İçeriğe atla

Suzana Đozo

Suzana Đozo
Doğum3 Ağustos 1956(1956-08-03)
Kiseljak, Yugoslavya
Ölüm11 Mart 2021 (64 yaşında)
Saraybosna, Bosna Hersek
Ölüm sebebiCOVID-19
MilliyetBosnalı
MeslekGazeteci ve radyocu
Etkin yıllar1978-2015
EvlilikNedžib Đozo

Suzana Đozo (d. 3 Ağustos 1956, Kiseljak- ö. 11 Mart 2021, Saraybosna), Bosnalı kadın gazeteci ve radyocu.

Yaşamı

Đozo 3 Ağustos 1956'da Kiseljak, Yugoslavya'da doğdu. Bosna Hersek'in en kariyerli tanınmış radyo gazetecilerinden birisi olarak bilinmekteydi. Yayıncılık alanındaki çalışmalarıyla birçok ödül aldı. Eşi Nedžib Đozo'dir.[1][2][3][4]

Ölümü

Đozo 11 Mart 2021 tarihinde Saraybosna, Bosna Hersek'te COVID-19 ile enfekte olarak 64 yaşında öldü.[1][2][3][4]

Kaynaklar

  1. ^ a b "Oslobođenje - In memoriam - Suzana Đozo". www.oslobodjenje.ba. 11 Mart 2021. 15 Mart 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  2. ^ a b "Umrla bh. novinarka Suzana Đozo". www.aa.com.tr. 21 Mart 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Nisan 2022. 
  3. ^ a b "Preminula novinarka Suzana Đozo". N1. 11 Mart 2021. 11 Mart 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  4. ^ a b Welle (www.dw.com), Deutsche. "25 godina od početka rata u Sarajevu | DW | 05.04.2017". DW.COM. 5 Nisan 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. 


İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Saraybosna</span> Bosna-Hersekin başkenti

Saraybosna, Bosna-Hersek’in başkenti ve 2007 yılı sayımlarına göre 619.030 kişilik nüfusuyla en büyük kentidir. Saraybosna, ayrıca Bosna-Hersek Federasyonu'nun ve fiilî başkenti Banyaluka olan Sırp Cumhuriyeti'nin de hukukî başkentidir. Saraybosna Kantonu'nun da merkezidir. Saraybosna, Bosna bölgesinin Dinar Alpleri'yle çevrili Saraybosna Vadisi içerisinde Miljacka Nehri'nin çevresinde kurulmuştur. Şehir, barındırdığı dinî çeşitliliğiyle bilinir. Müslümanlık, Katoliklik, Ortodoksluk ve Musevîlik, burada yüzyıllar boyunca barış içinde bir arada var olagelmişlerdir. İşte bu yüzden Saraybosna, Avrupa'nın Kudüs'ü olarak kabul edilir. Saraybosna Balkanlar'daki kültürel şehirlerin en önemlilerinden biri olarak kabul görür.

<span class="mw-page-title-main">Bosna-Hersek</span> Balkanlarda bir ülke

Bosna-Hersek, kısa haliyle B&H, resmî adıyla Bosna ve Hersek, Balkanlar'da 51.197 km² yüz ölçümlü bir ülke. Kuzey, batı ve güneyden Hırvatistan; doğudan Sırbistan ve güneydoğusunda Karadağ ile çevrili olup Adriyatik Denizi'ne Neum şehrinin olduğu yerde yalnızca 20 km'lik limansız bir kıyısı bulunmaktadır. Ülkenin coğrafyası merkez ve güneyde dağlık, kuzeybatıda tepelik, kuzeydoğuda düzlük bir karakter sergiler. Başkent ve en büyük şehir olan Saraybosna, birçok yüksek dağla çevrelenmiştir. Ülkenin çoğunluğunu kaplayan Bosna bölgesinde karasal iklim görülür, bu bölgede yazları sıcak, kışları kar yağışlı ve soğuktur. Ülkenin güney kıyılarındaki daha küçük Hersek bölgesinde ise tipik Akdeniz iklimi görülür. Bosna-Hersek doğal kaynaklar açısından da zengin bir görünüm arz eder.

<span class="mw-page-title-main">Yeni Saraybosna</span> Bosna-Hersekte belediye

Yeni Saraybosna, Bosna-Hersek'ın başkenti Saraybosna'nın bir belediyesidir. Belediye, Miljacka Nehri'nin kuzey kıyısında yer almaktadır. Yüzölçümü 9.9 km² olan belediyenin nüfusu 2013 yılı itibarı ile 68,802'dir.

<span class="mw-page-title-main">Ilıca, Bosna-Hersek</span> Bosna-Hersekte kent

Ilıca, Bosna-Hersek'ın Bosna-Hersek Federasyonu'na bağlı Saraybosna Kantonu'nda bulunan bir kasaba ve belediyedir. Belediye, başkent Saraybosna'nın metropolitan alanının bir parçasıdır. Yüzölçümü 143.4 km² olan belediyenin nüfusu 2013 yılı itibarı ile 71,892'dir.

