İçeriğe atla

Swann'ların Tarafı

Swann'ların Tarafı; (Fransızca: Du côté de chez Swann) Marcel Proust'un 7 ciltten oluşan Kayıp Zamanın İzinde romanının ilk cildi olan kitap.

Swann'ların Tarafı, okuru romanın teması ve anlatıcısıyla tanıştırır. Ardından romanın geri kalanında, odak noktası Charles Swann olur. Swann, yüksek sosyetede hayatını geçiren ve acı verici bir aşkın kurbanı olan zengin bir insandır.

Roman 19. yüzyıl Paris'inin gerçekçi bir panoramasını sunar.[1]

Kaynakça

  1. ^ Marcel Proust, Swann's Way, 1992, New York, Çeviren C. K. Scott Moncrieff

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

1922 bir yıldır.

<span class="mw-page-title-main">Marcel Proust</span> Fransız romancı, deneme yazarı ve eleştirmen (1871-1922)

Valentin Louis Georges Eugène Marcel Proust, Fransız romancı, deneme yazarı ve eleştirmen. En tanınmış eseri 1913-1927 yılları arasında yayımlanan yedi ciltlik Kayıp Zamanın İzinde'dir. Proust, çeşitli yazarlar ve eleştirmenlerce 20. yüzyılın en etkili yazarlarından biri olarak kabul edilir.

<span class="mw-page-title-main">Kayıp Zamanın İzinde</span>

Kayıp Zamanın İzinde (Fransızca: À la recherche du temps perdu), Marcel Proust'un hayatının son 14 yılında yazdığı bir romandır. Yaklaşık bir milyon iki yüz elli bin sözcük ve 3.000 sayfadan oluşur. 20. yüzyıl edebiyatının en büyük eserlerinden biri olarak kabul edilir.

<span class="mw-page-title-main">Abdülhak Şinasi Hisar</span> Türk yazar

Abdülhak Şinasi Hisar, Türk yazardır.

<i>Karayip Korsanları: Ölü Adamın Sandığı</i>

Karayip Korsanları: Ölü Adamın Sandığı, 2006 yapımı film. 2003 yapımı Karayip Korsanları: Siyah İnci'nin Laneti filminin devamıdır.

<span class="mw-page-title-main">Robert Musil</span> Avusturyalı romancı, hikâyeci ve deneme yazarı (1880 - 1942)

Robert Musil, Avusturyalı romancı, hikâyeci ve deneme yazarı. 20. yüzyılın en önemli romancılarından ve roman türüne özgün katkıları kuşku götürmez yazarlarındandır. Başyapıtı Niteliksiz Adam yarım kalmasına rağmen James Joyce'un Ulysses ve Marcel Proust'un Kayıp Zamanın İzinde adlı dev eserleriyle birlikte modern romanın zirvesini oluşturur.

Roza Hakmen, Türk çevirmen.

<span class="mw-page-title-main">Eyvind Johnson</span>

Eyvind Olov Verner Johnson İsveçli yazardır. Grupp Krilon (1941), Krilons resa (1942) ve Krilon själv (1943) başlıklarıyla yayımlanan roman üçlemesi, önde gelen yapıtı olarak kabul edilir. 1974 yılında edebiyat dalında Nobel Ödülü'ne layık görüldü.

Yakın anlamlılar

<i>Sodom ve Gomorra</i> (roman)

Kayıp zamanlar izinde: Sodom ve Gomorra Marcel Proust'un 30 Nisan 1921'de yayımladığı romanı. Marcel Proust'un hayatının son 17 yılında yazdığı yaklaşık Bir milyon iki yüz elli bin sözcükten oluşan 3000 sayfalık dev romandır. 20 yüzyıl edebiyatının en büyük eserlerinden biri sayılır.

<span class="mw-page-title-main">Geneviève Halévy</span> Fransız salonnière (1849 – 1926)

Geneviève Halévy, sonradan Geneviève Bizet ve Geneviève Straus (d. 26 Şubat 1849, Paris - ö. 1928) Fransız bir salonniére idi. Marcel Proust'a Kayıp Zamanın İzinde eserindeki Guermantes Düşesi ve Crécy'li Odette için bir model olarak ilham kaynağı olmuştur.

Samuel Beckett'in 1930 yılında yazdığı denemesi Proust, bir estetik ve epistemolojik manifestodur ve sözde konusundan çok Beckett'ın etkilendikleri ve kaygıları hakkındadır.

Çiçek Açmış Genç Kızların Gölgesinde, Marcel Proust'un Kayıp Zamanın İzinde romanının, 1919'da Goncourt Ödülü'nü alan cildi.

Guermantes Tarafı ,Marcel Proust'un Kayıp Zamanın İzinde romanının üçüncü cildi.

<span class="mw-page-title-main">André Maurois</span> Fransız gazeteci (1885 – 1967)

André Maurois, Fransız roman, hikâye, deneme, biyografi, tarih yazarıdır.

Proust anketi, Marcel Proust'un cevaplarıyla ünlenmiş, daha sonra Bernard Pivot ve James Lipton tarafından da kullanılmış soru dizisidir.

<span class="mw-page-title-main">Edmund Wilson</span>

Edmund Wilson, Amerikan yazar, eleştirmen ve deneme yazarı. Yaşadığı dönemin öne çıkan edebi gazetecilerindendi.

Doğrusal olmayan anlatı, çeşitli edebi eserler ile sinemada kullanılan, yaşananların kronolojik bir sıra yerine belli bir örüntüde olmadan gerçekleştiği bir anlatı tekniğidir. 19. yüzyılın sonu ile 20. yüzyılın başlarında; modernist roman yazarları Joseph Conrad, Virginia Woolf, Ford Madox Ford, Marcel Proust ve William Faulkner, bu teknikle eserler vermiştir.