İçeriğe atla

Syed Fazal Agha

Syed Muhammad Fazal Agha (Urduca: سید محمد فضل آغا) (1946-20 Mayıs 2020), Pakistanlı siyasetçi.

Yaşamı ve kariyeri

Agha 1946'da Killi Huramzai, Pişin Bölgesi'nde doğdu. 18 Ağustos 1999'da Belucistan Valisi olarak atanarak 12 Ekim 1999 tarihine kadar kısa dönem görev yaptı. 1988-1991 yılları arasında Pakistan Senatosu Başkan Yardımcısı olarak hazır bulundu.[1] Son olarak 13 Ağustos 2018'den 2020 yılında ölümüne kadar Belucistan İl Genel Meclisi üyeliği yaptı.

Son zamanları ve ölümü

Son yılları Belucistan'da geçen[2] Agha 20 Mayıs 2020'de COVID-19 nedeniyle Karaçi'de 78 yaşında öldü.[3]

Kaynakça

  1. ^ "Ex Deputy Chairmen - Senate of Pakistan". Senate of Pakistan. 29 Haziran 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Nisan 2014. 
  2. ^ "NA-261 - Pakistan General Election 2013, 2008, Molvi Agha ..." Forum Pakistan. 24 Eylül 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Nisan 2014. 
  3. ^ Shah, Syed Ali (20 Mayıs 2020). "Former Balochistan governor dies at Karachi hospital after testing positive for Covid-19". DAWN.COM (İngilizce). 20 Mayıs 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Mayıs 2020. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Pakistan</span> Güney Asyada bir ülke

Pakistan, resmî adıyla Pakistan İslam Cumhuriyeti, Güney Asya'da bir ülkedir. 241,49 milyonu aşan nüfusuyla dünyanın en kalabalık beşinci ülkesidir. En büyük ikinci Müslüman topluluğuna sahiptir. 881.913 km²'lik yüzölçümü ile bu alanda 33. sıradadır. Pakistan'ın güneyde Umman Denizi ve Körfezi'ne 1046 km kıyısı vardır. Doğuda Hindistan, batıda Afganistan, güneybatıda İran ve kuzeydoğuda Çin ile komşudur. Kuzeybatıda Afganistan'ın Vahan Koridoru Pakistan'ı Tacikistan'dan ince bir hatla ayırır. Ayrıca Umman ile deniz sınırı bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Urduca</span> Pakistanın iki resmî dilinden biri

Urduca, Hindustani dilinin Pakistan'da kullanılan standart biçimine verilen isim. Pakistan'ın iki resmî dilinden biridir. Hindistan'ın bazı bölgelerinde de resmî dilidir. Hintçe ve Urdu Hindustani adlı dilin iki ayrı standart biçimi olarak kabul edilmekle beraber Urduca özellikle Pakistan ve Hindistan'ın kuzeyinde Müslümanların daha yoğun olduğu yerlerde konuşulmakta ve Hintçeye kıyasla daha fazla Farsça aktarma sözcük içermektedir.

<span class="mw-page-title-main">Pervez Müşerref</span> 10. Pakistan cumhurbaşkanı

Pervez Müşerref, Pakistanlı asker ve siyasetçidir. 1999-2002 yılları arasında Pakistan başbakanı ve 2001-2008 yılları arasında Pakistan cumhurbaşkanı olarak görev yaptı. 18 Ağustos 2008 tarihinde bir cumhurbaşkanının azledilmesinin Pakistan için iyi olmayacağını belirterek gelen baskılar üzerine görevinden istifa etti.

<span class="mw-page-title-main">Taliban</span> Afganistan merkezli İslamcı hareket

Taliban, Afganistan'da yönetimi elinde bulunduran Diyubendi İslamcı hareket ve askeri organizasyondur. Kendilerine Afganistan İslam Emirliği demekte olup ülke içinde bir savaş sürdürmüştür. İslam şeriatını yayma amacıyla Molla Muhammed Ömer tarafından 1994 yılında kurulan Taliban'ın 2016'dan beri lideri Mevlevi Hibetullah Ahundzade'dir. Grup; eroin gibi narkotiklerin ticaretinin yanı sıra haraç toplama, fidye ve alıkoyma gibi faaliyetlerle finanse edilmektedir. Ayrıca 2010'ların ortalarında, önceki hükûmetin yönetiminde yasadışı olan madencilik faaliyetlerinin kontrolünü ele geçirmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Pakistan bayrağı</span> Ulusal bayrak

Pakistan bayrağı, Pakistan İslam Cumhuriyeti'nin resmi devlet bayrağı.

