İçeriğe atla

Symbian

Symbian Limited
KuruluşHaziran 1998
KurucuEricsson Bunu Vikiveri'de düzenleyin
Feshedilme2 Aralık 2008
Genel merkezi
Southwark, Londra
,
Önemli kişilerColly Myers, David Levin, Nigel Clifford
Çalışan sayısı1493 (2008)
Web sitesiwww.symbian.com

Symbian, ortak bir işletim sistemi kurmak üzere yola çıkmış olan bir şirkettir. Şirket faaliyetlerini 2 Aralık 2008 tarihinde sonlandırmıştır.

Symbian OS

Symbian işletim sistemini kullanan birkaç farklı arabirim bulunmaktadır. Bunlar arasında UIQ ve Nokia'nın Seri 60 ve Seri 80 arabirimleri bulunur.

Seri 60

Seri 60 Nokia tarafından geliştirilmiş Smartphone yazılımı platformudur. (Smartphone, e-posta ve İnternet tarama gibi görevlerin bazılarını bilgisayar gibi yapabilen ilave uygulamalar yükleyebilen ve kullanabilen telefondur.) Seri 60 platformu, Smartphone yapmak için gerekli kullanıcı arabirimi (UI) ve yazılımın ve uygulamaların tümünü içerir.

Symbian İşletim sisteminin yüklü olduğu bir cep telefonu, birçok amaca birden hizmet edebilmektedir.

Symbian kullanım lisansı olan markalar

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Symbian (işletim sistemi)</span> mobil işletim sistemi

Symbian, Symbian Vakfı tarafından cep telefonları ve bilgisayarları gibi çeşitli taşınabilir iletişim aygıtları için geliştirilmiş ve 2000'li yıllarda yaygın olarak kullanılmış bir işletim sistemiydi. Symbian, başlangıçta Symbian Ltd tarafından 1997'de PDA'lar için kapalı kaynaklı bir işletim sistemi olarak geliştirildi. Symbian OS, Psion'un EPOC sisteminin soyundan geldi ve çoğunlukla ARM mimarisi işlemcileri üzerinde çalıştı, ancak Japonya da üretilen cihazlarda çoğunlukla Super-H mimarisine sahip cihazlarda kullnıldı ve yayınlanmamış bir x86 bağlantı noktasıda mevcuttu. Symbian, Nokia, Samsung, Motorola, Sony Ericsson gibi birçok büyük cep telefonu markası tarafından kullanılıyordu. Akıllı telefon endüstrisini kuran öncü olarak, akıllı telefonların sınırlı kullanımda olduğu, Android tarafından geçildiğinde, 2010'un sonuna kadar dünya çapında en popüler akıllı telefon işletim sistemiydi.

<span class="mw-page-title-main">Nokia 7610</span>

7610, Nokia tarafından üretilen bir akıllı telefondur. Nokia'nın 1 megapiksel kamera kullandığı ilk telefondur.

<span class="mw-page-title-main">Akıllı telefon</span> Mobil İletişim Cihazı

Akıllı telefon, cep telefonunun sağladığı klasik özelliklere, bilgisayar dünyasının bir ürünü olan PDA’lerin özelliklerinin de eklenmesiyle tasarlanan gelişmiş mobil iletişim cihazıdır. Akıllı telefonlarda mobil işletim sistemleri bulunur bu sayede birçok farklı amaç için daha aktif bir şekilde kullanılabilir ve neredeyse her iş için bir uygulama bulunabilir.

<span class="mw-page-title-main">S60 (yazılım platformu)</span>

S60 platformu Symbian işletim sistemi kullanan akıllı telefonlarda kullanılan yazılım platformu. İlk başlarda Series 60 olarak adlandırılan platform, Kasım 2005'te S60 adını almıştır. 2001'de Nokia tarafından oluşturulan platform, ilk olarak Nokia 7650 modelinde kullanılmıştır. Platform, o zamandan beri 5 güncel sürüm yayınladı. Series 60, Kasım 2005'te S60 olarak yeniden adlandırıldı. Temel olarak, çekirdek Symbian işletim sistemine erişebilen bir kullanıcı arabirimi idi.

