İçeriğe atla

Sylvester James Gates

Sylvester James Gates
Doğum15 Aralık 1950 (73 yaşında)
Tampa, Florida[1]
MilliyetABD
Etnik kökenAfro-Amerikalı
Mezun olduğu okul(lar)Massachusetts Institute of Technology
ÖdüllerNational Medal of Science
Kariyeri
Çalıştığı kurumlarUniversity of Maryland, College Park

S. James Gates Jr ya da Jim Gates olarak bilinen Sylvester James Gates Jr (15 Aralık 1950 doğumlu), teorik süperçekim süpersimetri, süperdizgi teorisi üzerine çalışmaları ile bilinen Amerikalı bir fizikçi ve Halen Maryland Üniversitesi, College Park, Maryland Regents Üniversitesi'nde Fizik Profesörü ve Başkan Barack Obama'nın Bilim ve Teknoloji Danışmanları Konseyi hizmet vermektedir.[2]

Gates, Massachusetts Teknoloji Enstitüsü'nden SB (1973) ve doktora (1977) derecelerini aldı. Doktora tezi süpersimetri üzerinde MIT'de ilk oldu. MT Grisaru, M. Rocek ve W. Siegel ile Gates birlikte Superspace, or One thousand and one lessons in supersymmetry (1984) adındaki süpersimetri üzerine ilk kapsamlı kitabı kaleme aldı.[3]

Gates, 2010 yılı Ekim ayında, orta ve lise öğrencilerine iş ve kariyer sunmak için verilen ABD Bilim ve Mühendislik Festivali "Nifty Fifty" Konuşmacılarından biri olarak Enerji Bakanlığı tarafından aday gösterildi.[4] Gates Kamu için Bilim Derneği'nin mütevelli heyetindedir.

Gates, MIT'de bir Martin Luther King Jr Misafir Akademisyeni (2010-11) ve MIT Simmons Hall yerleşik akademisyeni oldu. O Sicim teorisi, süpersimetri ve Teorik Fizik MIT Merkezi'nde süpergravite hakkında sürekli araştırma sürdürmektedir. Onun araştırmaları süpersimetrik cebirlerin temsili olarak Adinkra sembollerine odaklanmaktadır.

1 Şubat 2013 tarihinde, Gates, Ulusal Bilim Madalyası sahibi olmuştur.[5]

Kaynakça

  1. ^ "CV" (PDF). 29 Mart 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi (PDF). Erişim tarihi: 26 Ocak 2014. 
  2. ^ "UMD PCAST announcement". University of Maryland. 28 Şubat 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Nisan 2009. 
  3. ^ Gates, S. James (1983). "Superspace". American Institute of Physics. 19 Ocak 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  4. ^ Nifty Fifty 16 Nisan 2013 tarihinde Archive.is sitesinde arşivlendi, USA Science and Engineering Festival
  5. ^ "Arşivlenmiş kopya". 20 Mart 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Ocak 2014. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Massachusetts Teknoloji Enstitüsü</span> ABD, Massachusettste kurulu vakıf üniversitesi

Massachusetts Teknoloji Enstitüsü, Cambridge, Massachusetts'te bulunan özel bir araştırma üniversitesi. Enstitü, Charles Nehri boyunca bir milden (1,6 km) daha fazla, kentsel bir kampüse ve bir kara hibe, bir deniz hibe ve uzay hibesine sahiptir. Enstitü ayrıca MIT Lincoln Laboratuvarı, Bates Merkezi ve Haystack Gözlemevi gibi bir dizi büyük, kampüs dışı tesisin yanı sıra Broad ve Whitehead Enstitüleri gibi kendine bağlı laboratuvarları da içerir.

<span class="mw-page-title-main">Muhammed Abdüsselam</span> Pakistanlı fizikçi (1926-1996)

Muhammed Abdüsselam, elektrozayıf etkileşim ile ilgili çalışmalara katkılarından dolayı 1979 yılında Nobel Fizik Ödülünü paylaşan kuramsal fizikçidir. Abdüsselam Nobel Ödülü kazanan ilk Pakistanlı ve Mısırlı Enver Sedat'tan sonra Nobel Ödülü kazanan ilk Müslüman olmakla birlikte fen alanında bu ödülü kazanan ilk Müslüman olarak tanındı.

<span class="mw-page-title-main">Teorik fizik</span> fizik biliminin bir branşı

Teorik fizik, fiziğin matematiksel modellemeler ve fiziksel nesnelerin soyutlandırılmaları çalışmaları ve doğa olaylarını açıklayan, gerçekselleştiren ve tahmin yürüten fizik dalıdır. Bu deneysel fiziğin zıttıdır ki deneysel fizik araçlarla bu olayları soruşturur.

<span class="mw-page-title-main">Isidor Isaac Rabi</span> Amerikalı fizikçi (1898 – 1988)

Isidor Isaac Rabi, manyetik rezonans görüntülemede (MRI) kullanılan nükleer manyetik rezonansı keşfetmesiyle 1944'te Nobel Fizik Ödülü'nü kazanan Amerikalı bir fizikçiydi. Aynı zamanda Amerika Birleşik Devletleri'nde mikrodalga radarında ve mikrodalga fırınlarda kullanılan boşluk magnetronu üzerinde çalışan ilk bilim insanlarından biriydi.

<span class="mw-page-title-main">William Phillips</span> Amerikalı fizikçi

William Daniel Phillips "atomları lazer ışığıyla soğutma ve hapsetme yöntemlerini geliştirdikleri için" Claude Cohen-Tannoudji ve Steven Chu ile birlikte 1997 Nobel Fizik Ödülü'nü kazanan fizikçidir.

