İçeriğe atla

Svabya Alpleri'ndeki Mağaralar ve Buz Devri Sanatları

Svabya Alpleri'ndeki Mağaralar ve Buz Devri Sanatları
UNESCO Dünya Mirası
Konum Almanya
KriterKültürel: iii
Referans1527
Tescil2017 (41. oturum)
BölgeAvrupa ve Kuzey Amerika

Svabya Alpleri'ndeki Mağaralar ve Buz Devri Sanatları, Almanya'da yer alan bir Dünya Mirası Alanıdır. 2015 yılında Dünya Mirasları Geçici listesine eklenmiştir.

Site, insan sanatının en eski eserlerinin bulunduğu Svabya Alplerinde altı mağarayı içermektedir. Genellikle memeli kemiğinden oyulmuş eşya ve müzik aletleri grubu, M.Ö. 40.000'den M.Ö. 31.000'e kadar tarihlendirilir.

2017 yılında UNESCO tarafından Dünya Mirası olarak listelenmiştir.[1]

Siteler

Dünya Mirası Alanı altı mağaradan oluşmaktadır.

Bild der Höhle Ad Konum Açıklama Keşifler Fotoğraf
Bocksteinhöhle
Daha fazla fotoğraf
BocksteinhöhleLonetalBüyük kamaBocksteinmesser
Geißenklösterle
Daha fazla fotoğraf
GeisenklösterleAchtalFil dişinden oyma insan-hayvan eşyaAdorant
Daha fazla fotoğraf
Hohler Fels
Daha fazla fotoğraf
Hohler FelsAchtalMamut fil dişinden Venüs heykeliVenusfigur
Daha fazla fotoğraf
Hohlenstein-Stadel
Daha fazla fotoğraf
Hohlenstein-StadelLonetal8 metre genişliğinde, 4 metre yüksekliğinde 50 metre uzunluğunda bir mağara.Mamut fil dişinden aslan adamLöwenmensch
Daha fazla fotoğraf
Sirgensteinhöhle
Daha fazla fotoğraf
SirgensteinhöhleAchtalToplam uzunluğu 42 metre olan mağaranın azami yüksekliği 10 metredir.5000 çakmak taşı kalıntı
Vogelherdhöhle
Daha fazla fotoğraf
VogelherdhöhleLonetalMamut fil dişinden insan figürleri, Venüs heykelciğiWildpferd
Daha fazla fotoğraf

Kaynakça

  1. ^ "Arşivlenmiş kopya". 25 Ocak 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Temmuz 2017. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Svabya Alpleri</span>

Svabya Alpleri Almanya'nın Baden-Württemberg eyaletinde bulunan, güneybatıdan kuzeydoğuya kadar 220 km ve 40 ile 70 km genişliğinde olan bir platodur. Svabya bölgesinden sonra adlandırıldı.

<span class="mw-page-title-main">Ballıca Mağarası</span>

Ballıca Mağarası, bilinen diğer adıyla İndere, Karadeniz Bölgesi'nde, Tokat'ın ismini de verdiği Ballıca köyünde bulunan mağaradır.

<span class="mw-page-title-main">Ajanta Mağaraları</span>

Ajanta Mağaraları, Hindistan'ın Maharashtra eyaleti, Aurangabad bölgesinde yer alır. Mağaralar, M.Ö. 2. yüzyıldan M.S. 480 ya da 650 yılına kadar tarihlendirilmektedir. Bölgede yaklaşık 30 Budist kaya mezarı yer almaktadır. Mağaralar, antik Hint sanatının en iyi örneklerindendir. Bölgede, jest ve mimiklerin kullanıldığı çizimler ve oymalar bulunmaktadır. UNESCO'ya göre, bunlar Budist dini sanatının başyapıtlarıdır ve Hint sanatını etkilemiştir. Mağaralar iki aşamalı olarak inşa edilmiştir, ilk grup M.Ö. 2. yüzyıldan başlamaktadır, ikinci mağara grubu ise eski hesaplara göre M.S. 400-650 ya da Walter M. Spink'e göre 460-480 gibi kısa bir aralıkta inşa edilmiştir. Site, Hindistan Arkeolojik Araştırması tarafından korunan bir anıt olup, 1983'ten beri UNESCO Dünya Mirası listesinde yer almaktadır.

Çin'de 2016 yılı itibarı ile 50 adet Dünya Mirası bulunmaktadır. İlk olarak 1987'de Ming ve Qing Hanedanları İmparatorluk Sarayları, İlk Çin İmparatoru'nun Mozolesi, Mogao Mağaraları, Tai Dağı, Zhoukoudian Pekin Adamı Alanı ile Çin Seddi, son olarak 2016'da Shennongjia listeye dâhil edildi. Listedeki varlıklardan 35'i kültürel, 11'i doğal ve dördü karma alanlardır.

