İçeriğe atla

Svalbard'ın vize politikası

Eşsiz bir şekilde, Svalbard'ın Norveç takımadaları tamamen vizesiz bölgedir. Herkes, vatandaşlığın ülkesine bakılmaksızın Svalbard'da süresiz olarak yaşayabilir ve çalışabilir. Svalbard Anlaşması, Norveç vatandaşları olarak vatandaşların eşit şartlar altında vatandaşlara bağışta bulunuyor. Antlaşması olmayan ülkelerin vatandaşlar da sınırsız olarak vizesiz olarak yaşayabilir ve çalışabilirler. Per Sefland, (2005-2009 yılları arası Svalbard'ın Valisi), "Antlaşma vatandaşları ile antlaşma dışındaki vatandaşlar arasında herhangi bir değişiklik yapmadığımız, şimdiye kadar seçilmiş bir politikadır" şeklinde konuşmuştur. "Svalbard'tan reddetme ve sınırdışı etme ile ilgili düzenlemeler" ayrım gözetmeksizin yürürlüktedir. Kişinin sınr dışı edilmesi için gerekçeler arasında destek araçlarının bulunmaması ve yasaların veya düzenlemelerin ihlali yer almaktadır.[1][2]

Norveç hükûmetinin göçmenlik bölümündeki yasal birimin başında bulunan Hans-Henrik Hartmann, "Bir sığınmacı Norveç'te ikamet etmeyi reddederse, oraya varabildiği ve kendisi için ödeme yapabileceği sürece Svalbard'a yerleşebilir "şeklinde konuştu.[3] "Geçmişte, anakara Norveç için vize verilmesini reddeden göçmenler Longyearbyen'e taşındılar, orada yedi yıl yaşadılar ve Norveç vatandaşlığına layık görüldüler." Svalbard'a mülteci gönderilmesi de önerildi.[4] Svalbard'ın sınır tanımayan politikası, Svalbard'ı bir mülteci yerleşimi olarak kabul etmenin bir nedeni olarak görülüyor.[5]

Kaynakça

  1. ^ "Entry and residence". Governor of Svalbard. Governor of Svalbard. 20 Aralık 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Haziran 2016. 
  2. ^ "Arşivlenmiş kopya" (PDF). 28 Ağustos 2017 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Ocak 2017. 
  3. ^ See reference 1
  4. ^ "Norwegian politicians propose putting refugees on Svalbard – remote Arctic islands with more polar bears than people". Andrew Griffin. The Independent. 17 Ocak 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Ekim 2016. 
  5. ^ "Riches and refugees: People ask about buying Pyramiden weekly; here's one guy's reason – and what he's eyeing now". Jiwoon Hwang. Icepeople. 3 Ekim 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Ekim 2016. 

Ayrıca bakınız

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Hırvat pasaportu</span>

Hırvat pasaportu Hırvatistan vatandaşlarına uluslararası seyahat edebilmeleri amacıyla verilmektedir. Pasaport, Hırvat vatandaşlığının ve kimliğinin kanıtı olarak kabul edilir. Pasaport işlemleriyle ülke içerisinde İçişleri Bakanlığı, ülke dışında Hırvat büyükelçilikleri ve konsoloslukları ilgilenir. Hırvat pasaportları beş veya on yıl süreyle geçerli olup, uzatılamazlar. Süresi biten pasaportun yerine yeni bir pasaport alınmalıdır.

<span class="mw-page-title-main">Fransız pasaportu</span>

Fransız pasaportu, uluslararası yolculuk için Fransa cumhuriyeti uyruklarına çıkarılan belgedir.. Fransız vatandaşlığın bir göstergesi olarak hizmet etmekten başka, Fransızlar her tarafta pasaportları kaybolursa Fransız konsolosluğunda veya diğer konsolosluklarda bulunan ilgili memurlardan yardım almalarını kolaylaştırır. Fransız pasaportları on yıl boyunca geçerlidir.

<span class="mw-page-title-main">Gürcistan pasaportu</span> Resmi Belge

Gürcü pasaportu, Gürcistan'ın uluslararası seyahati kolaylaştırmak için Gürcistan vatandaşlarına Adalet Bakanlığı tarafından verilen belgedir.

<span class="mw-page-title-main">Çek pasaportu</span>

Çek pasaportu herhangi bir yaşta olan Çek vatandaşlarına ve Çekya tarafından verilen uluslararası seyahat belgesidir. Çek Ulusal kimlik kartı ile birlikte pasaport Avrupa Birliği ve Avrupa Serbest Ticaret Birliği ülkelerinin herhangi birine seyahat ve ikamet hakları sağlar. Pasaportun veri sayfası, Çekçe, İngilizce ve Fransızca basılmış, kalan sayfaları tüm resmi AB dilleri ile Rusçadır.

<span class="mw-page-title-main">Vatikan pasaportu</span>

Vatikan pasaportu Uluslararası seyahat için Vatikan vatandaşlarına verilir. Vatikan tarafından verilen pasaportlar sadece diplomatik pasaport ve hizmet pasaportudur. Vatikan Pasaportu bizzat Papa tarafından verilir. Bu pasaport geçicidir. Vatikan istediği zaman tek taraflı olarak iptal edebilir. Vatikan pasaportunu almak için kişinin Katolik Kilisesi'ne kayıtlı dindar bir Katolik olması gerekmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Botswana pasaportu</span>

Botsvana pasaportu Uluslararası seyahat için Botsvana vatandaşlarına Göçmenlik ve Vatandaşlık Dairesi Pasaport Birimi tarafından verilen belgedir.

