İçeriğe atla

Swatantrya Veer Savarkar

Swatantrya Veer Savarkar
Swatantrya Veer Savarkar
YönetmenRandeep Hooda
Yapımcı
  • Randeep Hooda
  • Sam Khan
  • Anand Pandit
  • Yogesh Rahar
  • Sandeep Singh
YazarRandeep Hooda
Utkarsh Naithani
OyuncularRandeep Hooda
Ankita Lokhande
Amit Sial
MüzikSongs:
Anu Malik
Vipin Patwa
Sambata
Score:
Mathias Duplessy
Sandesh Shandilya
Görüntü yönetmeniArvind Krishna
KurguKamesh Karna
Rajesh G. Pandey
Stüdyo
  • Randeep Hooda Films
  • Legend Studios
  • Avak Films
  • Anand Pandit Motion Pictures
DağıtıcıZee Studios
Çıkış tarih(ler)i22 Mart 2024 (2024-03-22)
Süre178 dakika[1]
ÜlkeHindistan
DilHintçe
Hasılat4.84₹ crore[2]

Swatantrya Veer Savarkar, 2024 Hint yapımı tarihsel biyografik film. Vinayak Damodar Savarkar'ın hayatını konu alan filmin yönetmenliğini, senaristliğini ve yapımcılığını aynı zamanda Savarkar'ın başrolünü de oynayan Randeep Hooda üstlenmiştir.[3][4] Sinemalarda 22 Mart 2024 tarihinde gösterime girmiştir.[5][6]

Olay Örgüsü

Film, Vinayak Damodar Savarkar'ın hayatını, babasının hayatına mal olan 1897 Bombay vebası arka planından başlayarak anlatır. Adaletsizliklere öfkelenen Vinayak, Shivaji Maharaj ve Mazzini gibi figürlerden ilham alan bir devrimci olur. Gizli Abhinav Bharat Society topluluğunu kurar ve daha sonra Londra'daki India House'da Hint devrimcilere katılır. Vinayak 1857 Bağımsızlık Savaşı üzerine tezini tamamlar ve Hindistan'a gizlice silah gönderir. Mahatma Gandhi]] ile tanışır ama yaklaşımlarının farklı olduğunu görür. Hindistan çeşitli devrimci eylemlere tanık olurken, Savarkar kardeşler-Vinayak ve Ganesh Damodar Savarkar - tutuklanır ve Andaman'daki meşhur Kalapani hapishanesine hapsedilir.

Savarkar kardeşler hapishanede hücre hapsi ve fiziksel taciz de dahil olmak üzere acımasız muamelelerle karşılaşırlar. Vinayak, yaşadığı zorluklara rağmen siyasi mahkûmlar için daha iyi koşullar sağlanmasını savunarak mücadelesini sürdürür. Yıllarca hapis yattıktan sonra Vinayak serbest bırakılır ancak kısıtlamalarla karşılaşır. Hindutva]] terimini ortaya atar ve kastçılığa meydan okuyarak ve birleşik bir Hindistan'ı savunarak aktivizmine devam eder. Gandhi'nin Hindistan'ı Terk Et Hareketi'ni desteklemeyi reddeder. Bölünmeden korkar ve Hinduları askeri savunma için hazırlanmaya çağırır. Hindistan bağımsızlığa doğru ilerlerken, film partition, Naval Mutiny ve Gandhi's assassination konularını ele alır.

Kaynakça

  1. ^ "Swatantrya Veer Savarkar (12A)". British Board of Film Classification. 16 Mart 2024. 16 Mart 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Mart 2024. 
  2. ^ "Swatantrya Veer Savarkar Box Office". Bollywood Hungama. 24 Mart 2024. 24 Mart 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Mart 2024. 
  3. ^ "Randeep Hooda says he locked himself up in jail to prepare for Savarkar biopic". Hindustan Times (İngilizce). 26 Şubat 2024. 5 Mart 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Mart 2024. 
  4. ^ "Randeep Hooda pays tribute to freedom fighter Swatantryaveer Savarkar on death anniversary, shares experience from Kalapani visit". Mid-day (İngilizce). 26 Şubat 2024. 26 Şubat 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Şubat 2024. 
  5. ^ "'Swatantrya Veer Savarkar': Randeep Hooda announces release date of Savarkar biopic". The Economist Times. 30 Ocak 2024. 26 Şubat 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Şubat 2024. 
  6. ^ "Randeep Hooda's Swatantrya Veer Savarkar Trailer Gives Glimpse of the Man Most Feared by British". ETV Bharat News (İngilizce). 4 Mart 2024. 4 Mart 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Mart 2024. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

1984 (MCMLXXXIV) pazar günü başlayan yıl. 20. yüzyılın ve 2. milenyumun 84. yılı.

1948 bir yıldır.

