İçeriğe atla

Svalbard Havaalanı

Koordinatlar: 78°14′46″K 15°27′56″D / 78.24611°K 15.46556°D / 78.24611; 15.46556
Svalbard Havaalanı
NorveççeSvalbard lufthavn, Longyear
IATA: LYR - ICAO: ENSB
Özet
Havalimanı tipiKamu
İşleticiAvinor
Hizmet verdiği şehirLongyearbyen, Svalbard, Norveç
YerHotellneset, Longyearbyen, Svalbard, Norveç
Açılış1975
Rakım (ODS)94 ft / 28 m
Koordinatlar78°14′46″K 15°27′56″D / 78.24611°K 15.46556°D / 78.24611; 15.46556
Web sitesiResmi websitesi
Harita
Harita
Pistler
YönUzunluk Yüzey
ft m
10/28 8,146 2,484 Asfalt

Svalbard Havalimanı, Longyear (IATA:LYR, ICAO:ENSB); Norveçce:Svalbard lufthavn, Longyear) Norveç'te Svalbard'a hizmet veren ana havalimanıdır. Batı kıyısındaki Longyearbyen'in 5 km (3,1 mil) kuzeybatısındadır ve tarifeli kamu uçuşları ile dünyanın en kuzeyindeki havaalanıdır. Longyearbyen yakınlarındaki ilk havaalanı 2. Dünya Savaşı sırasında inşa edildi. 1959'da ilk kez ara sıra uçuşlar için kullanıldı, ancak yılda yalnızca birkaç ay kullanılabiliyordu. Hotellneset'teki yeni havalimanının inşası 1973 yılında başlamış ve havalimanı 2 Eylül 1975'te açılmıştır. Mülkiyeti devlete ait olan Avinor'a aittir.

2014 yılında havalimanı 154.261 yolcuya hizmet verdi.[1] Scandinavian Airlines, Norveç ana karasındaki Tromsø ve Oslo'ya günlük uçuşlar düzenlemektedir. Lufttransport, Dornier Do 228 turboprop uçağı kullanarak Svalbard'daki diğer iki havalimanına hizmet vermektedir: Ny-Ålesund ve Svea. Düzenli charter seferleri de vardır.

Tarihi

Adventdalen

Svalbard'daki ilk uçak pisti, 2. Dünya Savaşı sırasında Luftwaffe tarafından Longyearbyen yakınlarındaki Adventdalen'de inşa edildi. Savaştan hemen sonra kullanılmadı; Yaz aylarında takımadalara gemiler tarafından hizmet verildi, ancak Kasım'dan Mayıs'a kadar tamamen izole edildi. 1950'lerin başlarında, Norveç Kraliyet Hava Kuvvetleri, Tromsø'dan ayrılan ve Bear Island ve Longyearbyen'de posta paketlerini düşüren bir Catalina uçağını kullanarak posta uçuşlarına başladı.

Pist ışıklarının olmaması nedeniyle, uçuşlara yalnızca gün ışığında izin verildi. Bu, güneşin hiç doğmadığı Aralık ve Ocak aylarında uçuşları engelledi. Nisan ayına gelindiğinde, güneş yaz aylarında uçuşlara izin verecek şekilde göründüğü için pistteki buzlar erimeye başlayacaktı. Yön bulma, Bear Island ve Isfjord'dan gelen radyo sinyalleri kullanılarak gerçekleştirildi.[2]

Hotellneset

Kule ve hangar

Svalbard Anlaşması, takımadalarda askeri tesislere izin verilmediğini belirtir. Sovyet yetkilileri, kalıcı bir sivil havaalanının Norveç ve NATO kuvvetleri tarafından da kullanılabileceğinden endişe duyuyorlardı. Ancak Sovyetlerin Barentsburg ve Pyramiden'deki yerleşimlerine hizmet etmek için bir havalimanına da ihtiyacı vardı ve 1970'lerin başında iki ülke arasında bir anlaşmaya varıldı.[3]

