İçeriğe atla

Swype

Swype
Geliştirici(ler)Nuance Communications
İlk yayınlanma24 Nisan 2013 (11 yıl önce) (2013-04-24)
Güncel sürüm1.6.20 / 30 Mayıs 2016 (8 yıl önce) (2016-05-30)
İşletim sistemiAndroid (2.2 ve üstü)
Bada
MeeGo
Symbian
Windows 7
Windows Mobile
Windows Phone
iOS (versiyon 8.0 ve üstü)
TürSanal klavye Konuşma metinleştirici
LisansÖzel mülk yazılım
Resmî sitesiswype.com

Swype orijinal olarak dokunmatik ekranlı akıllı telefonlar ve tabletler için kullanılan, 2002 yılında kurulan Swype Inc. tarafından geliştirilen sanal bir klavyedir. Kullanıcının bir kelimenin ilk harfinden son harfine bir parmak veya kalemi sürükleyerek sözcükleri girdiği, yalnızca sözcükler arasında kaldığı bir klavyedir.[1]

Amaçlanan kelimeyi tahmin etmek için hata bulma ve düzeltme algoritmaları ve bir dil modeli kullanır. Ayrıca akıllı metin sistemi, el yazısı ve konuşma metinleştirici desteği içerir.[2] Swype ticari olarak Windows Mobile çalıştıran Samsung i8000 (Samsung Omnia II)'de piyasaya sürüldü ve başlangıçta belirli cihazlara önceden yüklendi.[3]

Ekim 2011'de Swype Inc., şirketinin gelişimini sürdürdüğü ve konuşma tanıma algoritması Dragon Dictation'ı uyguladığı Nuance Communications tarafından satın alındı.

Yazılım

Swype, doğruluğuna ve hızına katkıda bulunan üç ana bileşenden oluşur: bir giriş yolu analizörü, ilgili veritabanı bulunan kelime arama motoru ve üreticinin özelleştirilebilir arabirimi. 22 Mart 2010'da, Franklin Page adındaki bir Swype çalışanı, Samsung i8000'de Swype kullanan dokunmatik ekranlı bir cep telefonunda en hızlı metin mesajı için 35.54 saniye yeni bir Guinness Dünya Rekorlarına kaydetti ve aynı yılın 22 Ağustos tarihinde Samsung Galaxy S'i kullanarak 25.94'e geliştirildiğini açıkladı.[4] Guinness dünya rekoru metin mesajı, 25 kelimeyle 160 karakterden oluşuyor ve o sırada 25.94 saniyede yazılmıştı, bu, yaklaşık 58 kelime veya dakikada 370 karakterlik bir hıza karşılık geldi. Bununla birlikte, o günden beri Android telefonundaki Fleksy uygulaması tarafından 2014'te 18.19 saniyeye kadar iyileştirildi.[5]

Nisan 2013 itibarıyla, Swype aşağıdaki dilleri desteklemektedir:[6]

KeyboardHandwritingDragon Dictation
ArnavutçaYesYNN
ArabçaYesYYesYYesY
ErmeniceYesYNN
AzericeYesYNN
BaskçaYesYYesYN
BoşnakçaYesYNN
BulgarcaYesYYesYN
KatalancaYesYYesYYesY
Çince (CN, TW, HK)YesYYesYYesY
HırvatçaYesYYesYYesY
ÇekçeYesYYesYYesY
DancaYesYYesYYesY
FelemenkçeYesYYesYYesY
İngilizceYesYYesYYesY
Amerikan İngilizcesi (US)YesYYesYYesY
EstoncaYesYYesYN
FarsçaYesYYesYN
FinceYesYYesYYesY
Fransızca (FR, CA)YesYYesYYesY
GaliçyacaYesYYesYN
GürcüceYesYYesYN
AlmancaYesYYesYYesY
YunancaYesYYesYYesY
İbraniceYesYYesYYesY
HintçeYesYNN
HinglishYesYNN
MacarcaYesYYesYYesY
İzlandacaYesYYesYN
EndonezceYesYYesYYesY
İtalyancaYesYYesYYesY
JaponcaYesYYesYYesY
Kannada diliYesYNN
KazakçaYesYNN
KoreceYesYYesYYesY
LetoncaYesYYesYN
LitvancaYesYYesYN
MalaycaYesYYesYYesY
NorveççeYesYYesYYesY
LehçeYesYYesYYesY
Portekizce (BR, PT)YesYYesYYesY
RumenceYesYYesYYesY
RusçaYesYYesYYesY
SırpçaYesYYesYN
SlovakçaYesYYesYYesY
SlovenceYesYYesYN
İspanyolcaYesYYesYYesY
İsveççeYesYYesYYesY
TagalogcaYesYYesYN
TamilceYesYNN
TelugucaYesYNN
TaycaYesYYesYYesY
TürkçeYesYYesYYesY
UkraynacaYesYYesYYesY
UrducaYesYYesYN
VietnamcaYesYNYesY

