İçeriğe atla

Sylvia Tiryaki

Sylvia Tiryaki
DoğumSylvia Hazuchová
24 Ocak 1973 (51 yaşında)
Liptovský Mikuláš, Çekoslovakya
İkametİstanbul, Türkiye
MilliyetSlovak
EğitimComenius Üniversitesi
MeslekAkademisyen, avukat, aktivist
OrganizasyonTürkiye Ekonomik ve Sosyal Etüdler Vakfı
GPoT Center
Hürriyet Daily News
GLOBSEC
İstanbul Kültür Üniversitesi
Bratislava Uluslararası Liberal Sanatlar Akademisi (BISLA)
Pan-Avrupa Üniversitesi

Sylvia Tiryaki doğum adıyla Sylvia Hazuchová (d. 24 Ocak 1973, Liptovský Mikuláš), Slovak-Türk akademisyen, aktivist ve avukat. İnsan hakları ve uluslararası kamu hukuku alanlarında uzmanlaşmış olan Tiryaki, aktif sivil toplum üyesi olarak Slovak Helsinki İnsan Hakları Komitesi'nin şu anki başkanlığını yürütmektedir.[1][2]

İlk yılları ve eğitimi

Sylvia Hazuchová 24 Ocak 1973'te Çekoslovakya'nın Liptovský Mikuláš şehrinde doğdu. Tiryaki, hukuk alanında yüksek lisans derecesini ve Avrupa hukuku alanında doktorasını Bratislava'daki Comenius Üniversitesi Hukuk Fakültesi'nden almıştır. Ayrıca Avrupa çalışmaları ve siyaset teorisi alanında ikinci doktora derecesi bulunmaktadır.

Akademik ve mesleki kariyeri

2003-2018 yılları arasında İstanbul Kültür Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Uluslararası İlişkiler Bölümü'nde öğretim üyesi ve yardımcı doçent olarak çalışmış olup daha sonra bölüm başkan yardımcılığı görevini yürütmüştür. 2003-2008 yılları arasında Türkiye'de faaliyet gösteren düşünce kuruluşu Türkiye Ekonomik ve Sosyal Etüdler Vakfı'nda (TESEV)'de kıdemli araştırma görevlisi ve proje koordinatörü görevini üstlenmiştir. Burada yaptığı çalışmalar ile Kıbrıs'ta referanduma sunulan Annan Planı’nın son versiyonuna katkıda bulunmuştur.[1][3][4]

2008 yılında meslektaşı Mensur Akgün ile birlikte kurduğu İstanbul'daki Küresel Siyasi Eğilimler Merkezi'ne (GPoT Center) geçerek 2018 yılına kadar başkan yardımcısı olarak görev yapmıştır.[1][3] Halen Küresel Siyasi Eğilimler Merkezi (GPoT Center)’nde kıdemli akademisyen olarak görev yapmaktadır. Tiryaki 2006-2009 yılları arasında Hürriyet Daily News gazetesinde köşe yazarlığı yapmıştır. Bu dönemde Human Security Collective'in yönetim kurulu üyeliği görevi yapan Tiryaki, Dünya Engelliler Vakfı'nın kurulmasına da yardımcı olmuştur.[1]

Günümüzde, Bratislava Uluslararası Liberal Sanatlar Akademisi’nde (BISLA) öğretim görevlisi olup, insan hakları, uluslararası kamu hukuku ve Orta Doğu'daki güncel sorunlar üzerine dersler vermekte olup,[2] Uluslararası ve Avrupa Hukuku Enstitüsü olan Pan-Avrupa Üniversitesi'nde  yardımcı doçent olarak görev yapmaktadır.

