İçeriğe atla

Suzi Çelebi Camii

Koordinatlar: 42°12′35″K 20°44′02″D / 42.20972°K 20.73389°D / 42.20972; 20.73389
Suzi Çelebi Camii
Harita
Temel bilgiler
KonumPrizren, Kosova
Koordinatlar42°12′35″K 20°44′02″D / 42.20972°K 20.73389°D / 42.20972; 20.73389
İnançSünni İslam
Mimari
Mimari türCami
Mimari biçimİslam
Tamamlanma1513 (510 yıl önce) (1513)
Özellikler
Minare sayısı1

Suzi Çelebi Camii (Arnavutça: Xhamia e Suzi Çelebiut), Kosova'nın güneybatısındaki Prizren kentinde bulunan tarihi bir camidir.[1]

Cami, 1513 yılında inşa edilmiştir[2] ve Prizren şehrindeki en eski İslami eserdir. Dikdörtgen planlı olan yapı, kiremit kaplı dört bölmeli bir çatıya sahiptir. Yapının üzeri on bir ahşap sütun üzerine oturtulmuş üçgen bir çatı ile örtülmüştür. Caminin haziresinde şehrin Müslüman din adamlarının eski mezarları bulunmaktadır. Ayrıca, Prizren'in ilk şairlerinden olan Suzi Çelebi ve kardeşi Nehari bin Abdullah'ın mezarları da burada bulunmaktadır.[3][4]

Ayrıca Bakınız

Kaynakça

  1. ^ "Lista E Trashëgimisë Kulturore Për Mbrojtje Të Përkohshme" (PDF). 16 Ekim 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi (PDF). Erişim tarihi: 14 Temmuz 2024. 
  2. ^ "Suzi Çelebi Camii". Cultural Bridge Prizren. 14 Temmuz 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Temmuz 2024. 
  3. ^ Prizreni - Vendtakim i civilizimeve, Komuna e Prizren, Drejtoria për Turizëm dhe Zhvillim Ekonomik, 2012
  4. ^ Trashegimia e evidentuar e Kosoves, Ministria e Kultures, Rinise dhe Sportit, 2005

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Bayezid Camii</span>

Bayezid Camii İstanbul'un Beyazıt semtinde Sultan II. Bayezid tarafından yaptırılmış bir cami.

Liste, 453 yıl Osmanlı hâkimiyetinde kalan Kosova'da Priştine, Prizren, İpek, Yakova, Gilan, Vıçıtırın, Mitroviça, Ferizovik, Kaçanik, Dragaş, İstok, Deçan, Nobırda şehir ve köylerinde yapılan 229 Osmanlı mimari eserini kapsar. Listede günümüze kadar gelebilen esereler sıralanmıştır ve liste, eserlerin tamamını değil derlenebildiği kadarını ifade eder.

<span class="mw-page-title-main">Prizren</span> Kosovada kent

Prizren, eskiden Pürzerrin, Kosova'nın güneybatısında bir şehir ve belediye merkezi.

Şahadet Camii veya diğer adlarıyla Kale Camii veya Saray Camii, Bursa'da Tophane semtindeki tarihî cami.

<span class="mw-page-title-main">Alâeddin Camii (Sinop)</span>

Sinop Alaeddin Camii, Sinop ilinde, şehir merkezinde yer alan Selçuklu devri yapısı.

<span class="mw-page-title-main">Ahi Çelebi Camii</span>

Ahi Çelebi Camii Fatih ilçesinin Eminönü semtindeki bir camidir. ‘Kanlıfırın Mescidi’ ve ‘Yemişçiler Camii’ olarak da bilinir. İstanbul Ticaret Üniversitesi'nin arkasında, Zindan Han yakınında ve Yoğurtçular sokağındadır. Banisi Ahi Mehmet Çelebi 'dir. Adı kaynaklarda Ahmed ve Mahmud olarak da geçmektedir. Daha çok Ahî Çelebi ismiyle şöhret bulmuştur. Ahi Çelebi, İkinci Bayezit ve Yavuz Selim devirinde yaşayan ve iki defa hekimbaşılık yapan bir Türk tabibidir. Babası Fatih Sultan Mehmet ve İkinci Bayezit devirlerinin ünlü hekimlerinden Tebriz ya da Şirvan asıllı Mevlana Kemal’dir. Ahmet Çelebi, hekimliği daha çok babasından öğrenmiştir. Kaynakların belirttiğine göre, yaşı doksanı geçmiş olduğu halde, hacdan dönerken Kahire’de ölmüş ve İmam Şâfiî’nin kabri civarına defnedilmiştir. Cami, 1539 ve 1653 yıllarında iki kez yanmış, 1892 zelzelesinde ise büyük hasar görmüştür. Tezkiretü'l-Ebniye ve Tezkiretü'l-Bünyan’da Mimar Sinan’ın eserleri arasına gösterilen yapı uzun yıllar harap vaziyette idi. 1990'lı yıllarda restorasyona alınarak yeniden faaliyete geçirilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Meryem Ana Kilisesi, Prizren</span>

Bogoroditsa Levişka Kilisesi, Kosova'da Prizren'in Yeni Mahalle semtinde bulunan ve bugün kullanım dışı olan tarihî bir dinî yapıdır. X. yüzyılda kilise olarak kurulup XV. yüzyılda camiye dönüştürülmüştür. XX. yüzyılın ilk yarısından sonra kiliseye dönüştürülmüş; 1999 yılından sonra da kullanım dışı olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Başdurak Camii</span> İzmir, Türkiyede bir cami

Başdurak Camii, İzmir'in Konak ilçesinde bulunan, Kemeraltı Çarşısı'nın ana güzergâhlarından olan Anafartalar Caddesi üzerindeki cami.