<span class="mw-page-title-main">Hindistan</span> Güney Asyada bir ülke

Hindistan, resmî adıyla Hindistan Cumhuriyeti, Güney Asya'da bulunan bir ülkedir. Dünyanın en büyük yedinci coğrafi alanı ve en büyük nüfusuna sahip olan ülkenin ulusal marşı Jana Gana Mana'dır. Ülkede resmî dilleri İngilizce ve Hintçe oluşturur, ancak 22 adet tanınmış bölgesel dil de bulunur. Hindistan'da baskın din Hinduizm olup, ülke Endonezya ve Pakistan'dan sonra sayıca en kalabalık Müslüman nüfusa sahiptir. Hindistan nominal fiyatlarla dünyanın en büyük on ikinci ekonomisine ve satın alma gücü paritesine göre dünyanın en büyük dördüncü ekonomisine sahiptir.

<span class="mw-page-title-main">Mahatma Gandi</span> Hint bağımsızlık aktivisti (1869–1948)

Mohandas Karamçand Gandi, Hindistan'ın ve Hindistan Bağımsızlık Hareketi'nin siyasi ve ruhani lideri. Görüşleri Gandizm olarak anılır. Kötülüğe karşı aktif ama şiddetsiz direniş ve gerçek ile ilgili olan Satyagraha felsefesinin öncüsüdür. Bu felsefe Hindistan'ı bağımsızlığına kavuşturmuş ve dünya üzerinde vatandaşlık hakları ve özgürlük savunucularına ilham kaynağı olmuştur. Gandi, Hindistan'da ve dünyada, Tagore tarafından verilen ve yüce ruh anlamına gelen Mahatma ve baba anlamına gelen bapu adlarıyla anılır. Hindistan'da resmî olarak "Ulusun Babası" ilan edilmiştir ve doğum günü olan 2 Ekim Gandhi Jayanti adıyla ulusal tatil olarak kutlanır. 15 Haziran 2007'de Birleşmiş Milletler Genel Kurulu oybirliği ile 2 Ekim gününü "Dünya Şiddetsizlik Günü" olarak ilan etmiştir. Gandi, hakkında en fazla eser yazılan kişiler listesinde 8. sırada yer almıştır.

<span class="mw-page-title-main">Arundhati Roy</span>

Suzanna Arundhati Roy, Hint yazar, savaş karşıtı eylemci.

<span class="mw-page-title-main">Hintçe</span> Hindistanın resmi dili

Hintçe, ağırlıklı olarak Hindistan'ın kuzey, merkez ve batısında konuşulan Hint-Avrupa dil ailesine mensup bir Hint-Aryan dilidir. Pakistan'ın resmî dili olan Urduca ile beraber Hindustânî dilinin iki standart yazılı formundan birini oluşturur. İngilizce ile birlikte Hindistan'ın iki resmî dilinden biridir. Hindistan'da Devanāgarī yazı sistemi; Pakistan'da ise Arap alfabesi kullanılmaktadır.

Rowlatt Yasaları, Hindistan'da İngiliz yönetimi tarafından çıkarılan ve savaş zamanındaki olağanüstü önlemlerin sürdürülmesini amaçlayan yasalar. Siyasal davalarda yargılanmanın jüri olmadan yapılmasına ve kuşkulu kişilerin yargılanmadan gözaltına alınmasına izin veren bu yasalar Yargıç Rowlatt başkanlığındaki bir komitenin raporuna (1918) dayanıyordu. Rowlatt Yasaları Mahatma Gandhi'nin Amritsar Katliamı'yla sonuçlanan bir protesto hareketi ile Pasif Direniş Eylemi başlatmasına yol açtı.

<i>Veer-Zaara</i> Hint filmi

Veer - Zaara, senaryosunu Aditya Chopra'nın yazdığı, Yash Chopra tarafından yönetilen Hint filmi. 2004'te vizyona girmiştir. Baş rollerini Shahrukh Khan ve Preity Zinta'nın paylaştığı filmin konusu Pakistanlı kız Zaara ile Hindistanlı subay Veer arasında yaşanan imkânsız bir aşk hikâyesidir.

<span class="mw-page-title-main">Hindistan bayrağı</span> Ulusal bayrak

Hindistan bayrağı, Hindistan devletinin resmi bayrağı. Hindistan'ın bağımsızlığını kazandığı 1947 yılında kabul edildi.

<i>Milyoner</i> (film) 2008 yapımı İngiliz filmi

Milyoner, Danny Boyle'un yönetip Simon Beaufoy'un yazdığı 2008 Büyük Britanya yapımı Akademi ödüllü filmdir. Hint yazar ve diplomat Vikas Swarup'un Boeke Ödülü sahibi ve Commonwealth Yazarları Ödülü adayı Q and A adlı kitabından uyarlanan filmin başrollerinde Dev Patel, Anil Kapoor ve Saurabh Shukla yer alır. Filme oyuncu yönetmeni olarak başlayan Loveleen Tandan daha sonra yapım aşamasında yaptığı önemli katkılar nedeniyle yönetmen Danny Boyle tarafından filmin ortak yönetmeni olarak ilan edildi.