Aynı zamanda Slovak Helsinki İnsan Hakları Komitesi Başkanı olan Tiryaki, insan hakları konusunda ‘güvenlik’ ve ‘eğitimi’ teşvik etmektedir.[5] Slovakya Dışişleri Bakanı'nın "Ortadoğu ve Türkiye" konularında danışmanlığını yapmış olan Tiryaki, aynı zamanda GLOBSEC'te "Orta Doğu" konusunda kıdemli araştırmacıdır.[6][6]

Yayınları

  • Finding Common Grounds - Rediscovering the Common Narrative of Turkey and Europe. Bratislava: RC SFPA, 2009. (Edited book)
  • A Promise to Keep: Time to end the international isolation of the Turkish Cypriots. Istanbul: TESEV Publications, June 2008. (Edited book)
  • EU Accession Prospects for Turkey and Ukraine: Debates in New Member States. Warsaw: Institute of Public Affairs, 2006. (Edited book)
  • Quo Vadis Cyprus?. Istanbul: TESEV Publications, April 2005. (Edited book)
  • Freedom Flotila: Before and Aftermath in Middle East Observer. Anhens: Security and Defence Analysis Institute, Vol. 1, issue 3, August 2010.
  • Ending the Isolation of Turkish Cypriots in Insight Turkey. Istanbul: SETA Foundation, Vol. 12, No. 1/2010, February 2010.
  • European Identity 2006 in International Issues & Slovak Foreign Policy Affairs. Bratislava: RC SFPA, Vol. 1, 2006.
  • The Annan Plan: A Missed Opportunity. World Security Network, 14 May 2004.

Kaynakça

  1. ^ a b c d "Wayback Machine". web.archive.org. 2 Şubat 2017. 2 Şubat 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Temmuz 2022. 
  2. ^ a b "Faculty". BISLA (İngilizce). 7 Ocak 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Temmuz 2022. 
  3. ^ a b "Turci teď o EU nechtějí ani slyšet, říká analytička". iDNES.cz (Çekçe). 21 Temmuz 2007. 30 Temmuz 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Temmuz 2022. 
  4. ^ "Slovenka, ktorá dáva Cypru mier". hnonline.sk. 5 Ekim 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  5. ^ "HVS | Ľudia". www.helcom.sk. 21 Haziran 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Temmuz 2022. 
  6. ^ a b "Sylvia Tiryaki". GLOBSEC (İngilizce). 1 Temmuz 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Temmuz 2022. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi</span> Türkiyenin ilk hukuk fakültesi

İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi, tüm idari ve akademik birimleriyle İstanbul Üniversitesi'nin Beyazıt merkez kampüsünde faaliyet gösteren Türkiye'nin ilk hukuk fakültesidir. Türkiye Barolar Birliği'nin hukuk fakültelerine yönelik 22 ölçütlü değerlendirmesine göre Türkiye'nin en iyi hukuk fakültesidir.

<span class="mw-page-title-main">Türkiye Barolar Birliği</span> kamu kurumu niteliğinde üst meslek kuruluşu

Türkiye Barolar Birliği (TBB), Türkiye'de bütün baroların katılımıyla oluşan, kamu kurumu niteliğinde, tüzel kişiliği olan bir üst meslek kuruluşudur. Birliğin merkezi Ankara'dır.

<span class="mw-page-title-main">Avrupa Güvenlik ve İş Birliği Teşkilatı</span> uluslararası teşkilat

Avrupa Güvenlik ve İş Birliği Teşkilatı (AGİT), Avrupa Güvenlik ve İş Birliği Konferansı adı altında 1970'li yılların başında, Soğuk Savaş koşullarındaki Avrupa'nın bölünmüşlüğüne son verilmesi, güvenlik ve istikrarın sağlanması ve katılan devletler arasında bu amaca yönelik iş birliğinin geliştirilmesi düşüncesiyle kurulmuş teşkilattır.

