İçeriğe atla

Syed Ata Ullah Shah Bukhari

Syed Ata Ullah Shah Buhari (Urduca: سید عطاء اللہ شاہ بخاری)[1] (23 Eylül 1892 - 21 Ağustos 1961), Hindistan alt kıtasından bir Müslüman Hanefi alimi, dini ve siyasi liderdi.[2] Meclis-i Ahrar-ı İslam'ın kurucu üyelerinden biriydi. Biyografi yazarı Ağa Shorish Kashmiri, Buhari'nin en büyük katkısının Hint Müslümanlar arasında güçlü İngiliz karşıtı duyguları filizlendirmesi olduğunu belirtir.[3] Muhammed Ali Cinnah'a muhalefet ve bağımsız bir Pakistan kurulmasına muhalefet ve Ahmediye Hareketi'ne muhalefetle ilişkilendirilen Ahrar hareketinin en önemli liderlerinden biridir.[4] Onu Müslümanlar arasında ünlü yapan efsanevi bir retorik olarak kabul edilir.

Doğumu ve eğitimi

1892'de İngiliz Hindistan'ın Patna kentinde doğdu, erken din eğitimini Pakistan'ın Gujrat kentinde aldı ve Kuran'ı babası Hafız Syed Ziauddin'den ezberledi.[5] 1914'te 22 yaşında Amritsar'a göç etti. İlk eğitimini İslam'ın pürist görüşüne katılarak tamamladı ve Saharanpur bölgesindeki Deoband Okulu ile ilişkisini sürdürdü. Buhari, kariyerine Amritsar'da küçük bir camide dini vaiz olarak başladı ve sonraki 40 yıl boyunca Kuran öğretmenliği yaptı.[6] Sosyalistlerin ve komünistlerin bir kesimiyle dostluk paylaştı, ancak ideolojilerini tam olarak kabul etmedi.[7] O, " romantik sosyalizmin parlak bir ifadesiyle doluydu ve Müslümanları bir huzursuzluk aktivizmine götürdü".[8] Hükûmet karşıtı dini bir konuşma yapmaktan hapse atıldığında Sahih Buhari'yi[9] hapishanede okudu.

Dini ve siyasi kariyer

Dini ve siyasi kariyerine 1916'da başladı. Konuşmaları, yoksulların acılarını ve acılarını grafiksel olarak tasvir ediyordu ve dinleyicilerine, acılarının sonunun İngiliz yönetiminin sona ermesiyle geleceğini vadediyordu.[10] Siyasi kariyerinin ilk adımı olarak 1921'de Hindistan Ulusal Kongresi'nin hareketlerine Kolkata'dan katılmaya başladı ve burada ağır bir konuşma yaptı ve 27 Mart 1921'de bu konuşma nedeniyle tutuklandı. Yönetimde göze batan bir görüntüye büründü ve hakkında resmi bir görüş şöyle dedi: Ata Ullah Shah, Kongre liderlerinden uzakta, tartışmaktansa hapse atılmasının daha iyi olduğu bir adamdır. Hayatının önemli bir bölümünü fitne vaaz ederek geçirdi. Kalabalığı etkileyebilecek eğlenceli bir konuşmacıdır.[11] Nehru raporundan sonra[12] Buhari, Mazhar Ali Azhar, Chaudhry Afzal Haq, Habib-ur-Rehman Ludhianvi, Hissam-ud-Din, Master Taj-uj-Din ile All India Majlis-e-Ahrar-e-Islam[13] ü yarattı Ansari ve Zafar Ali Khan, 29 Aralık 1929. Daha sonra ünlü Brelvi hatiplerinden Syed Faiz-ul Hassan Shah da onlara katıldı. Aynı zamanda Hindistan'daki Hint milliyetçi Müslüman siyasi hareketi Majlis-e-Ahrar'ın kurucu babasıydı. 1943'te Ahrar, Hindistan'ın bölünmesine karşı çıkan bir kararı kabul etti ve "itibarını sarsmak için Cinnah'ı bir kâfir olarak göstererek itirazlarına mezhepsel bir unsur getirdi".[14] O karşı bir hareket etti Ahmedilere ve bir Ahrar Tableegh Konferansı düzenledi Qadian 1934 Ekim 21-23. 1949'da Aalmi Meclisi Tahasar Hatm-e-Nubuwwat'ı kurdu ve ilk Emir olarak görev yaptı[15] Buhari, Pakistan hükûmetinin Ahmedileri gayrimüslim ilan etmesini talep eden 1953 Hatme Nabuwwat Hareketi'nin[16] merkezi bir figürüydü.

