Akmescit veya Simferopol, Ukrayna'ya bağlı Kırım Özerk Cumhuriyeti'nin de jure başkentidir. Kırım konusunda, Ukrayna ile Rusya arasında toprak anlaşmazlığı söz konusudur. Bu anlaşmazlık sonucunda Rusya, Kırım'ı ilhak etmiştir. İlhak edilişinden sonra Rusya Federasyonu'na bağlı Kırım Cumhuriyeti'nin, de facto başkenti olmuştur.
Bağımsız Devletler Topluluğu, 8 Aralık 1991 tarihinde Rusya, Ukrayna ve Belarus arasında imzalanan anlaşma ile kurulmuş devletler topluluğudur. Anlaşma ile Sovyetler Birliği resmen yıkılmış oldu. 21 Aralık 1991 tarihinde de Estonya, Letonya, Litvanya, Ukrayna ve Gürcistan hariç tüm eski Sovyet Cumhuriyetleri bu anlaşmayı imzaladı.
Varna Bulgaristan'ın Karadeniz kıyısında olan Varna aynı zamanda ülkenin üçüncü en büyük şehridir. Varna ilinin idâri merkezi olup Bulgaristan'ın en büyük limanı burada bulunmaktadır. 1391'den 1878'e kadar Osmanlı idaresinde idi.
Ukrayna Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti, 1917 Ekim Devrimi ile kurulan SSCB'yi oluşturan 15 birlik cumhuriyetinden biri. Kuzeyde ve doğuda Rusya SFSC, güneyde Azak Denizi ve Karadeniz, güneybatıda Moldova SSC ve Romanya, batıda Macaristan, Çekoslovakya ve Polonya, kuzeybatıda da Belarus SSC ile çevrilidir.
Sivastopol, Osmanlı döneminde Akyar, Ukrayna'da Kırım yarımadasında Karadeniz kıyısında bulunan bir liman kentidir. Nüfusu 328.600'dür (2004).
Donetsk (Ukraynaca: Донецьк, Rusça: Донецк), 1928'deki Harkiv yazımına göre Donetske (Ukraynaca: Донецьке) olarak da adlandırılan, eskiden Aleksandrovka, Yuzivka (Hughesovka) ve Stalino olarak bilinen, Ukrayna'nın doğusunda Donetsk Oblastı'nda Kalmius Nehri üzerinde bulunan bir sanayi şehridir. Nüfusun şehir merkezinde 901.645, metropolitan alanda ise 2 milyonun üzerinde olduğu tahmin edilmektedir. Donetsk, 2001 nüfus sayımına göre Ukrayna'nın en büyük beşinci şehridir.
Mariupol [], Ukrayna'da bir şehirdir.
Belgorod, Rusya'nın Merkez Rusya Federal Bölgesi'nde yer alan Belgorod Oblastı'nın merkezi olan şehir. Şehrin nüfusu 2008 yıl itibarıyla 353.043'tür.
Kursk., Rusya'nın Merkez Rusya Federal Bölgesi'nde yer alan Kursk Oblastı'nın merkezi olan şehir. Şehrin nüfusu 2009 yıl itibarıyla 409.450 'tür.
Avrupa E-yolu E40, Avrupa E-yolları ağının Avrupa ve Asya kıtalarında bulunan bir parçası. Fransa'nın Calais şehrinde başlayıp, Kazakistan'ın Ridder şehrinde bitmektedir. Batı-doğu referanslı olarak yaklaşık 6500 km uzunluğundadır. Aynı zamanda, en uzun Avrupa E-yoludur.
Rusya-Ukrayna Savaşı, bir yanda Rusya, Beyaz Rusya ve Rus yanlısı güçlerin, diğer yanda Ukrayna'nın dahil olduğu, sürmekte olan bir savaştır. Yevromaydan'ın ardından görevden alınan Ukrayna Devlet Başkanı Viktor Yanukoviç'in Kırım'daki gerginlik nedeniyle Rusya'dan bölgeye asker göndermesini istemesinin ardından 2014 yılında başlayan ve Şubat 2022'de büyüyen askerî hareketliliktir. Bu savaşa Rusya'nın Kırım'ı ilhakı (2014), Donbass Savaşı (2014-günümüz), siber savaş ve siyasi gerilimler de dahildir. Rusya'nın bölgedeki jeopolitik çıkarlarını, vatandaşlarını ve konuşlandırılmış askerlerini koruduğunu iddia eden Devlet Başkanı Vladimir Putin, müdahale için parlamentodan onay almıştır. 21 Şubat 2022 de Rusya Donetsk ve Luhansk Halk Cumhuriyetlerini resmen tanıdığını açıkladı.24 Şubat 2022 tarihinde ise Rusya lideri Putin Ukrayna'yı istilaya başladıklarını televizyondan duyurdu. 2021'de diplomatik krizin ardından Ukrayna sınırlarına yakın bölgelere askeri yığınak yapan Rusya, 24 Şubat 2022'de geniş çaplı bir şekilde Ukrayna'yı işgal etmeye başladı.
