İçeriğe atla

Sylvie Kinigi

Sylvie Kinigi
6. Burundi Devlet Başkanı
Görev süresi
27 Ekim 1993 - 5 Şubat 1994
Yerine geldiğiFrançois Ngeze
Yerine gelenCyprien Ntaryamira
Kişisel bilgiler
Doğum 1952
Başkan Melchior Ndadaye, uçaktan indikten sonra 1993 yılında Bujumbura havaalanında hükümet hükümet yetkililerini selamlıyor. Başbakan Sylvie Kinigi ile el sıkışıyor. Republique du Burundi uçağı 9U-BTB Dassault Falcon-50 arka planda oturuyor.

Sylvie Kinigi (d. 1952 ), Burundili siyasetçi. Kinigi, Afrika ülkesi Burundi'de ülkenin ilk ve günümüze kadar da tek kadın devlet başkanı olarak 1993-1994 yılları arasında çok kısa bir süre devlet başkanlığı makamında bulunmuştur.[1]

Kinigi ülkede gerçekleştirilen ilk demokratik seçimlerde Hutu kökenli Melchior Ndadaye'nin seçilmesi sonrasında Burundi'de Hutular ile Tutsiler arasındaki gerilimi düşürmek ve dengeyi kurabilmek adına Ndadaye tarafından Tutsi kökenli biri olarak kendisini başbakan olarak atamıştır. Ndadaye'nin altı ay gibi kısa bir süre sonra askerî darbe ile görevinden uzaklaştırılarak öldürülmesi neticesinde şiddet olaylarının arttığı ülkede, Kinigi Fransa konsolosluğuna sığınarak hayatta kalmayı başarmıştır. Bu darbe neticesinde oluşturulan askeri komitenin başı olarak devlet başkanlığına François Ngeze getirilmiştir.

Ordu birliklerinin gerçekleştirdiği darbenin genel olarak ülkede karşılık bulmaması neticesinde oluşturulan komite lav edilmiş, Ngeze görevinden ayrılmak zorunda kalmıştır. Bu gelişmeler neticesinde Kinigi eski devlet başkanları Pierre Buyoya ve Jean-Baptiste Bagaza'nın da desteğini alarak başbakanlık görevinin yanı sıra devlet başkanlığı görevini de üstlenmiştir.[2]

Ocak 1994'te meclisin eski Tarım Bakanı Cyprien Ntaryamira'yı devlet başkanı olarak seçmesinden sonra Kinigi bu kararı kabul etmiştir. 5 Şubat 1994 tarihinde görevi Ntaryamira'ya devreden Kinigi, Ntaryamira'nın kendisini 7 Şubat 1994'te başbakanlık görevinden alması ile ülke dışına çıkmıştır.

Kinigi 2004 yılından bu yana Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı kapsamında faaliyetlerini sürdürmektedir.

Kaynakça

  1. ^ Torild Skard (2014) 'Sylvie Kinigi', Sayfa 288-91,"Women of power - half a century of female presidents and prime ministers worldwide", Bristol: Policy Press
  2. ^ Gunhild Hoogensen and Bruce O. Solheim (2006) 'Sylvie Kinigi' Sayfa 50-52, "Women in power - world leaders since 1960", Westport, CT: Praeger

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Burundi</span> Afrikanın ortadoğu kısmındaki bir ülke

Burundi, resmî adı ile Burundi Cumhuriyeti, Doğu Afrika ile Afrika Büyük Gölleri'nin kesiştiği Büyük Rift Vadisi'nde denize kıyısı bulunmayan bir ülkedir. Kuzeyde Ruanda, doğu ve güneydoğuda Tanzanya, batıda Kongo Demokratik Cumhuriyeti, güneybatıda ise Tanganika Gölü ile çevrilidir. Ülkenin yönetsel başkenti Gitega, ekonomik başkenti ise Bujumbura'dır.

<span class="mw-page-title-main">Mobutu Sese Seko</span> 2. Zaire devlet başkanı

Mobutu Sese Seko Nkuku Ngbendu wa za Banga, daha çok Mobutu ya da Joseph Mobutu-Sese Seko olarak tanınır. Doğduğunda adı Joseph-Désiré Mobutu idi. 32 yıl boyunca (1965–1997) o zamanki adıyla Zaire, günümüzdeki adıyla Kongo Demokratik Cumhuriyeti'nin Devlet Başkanlığını yapmıştır. Bu göreve önceki Devlet Başkanı Joseph Kasavubu'yu devirdiği darbeden sonra gelmiştir. Toplam 32 yıl demir yumrukla ülkeyi yönetmiştir. Çok değerli yeraltı ve yer üstü kaynaklara sahip olan Kongo, yönetim zafiyetleri ve zimmet suçlamalarıyla dünyanın en fakir ülkelerinden biri haline gelmiştir. Başlangıçta zengin batılı devletlerce iktidarı desteklenen ve hatta darbesi Amerikan destekli olan Mobutu, son zamanlarında bu desteği kaybetmiş ve bundan kısa bir süre sonra da iktidardan düşmüştür.