Kanada pasaportu Yabancı ülkelere seyahat için Kanada vatandaşlarına verilen belgedir. Gerekirse yurt dışında Kanada konsolosluk görevlilerinin yardımı ile güvence sürecini kolaylaştırmak, uluslararası seyahat amacıyla Kanada vatandaşlarına ve Yurtdışında pasaport sahibinin korunmasını talep edilebilir. Bir Kanada pasaportu, Kanada içinde Kanada vatandaşlığınnın birincil kanıtı değildir ve bu nedenle bir vatandaşlık belgesi, bir sürücü belgesi veya kimlik kartı almak amacıyla kullanılamaz.

<span class="mw-page-title-main">Güney Afrika pasaportu</span>

Güney Afrika pasaportu Güney Afrika Cumhuriyeti vatandaşlarına uluslararası seyahat amaçlı verilen bir seyahat belgesidir.

<span class="mw-page-title-main">Saint Kitts ve Nevis pasaportu</span>

Saint Kitts ve Nevis pasaportu Uluslararası seyahat için Saint Kitts ve Nevis vatandaşlarına verilir.

<span class="mw-page-title-main">Avrupa Birliği vize politikası</span> Schengen Bölgesine girmek için gerekli izinlere ilişkin genel bakış

Avrupa Birliği vize politikası, yirmi yedi Avrupa Birliği üyesi ülke Schengen Alanı'nın parçasıdır ve tekdüze bir vize politikasına sahiptirler. Buna ek olarak, Avrupa Birliği dışındaki dört ülke Avrupa Birliği ile yapmış oldukları anlaşma ile Schengen Alanı'nın parçası olan aynı tip vize politikasını benimsemektedirler.

Vizeden muaf ülkelerden birinden gelinmediği sürece Gürcistan ziyaretçileri Gürcistanın dış temsilciliklerinden vize almak zorundadır. Tüm ziyaretçilerin en az 3 ay geçerli bir pasaport bulundurmaları gerekmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Kanada'nın vize politikası</span>

Dünyadaki vizeden muaf 51 ülkelerden birinin vatandaşı olunmadığı sürece Kanada'ya girmek isteyen bir yabancı uyruklu vatandaş geçici ikamet vizesi alması gerekmektedir. Her yıl, 35 milyondan fazla kişi Kanada'yı ziyaret etmektedir. Kanada, Nisan 2015 tarihine kadar vizeden muaf ülkelerin vatandaşlarına elektronik seyahat izni programını tanıtmayı planlıyor.

Vize'den muaf ülkelerden birinden gelinmediği sürece Karadağ ziyaretçileri, Karadağ'ın dış temsilciliklerinden vize almak zorundadır. Karadağ vize politikası, Schengen Alanı'nın Vize politikasına benzer. Antigua ve Barbuda, Bahamalar, Barbados, Mauritius, Moldova ve Saint Kitts and Nevis hariç, tüm Schengen ülkelerine 90 günlük vizesiz giriş izni verir. Ayrıca Belarus, Küba, Ekvator, Kosova, Peru, Rusya, Türkiye ve Ukrayna gibi birkaç ülkelere de vizesiz giriş izni verilir.

Vizeden muaf ülkelerden birinden gelinmediği sürece Sırbistan ziyaretçileri Sırp diplomatik temsilciliklerinden vize almak zorundadırlar.

Rusya Hükûmeti, belirli ülkelerin/bölgelerin sakinleri veya vatandaşlarına ikili veya çok taraflı anlaşmalara dayalı bir vize alarak Rusya'ya girmesine izin verir. Diğer ülkelerin vatandaşlarının Rus Büyükelçiliğinden vize almaları gerekmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Amerika Birleşik Devletleri'nin vize politikası</span>

Vizeden muaf ülkelerden veya Vize Muafiyet Programı ülkelerden birinden gelinmediği sürece Amerika Birleşik Devletleri'ne gelen ziyaretçiler Amerika Birleşik Devletleri'nin dış temsiliciliklerinden vize almaları gerekmektedir. Aynı kurallar Porto Riko ve Amerika Birleşik Devletleri Virjin Adaları için de geçerlidir.

Birleşik Krallık vize politikasını Birleşik Krallık hükûmeti belirler. Aynı vize politikası Guernsey, Jersey ve Man Adası için de geçerlidir. Vizeden muaf olmadıkça ziyaretçilerin vize alması gerekmektedir. Birleşik Krallık, Avrupa Birliği üyesi olduğu dönemde de Schengen sınır-serbest bölgesi dışında bulunmaktaydı ve İrlanda ile Ortak Seyahat Alanı korumakla beraber kendi vize politikası bulunmaktaydı. Britanya denizaşırı toprakları da genellikle kendi vize politikalarını uygulamaktadırlar.

Doğu Timor'un vize politikası'nda, yolculara farklı gruplar şeklinde ayrım yapılmaktadır.

Vizeden muaf ülkelerden birinden gelinmediği sürece eski Dağlık Karabağ Cumhuriyeti ziyaretçileri vize almak zorundaydı.

<span class="mw-page-title-main">İrlanda'nın vize politikası</span> İrlandaya giriş için gerekli izinlere ilişkin vize rejimi

Vizeden muaf ülkelerden birinden gelinmediği sürece İrlanda ziyaretçileri, İrlanda'nın diplomatik temsciliklerinden vize almaları gerekmektedir.