<span class="mw-page-title-main">Alplerin çevresinde yer alan Tarihöncesi Kazık Evler</span>

Alplerin çevresinde yer alan Tarihöncesi Kazık Evler, M.Ö. 5000 - M.Ö. 500 yılları arasında Alplerde ve çevresindeki göllerin, nehirlerin veya sulak alanların kenarlarında inşa edilmiş bir dizi tarih öncesi kazık konut yerleşimleridir. 2011 yılında UNESCO Dünya Mirası listesine Avusturya'da, Fransa'da (11), Almanya'da (18), İtalya'da (19), Slovenya'da (2) ve İsviçre'de (56) bulunan 111 site eklendi. Ayrıca, bu Dünya Mirası alanı, Slovenya'da listelenen ilk kültürel dünya mirası oldu.

<span class="mw-page-title-main">Altamira Mağarası ve Kuzey İspanya'daki Paleolitik Mağara Sanatı</span>

Altamira Mağarası ve Kuzey İspanya'daki Paleolitik Mağara Sanatı, kuzey İspanya'nın farklı bölgelerinde yer alan, MÖ 35.000 ila MÖ 11.000 yıl önceye tarihlenen tarihleriyle, Avrupa'da Paleolitik mağara sanatının öncülüğünü arasında temsil eden ve 18 mağaradan oluşan topluluktur. Mağaralar, toplu bir şekilde bir Dünya Mirası olarak belirlenmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Aggtelek Karst ve Slovak Karst Mağaraları</span>

Aggtelek Karst ve Slovak Karst Mağaraları, Macaristan ve Slovakya sınırları boyunca 55.800 hektar alan kaplayan, toplam 712 mağaradan oluşan bir UNESCO Dünya Mirası Alanıdır.

<span class="mw-page-title-main">Siega Verde</span>

Siega Verde, İspanya'da, Kastilya ve Leon eyaletindeki Salamanca ilinin Villar de la Yegua belediyesinde yer alan bir arkeolojik sitedir. 2010 yılında Dünya Mirası listesindeki "Côa Vadisi'ndeki Tarih Öncesi Kaya Sanatı Sitesi" ile birleşerek Dünya Mirası ilan edilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Škocjan Mağaraları</span>

Škocjan Mağaraları, Slovenya'da yer alan bir mağara sistemidir. Škocjan Mağaraları, istisnai önemi nedeniyle 1986 yılında UNESCO tarafından Dünya Mirası olarak ilan edilmiştir. Uluslararası bilim çevreleri, mağaraların Dünya'daki doğal hazinelerinden biri olarak nitelemiştir. Dünyadaki en önemli mağaralar arasında yer alan Škocjan Mağaraları hem Karst Platosu'nun hem de Slovenya'nın en önemli yeraltı harikalarından biridir. Slovenya, 1991 yılında Yugoslavya'dan bağımsızlığını kazandıktan sonra Škocjan Mağaralarını aktif bir şekilde korumayı taahhüt etti ve Škocjan Mağaraları Bölge Parkı ve yönetim otoritesi Škocjan Mağaraları Parkı Kamu Hizmeti Ajansı'nı kurdu.

<span class="mw-page-title-main">Geisenklösterle</span>

Geisenklösterle (Geißenklösterle), Güney Almanya'da, Baden-Württemberg eyaletindeki Svabya Alpleri'ndeki Blaubeuren kasabasının yakınında yer alan Orta Avrupa Üst Paleolitik Çağ için önemli bir arkeolojik yerdir. İlk kez 1963'te araştırılan mağara, 30.000 ila 43.000 yıl önceki erken tarih öncesi sanat izlerini içermektedir. 2017'de site, Swabian Jura'daki UNESCO tarafından Svabya Alpleri'ndeki Mağaralar ve Buz Devri Sanatları'nın bir parçası olarak Dünya Mirası olarak ilan edilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Hohle Fels</span>

Hohle Fels, Almanya'nın Svabya Alpleri'nde, Üst Paleolitik Çağ'a tarihlenen önemli arkeolojik buluntular içeren bir mağaradır. Mağarada bulunan eserler, keşfedilen tarih öncesi sanat ve müzik aletlerinin en eski örneklerinden bazılarını temsil etmektedir. Mağara, Baden-Württemberg eyaletindeki Schelklingen kasabasının hemen dışında, Ulm yakınlarında yer alır. 2017 yılında site, UNESCO tarafından Svabya Alpleri'ndeki Mağaralar ve Buz Devri Sanatları'nın bir parçası olarak Dünya Mirası ilan edildi.

<span class="mw-page-title-main">Hohlenstein-Stadel</span>

Hohlenstein-Stadel, Almanya'daki Svabya Alpleri'ndeki Lonetal'in güney kenarındaki Hohlenstein kayalıklarında bulunan bir mağaradır. Kazılar 19. yy'ın ikinci yarısından sonra başlamış olsa da mağaranın önemi 1969 yılına kadar anlaşılamadı. En önemli bulgu, bugüne kadar bulunmuş olan en eski simgesel sanat eserlerinden biri olan Löwenmensch adlı küçük bir fildişi heykeldir.