<span class="mw-page-title-main">Avrupa Birliği müktesebatı</span> Avrupa Birliği hukukunun temeli

Avrupa Birliği Müktesebatı, temel Avrupa Birliği anlaşmalarında ve diğer yardımcı hukuk kaynaklarında yer alan kural ve kurumlar bütününü ifade etmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Adalet Bakanlığı (Türkiye)</span> Türkiyede bir bakanlık

Adalet Bakanlığı, Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığına bağlı olarak çalışan, adalet ve yargı işlerinden sorumlu olan bakanlıktır. Bakanlığın temel görevleri arasında, kanunlarda öngörülen mahkemelerin kurulması ve teşkilatlandırılması, ceza infaz kurumları, icra ve iflas daireleri gibi adalet kurumlarının planlanması, idari gözetimi ve denetimi yer alır. Kamu veya özel kurumlarla iş birliği yaparak adalet hizmetlerinin geliştirilmesine katkıda bulunur ve kanunlarla veya cumhurbaşkanlığı kararnameleriyle verilen diğer görevleri yerine getirir.

Yakın Ertürk, Cornell Üniversitesi’nden 1980 yılında da kalkınma sosyolojisi alanında doktorasını alan Yakın Ertürk, 1986’dan Ekim 2010’a kadar ODTÜ Sosyoloji Bölümü’nde öğretim üyesi olarak görev yapmıştır. Daha önce Riyad Üniversitesi (1979-82) ve Hacettepe Üniversite’sinde (1983-86) de görev yapmış, Rutgers Üniversitesi'nde konuk öğretim üyesi olarak bulunmuştur ve yurt içi / dışı çeşitli üniversitelerde sertifika programlarında ders vermiştir. Ertürk, çeşitli kuruluşlara uluslararası düzeyde kırsal kalkınma alanında danışmanlık yapmış (1986-2003); Ekim 1997-Ekim 2001 arasında Birleşmiş Milletler (BM) araştırma ve eğitim kurumu olan INSTRAW’nun başkanlığı; Mart 1999-Eylül 2001 arasında BM Kadının İlerlemesi Bölümü’nün (DAW) başkanlığı; ve 2003-2009 arasında BM Kadına Yönelik Şiddet Özel Rapportörlüğü ; Avrupa Işkenceyi Önleme Komitesi üyesi olarak görev yapmıştır ; Haziran 2010 olaylarına yönelik Uluslararası Bağımsız Soruşturma Komisyonu üyeliği ve MB Insan Hakları Konseyi, Suriye’deki olaylara ilişkin Uluslararası Bağımsız Soruşturma Komisyonu üyeliği görevlerini yürütmüştür. 8 ülkede aile kanunu reformu araştırma projesinin koordinatörlüğünü yapmıştır (2016-17). Araştırma sonuçları 2019 tarihinde Routlege tarafından kitaplaştırılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Ortak Dışişleri ve Güvenlik Politikası</span> Avrupa Birliğini resmen kuran Maastricht Antlaşması uyarınca ABnin üç sütunundan birisi

Ortak Dışişleri ve Güvenlik Politikası ya da ODGP 7 Şubat 1992 tarihinde imzalanan Maastricht Antlaşması'yla Avrupa Birliği'nin üç sütunundan biri olarak kabul edilmiştir. 1 Mayıs 1999 tarihinde yürürlüğe giren Amsterdam Antlaşması bu politika üzerinde daha büyük yenilikler yapmış ve politikayı genişletmiştir. 2009 yılında yürürlüğe giren Lizbon Antlaşması'yla sütun özelliği sona ermiştir. Ortak Dışişleri ve Güvenlik Politikası, 1986 yılında Avrupa Tek Senedi'nin oluşturduğu Avrupa İş Birliği Kurumunun yerini almıştır.

Volkan Aytar, Türk yazar.

