İçeriğe atla

Swenske songer ya da wisor 1536

Swenske songer eller wisor
Swenske songer eller wisor eserinin 1539 versiyonunun başlık yaprağı
Ülkeİsveç
Dilİsveççe
Yayım1536

Swenske songer eller wisor nw på nytt prentade / forökade / och under en annan skick än tilförenna utsatte, genellikle sadece Swenske songer eller wisor 1536 olarak kısaltılır, İsveç dilinde yayınlanan ilk korunmuş ilahi'dir ve 1536 yılında yayınlanmıştır.[1] 47 şarkı veya ilahiden oluşur,[2] tamamı anonim olarak yayınlanmıştır.[1] İsveç'teki Protestan Reformu'na önemli katkılarda bulunan Olaus Petri'nin, Ericus Olai ve Laurentius Petri'nin katkılarıyla bunların çoğunu yazdığı düşünülmektedir.[1] Büyük bir kısmı Latince ve Almanca ilahilerin çevirileridir.[1]

İlahi muhtemelen Swenske songer eller wisor serisinin dördüncü baskısıdır. İlk baskının 1526 yılında yapıldığı düşünülmektedir, ancak korunmuş bir kopyası mevcut değildir.[1] İkinci baskının yalnızca bir parçası korunmuştur ve üçüncü baskının hiçbir kopyası günümüze ulaşmamıştır.[3] Swenske songer eller wisorın oluşturulması, dönemin İsveç Kralı, Gustav Vasa tarafından emredilmiştir. Onun hükümdarlığı sırasında Protestanlık ülkeye girmişti ve İsveç halkına kendi dillerinde anlayabilecekleri bir ilahi vermek istiyordu - tıpkı Martin Luther'in İncil'i tercüme ettiğinde yaptığı gibi. Protestan Reformu öncesinde ilahilerin çoğu Latince söyleniyordu.[4]

On altıncı yüzyılda İsveç nüfusunun çoğunluğu okuma yazma bilmiyordu ve bu nedenle ilahileri ezberlemek zorundaydı. Bu, "Swenske songer eller wisor 1536 "nın sadece birkaç kopyasının yapılmasının nedenlerinden biri olabilir. Bir başka neden de, o dönemde baskı tekniklerinin yaygın dağıtım için uygun fiyatlı bir ilahi üretmeye yetecek kadar gelişmemiş olmasıdır. Swenske songer eller wisor 1536nın bugün sadece iki kopyası mevcuttur,[5] bunlardan biri diğerinden daha sonra çeşitli düzeltmelerle basılmıştır. Bu iki nüsha da İsveç Ulusal Kütüphanesi'nde bulunmaktadır.[6]

Swenske songer eller wisor 1536 ve serinin diğer baskılarında yer alan ilahiler, 1645 yılında Uppsalapsalmboken (İngilizce: The Uppsala Hymnal) yayınlanana kadar birkaç kez yeniden basılmıştır. "Uppsalapsalmboken" İsveç hükümeti tarafından ülkenin ilk resmi ilahi kitabı olarak kabul edilmiştir.[6]

Kaynakça

  1. ^ a b c d e htm "Swenske songer eller wisor Psalmboken 1536" |url= değerini kontrol edin (yardım) (İsveççe). National Library of Sweden. Erişim tarihi: 31 Ocak 2010. []
  2. ^ Nystedt, Lars (19 Nisan 2008). svd "Svenska kyrkan byggdes på psalmer" |url= değerini kontrol edin (yardım). Svenska Dagbladet (İsveççe). Erişim tarihi: 31 Ocak 2010. 
  3. ^ Rosén, Anders (November 2000). "Hurv KRCD-30: Psalmsång i tradition från Gammalsvenskby" (İsveççe). Kurv. 31 Ağustos 2003 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 31 Ocak 2010. 
  4. ^ Ek, Sverker (1918). Våra första psalmböcker. 39 (İsveççe). Almqvist & Wiksell Tryckeri AB. 4 Haziran 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 31 Ocak 2010. 
  5. ^ "Förord till den elektroniska utgåvan". Project Runeberg (İsveççe). Lysator. 27 Ocak 2010 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 31 Ocak 2010. 
  6. ^ a b Kaynak hatası: Geçersiz <ref> etiketi; KBmain3 isimli refler için metin sağlanmadı (Bkz: )

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Finlandiya</span> Kuzey Avrupa ya da diğer adıyla İskandinavya yarım adasında yer alan devlet, ülke