<span class="mw-page-title-main">Nokia Asha platform</span>

Nokia Asha platform, düşük sınırlı akıllı telefonlar için tasarlanmış bir mobil işletim sistemi (OS) ve bilgisayar platformudur, Nokia tarafından satın alınmış Norveç merkezli Smarterphone yazılımına dayalıdır. Nokia Asha serisi telefonlarında desteklenmekdedir. Platform Symbian, Maemo ve MeeGo sistemlerinden UI benzerliklerini devralır ve Nokia low-end cihazlarında Seri 40-ın yerini alır. Kullanıcı arayüzünün tasarım ekibine open webOS ve Nokia N9 için MeeGo tasarımında işinde çalışmış Peter Skillman, başkanlık etti. Platform, Nokianın Seri 40 sisteminin yerine bir Linux platformu olarak geliştirdiği Meltemi projesinin halefidir, ancak Temmuz 2012'de iptal edildi.

<span class="mw-page-title-main">Seri 40</span>

Seri 40 veya S40 orta katman özellikli Nokia telefonlarında ve bazı Vertu lüks telefonlarda yazılım platformu ve uygulama kullanıcı arabirimi (UI) yazılımdır. Bu, dünyanın en yaygın kullanılan cep telefonu platformlarından biri oldu ve yüz milyonlarca cihazlarda bulundu. Nokia şirketi 1,5 milyar Seri 40 cihazları sattığını 25 Ocak 2012 tarihinde ilan etmiştir. S40 daha temel Seri 30 ve Seri 30+ platformundan, daha fazla özelliğe sahiptir. Onlar akıllı telefonlar için kullanılmadı, böyle ki, Nokia öncelikle Windows Phone ve 2012 yılına kadar Symbian kullandı. Ancak, 2012 ve 2013 yılında, örneğin 308, 309 ve 311 olarak Asha hattından birkaç Seri 40 telefonlar, aslında çoklu görev veya tam teşekküllü bir HTML tarayıcısı gibi akıllı telefon özelliklerini desteklememesine rağmen, "Akıllı telefonlar" olarak ilan edilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Seri 90 (yazılım platformu)</span>

Seri 90 veya S90 Symbian işletim sistemini kullanan cep telefonları için bir platformdur. Bu Psion ile iş birliği içinde Nokia tarafından geliştirilmiştir. Bu, 2003 yılında piyasaya sürüldü ve iptal edilmiş Nokia 7700 için bir platform olacakdı, ama sonunda Nokia 7710 ile pazara girdi.

<span class="mw-page-title-main">Symbian Vakfı</span> Symbian platformunu yöneten kâr amacı gütmeyen kuruluş

Symbian Vakfı Symbian platformunu yöneten kâr amacı gütmeyen kuruluştu; bu, Symbian sistemi'ne dayanan ve daha önce Symbian Ltd tarafından lisanslanmış olan cep telefonları için bir işletim sistemi idi. Symbian Foundation platformu asla doğrudan geliştirmedi, ancak evanjelize edildi, koordine edildi ve uyumluluk sağlandı. Ayrıca üyelerine ve topluluğa Symbian kaynak kodunu toplama, oluşturma ve dağıtma gibi temel hizmetler sağladı. Zaman boyunca Open Handset Alliance ve LiMo Vakfı'na karşı yarıştı.

MOAP (Mobile Oriented Applications Platform) NTT DoCoMo'nun cep telefonları için geliştirdiği FOMA (Freedom of Mobile Multimedia Access) servisinin yazılım platformudur.

<span class="mw-page-title-main">UIQ</span>

UİQ, UIQ Technology'nin, Symbian OS üzerine kurulu bir yazılım platformudur. Aslında bu, üçüncü taraf uygulamaları yoluyla genişletilmiş özelliklere açık zengin özelliklere sahip cep telefonlarının geliştirilmesini sağlamak için çekirdek işletim sistemine ek bileşenler sağlayan bir grafik kullanıcı arabirimi katmanıdır.

<span class="mw-page-title-main">EPOC (işletim sistemi)</span>

EPOC öncelikle PDA'lar olmak üzere taşınabilir aygıtlar için Psion tarafından geliştirilen ve durdurulan bir grafik işletim sistemi ailesidir. 1998'de Symbian tarafından başarılı şekilde takip edildi.

<span class="mw-page-title-main">Hildon</span>

Hildon orijinal olarak Linux işletim sistemini ve Symbian S60 işletim sistemini çalıştıran mobil cihazlar için geliştirilmiş bir uygulama çerçevesidir. Igalia, Lanedo tarafından geliştirildi. Hildon'un Symbian türevi Seri 90'ın iptal edilmesi ile durduruldu. Nokia tarafından Maemo işletim sistemi için geliştirildi ve şimdi GNOME'un bir parçasıdır. Parmak dostlu arayüzü sağlamaya odaklanmaktadır.

