevcuttu. Symbian, Nokia, Samsung, Motorola, Sony Ericsson gibi birçok büyük cep telefonu markası tarafından kullanılıyordu. Akıllı telefon endüstrisini kuran öncü olarak, akıllı telefonların sınırlı kullanımda olduğu, Android tarafından geçildiğinde, 2010'un sonuna kadar dünya çapında en popüler akıllı telefon işletim sistemiydi.

<span class="mw-page-title-main">Palm OS</span> Mobil işletim sistemi

PalmOS, PalmSource şirketi tarafından cep bilgisayarları (PDA'lar) için tasarlanan bir işletim sistemidir. PalmSource firması Palm isim hakkını Mayıs 2005'te PalmOne şirketine satmıştır. Kasım 2004'te PalmSource, Linux tabanlı bir PalmOS sürümü üzerinde çalıştıklarını duyurmuş, Eylül 2005'te PalmSource, Access Co. şirketi tarafından satın alındıktan sonra Linux tabanlı sistem Access Linux Platform olarak adlandırılıp PalmOS'un yerini almıştır. Ayrıca, 2009 yılında Palm OS'un ana lisans sahibi Palm, Inc., gelecek cihazları için Palm OS'tan WebOS'a geçmişti. Günümüzde LG tarafından geliştirilen WebOS, Akıllı televizyonlarda kullanılmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">FOMA</span>

Freedom of Mobile Multimedia Access (FOMA), Japon telekomünikasyon hizmet sağlayıcısı NTT DoCoMo tarafından sunulan W-CDMA tabanlı 3G telekomünikasyon hizmetlerinin marka adıdır. UMTS sisteminin bir uygulamasıdır ve ticari operasyonlara başlayan dünyanın ilk 3G mobil veri hizmetidir.

ARM mimarisi RISC tabanlı bir işlemci mimarisidir. Genel itibarıyla düşük güç tüketimi, diğer RISC tabanlı işlemcilere göre yüksek performanslı oluşu ve x86-x64 işlemcilere göre daha hesaplı olmasından dolayı gömülü sistemlerde, taşınabilir aygıtlarda kullanılan yongasetlerinin dizaynında tercih edilir. 32 ve 64 bit modelleri bulunur.

<span class="mw-page-title-main">Akıllı telefon</span> Mobil İletişim Cihazı

Akıllı telefon, cep telefonunun sağladığı klasik özelliklere, bilgisayar dünyasının bir ürünü olan PDA’lerin özelliklerinin de eklenmesiyle tasarlanan gelişmiş mobil iletişim cihazıdır. Akıllı telefonlarda mobil işletim sistemleri bulunur bu sayede birçok farklı amaç için daha aktif bir şekilde kullanılabilir ve neredeyse her iş için bir uygulama bulunabilir.

<span class="mw-page-title-main">S60 (yazılım platformu)</span>

S60 platformu Symbian işletim sistemi kullanan akıllı telefonlarda kullanılan yazılım platformu. İlk başlarda Series 60 olarak adlandırılan platform, Kasım 2005'te S60 adını almıştır. 2001'de Nokia tarafından oluşturulan platform, ilk olarak Nokia 7650 modelinde kullanılmıştır. Platform, o zamandan beri 5 güncel sürüm yayınladı. Series 60, Kasım 2005'te S60 olarak yeniden adlandırıldı. Temel olarak, çekirdek Symbian işletim sistemine erişebilen bir kullanıcı arabirimi idi.

Symbian^3, Nokia tarafından geliştirilmiş olan bir Symbian OS versiyonudur. Günümüzde çok az akıllı telefonda kullanılmaktadırlar. Bunlar Nokia N8, Nokia E7, Nokia C7, Nokia X7, Nokia 500, Nokia 603, Nokia 700, Nokia E6, Nokia ORO,Nokia 701 ve Nokia C6-01 adlı akıllı telefonlardır. Symbian^3, yine Nokia tarafından gelişitirilmiş olan S60 platformu tabanına inşa edilmiştir. Ancak yeni sürüm ile beraber, birçok donanımsal ve yazılımsal sorun ortadan kaldırılmış ve görsellik ön plana çıkarılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">NTT DoCoMo</span> Japonya merkezli bir telefon operatörü

NTT DOCOMO, Inc., Japonya merkezli bir telefon operatörüdür. Şirket 14 Ağustos 1991 tarihinde NTT'nin yan kuruluşu olarak kuruldu. Şirketin merkezi Tokyo'nun Chiyoda semtinde Sannō Park Tower'da yer almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Nokia Browser</span>

Nokia Browser Nokia tarafından geliştirilen ve Symbian S60 cep telefonu platformu için varsayılan web tarayıcısıdır. Tarayıcı, Apple'in açık kaynaklı WebCore ve JavaScriptCore çerçevelerinin bir bağlantı noktasına dayalıdır. Bu, Apple'ın Safari Web tarayıcısında kullandığı WebKit oluşturma motorunu oluşturur. Seri 40 sisteminde kullanılan Nokia Xpress tarayıcısının yerini aldı.