Finlandiya, resmî adıyla Finlandiya Cumhuriyeti, Kuzey Avrupa'daki bir İskandinav ülkesi. Doğuda Rusya, kuzeyde Norveç ve batıda İsveç'le komşudur. Batıda Botniya ve güneyde Finlandiya körfezlerine kıyısı vardır. Yüz ölçümü 338.455 km² ve nüfusu 5,5 milyondur. Helsinki ülkenin başkenti ve en büyük şehridir. Finlerin ana dili olan Fince, yeryüzündeki az sayıda Baltık-Fin dilinden biridir. Finlandiya'nın iklim özellikleri enleme göre değişkenlik gösterir: Güneyde nemli karasal iklim, kuzeyde kutup altı iklimi görülür. Ülke genel olarak tayga biyomuna dahildir. Ayrıca Finlandiya'da 180 binden fazla göl bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">İsveç</span> Kuzey Avrupada bir ülke

İsveç, resmî adıyla İsveç Krallığı, Kuzey Avrupa'daki İskandinavya yarımadasında yer alan bir ülkedir. Ülkenin sınır komşuları batı ve kuzeyden Norveç, doğudan ise Finlandiya'dır. İsveç bunun dışında güneyinde yer alan Öresund Köprüsü ile Danimarka'ya bağlıdır.

Tanrı ya da ilah, Klasik teistik inanç sistemlerinde Mutlak Varlık, Mutlak Benlik ve tüm varoluşun temel kaynağı olarak görülen varlık. Tek tanrılı inançlarda evrenin tek yaradanı ve yöneteni olarak kabul edilir. Çok tanrılı inançlarda genelde ilahların cinsiyeti bulunur ve eril olanlarına tanrı, dişi olanlarına tanrıça denir. Tektanrılı ve henoteistik inançlardaki Tanrı kavramını tanımlamak için ise sadece tanrı sözcüğü kullanılabilir.

<span class="mw-page-title-main">Lund</span>

Lund, İsveç'in güneyinde bulunan bir kenttir. Kent, Baltık Denizi kıyılarında, ormanlık ve ılıman bir alanda kuruludur. Kent, İsveç'in en büyük kentlerinden Malmö'nün yakınlarında kuruludur. Bir sanayi ve eğitim şehri olan Lund, 10. yüzyıla dayanan bir tarihe sahiptir. Kentte bilinen en eski yapı 1103'te inşa edilen Lund Katedrali'dir. 1666 yılında kurulan Lund Üniversitesi, İskandinavya'nın en köklü eğitim merkezlerinden biridir.

<span class="mw-page-title-main">Yle</span> televizyon kanalı

Yleisradio Oy, Yle olarak kısaltılır, Türkçe dilinde Fin Yayın Şirketi, 1926'da kurulan, Finlandiya'nın ulusal kamu yayıncılığı şirketidir. %99,99'i Finlandiya devletine ait olan ve Finlandiya'da yaklaşık 3.200 kişiye istihdam sağlayan bir anonim şirkettir. Yle, örgütsel özelliklerinin çoğunu, büyük ölçüde model aldığı İngiliz muadili BBC ile paylaşmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Carola Häggkvist</span> İsveçli şarkıcı

Carola Maria Häggkvist, İsveçli şarkıcıdır.

<span class="mw-page-title-main">Mehmet Kaplan (siyasetçi)</span> İsveçli siyasetçi

Mehmet Güner Kaplan, Türk kökenli İsveçli siyasetçi. 2014-2016 yılları arasında İskan ve Kentsel Gelişim Bakanı olarak görev yaptı. İsveç Yeşiller Partisi üyesidir.

<span class="mw-page-title-main">Danimarka'daki Yahudilerin tarihi</span>

Az sayıdaki Danimarka'daki Yahudilerin tarihi 17. yüzyıla kadar dayanır.

İlāh, "tanrı" ile aynı anlama gelen bir Arapça terimdir. Dişil hâli "ilaha"dır ve bu tanrıça ile eşanlamlıdır. Dinsel inanışlarca kutsal görülen ve tapınılan doğaötesi bir varlıktır. İlah kelimesi İslami ritüellerde sıkça kullanılır: ezan, kelime-i şehadet.

<span class="mw-page-title-main">2010 Stockholm bombalı saldırısı</span> Stockholmda terör saldırısı

2010 Stockholm bombalı saldırısı, 11 Aralık 2010 günü İsveç'ın başkenti Stockholm'un şehir merkezinde gerçekleşen iki bomba patlaması. Patlamada saldırgan hayatını kaybetti ve iki kişi yaralandı. İsveç Dışişleri Bakanı Carl Bildt ve İsveç Güvenlik Servisi, saldırının terörist bir saldırı olduğunu açıkladı.

