İçeriğe atla

Suzuki Bunji

Suzuki Bunji
鈴木 文治
Suzuki Bunji
Temsilciler Meclisi Üyesi (Japonya)
Kişisel bilgiler
Doğum (1885-09-04)4 Eylül 1885
Kurihara, Miyagi
Ölüm 12 Mart 1946(1946-03-12) (60 yaşında)
Sendai, Miyagi
Alma materTokyo İmparatorluk Üniversitesi

Suzuki Bunji (鈴木 文治, 4 Eylül 1885 - 12 Mart 1946) Japon siyasetçi ve işçi aktivistiydi. İşçiler için bir örgüt olan Yūaikai [ja] kurdu.

İlk yılları ve eğitimi

Suzuki, Suzuki Masuji'nin en büyük çocuğu olarak 4 Eylül 1885'te Miyagi prefektörlüğünde, Kurihara'da doğdu. 10 yaşındayken o ve babası Hristiyan oldu. Suzuki ortaokuldayken ailesi maddi olarak zorlanmaya başladı ve liseye geldiğinde okul masraflarını kendisi karşılamak zorunda kaldı. Bu koşullar ve Honma Shunpei [ja] isimli bir misyonerin de etkisiyle Suzuki'nin sosyal sorunlarla ilgilenmesine sebep oldu. Tokyo İmparatorluk Üniversitesi'ne girdi ve üst sınıftan arkadaşı Sakuzō Yoshino ile birlikte Ebina Danjo'nun yönettiği Hongo Cemaat Kilisesi'ne gitmeye başladı.[1] Kilisenin demokratik atmosferinden etkilenmiş ve Kumazō Kuwata [ja]'nın reformist fikirlerine sempati duyup sosyal aktivist olmaya karar verdi.[2]

Kariyeri

1909'da üniversiteden mezun olduktan sonra Suzuki, şu anki Dai Nippon Matbaası'nda çalışmaya başladı. 1910'da Tokyo Asahi Shimbun'da bir iş buldu. Haberlerinde yoksulluğu konu aldı. 1911'de Abe Isoo başkanlığındaki üniteryen bir grubun sekreteri oldu. Ayrıca bir işçi grubuyla çalıştı. 1912'de diğer 14 kişiyle birlikte işçilerin statüsünü yükseltebilmek için Yūaikai'yi kurdu. Suzuki başkan olarak görev yaptı.[3] Örgütün tüm Japonya'da şubeleri açıldı ve 1915'in sonunda toplam 51 şube açılmış oldu.[4]

1915 ve 1916'da Suzuki, oradaki işçi sendikaları hakkında bilgi edinmek için Amerika Birleşik Devletleri'ne gitti. İşçi haklarını ve grev eylemlerini öğrenirken, daha fazla pazarlık gücü elde etmek için tüm işçi örgütlerini birleştirmeye zorlamak için ilham aldı.[4] 1919'da Yūaikai, kendisini Nippon Rōdō Sōdōmei Yūaikai olarak yeniden adlandırdı. 1921 yılına gelindiğinde, örgüt kısaca Nippon Rōdō Sōdōmei veya Japon İşçi Federasyonu haline geldi. O yıl grup, Kobe'deki 30.000 liman işçisini greve gitmeye ikna edebildi.[5]

1926'da Sosyal Demokrat Parti'nin kurulmasına yardım etti.[6] 1928 Japonya genel seçimlerinde Osaka'nın 4. bölgesini temsilen Temsilciler Meclisi'ne seçildi. Siyasi parti bağlantısı olmadan Diyet'e ilk seçilen sekiz kişiden birisi oldu.[7] 1930'da koltuğunu kaybettikten sonra, 1936'da Shakai Taishūtō üyesi olarak yeniden seçildi.[8]

1940 yılında Saitō Takao, Çin'deki "Kutsal Savaş"ı sorgulayan bir konuşma yaptığı için Diyet'ten ihraç edildi. Suzuki, diğer birkaç Diyet üyesiyle birlikte görevden ayrılarak onu destekledi.[9] 12 Mart 1946'da Suzuki, Miyagi eyaleti, Sendai'de öldü.[6]