Özellikleri

Swype şu anda Samsung i8000, Nokia N9, Nokia N950, Samsung wave s8500, Motorola Cliq, Motorola Defy, Motorola Atrix 4G, HTC HD2 (T-Mobile USA sürümü), HTC Desire Z (T-Mobile G2), T- Mobil MyTouch 3G üzerinde satılmaktadır. Yazılım geliştiricisi yazılımı diğer mobil cihaz üreticilerine pazarlamayı planlıyor ve dokunmatik tabanlı mobil cihazlar arasında yazılımın yaygın bir şekilde kullanılmasını bekliyor.[7]

16 Haziran 2010'da Swype, Android işletim sistemi için bir genel beta açtı. Samsung Galaxy S, Samsung Galaxy S II, Samsung Galaxy Note, Motorola Droid X, Motorola i1 ve Motorola Droid 2 Android tabanlı akıllı telefonlar Swype önceden yüklenmiş olarak gelir.

Swype, Symbian platformu, S60 beşinci sürüm cihazlar için kullanılabilir (ör. Nokia 5800 XpressMusic, Nokia 5230, Nokia N97 orijinal ve mini, Nokia C6-00 ve Nokia X6). Swype, 16 Ekim 2010'da Symbian^3 için piyasaya çıktı. Ovi mağazasında satışa sunuldu.[8]

Aralık 2010'da, Swype da dahil olmak üzere bir güncelleme, Sprint'in HTC Evo 4G kullanıcılarına iletildi. 2011'in sonunda, Swype 100 milyondan fazla cihaza önceden yüklendi.

Swype 2013'te beta sürümünden çıkmış ve 24 Nisan 2013 tarihinde Google Play aracılığıyla indirilebilir duruma gelmiştir.[9] 2 Haziran 2014'te Swype, üçüncü parti klavyeleri desteklediği için klavyesinin iOS 8 sürümünü yapacaklarını doğruladı.

Swype kavramında SwiftKey, SwipeIt, SlideIT, TouchPal, Adaptxt, ShapeWriter, O Klavye, Sony Hareket Girişi ve Android 4.2 Hareket yazma gibi sanal klavyedeki harflerin üzerinde bir yol izlemeyi içeriyor.[10] MessagEase ve Minuum kavramı birbirine benzemekle birlikte biraz farklı bir yaklaşım bulunmaktadır.

Kaynakça

  1. ^ "Arşivlenmiş kopya". 17 Eylül 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Eylül 2017. 
  2. ^ "Arşivlenmiş kopya". 17 Eylül 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Eylül 2017. 
  3. ^ "Arşivlenmiş kopya". 28 Kasım 2009 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Eylül 2017. 
  4. ^ "Arşivlenmiş kopya". 22 Ağustos 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Eylül 2017. 
  5. ^ "Arşivlenmiş kopya". 17 Eylül 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Eylül 2017. 
  6. ^ "Arşivlenmiş kopya". 27 Eylül 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Eylül 2017. 
  7. ^ "Arşivlenmiş kopya". 17 Eylül 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Eylül 2017. 
  8. ^ "Arşivlenmiş kopya". 17 Eylül 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Eylül 2017. 
  9. ^ "Arşivlenmiş kopya". 17 Eylül 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Eylül 2017. 
  10. ^ "Arşivlenmiş kopya". 17 Eylül 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Eylül 2017. 