Psion, ticari ve endüstriyel uygulamalar için taşınabilir el bilgisayarların tasarımcısı ve üreticisiydi. Şirketin merkezi Londra, İngiltere ve Mississauga, Ontario, Kanada'da idi. Avrupa, ABD, Asya, Latin Amerika ve Orta Doğu'daki ek şirket ofisleri de bulunuyordu. Londra Menkul Kıymetler Borsasında halka açık bir şirketti ve bir zamanlar FTSE 100 Endeksinin kurucu üyelerindendi.

<span class="mw-page-title-main">Nokia 9300</span>

Nokia 9300 Nokia tarafından piyasaya sunulan Nokia Communicator ailesine ait akıllı telefon. Seri 80 sisteminde çalıştı. 2004'te ilan edildi. Nokia 9210 Communicator modelinin yerini aldı. Kapalı modda normal, ancak hantal bir cep telefonu olarak kullanıldığında, açıkça çevrildiğinde 640 × 200 ekranlı çok küçük bir dizüstü bilgisayar gibi kullanılabilir. Telefon ayrıca, telefon açıkken çevirmeden otomatik olarak etkinleştirilen hoparlör işlevselliğine sahiptir. Modelin devamı olarak Nokia E61 geldi.

<span class="mw-page-title-main">Ericsson R380</span>

Ericsson R380 2000 yılında Ericsson'un bir yan kuruluşu olan Ericsson Mobile Communications tarafından yapılan bir GSM cep telefonuydu. Cep telefonu ve cep bilgisayarının (PDA) işlevlerini birleştirdi.

<span class="mw-page-title-main">Jolla</span>

Jolla bir Fin teknoloji şirketidir; mobil cihaz satıcısı ve Sailfish işletim sistemi geliştiricisidir. Merkezi Helsinki, Finlandiya'da bulunan Jolla, Helsinki, Tampere ve Cyberport, Hong Kong'da kendi araştırma ve geliştirme ofislerine sahiptir. Jolla, MeeGo fırsatlarını ve "sınırsız imkânlarını" kullanmak için 2011 yılında MeeGo proje ekibinin eski Nokia personeli tarafından kuruldu. 'Jolla' telaffuz edildiğinde, şirketin adı bot anlamını verir.

<span class="mw-page-title-main">Nokia 9210 Communicator</span>

Nokia 9210 Communicator Nokia tarafından 21 Kasım 2000 yılında piyasaya sunulan Nokia Communicator ailesine ait akıllı telefon. Seri 80 sisteminde çalıştı. Kapaklı telefon'dur ve enine açılır. Nokia 9110 Communicator modelinin 2. nesli oldu. Cihazın ardılı olarak Nokia 9300 ve Nokia 9500 Communicator geldi.

<span class="mw-page-title-main">Nokia 9500 Communicator</span> akıllı telefon

Nokia 9500 Communicator Nokia tarafından Şubat 2004 yılında piyasaya sunulan Nokia Communicator ailesine ait akıllı telefon. Seri 80 sisteminde çalıştı. Kapaklı telefon'dur. Nokia 9210 Communicator modelinin yerini aldı. 9500 modeli, 150 MHz Texas Instruments OMAP işlemci ve 64 megabayt SDRAM ile donatılmıştır. İki ekrana sahiptir - tamamen işlevsel bir iç ekran ve soyutlanmış 40 Serili kullanıcı arabiriminde çalışan kısıtlı fonksiyonlu harici ekran. Cihazın yerine ise Nokia E90 Communicator modeli geldi.

<span class="mw-page-title-main">Nokia 3650</span>

Kuzey Amerika pazarlarında Nokia 3600 olarak satılan Nokia 3650, Nokia'nın 6 Eylül 2002'de Nokia 7650'nin halefi olarak duyurduğu bir akıllı telefondur. Symbian OS Seri 60'ı çalıştırır.

<span class="mw-page-title-main">Samsung SGH-G810</span> 2008 model kızaklı telefon

Samsung G810, Samsung Telecommunications tarafından geliştirilen ve piyasaya sürülen bir Symbian OS akıllı telefondur. 11 Şubat 2008 tarihinde Mobile World Congress etkinliğinde duyurulmuştur.