Türkiye'de mimarlık, Türk mimarisi veya Cumhuriyet Dönemi Türk Mimarisi 1923'te kurulan Türkiye Cumhuriyeti devletinin toprakları üzerinde süregelen mimarlık sürecini inceler. Türkiye’deki mimarlık uygulamaları belli dönemlerde yaygın olan mimari akımlardan, cumhuriyet tarihi boyunca yaşanan belli sorunlardan ve çelişkilerden etkilenerek veya onlara tepki olarak oluşmuştur. Bu çelişkilerden başta geleni özellikle cumhuriyetin ilk dönemlerinde gündeme gelen Doğu-Batı ikilemidir. Buna ek olarak ulusal-evrensel, geleneksel-modern veya dindarlık-laiklik gibi ikilemler ve farklı siyasi görüşler de mimarlık uygulamalarının seyrini etkilemiştir. Bu dönemlerin birbirinden kesin olarak ayrılması pek mümkün değildir. Bazı akımlar diğerleri ile iç içe belirli bir zaman dilimine kadar varlığını sürdümüşler; bir dönemin veya ekolün temsilcisi olarak nitelendirilen bazı Türk mimarlar, kariyerlerinin ileriki dönemlerinde daha farklı stillerde de eserler tasarlamışlardır.
Karum Alışveriş Merkezi; Ankara'nın Çankaya ilçesinde bulunan bir alışveriş merkezidir. Ankara Sheraton Oteli ile ortak bir araziyi paylaşan ve aynı mimarlık firması tarafından tasarlanmış olan bina, İran ve Arjantin Caddesi'nin kesişim noktasında yer alır.
Armada Kulesi; Ankara'nın Yenimahalle ilçesinde bulunan bir gökdelendir. Günümüzde, ofis binası ve alışveriş merkezi olarak kullanılır. 2003 yılında Uluslararası Alışveriş Merkezleri Konseyi tarafından "Avrupa'nın en iyi alışveriş merkezi" seçilmiş ve bu alanda İstanbul'da bulunan Akmerkez'den sonra ikinci ödüllü alışveriş merkezi olmuştur.
İş Kuleleri İstanbul ilinin Beşiktaş ilçesinin Levent semtinde yer alan, 2011'e kadar Türkiye'nin en yüksek binası unvanını korumuş yapı.
Metrocity AVM, İstanbul'un Şişli ilçesindeki bir alışveriş merkezidir. 1995 senesinin hemen başında proje çizimlerine başlanan merkez, 2000 senesinin başında inşa edildi. 2002 senesinin hemen sonunda tamamlandı ve 30 Nisan 2003'te hizmete açıldı. Bir alışveriş merkezi ve üç kuleden oluşmaktadır. Kuleler 27, 31 ve 35 kattan oluşmaktadır. Metrocity'de yerel ve uluslararası 140 mağaza 4 katta 60.000 m² alanda hizmet vermektedir ve 2.500 araç kapasiteli otoparkı mevcuttur. 2006 yılında Kanyon AVM ve 2014 yılında açılan Özdilek Alışveriş Merkezi'nin açılması ile birlikte Metrocity Alışveriş Merkezinde olan insan yoğunluğu azalmıştır.
Tekfen Tower, 2001 yılında Esentepe, Şişli, İstanbul'da, Büyükdere Caddesi üzerinde Tekfen Holding tarafından inşa edilen gökdelendir.
Ieoh Ming Pei veya ismin baş harfleri ile daha çok bilinen I. M. Pei Pritzker Mimarlık Ödülü kazanan Çinli-Amerikalı mimardır. Yüksek modernist mimarlığın son temsilcisi olarak bilinmektedir. Kayaç, beton, cam ve çelik kullanarak soyut formu ile çalışıyor. Pei, dünyanın her dört köşesinde ortaya koyduğu çalışmaları ile, muhtemelen 20. yüzyılın en başarılı mimarlarından biridir.
Sabancı Center, İstanbul 4. Levent'te bulunan 158 ve 140 metre uzunluğundaki iki binadan oluşan komplekstir. Yüksek bina Akbank'a, diğeri ise Sabancı Holding kuruluşlarına aittir. 1987 yazında proje çizimlerine başlanan merkezin inşaatı Nisan 1988'de başladı ve Mayıs 1993'te tamamlandı. Açılışı ise 20 Ekim 1993 tarihinde yapıldı.
Norman Robert Foster, dünyaca ünlü bir mimardır.
Hearst Kulesi New York'ta 300 West 57th Street adresinde yer almaktadır. Hearst Corporation adlı uluslararası medya şirketinin genel merkezidir. Bu bina ile ilk kez dünyanın birçok ülkede farklı dilde basılan Cosmopolitan, Esquire gibi dergilerin sahibi olan Hearst Corporation tüm şirketlerini ve yönetim birimlerini bir binada toplama fırsatı elde etmiştir.
Christian de Portzamparc Fransız bir mimar ve şehir plancısıdır. 1970 yılında Paris’te yer alan École Nationale des Beaux Arts’dan mezun olduğundan beri mimarlık mesleğini sürdürmektedir. Tasarımlarında bulunduğu ortama, şehre ve çevreye hassasiyet göstermesi Christian de Portzamparc’ın önemli mimari özelliklerinden birisidir. 1994 yılında Pritzker Mimarlık Ödülü’nü kazandı.
Fumihiko Maki, Japon bir mimar ve öğretim görevlisidir.
Jean Nouvel, Fransız mimar. Başta Ağa Han Mimarlık Ödülü ve Pritzker Mimarlık Ödülü olmak üzere birçok ödüle de layık görülmüştür.
Levent Loft veya Loft 1 İstanbul'un Şişli ilçesinin Büyükdere Caddesi'nde inşa edilmiş rezidans binasıdır. Tabanlıoğlu Mimarlık tarafından tasarlanmıştır.
Afife Batur, Türk bir mimar, mimarlık tarihçisi ve eğitimcidir. İTÜ Mimarlık Fakültesinde profesör olarak cumhuriyet dönemi Türkiye mimarisi, geç dönem Osmanlı mimarisi, çağdaş mimarlık, rölöve ve restorasyon alanlarında ders vermiş, sayısız tez danışmanlığı yürütmüştür.
Loft Garden veya Loft 2, İstanbul'un Şişli ilçesinin Büyükdere Caddesi'nde inşa edilmiş rezidans binasıdır. Tabanlıoğlu Mimarlık tarafından tasarlanmıştır.
SOCAR Tower, Azerbaycan'ın başkenti Bakü şehrindeki gökdelen. Haydar Aliyev Caddesi üzerinde yer almaktadır. SOCAR'ın genel merkezidir. Yapıldığında Kafkasya'nın en uzun binası olmuştur. Gökdelenin inşası Ekim 2010'da başladı. 2016 yılında açılışı gerçekleştirildi.
Tekfen Holding, İstanbul merkezli holding kuruluşu.
Erdem Mimarlar 1998 yılında Ankara'da kurulmuş ve İstanbul'da şubesi bulunan mimarlık firmasıdır. Firma iki kardeş Sunay Erdem ve Günay Erdem tarafından yönetilmekte olup, mimarlık, peyzaj ve kentsel tasarım alanlarında hizmet vermektedir.
Emre Arolat, Türk mimar.