<i>Lion</i> (film, 2016)

Lion, Garth Davis tarafından yönetilen ve senaryosu Saroo Brierley ile Larry Buttrose'un kurgusal olmayan kitabından Luke Davies tarafından uyarlanan 2016 yapımı dram filmi. Filmin oyuncu kadrosunda Dev Patel, Rooney Mara, Nicole Kidman ve Deepti Naval oynamaktadır.

Çaru Mazumdar Bengal kökenli Hint maoist devrimci, teorisyen ve aktivist. Hindistan Komünist Partisi/Marksist-Leninist'in kurucusudur.

<span class="mw-page-title-main">Giuseppe Mazzini</span>

Giuseppe Mazzini, İtalyan milliyetçisi, siyasetçi, avukat, aktivist, gazeteci, yazar ve mason.

<span class="mw-page-title-main">Hindutva</span>

Hindutva, Hindistan’daki Hindu milliyetçiliğinin en yaygın şeklidir. Terimi Vinayak Damodar Savarkar 1923'te yaygınlaştırmıştır. Görüş, Raştriya Swayamsevak Sangh (RSS), Vishva Hint Parishad (VHP) ve Hint Sena gibi kuruluşlar tarafından savunulur.

<i>Extraction</i> (film, 2020) Sam Hargrave tarafından yönetilen Amerikan filmi

Extraction 2020 yapımı Amerikan aksiyon gerilim filmidir. Yönetmenliğini Sam Hargrave yapmış, senaryo Joe Russo tarafından hazırlanmıştır. Bir uyuşturucu kaçakçısının kaçırılan oğlunu kurtarmak için Bangladeş'e gönderilen bir paralı askerin hikâyesini anlatıyor.

<span class="mw-page-title-main">Jatindra Mohan Sengupta</span>

Jatindra Mohan Sengupta İngiliz yönetimine karşı bir Hint devrimcidir. Eylemleri sebebiyle İngiliz polisi tarafından birkaç kez tutuklandı. 1933'te Hindistan Ranchi'de bulunan bir hapishanede öldü.

<span class="mw-page-title-main">BBV152</span> COVID-19 aşı adayı

BBV152, Hindistan Tıbbi Araştırma Konseyi ile işbirliği içinde olan Bharat Biotech tarafından geliştirilen, inaktive edilmiş virüs bazlı bir COVID-19 aşısıdır.

<span class="mw-page-title-main">Dhondo Keshav Karve</span>

Halk arasında Maharshi Karve olarak bilinen Dhondo Keshav Karve, Hindistan'da kadın refahı alanında bir sosyal reformcuydu. Hindistan'daki ilk kadın üniversitesi olan SNDT Kadın Üniversitesi'ni kurdu. Hindistan Hükûmeti ona Bharat Ratna ödülünü 1958'de, yani 100. doğum gününde vererek onu onurlandırdı.

<i>Sevgili Dostum Hitler</i> Hint yapımı film

Hindistan'da Gandi'den Hitler'e adıyla gösterime giren Sevgili Dostum Hitler, Mahatma Gandi'nin Nazi Partisi lideri, Almanya Şansölyesi ve Nazi Almanyası diktatörü Adolf Hitler'e yazdığı mektuplara dayanan 2011 yapımı bir Hint savaş draması filmidir. Adolf Hitler rolünde Raghubir Yadav ve Eva Braun rolünde Neha Dhupia'nın oynadığı filmin yönetmenliğini Rakesh Ranjan Kumar, yapımcılığını ise Amrapali Media Vision yapım şirketi altında Anil Kumar Sharma üstlendi. Film ilk olarak 61. Berlin Uluslararası Film Festivali'nde gösterildi ve olumsuz eleştiriler aldı. Film Business Asia, "kışkırtıcı başlığına rağmen filmin katil Führer'e bir övgü olmadığını" aktardı. Hindistan'da 29 Temmuz 2011 tarihinde gösterime girdi.

<span class="mw-page-title-main">Manoj Kumar</span>

Manoj Kumar, Hint bir aktör, film yönetmeni, senarist, söz yazarı ve editördür. Oyunculuğu ve vatansever temalı filmler yapmasıyla tanınır ve kendisine Bharat Kumar takma adı verilmiştir. Hint sinemasına ve sanatına yaptığı katkılardan dolayı Hindistan Hükümeti tarafından 1992'de Padma Shri'ye ve 2016'da Dadasaheb Phalke Ödülü'ne layık görüldü.