Kaynakça

  1. ^ Transnational Legal Processes: Globalisation and Power Disparities (İngilizce). Cambridge University Press. 2002. ISBN 9780406946744.  Yazar |ad1= eksik |soyadı1= (yardım)
  2. ^ Hyōden Suzuki Bunji : minshuteki rōshi kankei o mezashite. Tōkyō: Nihon Keizai Hyōronsha. 1988. ISBN 4818802328. OCLC 19389077.  Yazar |ad1= eksik |soyadı1= (yardım)
  3. ^ The State and Labor in Modern Japan (İngilizce). University of California Press. 1987. ISBN 9780520909809.  Yazar |ad1= eksik |soyadı1= (yardım)
  4. ^ a b "The Japanese Labor Movement, 1912-1919: Suzuki Bunji and the Yuaikai". The Journal of Asian Studies. 29 (3): 559-579. 1970. doi:10.2307/2943244. ISSN 0021-9118.  Birden fazla yazar-name-list parameters kullanıldı (yardım); Yazar |ad1= eksik |soyadı1= (yardım) Kaynak hatası: Geçersiz <ref> etiketi: ":0" adı farklı içerikte birden fazla tanımlanmış (Bkz: )
  5. ^ "MIT Visualizing Cultures". visualizingcultures.mit.edu. 2 Kasım 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Kasım 2019. 
  6. ^ a b "Suzuki Bunji | Japanese politician and social reformer". Encyclopedia Britannica (İngilizce). 8 Eylül 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Kasım 2019.  Kaynak hatası: Geçersiz <ref> etiketi: ":1" adı farklı içerikte birden fazla tanımlanmış (Bkz: )
  7. ^ "衆議院議員総選挙一覧. 第16回 - 国立国会図書館デジタルコレクション". dl.ndl.go.jp (Japonca). 7 Ekim 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Kasım 2019. 
  8. ^ Japan Encyclopedia (İngilizce). Harvard University Press. 2002. ISBN 9780674017535.  Yazar |ad1= eksik |soyadı1= (yardım)
  9. ^ A Heart at Leisure from Itself: Caroline Macdonald of Japan (İngilizce). UBC Press. 1 Kasım 2011. ISBN 9780774842655.  Yazar |ad1= eksik |soyadı1= (yardım)

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Dört Halife</span>

Dört Halife ya da Râşid Halifeler; Sünnilik'te Râşid halifeler, doğru yola yönlendirilen ve doğru bir model olduğu kabul edilen halifelerdir. Bazıları bu kategoriye Muhammedin torunu Hasan'ın 6 aylık hilafetini de sokarlar. İslam peygamberi Muhammed'in ölümünden sonra ümmete önderlik eden ilk dört halifedir:

Cinsiyetçilik, kişinin cinsiyetine veya toplumsal cinsiyetine dayalı önyargı veya ayrımcılıktır. Cinsiyetçilik herkesi etkiler. Basmakalıplarla ve toplumsal cinsiyet rolleriyle bağlantılıdır, ve bir cinsiyetin veya toplumsal cinsiyetin doğası gereği diğerinden üstün olduğu inancını içerebilir. Aşırı cinsiyetçilik kadın düşmanlığını, cinsel tacizi, tecavüzü ve diğer cinsel şiddet biçimlerini teşvik edebilir. Cinsiyet ayrımcılığı cinsiyetçiliği kapsayabilir. Bu terim, insanlara cinsiyet kimlikleri veya toplumsal cinsiyet veya cinsiyet farklılıklarına dayalı ayrımcılık olarak tanımlanmaktadır. Cinsiyet ayrımcılığı özellikle işyeri eşitsizliği açısından tanımlanmaktadır. Sosyal veya kültürel gelenek ve normlardan ortaya çıkabilir.

<span class="mw-page-title-main">İletişim bilimleri</span>

İletişim çalışmaları veya iletişim bilimleri; insan iletişimi ve davranış süreçleri, kişilerarası ilişkilerdeki iletişim kalıpları, farklı kültürlerdeki sosyal etkileşimler ve iletişim ile ilgilenen bir akademik disiplindir. İletişim genel olarak, bireylerin veya grupların uygun medya aracılığıyla etkili bir şekilde ikna etmelerini, bilgi edinmelerini, bilgi vermelerini veya duygularını etkili bir şekilde ifade etmelerini sağlayan fikir, bilgi, sinyal veya mesajların verilmesi, alınması ve değiş tokuşu olarak tanımlanır. İletişim bilimleri, bireysel faillik düzeyinde yüz yüze konuşma ve etkileşimden makro düzeyde sosyal ve kültürel iletişim sistemlerine kadar bir dizi konuyu kapsayan bir bilgi bütünü geliştirmek için çeşitli ampirik araştırma ve eleştirel analiz yöntemlerini kullanan bir sosyal bilimdir.

