İçeriğe atla

Suzuki Shōsan

Suzuki Şoosan (Japonca: 鈴木 正三), ünlü Japon Zen rahibi ve eski samuraydır. Japonya'da çok tanınmasına karşın Batı'da yakın tarihlerde eserlerinden çeviriler yapılan Shosan'ın diğer geçmiş zen ustalarından en önemli farkı Zen'in dinamik bir yaşantı hatta bir savaşçının hayatında dahi yaşanabileceği ve savaş meydanındaki zen tavrıyla da aydınlanmaya ulaşılabileceğine ilişkin yaklaşımıdır.

Hakkında

Suzuki Shosan (1579 - 1655) Şogun Tokugawa Ieyasu'nun hizmetindeki bir kişiydi. Sekigahara ve Osaka savaşlarına katıldı ve 1621'de savaşçı yaşamını terk etti ve bir Zen rahibi oldu.

Shosan tüm Japonya'yı gezmiş ve bazı Zen tapınaklarında eğitim görmüştü. Shosan'ın eğitim gördüğü ve kendisinin Shosan ismini korumasına izin veren Daigu Sochiku hakkında pek az bilgi sahibiyiz. 1642'de kardeşiyle birlikte Japonya'da 32 Budist tapınağı inşa etti. 76 yaşında ölmeden önce bazı kitaplar kaleme almıştı.

Eserleri

  • Banmin tokuyo ("Herkes için Doğru Eylem"), 1661
  • Ninin bikuni ("İki Rahibe"), 1664
  • Roankyo ("Eşşek Sırtı Köprüsü"), 1648
  • Moanjo ("Körler İçin Güvenli Bir Asa"), 1619

Kaynakça

  • Suzuki Shosan-Wikipedia
  • ' Arthur Braverman, 'Warrior of Zen: The Diamond-Hard Wisdom Mind of Suzuki Shosan
  • Thomas Cleary, Japon Savaş Sanatı, Anahtar Kitaplar, İstanbul, 1994

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Itsukuşima Tapınağı</span>

Itsukuşima Tapınağı : Japonya'da, Hiroşima prefektörlüğündeki Miyajima adasında yer alan 6. yüzyıldan kalma tapınak. Gelgite bağlı olarak, suyun üstünde yüzüyormuş gibi görünür. Tapınağın kapısının Adadaki Misen Dağı'ndan görünümü Japonya'daki en güzel üç manzaradan birisi olarak kabul edilir. 1996'dan bu yana Dünya Mirası listesi'nde yer alır.

<span class="mw-page-title-main">Zen</span> aydınlanmacı bir yaşam felsefesi

Zen, kökeni Hindistan'daki Dhyana (ध्यान) okuluna kadar uzanan bir Mahāyāna Budist okulunun Japoncadaki ismidir. Hindistan'dan Çin'e geçen okul, burada Ch'an (禪) olarak ismini duyurmuştur. Tang Hanedanlığı döneminde Çin'de belli başlı Budist okullar arasına giren Ch'an, Çin'den Kore, Vietnam ve Japonya'ya yayılmıştır. 20. yüzyılda Batı'da tanınmaya başlanan bu okul, İngilizce ve diğer Batı dillerine Zen ya da Zen Budizm ismiyle girmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Zen bahçesi</span>

Zen bahçesi bir çeşit Japon kayalık bahçedir. Kum, çakıl, kaya ve bazen çimen veya diğer doğal unsurlar içeren sığ bir kum bahçesidir. Yaygın bir inanca göre Japon Zen rahipleri tarafından meditasyon amaçlı kullanılır.

Takuan Soho, Zen Budizmin Rinzai okulunun büyük figürlerinden biri, zen rahibi, ressam, kaligraf, çay ustası.

<span class="mw-page-title-main">Yagyu Munenori</span>

Yagyū Munenori, Japon kılıç savaşçısı. Babası Yagyū "Sekishusai" Muneyoshi'den Yagyū Shinkage-ryū denilen kılıç dövüşü okulu liderliğini devraldı. Stili, Tokugawa Şogunluğu tarafından gözetilen iki resmi kılıç stilinden biriydi. Tokugawa'ya hizmet eden lordlardan biri feodal daimyo oldu. Tajima no Kami unvanını aldı.

Suzuki (スズキ) Japon motosiklet ve otomobil üreticisi.

<span class="mw-page-title-main">Savunma</span>

Savunma saldırıyı önleme için yapılan harekettir. Bir ülkenin savunması ülkenin güvenliğini ve korumasını sağlayan askerî birimler anlamına gelir. Kişisel savunma çeşitli zırh ve teçhizatlarla yapılır. Orta Çağda kişisel savunma olarak çeşitli beden zırhları ve kalkanlar vardı. Bunun yanı sıra birçok savunma sanatı, ilgili savunma teknik ve hareketlerinin eğitimi verilir. Örneğin judo, karete vb. dövüş sanatları "Savunma için kullan" ilkesiyle verilir.

