İçeriğe atla

Suzanita

Suzanita
Genel bilgiler
DoğumSuzan Murad
9 Ocak 2003 (21 yaşında)
Bulgaristan Filibe, Bulgaristan
TarzlarHip-hop, çalga
MesleklerŞarkıcı
Etkin yıllar2012-günümüz

Suzan Murad (BulgarcaСузан Мурад d. 9 Ocak 2003, Filibe) ya da sahne adıyla Suzanita (Сузанита), Türk asıllı Bulgar şarkıcı. Şarkıcı Orhan Murad'ın kızıdır.

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Eflak</span> Romanyada bir bölge

Eflak veya Ulahya Romanya'nın tarihî ve coğrafî bölgelerinden biridir. Tuna Nehri'nin kuzeyi ile Güney Karpatlar'ın güneyinin arasında bulunmaktadır. Eflak bazen Munteniya olarak anılmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">I. Kosova Muharebesi</span> 28 Haziran 1389daki muharebe

I. Kosova Savaşı veya Birinci Kosova Meydan Muharebesi, Sultan I. Murad önderliğindeki Osmanlı ordusu ile Sırp kumandanı Lazar Hrebelyanoviç önderliğindeki çok uluslu Balkan ordusu arasında 28 Haziran 1389 tarihinde yapılan muharebe.

<span class="mw-page-title-main">Aydos</span> Bulgaristanın Burgaz ili, Aytos ilçesine bağlı kent

Aydos, Bulgaristan'ın doğusunda, Burgaz ilinde bulunan bir ilçedir. Bulgaristan'ın Karadeniz Kıyısı'na 15 kilometre uzaklıkta bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Filibe</span> Güney Bulgaristanda şehir; ülkenin ikinci büyük kenti

Filibe, 2019 nüfus sayımına göre 347.851 nüfusuyla Bulgaristan'ın ikinci büyük şehridir. Filibe ilinin idari merkezidir. Ülkenin önemli ekonomi, ulaşım, kültür ve eğitim merkezlerinden biridir.

<span class="mw-page-title-main">I. Murad</span> 3. Osmanlı padişahı (1362–1389)

I. Murad, Murad-ı Hüdavendigâr veya Gazi Hünkar, Osmanlı İmparatorluğu'nun üçüncü padişahı. Babası Orhan Gazi, annesi Nilüfer Hatun'dur. Babası Orhan Gazi döneminde 95.000 km² olan devlet toprakları onun döneminde yaklaşık 500.000 km² kadar genişlemiştir.

<span class="mw-page-title-main">Elitsa Todorova</span>

Elitsa Todorova, Bulgar şarkıcı ve perküsyonisttir. 2007 Eurovision Şarkı Yarışması'nda Stoyan Yankulov ile birlikte Bulgaristan'ı Voda adlı şarkıyla temsil ederek beşinci olmuştur. Daha sonra 2013 Eurovision Şarkı Yarışması'nda ülkesini tekrar Stoyan Yankulov ile birlikte temsil etmek üzere Bulgaristan Ulusal Televizyonu tarafından seçilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">IV. Andronikos</span>

IV. Andronikos Paleologos. 2 Nisan 1348 – 28 Haziran 1385), 1376 ile 1379 yılları arasında Bizans imparatoru.

<span class="mw-page-title-main">Aysel Teymurzade</span>

Aysel Teymurzade, Azerbaycanlı şarkıcı.

<span class="mw-page-title-main">Mira Avad</span>

Mira Enver Avad, İsrailli şarkıcı, oyuncu.

Krasimir Avramov, Bulgar şarkıcı. 2009 Eurovision Şarkı Yarışması'nda Bulgaristan'ı "Illusion" adlı şarkıyla temsil etmiştir. Ancak yarı finalden geçememiştir.