Dış bağlantılar

Ayrıca bakınız

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Symbian (işletim sistemi)</span> mobil işletim sistemi

Symbian, Symbian Vakfı tarafından cep telefonları ve bilgisayarları gibi çeşitli taşınabilir iletişim aygıtları için geliştirilmiş ve 2000'li yıllarda yaygın olarak kullanılmış bir işletim sistemiydi. Symbian, başlangıçta Symbian Ltd tarafından 1997'de PDA'lar için kapalı kaynaklı bir işletim sistemi olarak geliştirildi. Symbian OS, Psion'un EPOC sisteminin soyundan geldi ve çoğunlukla ARM mimarisi işlemcileri üzerinde çalıştı, ancak Japonya da üretilen cihazlarda çoğunlukla Super-H mimarisine sahip cihazlarda kullnıldı ve yayınlanmamış bir x86 bağlantı noktasıda mevcuttu. Symbian, Nokia, Samsung, Motorola, Sony Ericsson gibi birçok büyük cep telefonu markası tarafından kullanılıyordu. Akıllı telefon endüstrisini kuran öncü olarak, akıllı telefonların sınırlı kullanımda olduğu, Android tarafından geçildiğinde, 2010'un sonuna kadar dünya çapında en popüler akıllı telefon işletim sistemiydi.

<span class="mw-page-title-main">Mobil cihaz</span> bilgisayar türü

Mobil cihaz, elinde tutabilmek ve kullanabilmek için yeterince küçük olan bir bilgisayardır. Genel olarak, herhangi bir el tipi bilgisayar cihazında dijital düğmeler ve klavye ile fiziksel bir klavye ile birlikte fiziksel düğmeler ile bir dokunmatik ekran arayüzü sağlayan bir LCD veya OLED düz ekran arayüzü bulunur. Bu tür cihazların çoğu internete bağlanabilir ve araç eğlence sistemleri veya kulaklık gibi diğer cihazlarla Wi-Fi, Bluetooth, hücresel ağlar ve NFC aracılığıyla birbirine bağlanabilir. Entegre kameralar, sesli ve görüntülü telefon görüşmeleri yapma ve alma yeteneği, video oyunları ve GPS özellikleri yaygındır. Güç genellikle lityum pil ile sağlanır. Mobil cihazlar, söz konusu yetenekler için uzmanlaşmış üçüncü taraf uygulamaların yüklenmesine ve çalıştırılmasına izin veren mobil işletim sistemleri çalıştırabilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Akıllı telefon</span> Mobil İletişim Cihazı

Akıllı telefon, cep telefonunun sağladığı klasik özelliklere, bilgisayar dünyasının bir ürünü olan PDA’lerin özelliklerinin de eklenmesiyle tasarlanan gelişmiş mobil iletişim cihazıdır. Akıllı telefonlarda mobil işletim sistemleri bulunur bu sayede birçok farklı amaç için daha aktif bir şekilde kullanılabilir ve neredeyse her iş için bir uygulama bulunabilir.

<span class="mw-page-title-main">S60 (yazılım platformu)</span>

S60 platformu Symbian işletim sistemi kullanan akıllı telefonlarda kullanılan yazılım platformu. İlk başlarda Series 60 olarak adlandırılan platform, Kasım 2005'te S60 adını almıştır. 2001'de Nokia tarafından oluşturulan platform, ilk olarak Nokia 7650 modelinde kullanılmıştır. Platform, o zamandan beri 5 güncel sürüm yayınladı. Series 60, Kasım 2005'te S60 olarak yeniden adlandırıldı. Temel olarak, çekirdek Symbian işletim sistemine erişebilen bir kullanıcı arabirimi idi.

<span class="mw-page-title-main">HTC</span> teknoloji şirketi

High Tech Computer Corporation veya HTC Corporation, merkezi Tayvan’ın New Taipei şehrinde bulunan, Tayvanlı çok uluslu akıllı telefon ve tablet üreticisidir. 1997 yılında, cihaz tasarımcısı ve cihaz üreticisi olarak kurulan HTC faaliyetlerine mobil iletişim operatörlerine özel Windows Mobile işletim sistemli ve Brew MP tabanlı dokunmatik ekranlı telefonlar, PDA ve cep telefonları üreterek başladı. Başlangıçta ağırlıklı olarak Windows Mobile bazlı akıllı telefonların üretimini gerçekleştiren HTC, 2009 yılında odağına Android, 2010’da da Windows Phone tabanlı cihazları da aldı. 2011 itibarıyla, akıllı telefonlarını kendi markası altında piyasaya süren ve pazarlayan HTC, Interbrand’ın En Büyük Global Markalar 2011 raporunda 98. sırada yer aldı. Nisan 2015’te yayımlanan bir rapora göre, şirketin pazar payı, HTC One M8 ve Desire serilerinin güçlü satışlarından ötürü yüzde 7,2’ olarak belirtildi.