<span class="mw-page-title-main">Rinzai</span>

Rinzai okulu, Japonya'daki Budist Zen mezhebine dahil üç büyük okuldan biridir. Rinzai Çin'de Tang Hanedanı döneminde Linji Yixuan tarafından kurulmuş Linji okulunun Japonya'daki uzantısıdır. Kurucusu olarak 1191 yılında Çin'den geri dönen rahip Myōan Eisai olduğu kabul edilir. Okul Çin'de öğrenim görmemiş Shuho Myocho ve Muso Soseki (1275–1351) gibi etkisi büyük ustaların ortaya çıkmasıyla Japon kültürüne has gerçek kimliğini kazanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">D. T. Suzuki</span>

Daisetsu Teitaro Suzuki Budizm, Zen ve Shin konularında kitap ve makaleler yazarak, Batı'ya Zen, Shin ve genel olarak Uzak Doğu filozofisini tanıtmada önemli rol oynamış Japon Budist bilgin ve yazarıdır. Çin, Japon ve Sanskrit edebiyatından pek çok sayıda eseri İngilizceye çevirmiştir. Uzun yıllar Batı üniversitelerinde ve Japon Budist Otani Üniversitesi'nde öğretim üyeliği yapmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Aguri Suzuki</span> Japon eski yarışçı

Aguri Suzuki eski Japon yarışçı. Kariyeri boyunca 88 Formula 1 yarışına katılmış olan Suzuki'nin en büyük başarısı 1990 Japonya Grand Prix'sinde elde ettiği üçüncülüktür. Suzuki daha sonra takım patronluğuna soyunmuş, Japonya Formula Nippon Şampiyonası ve IRL'de etkin rol almıştır. Suzuki, 2006 ile 2008 yılları arasında Formula 1'de yarışan Super Aguri F1 takımının başında da bulunmuştur.

Shoshin başlangıç zihni anlamına gelen bir Zen Budist kavramdır. Bir konuyu araştırırken, konu hakkında ileri derecede bilgi sahibi olunmasın rağmen, sanki yeni öğrenmeye başlıyormuşçasına açık, hevesli ve önyargısız bir tutum takınılmasını ifade eder. Özellikle Zen Budizm ve Japon savaş sanatları eğitiminde kullanılır.

Shunryū Suzuki , dharma adı: Shōgaku Shunryū 祥岳 俊隆, d. 18 Mayıs 1904; Hiratsuka, Kanagawa, Japonya - ö. 4 Aralık 1971), Sōtō Zen Budist geleneğinden bir rōshi (rahip). ABD'de, özellikle de San Francisco çevresinde Zen Budizmi'ni popülerleşmesine büyük katkıda bulunmuştur.

Niçiren Budizmi Japon rahip Niçiren'in (1222–1282) öğretilerine dayanan bir Budist okuldur. Niçiren okulunun tarih boyunca Japonya'da Orta Çağ'daki Kyoto tüccarları, 2. Dünya Savaşı öncesi dönemdeki ultra-milliyetçiler gibi farklı gruplar üzerinde büyük etkisi olmuştur. Niçiren Budizmi Lotus Sutra'ya yaptığı vurguyla ve buna bağlı olarak her insanın doğuştan Buda-doğasına sahip olduğu, dolayısıyla herkesin bir gün aydınlanmaya ulaşacağına olan inancıyla ayırt edilir. Ayrıca Niçiren, ortodoks Mahayana anlayışından saptıkları iddiasıyla Japonya'daki Zen, Arık Ülke, Shingon gibi diğer okulların karşısında konumlanır.

<span class="mw-page-title-main">Kinkaku-ji</span> Kyotoda Budist tapınağı

Kinkaku-ji , ayrıca Rokuon-ji olarak da bilinir. Japonya'nın Kyôto Eyaleti (京都府), Kyôto Şehri (京都市), Kitaku (北区) semti sınırları dahilinde bulunan, Budizm'in Rinzai koluna mensup tapınak. Muromaçi Dönemi'nin ilk yarısında gelişen Kitayama Kültürü mimarisi ve bahçe düzenleme sanatının kusursuz bir temsilcisi olarak uluslararası kabul görmüş, bu çerçevede 1994 yılı itibarıyla eski başkent Kyôto'nun önemli kültür varlığı olarak UNESCO Dünya Mirası Listesi'ne alınmıştır. Başlangıçta Rokuon-ji adıyla anılan tapınak, bugün kendisini çevreleyen kampusun bütününe atıf yapacak şekilde, Kinkaku-ji olarak tanınmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Inari Ōkami</span>