<span class="mw-page-title-main">Vogelherd Mağarası</span> Almanya, Niederstotzingendeki mağara

Vogelherd Mağarası, güney-batı Almanya'da doğu Svabya Alpleri'nde bulunur. Bu kireç taşı karst mağarası, 1931 yılında Üst Paleolitik Vogelherd heykellerinin keşfinden sonra ön-insan Orinyasiyen kültürüne dair en önemli alanlardan biri haline geldi. Bu minyatür mamut fildişi heykeller insanlığın en eski eserlerinden biridir. 2017'de site, Swabian Jura'daki UNESCO tarafından Svabya Alpleri'ndeki Mağaralar ve Buz Devri Sanatları'nın bir parçası olarak Dünya Mirası olarak ilan edilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Brillenhöhle</span>

Brillenhöhle, Güneybatı Almanya'da, Svabya Alpleri'ndeki Ulm'un 16 km batısında yer alan, arkeolojik kazılara göre insan yerleşimlerinin günümüzden 30,000 yıl öncesine kadar gittiği bir mağara kalıntısıdır. 1955-1963 yılları arasında Gustav Riek tarafından kazılan mağaranın Üst Paleolitik katmanları Orinyasiyen, Gravettian ve Magdalenian eserler içermektedir. 1956'da, mağaranın merkezinde, Orta Avrupa'daki Magdalenian kültürünün temel anlayışına önemli katkılar sağlayan ilk insan fosilleri keşfedildi.

<span class="mw-page-title-main">Goyet Mağaraları</span> Mozet Köyü yakınlarında, Samson nehrinden 15 m yükseklikte bulunan mağara silsilesi

Goyet Mağaraları, Mozet Köyü, Gesves Belediyesi, Namur, Belçika yakınlarındaki Samson nehrinin yaklaşık 15 m (50 ft) yukarısındaki bir kalker kayalıkta bulunan bağlı mağaralar dizisidir. Bu sitede, günümüzden en erken 120,000 yıl öncesi, Orta Paleolitik Çağ'dan en geç 5.000 yıl öncesi, geç Neolitik çağa kadar uzanan binlerce fosil ve eser bulunduğu için, bölgesel Neandertal ve Avrupa erken modern insanlık yerleşiminin önemli bir alanıdır. Jeolog Edouard Dupont, 1867 yılı başlarında ilk araştırmaları sırasında sağlam bir çökel dizisi tespit etmiştir. Site 1976 yılında Belçika Ulusal Miras listesine eklendi.

Türkmenistan, genişletilmiş turizm endüstrisi için büyük potansiyele sahip bir ülkedir. Orta Asya şehirlerinin birçoğu, Doğu ve Batı medeniyetlerini birbirine bağlayan İpek Yolu üzerinde ana ticaret noktalarıydı. Birçok komşu ülke, ülkelerini Büyük İpek Yolu üzerindeki konumlarına dayanarak tanıtır. Turizm son yıllarda hızla büyümüştür. Yurtdışından gelen turistler, dünyanın bütün ülkeleriyle yapılan kısıtlayıcı vize rejimi tarafından caydırılmaktadır. Turizm Türkmenistan Turizm Komitesi tarafından düzenlenmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Creswell Crags</span>

Creswell Crags, Derbyshire ve Nottinghamshire arasındaki sınırda, Creswell ve Whitwell köylerinin yakınında, kapalı bir kireç taşı geçididir. Dağ geçidindeki uçurumlar, son buzul çağında yaklaşık 43.000 ila 10.000 yıl önce mesken tutulmuş birkaç mağara içermektedir. Mağaralar, Avrupa'nın en kuzeyindeki mağara sanatı örneklerini içermektedir. Binlerce yıl boyunca biriken zengin çökeltiler dizisinde bulunan yerleşim kanıtı, tarih öncesi insanların Geç Pleistosen döneminde topraklarının en kuzey sınırlarında nasıl yaşamayı başardığını göstermede uluslararası alanda benzersiz olarak kabul edilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Badanj Mağarası</span>

Badanj Mağarası, Bosna-Hersek'in Stolac kasabası yakınlarındaki Borojevići köyünde yer alan bir mağaradır. Küçük bir mağara olan Badanj Mağarası, 1976 yılında, MÖ 12.000 ila 16.000 yıllarına tarihlenen mağara gravürlerinin keşfinden sonra insanların dikkatini çekmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Vela Spila</span>

Vela Spila mağarası, Hırvatistan'da, Korčula adasındaki Vela Luka kasabasının yukarısında, Pinski Rat tepesinde, yaklaşık 130 metre (430 ft) yükseklikte yer alan bir mağaradır. Mağara, 40 m (130 ft) uzunluğunda, 17 m (56 ft) yüksekliğinde ve yaklaşık 40 m (130 ft) genişliğinde eliptik şekilli bir mağaradan oluşmaktadır. Mağaranın çatısında, Almanya'daki Brillenhöhle'ye benzer şekilde, henüz belirlenemeyen bir zamanda çökmenin neden olduğu iki açıklık bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Cuciulat Mağarası</span>

Cuciulat Mağarası Romanya'nın Sălaj ilindeki Letca komünündeki Cuciulat köyünün yakınında, Podișul Someșan platosunda yer alan bir mağaradır. Orta Avrupa'da bilinen en eski mağara resimlerine ev sahipliği yapmaktadır.