<span class="mw-page-title-main">Dakka</span> Bangladeşin başkenti

Dakka, Bangladeş'in başkenti ve Dakka ilinin merkezi. Dakka bir megakenttir ve Güney Asya'daki en büyük şehirlerden biridir. Buriganga Nehrinin kıyısında yer alan Dakka'nın nüfusu büyükşehir alanı ile birlikte 12 milyondur ve bu özelliğiyle Bangladeş'in en büyük şehridir. Dünyanın en fazla nüfusa sahip 9. şehridir ve ayrıca dünyadaki nüfusu en yoğun şehirlerden de biridir. Dakka "Camiler Şehri" olarak bilinir ve dünyanın en iyi muslinini üretmesiyle tanınmıştır. Aynı zamanda "dünyanın çekçek başkenti" olarak da bilinir. Her gün yaklaşık 400 bin kişi şehirde çekçek kullanmaktadır. Bugün bölgedeki en büyük kültür, eğitim ve iş merkezlerinden biridir.

<span class="mw-page-title-main">Beluçlar</span> İranlı bir ulus

Beluçlar, Pakistan'nın Belucistan eyaletinde, İran ve Afganistan'da yaşayan bir İran halkıdır. Nüfusları 9 milyondan fazladır. Beluçça ve Brohice dilleri konuşurlar.

<span class="mw-page-title-main">Beluçça</span>

Beluçça, Hint-Avrupa dil ailesinin İran dilleri koluna ait bir dildir. İran'ın güneydoğusunda Sistan ve Belucistan, Pakistan'ın güneybatısında Belucistan eyaletleri, Afganistan'ın güney bölgelerinde ve Türkmenistan'da konuşulmaktadır. Ethnologue'a göre,8,8 milyon konuşanı olan dilin konuşurlarının 6.28 milyonunun Pakistan'da yaşadığı düşünülmektedir. İsa öncesinde Hazar ve komşu bölgelerinde hüküm süren Pers ve Med uygarlıkları ile bağı olan bir dildir. Hint-Avrupa dil ailesine bağlı bir kuzeybatı İran dili olan Beluçça aynı gruptan olan Farsçayla yakından ilişkilidir. Günümüzde Pakistan, Belucistan, doğu İran ve Afganistan'da konuşulmaktadır. Afganistan'da bazı bölgelerde halkın çoğunluğunun konuştuğu bölgesel dillerden biridir. Yoğun olarak konuşulduğu bölgeler için üçüncü resmi dil olarak kabul edilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Malala Yusufzay</span> Pakistanlı aktivist ve Nobel Ödülünün en genç sahibi

Malala Yousafzai, Pakistanlı bir kadın eğitim aktivisti ve aynı zamanda 2014 Nobel Barış Ödülü sahibi. 17 yaşındayken, Nobel Ödülü alan en genç ve ikinci Pakistanlı ve ilk Peştundur. İnsan hakları savunuculuğuyla, özellikle de Taliban Pakistan'ının zaman zaman kızların okula gitmesini yasakladığı anavatanı Swat'ta kadın ve çocukların eğitim almasını savunmasıyla tanınır. 11 yaşından itibaren kız çocuklarının eğitim hakkını savunmaya başlamıştır. Savunuculuğu uluslararası bir harekete dönüşmüş ve eski Başbakan Şahid Hakan Abbasi'ye göre Pakistan'ın "en önde gelen vatandaşı" olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Millî yas</span> Millî bir üzüntüyü veya anmayı gösteren yas türü

Ulusal yas veya millî yas, bir ülkenin halkının büyük bölümü tarafından yerine getirilen yas tutma ve anma eylemlerinin gerçekleştirildiği gün.

Abbottabad Komisyonu Raporu, Amerikan özel kuvvetlerinin, Pakistan'ın Hayber-Pahtunhva eyaletindeki Abbottabad şehrinde yer alan bir komplekste yaşadığı tespit edilen Usame bin Ladin'in öldürülmesiyle sonuçlanan Neptün Mızrağı Harekâtı öncesinde, sırasında ve sonrasında yaşananları soruşturmak amacıyla, Pakistan hükûmetinin talebi doğrultusunda Pakistan Yüce Mahkemesi tarafından 20 Haziran 2011'de oluşturulan adli bir komisyon olan Abbottabad Komisyonunun oluşturduğu rapor. Pakistan Yüce Mahkemesi yargıçlarından Cavid İkbal'in başkanlık yaptığı komisyonun diğer üyeleri de Yüce Mahkeme üyeleri arasından seçilmişti.