Hitabet ve şiir

Hitabetiyle tanınırdı. Aynı zamanda bir şairdi ve şiirlerinin çoğu Farsçaydı. Şiirsel dizeleri, 1956 yılında en büyük oğlu Seyyid Abuzar Buhari tarafından Sawati-ul-ilham adı altında derlenmiştir.[17]

Ölüm

Buhari 21 Ağustos 1961'de öldü.[18] Pakistan'ın Multan kentine gömüldü. Çocuk Kompleksi yakınlarındaki Gultex Showroom yakınlarındaki Tareen Yolu üzerinde bulunmaktadır.

Kaynakça

  1. ^ Sayyidi wa Abi (PDF) (Urduca). Multan: Bukhari Academy. Erişim tarihi: 28 Nisan 2020. 
  2. ^ Chaudhry Afzal Haq, Tarikh-e-Ahrar, (Lahore:Maktabah Majlis-e-Ahrar, 1940) P.47
  3. ^ Samina Awan, Political islam in colonial Punjab Majlis-e-Ahrar 1929–1949, P.153, Politics of Islamic symbolism, The MAI: Politics of Personalities, Oxford university Press
  4. ^ Democracy in Pakistan: crises and conflicts. Har Anand Publications. 1998. s. 176. 
  5. ^ Shorish Kashmiri, Syed Ata Ullah Shah Bukhari (Lahore: Maktaba-i-Chattan, 1969), vol. 1, p. 19.
  6. ^ Shorish Kashmiri, Syed Ata Ullah Shah Bukhari (Lahore: Chattan, 1978)
  7. ^ Samina Awan, Political islam in colonial Punjab Majlis-e-Ahrar 1929–1949, P.154, Politics of Islamic symbolism, The MAI: Politics of Personalities, Oxford university Press
  8. ^ Wilfred Cantwell Smith, Modern Islam in India, p. 277.
  9. ^ Janbaz Mirza, hayat-e-ameer-e-shariyat, (Lahore: Maktaba-i-Tabsra, 1968), p. 14.
  10. ^ Abdul Latif Khalid Cheema, Prof. Abbas Najmi, Syed-ul-Ahrar, p.98 (Maktabah Tehreek-e-Talba-e-Islam, Chichawatni, 1977).
  11. ^ See REPORT of THE COURT OF INQUIRY constituted under PUNJAB ACT II OF 1954 to enquire into the PUNJAB DISTURBANCES OF 1953 (Lahore: National archives of Pakistan, 1954).
  12. ^ Janbaz Mirza, Karvan-i-Ahrar (Lahore: Maktaba-i-Tabsra, 1968), vol. 1, p. 80.
  13. ^ "Syed Ata Ullah Shah Bukhari or Majlis-e-Ahrar-e-Islam". Geourdu.com. 5 Kasım 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Eylül 2013. 
  14. ^ From Sufism to Ahmadiyya: A Muslim Minority Movement in South Asia (İngilizce). Indiana University Press. 2015. s. 148. ISBN 9780253015297. Soon thereafter, in 1943, the Ahrar passed a resolution officially declaring itself against partition, which posed a problem in that it put the Ahrar in direct opposition to the Muslim League. The Ahrar introduced a sectarian element into its objections by portraying Jinnah as an infidel in an attempt to discredit his reputation. 
  15. ^ Allah Wasaya (24 Ekim 2014). "عقیدہ ختم نبوۃ کا تحفظ دین کی بنیاد ہے". nawaiwaqt.com.pk. 12 Temmuz 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Temmuz 2020. 
  16. ^ REPORT of THE COURT OF INQUIRY constituted under PUNJAB ACT II OF 1954 to enquire into the PUNJAB DISTURBANCES OF 1953
  17. ^ Syedah Umm-e-Kafeel, Syedi-wa -abi, (Multan:Maktabah Ahrar, Bukhari academy, 2007), P.156
  18. ^ Janbaz Mirza, last chapter, hayat-e-ameer-e-Shariyat

Kaynaklar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Pakistan</span> Güney Asyada bir ülke

Pakistan, resmî adıyla Pakistan İslam Cumhuriyeti, Güney Asya'da bir ülkedir. 241,49 milyonu aşan nüfusuyla dünyanın en kalabalık beşinci ülkesidir. En büyük ikinci Müslüman topluluğuna sahiptir. 881.913 km²'lik yüzölçümü ile bu alanda 33. sıradadır. Pakistan'ın güneyde Umman Denizi ve Körfezi'ne 1046 km kıyısı vardır. Doğuda Hindistan, batıda Afganistan, güneybatıda İran ve kuzeydoğuda Çin ile komşudur. Kuzeybatıda Afganistan'ın Vahan Koridoru Pakistan'ı Tacikistan'dan ince bir hatla ayırır. Ayrıca Umman ile deniz sınırı bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Ahmedîlik</span> dinî hareket

Ahmedîlik veya resmî olarak Müslüman Ahmediye Cemaati, Mirza Gulâm Ahmed tarafından Hindistan'ın Pencap eyâleti sınırlarında kalan Kadıyan kasabasında kurulan dinî hareket.