<span class="mw-page-title-main">Birleşik Krallık tarihi</span> Büyük Britanya tarihi

Birleşik Krallık tarihi, 18. yüzyılın başlarında Birlik Antlaşması ve Birlik Yasaları ile başlar. Birleşik Krallık'ın çekirdeği, 1707'de İngiltere ve İskoçya krallıklarının siyasi birliği yoluyla Büyük Britanya adlı yeni bir üniter devletin kurulmasıyla oluştu. Tarihçi Simon Schama, bu yeni Büyük Britanya devleti hakkında şunları söylemiştir:

Düşmanca bir birleşme olarak başladı, ancak dünyanın en güçlü ve sağlam birliğine dönüştü... Bu Avrupa tarihindeki en hayret verici dönüşümlerden biriydi.

Shelly-Ann Fraser-Pryce OD, OJ, 60 metre 10 metre 200 metre'de yarışan Jamaikalı atletizm sprinter. Tüm zamanların en büyük sprinterlerinden biri olarak kabul ediliyor.

<span class="mw-page-title-main">Cinsel taciz</span>

Cinsel taciz, cinsel iyilik karşılığında istenmeyen ve uygunsuz ödül vaatleri dahil olmak üzere, açık veya örtülü cinsel imaların kullanılmasını içeren bir taciz türüdür. Cinsel taciz, sözlü ihlallerden cinsel istismara veya saldırıya kadar bir dizi eylemi içerir. Taciz işyeri, ev, okul veya dini kurumlar gibi birçok farklı sosyal ortamda meydana gelebilir. Tacizciler veya kurbanlar herhangi bir cinsiyetten olabilir.

<span class="mw-page-title-main">İslam'da kadın</span> İslam toplumlarında kadının yeri

Müslüman kadınların deneyimleri farklı toplumlarda ve aynı toplum içinde büyük farklılıklar gösterir. Ortak yönleri ise, hayatlarını değişen derecelerde etkileyen, aralarındaki geniş kültürel, sosyal ve ekonomik farklılıklar arasında köprü kurmaya hizmet edebilecek ortak bir kimlik veren İslam dinine bağlılıklarıdır.

15 Mart Olayı, 15 Mart 1928 tarihinde Japon İmparatorluğu tarafından olaydan üç sene önce çıkartılan Barış Koruma Kanunu kapsamında, sosyalist ve komünistlere yapılan antikomünist tutuklama dalgası. Tutuklananlar arasında ünlü marksist ekonomist Hacime Kavakami de bulunmaktaydı.

Uzmanlık, bir veya daha fazla alanda üstün performans gösterme olarak tanımlanır. Bir alanda uzman olan kişi bu alanın gerektirdiği becerilere ve bilgilere sahip olan kişidir. Uzmanlık, uzmanları acemilerden ve ilgili alandaki daha az deneyimli kişilerden ayıran özellikler, beceriler ve alanın bilgisi ile ilgilidir. Bilişsel psikoloji için önemli bir çalışma alanıdır. Literatürde müzik, satranç, spor gibi alanlardaki uzmanlıkla ilgili çalışmalar yapılmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Borç esareti</span> borcun çalışarak ödenmesi

Borç köleliği ya da borç esareti, bir kölelik biçimi olarak bilinir. Bir kişinin borcunun ya da başka bir yükümlülüğünün geri ödenmesi için hizmetlerinin teminat olarak verilmesidir. Geri ödeme koşullarının açıkça belirtilmediği durumlarda, borcu elinde bulunduran kişi, özgürlüğü borcun geri ödenmesine bağlı olan işçi üzerinde bir miktar kontrole sahiptir. Borcun ödenmesi için gereken hizmetler ve bu hizmetlerin süresi tanımsız olduğu zaman, borcu olan kişinin süresiz olarak hizmet etmesi talep edilebilir. Borç esareti nesilden nesile aktarılabilir.

<span class="mw-page-title-main">Drag king</span>

"Drag king"ler çoğunlukla erkeksi drag giysileri giyen ve bireysel veya grup rutininin bir parçası olarak erkek cinsiyet klişelerini kişileştiren kadın performans sanatçılarıdır. Tipik bir drag gösterisi, dans, oyunculuk, stand-up komedi ve şarkı söylemeyi, canlı veya önceden kaydedilmiş parçalarla dudak senkronizasyonunu içerebilir. Drag kralları genellikle abartılı bir şekilde maço erkek karakterler olarak oynarlar, inşaat işçileri ve rapçiler gibi marjinalleştirilmiş erkeklikleri tasvir ederler ya da Elvis Presley, Michael Jackson ve Tim McGraw gibi erkek ünlüleri taklit ederler.