İnşaat 1973'te başladı. Havaalanının donmuş toprak üzerine inşa edilmesi gerekiyordu. Pist zemine karşı yalıtılmıştır, bu nedenle yaz aylarında erimeyecektir.[4] Hangar, direklerin yerine eritilmesi ve ardından donarak sıkışmasıyla zeminde donmuş durumdadır. Pist, yanlış bir inşaat yöntemi nedeniyle don dalgalanmalarıyla boğuştu ve havalimanını pisti düzenli olarak yeniden asfaltlamaya zorladı. 1989 yılında, pistin bazı kısımları yeniden yalıtıldı ve daha önce kabul edilebilir bir çözümün en kötüsü olan alanlar onarıldı. 2006 yılında bu çözüm pistin kalan kısımlarına uygulandı. Daha büyük kapasiteye izin vermek için terminal binasının yükseltilmesi 2007 yılında tamamlandı.

Kaynakça

  1. ^ "Archived copy". 28 Ağustos 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Ağustos 2015. 
  2. ^ Tjomsland and Wilsberg, 1996: 155–158
  3. ^ Tjomsland and Wilsberg, 1996: 163
  4. ^ Instanes, A.; Mjureke, D. "Svalbard airport runway. Performances during a climate-warming scenario" (PDF). 10 Nisan 2008 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. 

Dış bağlantılar

Wikimedia Commons'ta Svalbard Airport, Longyear ile ilgili çoklu ortam belgeleri bulunur

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">İstanbul Hezarfen Havalimanı</span>

İstanbul Hezarfen Havaalanı, İstanbul'un Çatalca ilçesi sınırları içinde olup, Büyükçekmece Gölü'nün kuzeyinde, 500 dönümlük bir araziye sahiptir. 1992'den beri Türkiye’nin uluslararası tescilli ilk özel havaalanı olarak hizmet vermektedir. İstanbul'un 50 km batısında yer alan Hezarfen Havaalanı'nın güneyinde Büyükçekmece Gölü, kuzeydoğusunda Arnavutköy ilçesi ve kuzeyinde O-3 / E 80 otoyolu bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Longyearbyen</span>

Longyearbyen, Arktik Okyanusu'nda Norveç'e bağlı takımadalardan biri ve ayrıca takımadaların oluşturduğu Svalbard yönetim biriminin merkezidir. 1.000 nüfusu aşan Dünya'nın en kuzey yerleşim birimidir. Kasabanın nüfusu 2013 verilerine göre 2.075'tir.

<span class="mw-page-title-main">Havaalanı</span> hava aracı operasyonları için genişletilmiş destek olanaklarına sahip, hava araçlarının kalktığı ve indiği yer

Havaalanı, hava meydanı veya havalimanı; hava araçlarının kalkması ve inmesi için özel olarak hazırlanmış, hava araçlarının bakım ve diğer ihtiyaçlarının karşılanmasına, yolcu ve yük alınmasına ve verilmesine ilişkin tesisleri bünyesinde bulunduran yerlerdir.

<span class="mw-page-title-main">Ercan Uluslararası Havalimanı</span> Kuzey Kıbrıstaki bir havalimanı

Ercan Uluslararası Havalimanı, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin başkenti Lefkoşa'ya 23 km, Gazimağusa'ya 29 km uzaklıkta bulunan uluslararası havalimanıdır. Adını 1974 yılında yapılan Kıbrıs Barış Harekâtı'nda hayatını kaybeden Pilot Binbaşı Fehmi Ercan'ın soyadından almıştır.

<span class="mw-page-title-main">Frankfurt Havalimanı</span> Havalimanı

Frankfurt Havalimanı ; Almanya'nın en büyük ticarî havalimanlarındandır. Yolcu hacimi bakımından 2019 yılında 71 milyon yolcu ile Londra Heathrow, Paris Charles de Gaulle ve Amsterdam Schiphol havalimanlarından sonra Avrupa'nın dördüncü, dünyanın 15'inci en büyük havalimanı oldu.