Inari Ōkami, Japon tilkiler, bereket, pirinç, çay, sake, tarım ve sanayi, genel refah ve dünyevi başarı kamisidir. Inari Ōkami, Şintoizm'in baş kamilerinden biridir. Eski Japonya'da Inari, kılıç ustalarının ve tüccarların de himayesi altında kaldı. Erkek, kadın ya da androginos olarak temsil edilen Inari, bazen üç ya da beş bireysel kami topluluğu olarak da görülür. Inari, MS 711 yılında Inari Dağı'nda bir tapınak kurulduğundan bu yana ibadet edildiği görülüyor. Efsaneye göre İnari dokuz kuyruğunun hepsini insanlar için bağışlamış ve yok olmuştur. Bu sebeple insan olarak, hiç anlamayacağınız bir surette dirilir. Şinto inancında İnari sureti kızıl sarı saç ve yeşil gözle açıklanır. Tanrılık hayatında insanlık için bahşettiği iyi niyetinin cezasını bu hayatında çekecektir ve kıyameti getirecek tanrı olarak bilinir. Günümüzdeki Şinto tapınma ayinlerinde “watashi no O-Inari-sama” “Benim İnari’me” kavramı vardır. Bu da İnari'nin hiçbir şeye ait olamayacağından gelmektedir. İnari'nin ölümlü hayatında insanlığa verecek canı yoktur, bu yüzden o artık kimsenin tanrısı değildir. İnari ruhuyla dirilen insanın geçmişte verdiği sağlık, sevgi ve neşe gibi kavramlardan mahrum kalacağına inanılmaktadır. Bir Toyokawa rahibine göre İnari, Mayıs yağmurunda dirilir ve göklerin aklını kaybettiği bir gün yeniden yok olacaktır. Bazı bilginler ibadetin 5. yüzyılın sonlarında başladığına inansa da, Inari'ye MS 711'de Inari Dağı'nda bir türbenin kurulmasından bu yana tapınıldığı görülüyor. 16. yüzyılda Inari, demircilerin hamisi ve savaşçıların koruyucusu olmuştu ve Inari'ye tapınma Edo döneminde Japonya'ya yayıldı. Inari, Japonya'da hem Şinto hem de Budist inançlarında popüler bir figürdür. Japonya'daki Şinto tapınaklarının üçte birinden (32.000) fazlası Inari'ye adanmıştır. Kozmetik şirketi Shiseido gibi modern şirketler, şirket merkezlerinin tepesinde mabetlerle Inari'yi bir patron kami olarak görmeye devam ediyor.

<span class="mw-page-title-main">Bai Ze</span> mitolojik yaratık

Bai Ze veya hakutaku, Çin ve Japon mitolojilerinde bulunan bir efsanevi yaratık.

<span class="mw-page-title-main">Japon felsefesi</span>

Japon felsefesi tarihsel olarak hem yerli Şinto hem de Budizm, Taoizm ve Konfüçyüsçülük gibi kıtasal dinlerin bir birleşimi olmuştur. Eskiden, Mitogaku ve Zen'de olduğu gibi, hem Çin felsefesinden hem de Hint felsefesinden büyük ölçüde etkilenen modern Japon felsefesinin çoğu, artık Batı felsefesinden de etkilenmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Sōgi</span> Japon şair (1421 – 1502)

Iio Sōgi, Muromachi döneminde yaşamış bir Japon şair ve keşiş. Kii veya Ōmi vilayetlerinden mütevazi bir aileden gelmekteydi ve 1 Eylül 1502 tarihinde Hakone'de öldü. Sōgi, Kyoto'daki Shokokuji tapınağından bir Zen keşişiydi ve hem waka hem de renga şiirleri eğitim aldı. 30'lu yaşlarında profesyonel bir renga şairi oldu.

<span class="mw-page-title-main">Daitoku-ji</span> Kyotoda Budist tapınağı

Daitoku-ji, Japonya'nın Kyoto kentinde bulunan bir Zen Budist tapınağıdır. Tapınak, 1326'da kurulmuş olup Rinzai okulunun on dört özerk şubesinden biridir ve Kita semtinde yer almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">İkkyū</span> Japon Budist keşiş ve yazar (1394–1481)

İkkyū eksantrik, ikon kırıcı bir Japon Zen Budist keşişi ve şairi. Japon sanat ve edebiyatının Zen tutum ve idealleriyle aşılanmasını sağlarken bekarlığa karşı duruşuyla Budist manastır töresine karşı gelmek de dahil olmak üzere Zen'in kendisi üzerinde de büyük etkisi olmuştur.