<span class="mw-page-title-main">Seyit Halil Çelebi Camii</span>

Seyit Halil Çelebi Camii ; Simferopol'un eski şehir bölgesinde bulunan bir camii. Yapı 19. yüzyılın ortalarında inşa edilmiştir. Sovyet döneminde ise cami apartmana dönüştürülmüştür.

<span class="mw-page-title-main">Kosova'nın kültürel mirası</span>

Kosova, Güneydoğu Avrupa'da Balkan Yarımadası'nda bulunan, kısmen tanınan bir devlet ve tartışmalı bir bölgedir. Kosovalıların çoğunluğu etnik olarak Arnavuttur. Kosova anıtlar, giyim eşyaları, müzeler ve geleneksel yemekleri içeren geniş bir kültürel mirasa sahiptir.

<span class="mw-page-title-main">Bayraklı Camii (İpek, Kosova)</span>

Bayraklı Camii, Çarşı Camii veya Fatih Camii, Kosova'daki İpek kentinde bulunan İpek Çarşısı'nın merkezinde bulunan bir camidir. 1471 yılında Sultan II. Mehmed tarafından inşa ettirilmiş tek kubbeli yapı aynı zamanda şehirdeki en eski ve en yüksek kubbeye sahiptir. Cami, II. Dünya Savaşı sırasında 1943 yılında İpek Çarşısı'nı tamamını yok eden İtalyan ordusu ve 1999 yılında Kosova Savaşı sırasında Sırp ordusu tarafından olmak üzere iki kez yakılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Ahmed Ağa Camii</span> Kosovada bulunan bir cami

Ahmet Ağa Camii, Hacı Hüseyin Camii veya Mlike Camii Kosova ve Balkanlarda bulunan en eski camidir. Dragaş yakınlarındaki Mlike köyünde yer alan cami 1289 yılında inşa edilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Balec Camii</span>

Balec Camii, Kosova'nın Gilan şehrinde bulunan bir camidir. İsmini içinde bulunduğu Balec mahallesinden almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Gazi Mehmed Paşa Camii</span> Prizren, Kosovadaki tarihi bir cami

Gazi Mehmet Paşa Camii veya Bayraklı Camii, Kosova'nın güneybatısındaki Prizren kentinde bulunan tarihi bir camidir. Kosova'daki en eski İslami yapılardan biridir. İnşaatı 1561 yılında başlamış ve 1573 yılında tamamlanmıştır. Cami, bir kütüphane, bir mektep ve medrese, hamamlar, konutlar ve diğer yapıların yer aldığı bir külliyenin parçasıdır.

Hamam Camii, Hasan Bey Camii veya Molla Zade Hasan Camii, Kosova'nın kuzeybatısındaki İpek kentinde bulunan bir kültürel miras anıtıdır.

<span class="mw-page-title-main">Yaşar Paşa Camii</span> Priştine, Kosovadaki tarihi bir cami

Yaşar Paşa Camii, Kosova'nın başkenti Priştine şehrinde bulunan tarihi bir camidir. Cami, 1834 yılında Üsküp Mutasarrıfı olan Yaşar Mehmed Paşa tarafından inşa edilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Katip Sinan Çelebi Camii</span> Prizren, Kosovadai tarihi bir cami

Katip Sinan Çelebi Camii veya Katip Çelebi Camii, Kosova'nın güneybatısındaki Prizren kentinde, Adem Jashari Caddesi'nde yer almaktadır. Caminin ismini Katip Çelebi'den aldığı düşünülmekteyse de Ohri'deki Plaoşnik Camii'nde olduğu gibi Ohrizade ailesinden gelen Sinaneddin Yusuf Çelebi veya kısaca Sinan Çelebi'den almış olabileceği de iddia edilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Saraçhane Camii (Prizren)</span>

Kukli Mehmed Bey Camii, Kukli Bey Camii veya Saraçhane Camii, Kosova'daki en eski camilerden biri olan bir kültürel miras anıtıdır.

<span class="mw-page-title-main">Pirînaz Camii</span> Priştine, Kosovadaki tarihi bir cami

Pirînaz Camii veya Pîrî Nâzır Camii, Kosova'nın başkenti Priştine şehrinde yer alan bir Osmanlı camisidir. Cami 16. yüzyılın ikinci yarısında, iki Osmanlı Sultanı döneminde Vezir olarak görev yapan Piri Nazır tarafından inşa ettirilmiştir. Pirînaz Camii, Fatih Sultan Mehmed Camii'nden 100 yıl sonra aynı taş malzeme ile inşa edilmiştir. Caminin kültürel önemi, 1389'daki Kosova Muharebesi'nde ölen Sultan Murad'ın oğlu ve halefi olan Sultan Bayezid'in izniyle Prens Lazar'ın kalıntılarının bugünkü Pirînaz Camii'nin bulunduğu yere gömüldüğüne dair inançla beraber daha da artmaktadır. Daha sonra Lazar'ın kalıntıları Sırbistan'daki Ravanica Manastırı'na götürülmüştür. Ayrıca, yerel bir efsaneye göre Pirînaz Camii'nin bahçesinde bulunan "Lazar Taşı" Prens Lazar'ın başının kesildiği taş olarak kullanılmıştır. Ancak Lazar'ın ölümünün gerçekte nasıl olduğu bilinmemektedir.

İştimye Camii, Kosova'nın güneyindeki İştimye kentinde bulunan bir tarihi cami ve kültür anıtıdır.