<span class="mw-page-title-main">Urduca</span> Pakistanın iki resmî dilinden biri

Urduca, Hindustani dilinin Pakistan'da kullanılan standart biçimine verilen isim. Pakistan'ın iki resmî dilinden biridir. Hindistan'ın bazı bölgelerinde de resmî dilidir. Hintçe ve Urdu Hindustani adlı dilin iki ayrı standart biçimi olarak kabul edilmekle beraber Urduca özellikle Pakistan ve Hindistan'ın kuzeyinde Müslümanların daha yoğun olduğu yerlerde konuşulmakta ve Hintçeye kıyasla daha fazla Farsça aktarma sözcük içermektedir.

<span class="mw-page-title-main">Dürrânîler</span> Ahmed Şah Dürrânînin kurduğu Afganistan devleti 1747-1863 yılları arasında hüküm sürmüştür

Dürrânîler, Ahmed Şah Dürrânî'nin kurduğu Afganistan devleti 1747-1863 yılları arasında hüküm sürmüştür.

<span class="mw-page-title-main">Muhammed Abdüsselam</span> Pakistanlı fizikçi (1926-1996)

Muhammed Abdüsselam, elektrozayıf etkileşim ile ilgili çalışmalara katkılarından dolayı 1979 yılında Nobel Fizik Ödülünü paylaşan kuramsal fizikçidir. Abdüsselam Nobel Ödülü kazanan ilk Pakistanlı ve Mısırlı Enver Sedat'tan sonra Nobel Ödülü kazanan ilk Müslüman olmakla birlikte fen alanında bu ödülü kazanan ilk Müslüman olarak tanındı.

<span class="mw-page-title-main">Lahor</span> Pakistanda bir şehir

Lahor, Pakistan'ın Pencap eyaletinin başkenti ve en büyük şehridir. Karaçi'den sonra Pakistan'ın en büyük ikinci, 13 milyonu aşan nüfusuyla da dünyanın en büyük 26. şehridir. Pencap'ın kuzeydoğu bölgesinde, Ravi Nehri boyunca yer almaktadır. Lahor, Pakistan'ın başlıca sanayi ve ekonomi merkezlerinden biridir. Geniş Pencap bölgesinin tarihi başkenti ve kültür merkezi olmakla birlikte Pakistan'ın sosyal açıdan en liberal, ilerici ve kozmopolit şehirlerinden biridir.

<span class="mw-page-title-main">I. İsmail</span> Safevî Devletinin kurucusu ve ilk hükümdarı

I. İsmail, bilinen adıyla Şah İsmail veya tam unvanıyla Ebu'l-Muzaffer Bahadır el-Hüseynî, Safevî Tarikatı'nın lideri, Safevî Devleti'nin kurucusu ve ilk hükümdarıdır. Alevilik ve Bektaşilikte Yedi Ulu Ozan'dan birisi olarak kabul edilir.

<span class="mw-page-title-main">Gurlular</span> Afganistan, Pakistan ve Kuzey Hindistanda kurulmuş devlet

Gurlular, Horasan'da, diğer birçok doğu İran Tacikler'i gibi Sünni Müslüman bir hanedandı. Gurlular'ın kurduğu imparatorluğun merkezi bugün Afganistan sınırları içinde kalan Gur kenti olup toprakları günümüz İran, Afganistan, Pakistan topraklarını, Hindistan'ın kuzey bölgelerini, Türkistan'ın ve günümüz Arap ülkelerinin ise bazı bölümlerinden oluşuyordu.

<span class="mw-page-title-main">Şalvar</span> ağı çok bol olan, bele bir uçkurla bağlanan geniş pantolon

Şalvar, genellikle ağı çok bol olan, bele bir uçkurla bağlanan geniş bir tür pantolondur. Özellikle Adana'dan başlayıp Güneydoğu Anadolu Bölgesi'ne kadar olan bölgede sıkça giyilen yöresel giysi türüdür. Şalvar bol olduğundan bağ bahçe ve tarlada çalışanlar için uygundur. Bu özelliği nedeniyle şalvarı hâlâ kırsal alanda tarım ve hayvancılık yapan insanlar kullanmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Bangladeş Kurtuluş Savaşı</span> Bangladeşin Pakistandan bağımsızlığını kazandığı savaş

Bangladeş Kurtuluş Savaşı, geçmişte Doğu Pakistan adını taşıyan bölgede gerçekleşen ve Bengalce konuşan halkın Bangladeş adı altında kendi kaderini tayin hakkı kapsamındaki bağımsızlığıyla sonuçlanan silahlı çatışmadır.