<span class="mw-page-title-main">Zürih Havalimanı</span> İsviçrenin en büyük uluslararası havalimanı

Zürih Havalimanı,, İsviçre´nin en büyük uluslararası havalimanıdır ve Unique tarafından işletilir.

<span class="mw-page-title-main">Bursa Yenişehir Havalimanı</span>

Bursa Yenişehir Havalimanı, 1944'te bir askeri üs olarak kurulan tesis, askeri havaalanına yapılan ilave tesislerle birlikte sivil hava ulaşımına hazır hale getirilerek Bursa Havaalanı adıyla, 3 Kasım 2000 tarihinde hizmete girdi. Sivil-askeri amaçla kurulan Hava Meydanının Bursa il merkezine uzaklığı 50 km olup 3000x45 ve 3000x30 metre boyutlarında iki adet beton kaplama pisti bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Kastamonu Havalimanı</span>

Kastamonu Uzunyazı Havalimanı, Türkiye'nin Kastamonu şehrinde bir havalimanıdır. Belli tadilat ve yenileme çalışmalarından sonra Temmuz 2013'te açıldı. Havalimanının yenilenmesi için 110 milyon TL harcanmıştır. Uzunyazı Havalimanı bölgenin en büyük havalimanıdır.

<span class="mw-page-title-main">Rostov-na-Donu Havalimanı</span> Rusyada havalimanı

Rostov-na-Donu Havalimanı Rusya'nın Rostov-na-Donu kentinde bulunan uluslararası bir havalimanıdır. Kente uzaklığı 9 km.dir. 2008 yılında 1,257,824 yolcu havalimanını kullanmıştır. Üç tane pisti bulunmaktadır. Pistin yüzeyinin bir tanesi beton olup, diğer ikisi çimdir. Havalimanı 1986 yılında uluslararası havalimanı olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Sivas Nuri Demirağ Havalimanı</span>

Sivas Nuri Demirağ Havalimanı, askeri amaçlı kullanılmak üzere 1957 yılında hava trafiğine açılmış, 1990 yılında DHMİ tarafından inşa edilen 2217 m²'lik Terminal binasında sivil hava trafiğine hizmet vermeye başlamıştır.

<span class="mw-page-title-main">Erbil Havalimanı</span>

Erbil Havalimanı. Irak'ın kuzeyindeki Erbil şehrinde yer alan havalimanı, Irak Kürdistanı Başbakanı Neçirvan Barzani İdris tarafından oluşan bir komite altında, Kürdistan Bölgesel Yönetimi tarafından işletilmektedir. Duhok'ta üçüncü yapım aşamasında olmak üzere Irak'ın Kürdistan bölgesinde iki uluslararası havalimanından biridir.

<span class="mw-page-title-main">Bircand Havalimanı</span>

Bircand Havalimanı, İran'nın Güney Horasan Eyaleti'nin Bircand şehrinde yer alan bir havalimanıdır.

<span class="mw-page-title-main">Pyongyang Sunan Uluslararası Havalimanı</span> Havalimanı

Sunan Uluslararası Havalimanı Pyongyang, Sünen-guyŏk kentinin merkezine 24 kilometre mesafede bulunmaktadır. Sunan Havalimanı'nda kullanılmakta olan daha büyük (01/19) iki pist vardır. İkinci bir pist (17/35) kapatılmış durumdadır.