Homososyalleşme veya LGBT sosyalizasyonu, LGBT kişilerin, özellikle aynı cinsel yönelim ve cinsiyet kimliğine sahip kişilerle, LGBT topluluğuyla tanışma, ilişki kurma ve entegre olma sürecidir. Bu, kendi kimliklerini de oluşturmaya yardımcı olur.

<span class="mw-page-title-main">Papa XII. Pius ve Holokost</span>

XII. Pius'un papalığı 2 Mart 1939'da başladı ve 9 Ekim 1958'e kadar devam etti; II. Dünya Savaşı ve milyonlarca Yahudi ve diğerlerinin Adolf Hitler'in Almanyası tarafından katledildiği Holokost dönemini kapsadı. Kardinal Pacelli, Papa olmadan önce Almanya'da Vatikan diplomatı ve XI. Pius döneminde Vatikan Devlet Sekreteri olarak görev yapmıştır. Pacelli'nin Nazi dönemindeki rolü yakından incelenmiş ve eleştirilmiştir. Destekçileri, Pius'un savaş sırasında Nazilerin kurbanlarına yardım etmek için diplomasiyi kullandığını ve Kilisesini Yahudilere ve diğerlerine gizli yardım sağlamaya yönlendirerek yüz binlerce kişinin hayatını kurtardığını savunmaktadır. Pius, Alman Direnişi ile bağlantılarını sürdürdü ve Müttefiklerle istihbarat paylaştı. Ancak soykırımı kamuoyu önünde en güçlü şekilde kınaması Müttefik Güçler tarafından yetersiz bulunurken, Naziler de onu Vatikan'ın tarafsızlık politikasına leke süren bir Müttefik sempatizanı olarak görmüştür.

<span class="mw-page-title-main">Mika Schneider</span> Fransız-Japon model

Mika Schneider, Fransız-Japon bir modeldir. Nisan 2020 American Vogue dergisinin kapağında yer aldı. Models.com şu anda onu En İyi 50 model arasında gösteriyor.

<span class="mw-page-title-main">Toshiki Kaifu</span> Japon siyasetçi (1931 – 2022)

Toshiki Kaifu 1989-1991 yılları arasında Japonya'nın 48. başbakanı olarak görev yapmış Japon siyasetçi.

<span class="mw-page-title-main">Kuzey Kore tarihi</span>

Kuzey Kore tarihi, 1945'te II. Dünya Savaşı'nın sona ermesiyle başlamıştır. Japonya'nın teslim olması, Kore'nin 38. paralelde bölünmesine yol açtı; kuzeyi Sovyetler Birliği ve güneyi Amerika Birleşik Devletleri yönetimine girdi. Sovyetler Birliği ve Amerika Birleşik Devletleri ülkeyi birleştirmenin bir yolu üzerinde anlaşamadılar ve 1948'de iki ayrı hükûmet kurdular: Sovyet yanlısı Kore Demokratik Halk Cumhuriyeti ve Amerika yanlısı Kore Cumhuriyeti. İki devlet de tüm Kore'nin meşru hükûmeti olduklarını iddia etmektedir.

Varṇa, Hinduizm bağlamında, hiyerarşik kast sistemi içindeki herhangi bir sosyal sınıfı ifade eder. İdeoloji, dört varnayı tanımlayan ve sıralayan, mesleklerini, gerekliliklerini ve görevlerini veya Dharma'yı belirleyen Manusmriti gibi metinlerde özetlenmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Seonghwan Savaşı</span>

Seonghwan Savaşı Birinci Çin-Japon Savaşı'nın ilk büyük kara savaşıydı. 29 Temmuz 1894'te Kore'deki günümüz Güney Chungcheong'daki Cheonan'ın dışındaki Seonghwan mezrasında Meiji Japonyası ve Çing Hanedanlığı güçleri arasında gerçekleşti. Aynı zamanda Asan Savaşı olarak da anılır.

<span class="mw-page-title-main">Moskova-Litvanya Savaşları</span>

Moskova-Litvanya Savaşları Polonya Krallığı ile müttefik olan Litvanya Büyük Dükalığı ile daha sonra Rusya Çarlığı olacak olan Moskova Büyük Dükalığı arasında gerçekleşen bir dizi savaştı. 15. yüzyıldaki ilk savaş dizisinden önce Litvanya Büyük Dükalığı, Moğol istilasından sonra Kiev Knezliği'nin çöküşünün ardından, Kiev'den Mozhaysk'a kadar geniş Doğu Avrupa topraklarını kontrol ediyordu. Savaşlar boyunca özellikle 16. yüzyılda Moskovalılar, bölgelerini batıya doğru genişlettiler ve birçok beyliğin kontrolünü ele geçirdiler.