<span class="mw-page-title-main">İstanbul Bilgi Üniversitesi Hukuk Fakültesi</span> 1996 yılında İstanbul Bilgi Üniversitesine bağlı kurulan fakülte

İstanbul Bilgi Üniversitesi Hukuk Fakültesi, İstanbul'da 1996 yılında İstanbul Bilgi Üniversitesi'ne bağlı olarak hukuk alanında eğitim vermek üzerine kuruldu. Fakültenin kurucu dekanı Uğur Alacakaptan'dır. Uğur Alacakaptan'dan sonra Belgin Erdoğmuş bu görevi devralmış, sonrasındaysa şimdiki Hukuk Fakültesi dekanı olan Turgut Tarhanlı göreve gelmiştir.

Muhammet Emin Zararsız Türk bürokrat.

<span class="mw-page-title-main">Rıza Türmen</span> Türk siyasetçi ve diplomat

Rıza Mahmut Türmen, Türk hukukçu, diplomat ve siyasetçi.

<span class="mw-page-title-main">Zühtü Arslan</span> 18. T.C. Anayasa Mahkemesi Başkanı

Zühtü Arslan, Türk akademisyen ve bürokrat. Türkiye Cumhuriyeti Anayasa Mahkemesi’nin eski başkanı. Eski Polis Akademisi Başkanı ve Güvenlik Bilimleri Fakültesi öğretim üyesidir.

<span class="mw-page-title-main">Kudret Özersay</span> Kıbrıslı Türk siyasetçi

Kudret Özersay (d. 16 Aralık 1973, Alaminyo, Larnaka) Kıbrıs Türkü akademisyen, uluslararası hukuk uzmanı, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı'nın uzun süreli müzakerecisi, Toparlanıyoruz Hareketi kurucusu. 2015 yılında Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı adayı oldu. Halkın Partisi Genel Başkanı. 2 Şubat 2018 itibarıyla KKTC Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı. 2020 Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti cumhurbaşkanlığı seçimi'ne bağımsız aday olarak katılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Karl Korsch</span>

Karl Korsch Alman Marksist teorisyen. 1920'li yıllarda György Lukács ile birlikte Batı Marksizminin temelini atan en önemli figürlerden birisidir.

<span class="mw-page-title-main">Suzan Kahramaner</span> Türk bilim kadını, matematikçi (1913-2006)

Fatma Suzan Kahramaner, Türkiye'nin ilk kadın matematikçilerindendir. İstanbul Üniversitesi'nden mezun olduktan sonra Kerim Erim danışmanlığında doktorasını tamamladı. 1968 yılında profesör unvanını aldı. 1978-1979 tarihleri arasında İstanbul Üniversitesi Matematik Bölüm Başkanı olarak görev yaptı.

Cahit Özkan Türk siyasetçi ve avukat.

Turgut Tarhanlı, Türk hukukçu, akademisyen.

<span class="mw-page-title-main">Daniel Lipšic</span>

Daniel Lipšic, Slovak bir politikacı ve hukukçu.

Uluslararası insan hakları hukuku, insan haklarını sosyal, bölgesel ve yerel düzeylerde geliştirmek için tasarlanmış uluslararası hukuk bütünüdür. Bir uluslararası hukuk biçimi olarak, uluslararası insan hakları hukuku, öncelikle egemen devletler arasında, üzerinde anlaşmaya varan taraflar arasında bağlayıcı yasal etkiye sahip olmayı amaçlayan antlaşmalardan oluşur; ve geleneksel uluslararası hukuk kapsamındadır. Diğer uluslararası insan hakları belgeleri, yasal olarak bağlayıcı olmamakla birlikte, uluslararası insan hakları hukukunun uygulanmasına, anlaşılmasına ve geliştirilmesine katkıda bulunur ve bir siyasi yükümlülük kaynağı olarak kabul edilir.

<span class="mw-page-title-main">Slovak Ulusal Müzesi</span>

Slovak Ulusal Müzesi, Slovakya'da müzecilik alanında bilimsel araştırma ve kültürel eğitime odaklanan en önemli kurumdur. Kuruluş amacı; "Slovak ulusunun ulusal kurtuluş ve kendi kaderini tayin etme çabasıyla bağlantılıdır" şeklinde ifade edilmiştir.