<span class="mw-page-title-main">Ümmetçilik</span> Müslümanların tek bir İslam devleti altında birliğini veya İslami ilkelere sahip uluslararası bir örgütü savunan siyasi hareket

Ümmetçilik veya Pan-İslamizm, Müslümanları tek bir İslam devleti altında veya İslami prensiplere sahip uluslararası bir örgüt altında birleştirmeyi savunan bir siyasi harekettir. Tarihsel olarak, tüm Osmanlı vatandaşlarının birliğini amaçlayan Osmanlıcılıktan sonra Pan-İslamizm, imparatorluktaki Müslüman halkların bağımsızlık hareketlerini önlemek amacıyla Sultan II. Abdülhamid tarafından 19. yüzyılın son çeyreğinde Osmanlı İmparatorluğu'nda teşvik edilmiştir.

Urduca yazan yazarlar listesi.

<span class="mw-page-title-main">Nasvar</span>

Nasvar (Nisvay), nās veya nasvay çoğunlukla Afganistan, İran, Pakistan, Hindistan, Kazakistan, Özbekistan, Tacikistan ve Kırgızistan'da tüketilen, nemli ve toz haline getirilmiş bir tütün enfiyesidir (daldırma veya çiğnemelik tütünle benzer). Nasvar ağız tabanına, alt dudağın altına veya yanağın içerisine doldurulur.

Ebu Nasr Mansur ibn Ali ibn Irak bir Fars asıllı Müslüman matematikçi. Günümüzdeki sinüs teoremi ile yaptığı çalışmalarla tanınıyor.

Diobendi veya Diyubendi, Hindistan'ın Diyobend kentindeki Darul Ulum Diyobend mektebinden çıkan Hanefi İslam hareketine verilen terimdir. Özellikle Hindistan, Pakistan, Afganistan ve Bangladeş merkezli olup, son zamanlarda Birleşik Krallık'a ve Güney Afrika'ya da dağılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Cüneyd Şah</span>

Cüneyd Şah, Hint aktör ve model. Yaşamı EllahiBagh, Srinagar, Keşmir'de geçen Şah 2014'ten 2020'de ani ölümüne kadar model ve oyuncu olarak kariyerini sürdürdü. Bollywood oyuncusu Ranbir Kapoor'un Keşmir'deki benzeri olarak tanınması kendisine büyük bir hayran kitlesi sağlamıştır. 16 Temmuz 2020'de evinde uyurken kalp krizi geçirerek genç yaşta ölmüştür.

<span class="mw-page-title-main">Najm Hosain Syed</span>

Najm Hosain Syed Pakistanlı bir yazardır. Punjabi dilinde şiir ve oyunların yanı sıra, Punjabi Şiirinde Yinelenen Örüntüler (1968) adlı eserinde Pencap edebiyatı üzerine edebiyat eleştirisi yazmıştır.

<i>Indocetus</i> Eosen devrinde yaşamış arkaik balina cinsi

Indocetus, Hindistan'ın Kutch kentindeki orta Eosen'den bilinen bir protocetid erken balinadır.

<span class="mw-page-title-main">Hindistan Dominyonu</span>

Hindistan Dominyonu, resmi olarak Hindistan Birliği, 15 Ağustos 1947 ile 26 Ocak 1950 arasında var olan Britanya Uluslar Topluluğu'nda bağımsız bir egemenlikti Bağımsızlığına kadar Hindistan, Birleşik Krallık tarafından gayri resmi bir imparatorluk olarak yönetildi. Britanya Raj'ı ve bazen Britanya Hint İmparatorluğu olarak da adlandırılan imparatorluk, doğrudan İngiliz hükûmeti tarafından yönetilen ve toplu olarak Britanya Hindistanı olarak adlandırılan bölgelerden ve bir üstün sistem altında Hint yöneticiler tarafından yönetilen prensdevletler olarak adlandırılan bölgelerden oluşuyordu. Hindistan Dominyonu, bugün Pakistan ve Bangladeş olan İngiliz Hindistan bölgelerini kapsayan bağımsız bir Pakistan Dominyonu da resmileştiren Hindistan Bağımsızlık Yasası 1947'nin kabul edilmesiyle resmileştirildi. Hindistan Dominyonu, genel tabirle "Hindistan" olarak kaldı, ancak coğrafi olarak küçüldü. Yasa uyarınca, İngiliz hükûmeti eski topraklarını yönetme konusundaki tüm sorumluluğundan vazgeçti. Hükûmet ayrıca, prens devletlerin yöneticileriyle olan anlaşma haklarını iptal etti ve onlara Hindistan veya Pakistan ile siyasi bir birliğe katılmalarını tavsiye etti. Buna göre, İngiliz hükümdarının kraliyet unvanı olan "Hindistan İmparatoru" terk edildi.

Ayesha A. Malik Pakistanlı bir yargıçtır. Pakistan Yüksek Mahkemesi'nin ilk kadın yargıcıdır.