Bulgaristan'da yapılan pop folk müziğidir. Adını Türkçe olan “çalgı”dan almaktadır. Türkiye'deki arabesk-pop müziğin Bulgaristan'daki halidir. Çalga şarkılara söz yazılarak Bulgaristan'da söylenmektedir. Romanya'daki Manele, eski Yugoslavya ülkelerindeki Turbo folk ve Yunanistan'daki Laika müziği şarkılarından da alıntılar mevcuttur. Arap müziği ve Roman müziği çalgayı etkileyen en önemli müziklerdir.

<span class="mw-page-title-main">Miroslav Kostadinov</span>

Miroslav Dimov Kostadinov, Bulgar şarkıcı.

<span class="mw-page-title-main">Sofi Marinova</span>

Sofiya Marinova Kamenova, Roman kökenli Bulgar şarkıcıdır.

Tamara Hatun veya Maria ya da Mara Tamara Hatun, Osmanlı Devleti'nin hükümdarı I. Murad'ın nikahlı eşi.

<span class="mw-page-title-main">İvan Şişman</span> 14. yüzyıl Bulgaristan İmparatoru

İvan Şişman, 1371'den 1395'e kadar hüküm sürmüş Bulgar İmparatorluğu çarı.

<span class="mw-page-title-main">Cesár Sampson</span>

Cesár Sampson, Avusturyalı şarkıcı. 2018 Eurovision Şarkı Yarışması'nda Avusturya'yı temsil etmiştir. Daha önce 2016 ve 2017 yıllarında Bulgar şarkıcıların geri vokalliğini yapmıştır.

Equinox, 5 şarkıcının birleşiminden oluşan Bulgar müzik grubu. Grup, 2018 Eurovision Şarkı Yarışması'nda "Bones" adlı şarkıyla Bulgaristan'ı temsil etmiştir.

Osmanlı döneminde Bulgaristan tarihi, Osmanlı İmparatorluğu'nun, 14. yüzyılın sonlarında İkinci Bulgar İmparatorluğu'nun dağılmasıyla birlikte ortaya çıkan daha küçük krallıkların fethinden başlayıp, 1878'de Bulgaristan'ın bağımsızlığına kadar yaklaşık 500 yıllık bir zamanı kapsamaktadır. 93 Harbi'nin sonuçları ile beraber, işlevsel olarak bağımsızlığını kazanan yarı bağımsız bir Bulgaristan Prensliği kurulmuştur. 1885'te Doğu Rumeli'yi içerisine alan özerk Bulgaristan Prensliği, 1908 senesinde bağımsızlığını ilan etmiştir.

<span class="mw-page-title-main">1387-1388 Osmanlı-Bulgar Savaşı</span>

1387-1388 Osmanlı-Bulgar Savaşı, Osmanlı Devleti ile İkinci Bulgar İmparatorluğu arasında yapılan ve Osmanlıların kesin zaferiyle sonuçlanan askerî mücadeledir.

Sofya Kuşatması, 1382 veya 1385 yılında gerçekleşti. Ülkesini Osmanlılardan koruyamayan Bulgar imparatoru Ivan Şişman, 1373'te Osmanlı vasalı olmayı kabul etti. Kız kardeşi Kera Tamara ile padişah I. Murad evlenecekti ve Osmanlılar fethedilen bazı kaleleri geri verecekti. Yapılan barışa rağmen, 1380'lerin başında Osmanlılar seferlerine devam ettiler ve Sırbistan ve Makedonya'ya giden ana iletişim yollarını kontrol eden Sofya şehrini kuşattılar. Kuşatma hakkında çok az kayıt vardır. Şehri ele geçirmek için yapılan sonuçsuz girişimlerden sonra Lala Şahin Paşa, kuşatmayı kaldırmayı düşündü. Ancak bir Bulgar dönek, şehir valisi Ban Yanuka'yı kalede dışına çıkarmayı başardı ve Türkler onu yakaladı. Lidersiz kalan Bulgarlar teslim oldu. Surlar yıkıldı ve bir Osmanlı garnizonu kuruldu. Kuzey-batıya doğru giden yol açıldıktan sonra, Osmanlılar baskısını artırdı ve 1386'da Pirot ve Niş'i ele geçirdi, böylece Bulgaristan ile Sırbistan arasında yer açtı.