<span class="mw-page-title-main">Symbian Vakfı</span> Symbian platformunu yöneten kâr amacı gütmeyen kuruluş

Symbian Vakfı Symbian platformunu yöneten kâr amacı gütmeyen kuruluştu; bu, Symbian sistemi'ne dayanan ve daha önce Symbian Ltd tarafından lisanslanmış olan cep telefonları için bir işletim sistemi idi. Symbian Foundation platformu asla doğrudan geliştirmedi, ancak evanjelize edildi, koordine edildi ve uyumluluk sağlandı. Ayrıca üyelerine ve topluluğa Symbian kaynak kodunu toplama, oluşturma ve dağıtma gibi temel hizmetler sağladı. Zaman boyunca Open Handset Alliance ve LiMo Vakfı'na karşı yarıştı.

MOAP (Mobile Oriented Applications Platform) NTT DoCoMo'nun cep telefonları için geliştirdiği FOMA (Freedom of Mobile Multimedia Access) servisinin yazılım platformudur.

<span class="mw-page-title-main">EPOC (işletim sistemi)</span>

EPOC öncelikle PDA'lar olmak üzere taşınabilir aygıtlar için Psion tarafından geliştirilen ve durdurulan bir grafik işletim sistemi ailesidir. 1998'de Symbian tarafından başarılı şekilde takip edildi.

<span class="mw-page-title-main">Nokia 9210 Communicator</span>

Nokia 9210 Communicator Nokia tarafından 21 Kasım 2000 yılında piyasaya sunulan Nokia Communicator ailesine ait akıllı telefon. Seri 80 sisteminde çalıştı. Kapaklı telefon'dur ve enine açılır. Nokia 9110 Communicator modelinin 2. nesli oldu. Cihazın ardılı olarak Nokia 9300 ve Nokia 9500 Communicator geldi.

Nokia 702T Nokia tarafından piyasaya sunulan dokunmatik ve qwerty özellikli akıllı telefon. Haziran 2011'de Nokia tarafından Nokia T7 modeli ile ilan edilerek 3. çeyrekde açıklandı. S60 Symbian sisteminde çalıştı.

Bu, Symbian işletim sistemi ve EPOC üzerinde çalışan kendi öncülleri de dahil olmak üzere Symbian platformun mobil işletim sisteminde çalışan cihazların bir listesidir. Nokia, Arima, Siemens, BenQ (BenQ-Siemens), Fujitsu, LG, Motorola, Sony Ericsson, Lenovo, Sendo, Psion, Vertu, Oregon Scientific, Geofox, Samsung, Panasonic, Sharp ve Mitsubishi modelleri vardır. Kenwood ve Huawei, Symbian'a üye olsa da hiçbir zaman bir cihaz tanıtmadılar. Aynı soydan EPOC16 cihazları EPOC sayfasında bulunmaktadır.

Access Linux Platform (ALP), Tokyo, Japonya'nın Access Co. firması tarafından geliştirilen ve pazarlanan mobil cihazlar için, bir zamanlar "Palm OS'nin yeni nesil sürümü" olarak adlandırılan, durdurulan bir açık kaynaklı yazılım tabanlı işletim sistemidir. Platform Java, klasik Palm OS ve GTK+ tabanlı yerel Linux uygulamaları için uygulama ortamları içeriyordu. ALP, cihazlarda 3GSM, LinuxWorld, GUADEC ve Mobile'de Açık Kaynak da dahil olmak üzere çeşitli konferanslarda gösterildi.

<span class="mw-page-title-main">Samsung Galaxy J</span>

Android işletim sistemini kullanan Samsung Galaxy J, Samsung Electronics tarafından geliştirilmiş ve üretilmiş bir akıllı telefondur. En başta Japon mobil operatör NTT DoCoMo için geliştirilen Galaxy J, 2013 sonbaharında satışa sunulmuştur; cihazın başka ülkeler için geliştirilen modeli ilk olarak Aralık 2013'te Tayvan'da satışa çıkmıştır. Cihazda; 2.3 Ghz hızında 4 çekirdekli işlemcisi bulunan Qualcomm Snapdragon 800 çipi, 3 GB RAM ve Full HD bir Super AMOLED ekran bulunur.

OPP, NTT DoCoMo'nun FOMA cep telefonları için önceden geliştirdiği MOAP'ın ardılısı bir yazılım platformudur. 2010-2016 yılları arasında sadece Japonya pazarında satılan telefonlarda kullanılmıştır. MOAP gibi sadece yerel ve kısıtlı bir uygulama geliştirme ortamına sahiptir. Tarayıcı olarak NetFront tabanlı tarayıcıları kullanmaktadırlar.

Symbian^1, Symbian Ltd. tarafından 2008'de yayınlanmış bir Symbian OS versiyonudur.

<span class="mw-page-title-main">Meizu M9</span>

Meizu M9; Flyme OS'la çalışan, Çinli firma Meizu Technology Co. Ltd tarafından tasarlanmış ve tanıtılmış bir akıllı telefondur. Cihaz, 1 Ocak 2011'de satışa çıkarılmıştır; cihazı satın almak isteyen kullanıcılar, cihazları satın almak amacıyla dükkanlara girmek için gece boyunca kuyruk oluşturmuşlardır.