<span class="mw-page-title-main">Samuel C. C. Ting</span>

Samuel Chao Chung Ting; "yeni bir tür temel ağır parçacığın keşfindeki öncü çalışmaları için" Burton Richter ile birlikte 1977 Nobel Fizik Ödülü'nü kazanan Çin kökenli Amerikalı fizikçidir.

<span class="mw-page-title-main">Kip Thorne</span> Amerikalı fizikçi

Kip Stephen Thorne, astrofiziğe ve yer çekimi fiziğine katkılarıyla tanınan Amerikalı teorik fizikçi. Uzun süre Stephen Hawking ve Carl Sagan ile beraber çalışmıştır. 2009'a kadar Kaliforniya Teknoloji Enstitüsü'nde teorik fizik “Feynman” profesörü olarak çalıştı Albert Einstein'ın genel görelilik kuramının astrofiziksel olarak uygulanması konusunda dünyanın önde gelen uzmanlarındandır. Günümüzde araştırmalarına devam etmektedir ve aynı zamanda 2014' te yayınlanan Yıldızlararası filminin bilimsel danışmanıdır.

<span class="mw-page-title-main">Edward Witten</span> Amerikalı teorik fizikçi

Edward Witten Amerikalı teorik fizikçi ve İleri Araştırmalar Enstitüsü'nde profesör. Süpersicim Teorisi'nde dünyanın önde gelen araştırmacılarından. Teorik fiziğe geniş katkılar yaptı ve matematiğin gelişimine katkılarından dolayı 1990'da Fields Madalyası ile ödüllendirildi. 1995'te, Güney Kaliforniya Üniversitesi'ndeki bir konferansta M-teorisinin varlığını ileri sürdü ve M-teorisini daha önce gözlenen birtakım ikilikleri açıklamak için kullanması sicim teorisi'nde ikinci süpersicim devrimi olarak adlandırılan yeni bir araştırmayı harekete geçirdi.

Bilgisayar bilimci, bilgisayar bilimi, bilgi ve hesaplamanın teorik temellerinin incelenmesi ve bunların uygulamaları hakkında uzmanlaşmış bir kişidir.

<span class="mw-page-title-main">Eugene Wigner</span>

Eugene Paul "E. P." Wigner, Macar-Amerikalı teorik fizikçi ve matematikçiydi.

<span class="mw-page-title-main">Jerome Friedman</span> Amerikalı fizikçi

Jerome Isaac Friedman 28 Mart 1930 Chicago doğumlu Amerikan fizikçidir. Massachusetts Institute of Technology (MIT), fizik fakultesi ve enstitüsünde profesörlük yapmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Aleksey Abrikosov</span> Rus-Amerikalı teorik fizikçi (1928 – 2017)

Aleksey Alekseyeviç Abrikosov, Moskova doğumlu Rus Teorik fizikçidir. 2003 yılında Nobel Fizik Ödülünü kazanmıştır.

Prof. Dr. Tekin Dereli,, Türk teorik fizikçi, uygulamalı matematikçi ve akademisyen. Halen Koç Üniversitesi Fizik Bŏlũmünde Profesör ve Bilimsel Diploma Üstü Eğitim başkanı.

<span class="mw-page-title-main">Alan Guth</span>

Alan Harvey Guth, Amerikalı teorik fizikçi ve kozmolog. Temel parçacık teorisi üzerine araştırma yapmış ve bu teorinin evrenin ilk aşamalarına nasıl uygulanabileceğini incelemiştir. Günümüzde Massachusetts Teknoloji Enstitüsü fizik bölümünde profesörlük yapan Guth, kozmik enflasyon teorisinin yaratıcısıdır.

<span class="mw-page-title-main">Philip Anderson</span> Amerikalı fizikçi (1923 – 2020)

Philip Warren Anderson Nobel ödüllü Amerikalı fizikçi. Anderson lokalizasyonu, Antiferromıknatıslık, Simetri kırılması, Yüksek sıcaklık süper iletkenlik teorileri üzerine yazıları aracılığıyla bilim felsefesine belirmeleri olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Julian Schwinger</span> Amerikalı teorik fizikçi (1918 – 1994)

Julian Seymour Schwinger, Nobel Fizik Ödülü sahibi Amerikalı teorik fizikçi.

Carl M. Bender, Amerikalı fizikçi. St Louis'deki Washington Üniversitesi'nde profesör olarak görev yapmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">James Bjorken</span> Amerikalı fizikçi

James D. Bjorken, Amerika Birleşik Devletleri'nin önde gelen teorik fizikçilerinden biri olarak kabul edilen ve özellikle elektromanyetizma, kuantum alan teorisi ve nükleer fizik gibi alanlarda yaptığı önemli katkılarla tanınan bir bilim insanıdır. Bjorken'in bilimsel kariyeri, temel parçacık fizik teorilerinin gelişimine önemli katkılarda bulunmuş ve fizik dünyasının ana hatlarına büyük etkiler yapmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Evelyn Fox Keller</span> Amerikalı fizikçi, yazar ve feminist

Evelyn Fox Keller, Amerikalı fizikçi, yazar ve feministtir. Halen Massachusetts Teknoloji Enstitüsünde tarih ve felsefe profesörü olarak görev yapmaktadır. Keller'in ilk çalışmaları, fizik ve biyolojinin kesiştiği noktalarda yoğunlaştı. Daha sonraki araştırmaları, modern biyolojinin tarihçesi ve felsefesi ile cinsiyet ve bilim üzerine yoğunlaşmıştır.

Jeffrey Goldstone İngiliz teorik fizikçi ve Massachusetts Teknoloji Enstitüsü Teorik Fizik Merkezi'nde fizik bölümünde fahri öğretim üyesidir.