<span class="mw-page-title-main">HTC Dream</span> HTC üretimi android cep telefonu

HTC Dream HTC tarafından geliştirilen bir akıllı telefondur. İlk kez Eylül 2008'de piyasaya çıkan Dream, Linux tabanlı Android işletim sistemini piyasaya süren ve Google ve Open Handset Alliance tarafından daha da geliştirilen ve zamanın diğer önemli akıllı telefon platformlarına açık bir rakip yaratan ilk cihaz oldu. İşletim sistemi, özelleştirilebilir bir grafik kullanıcı arayüzü, Gmail gibi Google hizmetleri ile entegrasyon, uygulamalar tarafından gönderilen son iletilerin bir listesini gösteren bir bildirim sistemi ve ek uygulamalar indirmek için Android Market sunmaktadır.

Snapdragon; Qualcomm tarafından akıllı telefonlar ve tablet bilgisayarlar için tasarlanan bir mobil çip üzerinde sistemdir.

Retina Ekran, Apple tarafından önceki modellere göre daha yüksek piksel yoğunluğuna sahip ekranlar için kullanılan bir markadır. Apple, "Retina" terimini Amerika Birleşik Devletleri Patent ve Ticari Marka Ofisi, Kanada Fikri Mülkiyet Ofisi ve Jamaika'daki bilgisayarlar ve mobil cihazlar ile ilgili olarak ticari marka olarak kaydettirmeye başvurdu. 27 Kasım 2012'de ABD Patent ve Ticari Marka Ofisi Apple'ın başvurusunu onayladı ve "Retina" şimdi bilgisayar ekipmanı için tescilli bir ticari markadır.

<span class="mw-page-title-main">Nexus S</span> Android işletim sistemli akıllı telefon

Nexus S, Google ve Samsung tarafından ortak geliştirilen ve Samsung Electronics tarafından 2010 yılında piyasaya sürülecek şekilde üretilen bir akıllı telefon. Android 2.3 Gingerbread işletim sistemini kullanan ilk akıllı telefon, hem de donanım ve yazılımda Yakın Alan İletişimini (NFC) destekleyen ilk Android cihazıdır. Nexus One-den sonra geldi.

<span class="mw-page-title-main">AMOLED</span> Çeşitli teknolojik ürünlerde kullanılan ekran teknolojisi

AMOLED akıllı saat, mobil cihazlar, akıllı telefon, tablet bilgisayar, dizüstü bilgisayarlar ve televizyonlarda kullanılan bir ekran teknolojisidir. OLED, organik bileşiklerin elektrolüminesan malzemeyi oluşturduğu belirli bir ince film gösterim teknolojisini tanımlar ve aktif matris, piksellerin adreslenmesinin ardındaki teknolojiyi belirtir.

Form faktör, bir cep telefonunun boyut, şekil ve stilinin yanı sıra, ana bileşenlerin yerleşimi ve konumunu ifade eder. Kalıp telefonlar, kaydıraklı telefonlar ve kapaklı telefonlar gibi üç ana form faktörü yanı sıra, bu formların alt kategorileri ve bazı atipik formlar vardır.

Windows Mobile , Windows CE tabanlı Microsoft tarafından geliştirilen ve Pocket PC 2002-in sonrası ve Windows Phone'ın öncülü olan bir mobil işletim sistemidir. 2003 ve 2010 yılları arasında Pocket PC 2000, Pocket PC 2002, Windows Mobile 2003, Windows Mobile 5.0, Windows Mobile 6.0, Windows Mobile 6.1 ve Windows Mobile 6.5 sürümleri, ayrıca Windows Mobile çalıştıran yeni aygıtlar serbest bırakıldı. Pek çok farklı şirket, bu zaman aralığında Windows Mobile çalıştıran aygıtlar üretti..

<span class="mw-page-title-main">Kapaklı telefon</span>

Kapaklı telefon, iki veya daha fazla bölümde bir menteşe ile katlanan bir cep telefonu form faktör özellikli telefondur. Menteşe uzun kenardaysa, cihazın kapaklı olarak adlandırılması daha olasıdır.. Kılıf açıkken, telefon kullanılmaya hazır hale gelir. Kızaklı telefon gibi, arabirim parçaları kapanırken olduğundan daha fazla yüzey alanı sunan kapakçıkın içinde tutulur. Tuşlar ve ekran gibi arayüz bileşenleri, kilit kapatıldığında korunur, cihazı daha kısa veya daha dar bir hale getirir ve cihazın taşınmasını kolaylaştırır. Kapaklı dizaynın bir dezavantajı yorulma veya arıza olma eğilimi olan bağlantı menteşesidir.