<span class="mw-page-title-main">Belgrad Nikola Tesla Havalimanı</span> Sırbistan ana uluslararası havalimanı

Belgrad Nikola Tesla Havalimanı Sırbistan’ın en büyük ve en işlek havalimanı olup, başkenti Belgrad şehir merkezinin 18 km batısında yer almaktadır. Surčin banliyösünün yakınında yer almaktadır. Önceden Belgrad Havalimanı ya da Surčin Havalimanı olarak adlandırılan havalimanına “Nikola Tesla” adı, 2006 yılında verilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">EuroAirport Basel-Mulhouse-Freiburg</span>

EuroAirport Basel-Mulhouse-Freiburg, İsviçre'nin Basel, Fransa'nın Mulhouse ve Almanya'nın Freiburg kentleri tarafından ortaklaşa kullanılan uluslararası havaalanı.

<span class="mw-page-title-main">Strigino Havalimanı</span>

Strigino Havalimanı Rusya'nın Nijniy Novgorod şehrinde hizmet veren uluslararası bir havalimanıdır. Avtozavodsky District kentinin yakınlarında yer alır, Şehir merkezinin 14 km (8.5 mi) güneybatısındadır. Strigino Havalimanı Nijniy Novgorod Oblastı ve 3.281.000 sakinlerinin hizmetinden sorumludur.

<span class="mw-page-title-main">Bălți-Leadoveni Havalimani</span>

Balçık Uluslararası Havalimani, Balçık-Leadoveni Uluslararası Havalimani olarak da adlandırılır, Moldova'daki ikinci büyük uluslararası sivil havalimanıdır ve Balçık șehir ile kuzey Moldova'ya sivil yolcu ve kargo uçuşları için hizmet veren Balçık'deki iki ana havalimanından biridir. Balçık-Leadoveni Uluslararası Havalimanı, özellikle uluslararası rotalarda Bălți-Şehir Havalimanı'nın yerini almak ve Kişinev Havalimanı'na hava trafiğini kolaylaştırmak için 1989 yılında açılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Nottingham Havalimanı</span> Nottinghamshire, İngilterede bir havalimanı

Nottingham Havalimanı veya Nottingham City Havalimanı olarak bilinen havalimanı Tollerton, Nottinghamshire, İngiltere'dedir. Nottingham City Şehir Merkezi'nin 3 deniz mili güneydoğusunda yer alır ve at Trent Köprüsü'ndeki A52 ve A606'da yön tabelası bulunur. Bu sebeble havalimanı, Birleşik Krallık'ta bir şehir merkezine en yakın havalimanlarından birisidir. Havaalanı özel havacılık, iş havacılığı ve uçuş eğitimi için donatılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Bergen Flesland Havalimanı</span>

Bergen Havalimanı, alternatif olarak Bergen Flesland Havalimanı veya kısaca Flesland Havalimanı isimleri de kullanılır. Norveç'in Vestland idari bölgesinde bulunan Bergen şehrinin köyü Flesland'da bulunan uluslararası bir havalimanıdır. 1955 yılında açılan havalimanı, 2018 yılında 6.306.623 yolcu ile Norveç'in en yoğun ikinci havalimanı olmuştur. Norveç'teki sivil havalimanlarının çoğunu işleten devlete ait bir limited şirket olan Avinor tarafından işletilmektedir. 1999 yılına kadar Norveç Hava Kuvvetlerine ait olan Flesland Hava İstasyonu, havaalanında aynı yerde bulunuyordu.

<span class="mw-page-title-main">Liverpool John Lennon Havalimanı</span>

Liverpool John Lennon Havalimanı, İngiltere'nin Liverpool kentinde, Mersey Nehri'nin 65 deniz mili ağzında, Liverpool şehir merkezinin güney-doğusunda yer alan uluslararası bir havaalanıdır. Havalimanından, tarifeli iç hat, Avrupa, Kuzey Afrika ve Orta Doğu seferleri gerçekleştirilmektedir. Havalimanı tek bir yolcu terminali, üç genel kullanım hangarı, bir FedEx Express kurye hizmet merkezi ve 2.286 metre (7.500 ft) uzunluğunda tek bir pistten oluşmaktadır. Kontrol kulesi pistin güneyinde bulunmaktadır.