<span class="mw-page-title-main">Belucistan</span> İran platosunun güneydoğusude bir bölge.

Belucistan, Güneybatı Asya'da Beluçların yaşadığı kurak ve dağlık bir bölgedir.

<span class="mw-page-title-main">Bangladeş-Türkiye ilişkileri</span>

Bangladeş-Türkiye ilişkileri, Bangladeş ve Türkiye arasındaki ikili ilişkileri ifade eder. Her iki ülke de Bağlantısızlar Hareketi ve İslam İşbirliği Teşkilatı üyesidir. Türkiye'nin Dakka'da bir elçiliği var ve Bangladeş'in Ankara'da elçiliği ve İstanbul'da bir konsolosluğu var.

<span class="mw-page-title-main">Çin-Pakistan ilişkileri</span>

Çin-Pakistan ilişkileri, Çin Halk Cumhuriyeti (ÇHC) ile Pakistan İslam Cumhuriyeti arasındaki tarihi ve mevcut ilişkileri kapsar. 1951 yılında Pakistan'ın Çin Cumhuriyeti (Tayvan)'ni tanımaya son verip ÇHC'ni resmen tanıyan ilk ülkelerden biri oldu ve her iki ülke arasındaki diplomatik ilişkiler aynı senede kuruldu. Bu zamandan beri her iki ülke, pek yakın ve destekleyici bir özel ilişkinin muhafaza edilmesine büyük önem vermektedir. İki ülke düzenli olarak üst düzey ziyaretlerde bulunarak çeşitli anlaşmalar yapmıştır. ÇHC, Pakistan'a ekonomik, askeri ve teknik yardım sağlamıştır ve iki ülke birbirini yakın stratejik müttefik olarak algılamaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Pakistan'da turizm</span>

Pakistan'da turizm büyüyen bir endüstridir. 2010 yılında Lonely Planet, Pakistan'ı, hatırlamak istediğimizden daha uzun yıllar boyunca "... turizmin" bir sonraki büyük şeyi "olarak adlandırdı. Ülke coğrafi ve etnik olarak çeşitlidir ve birçok tarihi ve kültürel miras alanına sahiptir. Son birkaç yılda turizmdeki artışa, Pakistan Hükümeti'nin ülkenin belirli bölgelerini ziyaret etmek isteyen yabancı turistler için zorunlu İtiraz Yok Sertifikalarını sona erdirme kararı vermiştir.

Syed Ata Ullah Shah Buhari, Hindistan alt kıtasından bir Müslüman Hanefi alimi, dini ve siyasi liderdi. Meclis-i Ahrar-ı İslam'ın kurucu üyelerinden biriydi. Biyografi yazarı Ağa Shorish Kashmiri, Buhari'nin en büyük katkısının Hint Müslümanlar arasında güçlü İngiliz karşıtı duyguları filizlendirmesi olduğunu belirtir. Muhammed Ali Cinnah'a muhalefet ve bağımsız bir Pakistan kurulmasına muhalefet ve Ahmediye Hareketi'ne muhalefetle ilişkilendirilen Ahrar hareketinin en önemli liderlerinden biridir. Onu Müslümanlar arasında ünlü yapan efsanevi bir retorik olarak kabul edilir.

<span class="mw-page-title-main">Najm Hosain Syed</span>

Najm Hosain Syed Pakistanlı bir yazardır. Punjabi dilinde şiir ve oyunların yanı sıra, Punjabi Şiirinde Yinelenen Örüntüler (1968) adlı eserinde Pencap edebiyatı üzerine edebiyat eleştirisi yazmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Mustafa Kamal</span> Pakistanlı siyasetçi

Mustafa Kamal, Pakistanlı siyasetçidir. Pak Sarzameen Partisinin kurucusu ve şu anki genel başkanıdır. Daha önce Pakistan Senatosunda senatördü ve Pakistan'ın en büyük şehri Karaçi'nin belediye başkanı olarak görev yaptı.

<span class="mw-page-title-main">Enver-ül Hak Kakar</span>

Enver-ül Hak Kakar, Şehbaz Şerif'in yerine Pakistan'ın Geçici Başbakanı olarak görev yapan Pakistanlı bir politikacıdır. Daha önce 2015'ten 2017'ye kadar Belucistan Hükûmeti'nin sözcüsü olarak görev yapmıştı.

<span class="mw-page-title-main">Sertaş Aziz</span>

Sertaş Aziz, Pakistanlı ekonomist ve siyasetçi.