<span class="mw-page-title-main">HTC One serisi</span>

HTC One serisi HTC tarafından tasarlanmış ve üretilen bir dizi Android ve Windows Phone sistemli akıllı telefondur. One serisindeki tüm ürünler dokunmatik ekranlı ve kayrak tabanlı olacak şekilde tasarlandı. HTC Sense grafik kullanıcı arayüzü ile başlangıçta Android mobil işletim sistemini çalıştırdı. Bunun tek istisnası, çeşitli Android sürümlerine ek olarak Windows Phone sürümünde gelen HTC One (M8) 'dir. 2010-2013 yılları arasında, HTC Sensation XE'den HTC One Mini'ye kadar olan tüm HTC ürünleri, bir Beats Audio ekolayzer ile donatılmıştır. Daha sonra, HTC One Max ile başlayan HTC cihazları, HTC'nin Beats Electronics'deki hisselerinin geri satın alımını takiben artık Beats Audio ile birlikte gönderilmiyor.

Google Play edition Google tarafından Android işletim sistemini çalıştıran bir tüketici mobil cihazları dizisi. Samsung TouchWiz veya HTC Sense gibi orijinal ekipman üreticisinden "cilt" alan bu cihazlarda Android'in standart sürümlerinden farklı olarak, üreticiden veya kablosuz operatör değişiklikleri olmadan Android'in "stok" sürümünü çalıştırıyorlar. Bu, aslında onları yazılım olarak Google Nexus cihazları gibi yapıyor, ancak Google Nexus marka bilinci taşımıyor; donanımları, Play sürümlerinin dayandığı orijinal cihazların donanımından farklı değil. Bu nedenle, yazılım, orijinal üreticinin donanımında işlev görecek hafif, son derece küçük değişiklikler içeriyor.

<span class="mw-page-title-main">Samsung Galaxy Mini</span> akıllı telefon modeli

Samsung Galaxy Mini (GT-S5570[B/L/i]); Samsung Electronics tarafından üretilmiş, TouchWiz arayüzü ve Android işletim sistemini kullanan bir akıllı telefondur. Cihaz, Samsung tarafından 2011'in başlarında duyurulmuş ve piyasaya sürülmüştür. Cihaz, satıldığı bazı bölgelerde Samsung Galaxy Next/Pop/NG olarak bilinmektedir. Cihazın; steel grey, white (beyaz), lime ve orange olmak üzere 4 rengi mevcuttur. Cihaz, Amerika'da Samsung Dart adıyla T-Mobile için özel olarak satılmaktaydı. Cihazın önündeki sanal düğmeler, Galaxy serisindeki diğer modellerle aynı olan kapasitif düğmelerle değiştirilmiştir. Cihaz, Samsung Galaxy 5'in yerini almıştır.

<span class="mw-page-title-main">Samsung Galaxy 5</span>

Samsung Galaxy 5, bir akıllı telefondur. Cihaz, TouchWiz arayüzü ve açık kaynak kodlu Android işletim sistemini kullanır. Cihaz, 15 Haziran 2010'da duyurulmuştur. Cihazın yerini Samsung Galaxy Mini modeli almıştır.

<span class="mw-page-title-main">Mobil bilgisayarlarlar listesi</span> Vikimedya liste maddesi

Bu, bir mobil bilgisayar listeleridir.

Samsung Galaxy Fit (GT-S5670); Samsung tarafından üretilmiş, açık kaynak işletim sistemi Android ile çalışan bir akıllı telefondur.

Samsung Galaxy S Relay 4G, Samsung tarafından T-Mobile ABD için tasarlanan ve üretilen Android tabanlı, dokunmatik ekranlı ve kızaklı bir akıllı telefondur. Görünüm olarak Samsung Epic 4G'ye benzemektedir ve Epic 4G'nin ekranı ile kamera özelliklerini paylaşır, ancak işlemci ve diğer dahili donanım Samsung Galaxy S III'e daha çok benzemektedir.