Belirli ülkelerin vatandaşlarına vizesiz Ukrayna'ya girmesi için izin verir. Kırım, fiilen Rus kontrolü altında olduğu için Rusya'nın vize politikasını uygulamaktadır.
Ukrayna, Doğu Avrupa'da bir ülkedir. 603.549 km² yüzölçümüyle tamamı Avrupa'da olan en büyük ülkedir. Doğuda ve kuzeydoğuda Rusya, kuzeyde Belarus, batıda Polonya ve Slovakya güneybatıda Macaristan, Romanya ve Moldova'nın komşusudur. Ayrıca güneyde Karadeniz ve Azak Denizi'ne kıyısı bulunmaktadır.
Kırım Özerk Cumhuriyeti,, Ukrayna'nın özerk cumhuriyeti. Sovyetler Birliği döneminde varlık gösteren Kırım Oblastı ile aynı sınırlara sahiptir. Kırım Oblastı 1954'te Rusya SFSC'den Ukrayna SSC'ye geçti. 20 Ocak 1991'deki referandumdan sonra Ukrayna SSC içerisinde bir özerk cumhuriyet hâlini aldı. Sovyetler Birliği dağıldığında ve Ukrayna bağımsızlığını elde ettiğinde, Kırım yeni kurulan Ukrayna'nın parçası olarak kaldı.
Severodvinsk, Rusya'nın Arhangelsk Oblastı'nda bulunan bir şehirdir. Şehir Kuzey Dvina Nehri deltasında Arhangelsk'in 35 km batısında yer almaktadır. Yüzölçümü 1193,49 km² olan şehrin nüfusu 2010 itibarı ile 192,353'tür.
Odintsovo, Rusya'nın Moskova Oblastı'nda bulunan bir şehirdir. Şehir aynı zamanda Odintsovo rayonunun merkezidir. Yüzölçümü 60,93 km² olan şehrin nüfusu 2010 yılı itibarı ile 138,930'dur.
Dimitrovgrad, Rusya'nın Ulyanovsk Oblastı'nda bulunan bir şehirdir. Şehir, Bolşoy Çeremşan Nehri'nin kıyısında yer almaktadır. Şehir aynı zamanda Melekess rayonunun merkezidir. Yüzölçümü 103 km² olan şehrin nüfusu 2010 itibarı ile 122,580'dir.
1996 Avrupa Güreş Şampiyonası, 21-30 Mart günleri arasında Macaristan'ın Budapeşte şehrinde erkekler Grekoromen ve serbest, sonrasında ise Norveç'in Oslo şehrinde kadınlar serbest müsabakaları düzenlenen Avrupa Güreş Şampiyonası etkinliğidir. Takım sıralaması baz alındığında erkekler Grekoromen ve serbestte Rusya, kadınlar serbestte ise Fransa ilk sırada yer aldı. Bireysel anlamda ise 9 altın, 4 gümüş ve 5 bronz madalyayla Rusya birinci sırada yer alırken onu 4 altın ve 1 gümüş madalya kazanan Türkiye ile üçer altın ve gümüş ile 5 bronz madalyalı Ukrayna izledi.
İlk vakanın 3 Mart 2020'de Çernivtsi Oblastı'nda hastaneye kaldırıldığı bildirildikten sonra COVID-19 pandemisinin Ukrayna'ya yayıldığı doğrulandı. Bu kişi, İtalya'dan Romanya'ya uçakla seyahat etti ve daha sonra araba ile Ukrayna'ya geldi.
Rusya'nın Ukrayna'yı işgali, 2014 yılında başlayan Rusya-Ukrayna Savaşı dahilinde yaşanan anlaşmazlıklar sonrası 24 Şubat 2022 tarihinde Rusya devlet başkanı Vladimir Putin'in Ukrayna'da "özel bir askerî operasyon" ilan etmesiyle başladı. İşgal her iki taraftan on binlerce kişinin ölümüyle sonuçlandı ve Avrupa'nın İkinci Dünya Savaşı'ndan bu yana yaşadığı en büyük mülteci krizine neden oldu. Mayıs ayı sonuna kadar tahminî 8 milyon insan ülke içinde yer değiştirdi ve 3 Ekim 2022 itibarıyla 7,6 milyon Ukraynalı da ülkeyi terk etti. İşgalden sonraki beş hafta içinde Rusya, 1917 Ekim Devrimi'nden bu yana en büyük göçünü verdi. İşgal ayrıca küresel çapta gıda kıtlığına neden oldu.