<span class="mw-page-title-main">Malmö Arena</span>

Malmö Arena, İskandinav ülkelerinden İsveç'in Malmö şehrinde yer alan çok amaçlı bir kapalı arena; aynı zamanda Hockeyallsvenskan liginden buz hokeyi kulübü Malmö Redhawks'a ev sahipliği yapan yer. Hokey maçlarının yanı sıra konserler ile hentbol, florbol ve atletizm müsabakalarına da ev sahipliği yapmıştır. Öte yandan 14, 16 ve 18 Mayıs 2013 tarihlerinde gerçekleştirilen 2013 Eurovision Şarkı Yarışması ve 2024 Eurovision Şarkı Yarışması burada düzenlenmiştir.

Marcel Bezençon Ödülleri ilk kez Estonya, Tallinn'de yapılan 2002 Eurovision Şarkı Yarışması'nda verilmiştir. Christer Björkman ve Richard Herrey tarafından kurulmuştur. Ödülün adına, ödülün yapımcısı Marcel Bezençon'un adı verilmiştir. Ödüller üç kategoriye ayrılmıştır:

2013 Allsvenskan, İsveç'in 1924 yılından beri oynanan en üst düzey futbol ligi Allsvenskan'ın 89. sezonu. 2013 fikstürü 14 Aralık 2012 tarihinde açıklanmıştır. Sezon 31 Mart 2013 tarihinde başlayıp 3 Kasım 2013 tarihinde sona ermiştir.

<i>De Administrando Imperio</i>

De Administrando Imperio, 10. yüzyıl, Bizans İmparatoru VII. Konstantinos (905-959) tarafından yazılmış eserin Latince başlığı. Çalışmanın Grekçe orijinal adı Grekçe: Πρὸς τὸν ἴδιον υἱὸν Ρωμανόν, Pros ton idion yion Romanon. Bu eser Konstantinos'un oğlu ve halefi, II. Romanos için yazılmış bir iç ve dış politika kılavuzudur. Eserin bulunan en eski el yazması geç 11. asırdan kalmadır. Kitabın şimdiki Latince başlığı ilk defa Hollandalı bilgin Johannes Meursius tarafından 1611'de eserin tercümesinde kullanılmıştır ve sonradan eserin evrensel adı olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">YPJ</span> Suriyede çoğunluğu Kürt kadınların oluşturduğu silahlı örgüt

YPJ veya Kadın Koruma Birlikleri YPG 'nin kadın koludur. 2012 yılında YPG'nin kadın tugayı olarak kurulmuştur. 2014'te 18 ile 40 yaşları arasında 7000'den fazla gönüllü savaşçı kadroya ulaşmıştır. Jineoloji YPJ'nin fikir bütünlüğünü oluşturan düşüncelere temel olan doktrinlerden biridir. Irak ve Şam İslam Devleti'nin Yezîdî soykırımına karşı savaşmıştır.

<span class="mw-page-title-main">I. Gustav</span> İsveç kralı (1496-1560; hd. 1523-1560)

I. Gustav, 1523'ten 1560'taki ölümüne kadar İsveç kralıdır. İlk olarak 1521'de Danimarka kralı II. Christian'a karşı İsveç Bağımsızlık Savaşı'nı başlatmıştır. 6 Haziran 1523'te kral olmuş ve Kalmar Birliği'ne son vermiştir.

<span class="mw-page-title-main">Sven Wollter</span> İsveçli aktör

Sven Justus Fredrik Wollter, İsveçli aktör, yazar ve politik aktivist.

İsveç edebiyatı, İsveççede veya İsveçli yazarlar tarafından yazılmış edebiyatı ifade eder.

Tyndale Kutsal Kitabı veya Tyndale İncili (TYN) genellikle William Tyndale tarafından y. 1522–1535 yıllarında Erken Modern İngilizceye yapılan İncil çevirileridir. Tyndale'nin İncil'i büyük ölçüde Latince Vulgata dayanmasına rağmen, doğrudan İbranice ve Yunanca metinlerden çalışılan İngilizce dilindeki ilk İncil çevirisi olmakla tanınır. Ayrıca, baskı sanatındaki yeni gelişmelerin bir sonucu olarak seri üretilen ilk İngilizce İncil çevirisiydi.

<span class="mw-page-title-main">Pierre Bengtsson</span>

Pierre Thomas Robin Neurath Bengtsson, İsveç millî takımında sol bek olarak oynayan İsveçli profesyonel eski futbolcudur. Kariyerine 2000'li yılların ortalarında AIK ile başlayarak, kariyerinin çoğunu Superliga (Danimarka)'da geçirdi ve 2022'de İsveç'e dönmeden önce Bundesliga ve Ligue 1'de de görev aldı 2011'den beri tam bir uluslararası, İsveç için 40'tan fazla kez forma giydi ve ülkesini UEFA Euro 2020'de temsil etti.