<span class="mw-page-title-main">Paul Kagame</span> 5. Ruanda devlet başkanı

Paul Kagame, Ruandalı siyasetçi. Kagame, Afrika ülkesi Ruanda'da 2000 yılından bu yana devlet başkanlığı makamında bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Pierre Nkurunziza</span>

Pierre Nkurunziza, Burundili öğretim görevlisi, asker ve siyasetçi. Nkurunziza, Afrika ülkesi Burundi'de 2005 ile görevi başındayken hayatını kaybettiği 2020 yılları arasında devlet başkanlığı makamında bulunmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Mathieu Kérékou</span> Beninli siyasetçi

Mathieu Kérékou, Beninli siyasetçi. Kérékou, Afrika ülkesi Benin'de 1972-1991 ile 1996-2006 yılları arasında devlet başkanlığı makamında bulunmuştur. Ülkesinin isminin Dahomey olduğu bir dönemde, 1972 yılında gerçekleştirdiği darbe ile başa geçen Kérékou, otoriter ve sosyalist yönetimi neticesinde ülkesinin ismini 1975 yılında Benin Halk Cumhuriyeti olarak değiştirmiş, 1991 yılında rejim değişikliğine gidilerek ülkenin ismi Benin Cumhuriyeti olmuştur. Kérékou bu süreçte ülkesinin üç farklı isim döneminde de başkanlık makamında bulunmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Juvénal Habyarimana</span>

Juvénal Habyarimana, Ruandalı asker ve siyasetçidir. Habyarimana, Afrika ülkesi Ruanda'da 1973 yılından öldüğü 1994 yılına kadar devlet başkanlığı makamında bulunmuştur.

Godefroid Niyombare, Burundili asker. Niyombare, Afrika ülkesi Burundi'de 2015 yılında gerçekleştirdiği darbe ile iki gün boyunca devletin en üst makamında yer almıştır.

<span class="mw-page-title-main">Michel Micombero</span> Burundili asker ve politikacı

Michel Micombero, Burundili asker ve siyasetçi. Micombero, Afrika ülkesi Burundi'de 1966 ile 1976 yılları arasında ülkenin ilk devlet başkanı olarak görev yapmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Jean-Baptiste Bagaza</span>

Jean-Baptiste Bagaza, Burundili asker ve siyasetçi. Bagaza, Afrika ülkesi Burundi'nin 1976-1987 yılları arasında devlet başkanlığı makamında bulunmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Melchior Ndadaye</span>

Melchior Ndadaye, Burundili entelektüel ve siyasetçi. Ndadaye, Afrika ülkesi Burundi'de 1993 yılında kısa bir süre devlet başkanlığı makamında bulunmuştur.

François Ngeze, Burundili asker ve siyasetçi. Ngeze, Afrika ülkesi Burundi'de 1993 yılında çok kısa bir süre devlet başkanlığı makamında bulunmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Sylvestre Ntibantunganya</span> Burundinin altıncı cumhurbaşkanı

Sylvestre Ntibantunganya, Burundili siyasetçi. Ntibantunganya, Afrika ülkesi Burundi'de 1994-1996 yılları arasında devlet başkanlığı makamında bulunmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Cyprien Ntaryamira</span>

Cyprien Ntaryamira, Burundili siyasetçi. Ntaryamira, Afrika ülkesi Burundi'de 1994 yılında kısa bir süre devlet başkanlığı makamında bulunmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Pierre Buyoya</span>

Pierre Buyoya, Burundili asker ve siyasetçi. Buyoya, Afrika ülkesi Burundi'de 1987-1993 ve 1996-2003 dönemleri olmak üzere iki farklı dönemlerde devlet başkanlığı makamında bulunmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Domitien Ndayizeye</span>

Domitien Ndayizeye, Burundili siyasetçi. Ndayizeye, Afrika ülkesi Burundi'de 2003 ile 2005 yılları arasında devlet başkanlığı makamında bulunmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Alphonse Massemba-Débat</span> 2. Kongo Cumhuriyeti devlet başkanı

Alphonse Massemba-Débat, Kongolu öğretim görevlisi ve siyasetçi. Massemba-Débat, Afrika ülkesi Kongo Cumhuriyeti'nde 1963 ile 1968 yılları arasında devlet başkanlığı makamında bulunmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Alfred Raoul</span>

Alfred Raoul, Kongolu siyasetçi. Raoul, Afrika ülkesi Kongo Cumhuriyeti'nde 1968 yılında kısa bir süre devlet başkanlığı makamında bulunmuştur.

Agathe Uwilingiyimana ya da bilindiği adı ile Madame Agathe, Ruandalı öğretim görevlisi ve siyasetçi. Uwilingiyimana, Afrika ülkesi Ruanda'da 1993 ile 1994 yılları arasında başbakan olarak görev almıştır.

<span class="mw-page-title-main">Burundi Demokrasi Cephesi</span>

Burundi Demokrasi Cephesi, Afrika ülkesi Burundi'de faaliyet gösteren siyasi parti.

<span class="mw-page-title-main">1987 Burundi darbesi</span>

1987 Burundi darbesi, 3 Eylül 1987 tarihinde Burundi'de gerçekleşen kansız bir askeri darbeydi. Tutsi başkanı Jean-Baptiste Bagaza yurtdışına seyahat ederken görevden alındı ve yerine Tutsi Binbaşı Pierre Buyoya geçti.