<span class="mw-page-title-main">Bakir Izetbegović</span>

Bakir Izetbegović, Bakir İzzetbegoviç Boşnak siyasetçi. Bosna-Hersek Kurucu Cumhurbaşkanı Alija Izetbegovic'in oğludur. Demokratik Eylem Partisi (SDA) Başkanı. 2010-2018 yılları arasında Bosna-Hersek Cumhurbaşkanlığı Boşnak Üyesi olarak görev yaptı. Bu süre içerisinde 2012, 2014, 2016 ve 2018 yıllarında olmak üzere dört kez Bosna-Hersek Cumhurbaşkanı olarak görev yaptı.

<span class="mw-page-title-main">Ibrahim Šehić</span> Bosnalı millî futbolcu

Ibrahim Šehić (İbrahim Şehiç), Bosnalı millî futbolcudur. Dûrî el-Muhtarifin es-Suudî takımı El-Khaleej'de oynamaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Saraybosna Film Festivali</span>

Saraybosna Film Festivali, 1995 yılından bu yana Saraybosna'da gerçekleştirilen film festivalidir.

<span class="mw-page-title-main">Kiseljak</span> Bosna-Hersekte kent

Kiseljak Bosna-Hersek'in Bosna-Hersek Federasyonu'nda Merkez Bosna Kantonu'na bağlı bir belediyedir.

Bosna-Hersek'te turizm, hızlı büyüme içinde olan bir sektördür.

<span class="mw-page-title-main">Vogošća</span> Bosna-Hersekte yerleşim birimi

Vogošća, Bosna-Hersek'ın Bosna-Hersek Federasyonu'na bağlı Saraybosna Kantonu'nda bulunan bir kasaba ve belediyedir. Belediye, Saraybosna'nın 6 km kuzeyinde yer almaktadır. Yüzölçümü 71.7 km² olan şehrin nüfusu 2013 yılı itibarı ile 32,500'dür.

<span class="mw-page-title-main">Tırnova, Bosna-Hersek Federasyonu</span> Bosna-Hersekte belediye

Tırnova, Bosna-Hersek'ın Bosna-Hersek Federasyonu'na bağlı Saraybosna Kantonu'nda bulunan bir kasaba ve belediyedir. Belediye, başkent Saraybosna'nın 30 km güneydoğusunda yer almaktadır. Yüzölçümü 338,4 km² olan belediyenin nüfusu 2013 yılı itibarıyla 1.830'dur.

<span class="mw-page-title-main">Hadžići</span> Bosna-Hersekte belediye ve kent

Hadžići, Bosna-Hersek'ın Bosna-Hersek Federasyonu'na bağlı Saraybosna Kantonu'nda bulunan bir kasaba ve belediyedir. Belediye, başkent Saraybosna'nın güneybatısında yer almaktadır. Yüzölçümü 273,3 km² olan belediyenin nüfusu 2013 yılı itibarıyla 24.979'dur.

<span class="mw-page-title-main">Ilijaš</span> Bosna-Hersekte kent

Ilijaš, Bosna-Hersek'ın Bosna-Hersek Federasyonu'na bağlı Saraybosna Kantonu'nda bulunan bir kasaba ve belediyedir. Belediye, başkent Saraybosna'nın kuzeybatısında yer almaktadır. Yüzölçümü 308,6 km² olan belediyenin nüfusu 2013 yılı itibarıyla 20.504'tür.

<span class="mw-page-title-main">Konjic, Bosna-Hersek</span> Bosna-Hersekte kent

Konjic, eskiden Türkçe Koniça veya Koniçe, Bosna-Hersek'ın Bosna-Hersek Federasyonu'na bağlı Hersek-Neretva Kantonu'nda bulunan bir kasaba ve belediyedir. Belediye, başkent Saraybosna'nın 50 km güneybatısında Neretva Nehri'nin kıyısında yer almaktadır. Yüzölçümü 1.169 km² olan belediyenin nüfusu 2013 yılı itibarıyla 26.381'dir.

<span class="mw-page-title-main">Doğu Yeni Saraybosna</span>

Doğu Yeni Saraybosna, Bosna-Hersek'ın Sırp Cumhuriyeti'ne bağlı Doğu Saraybosna kentinin bir belediyesidir. Yüzölçümü 34.69 km² olan belediyenin nüfusu 2013 yılı itibarı ile 10,642'dir.

<span class="mw-page-title-main">Saraybosna Kuşatması</span>

Saraybosna Kuşatması, Bosna Hersek'in başkenti Saraybosna'nın önce Yugoslav Halk Ordusu sonra Sırp Cumhuriyeti Ordusu tarafından 5 Nisan 1992'den 29 Şubat 1996'ya kadar 1.425 gün boyunca kuşatma altında tutulması olayıdır. Modern savaş tarihinin en uzun kuşatmasıdır. Kuşatma, Stalingrad Muharebesi'nden üç kat, Leningrad Kuşatması'ndan ise bir buçuk yıl fazla sürmüştür.

<span class="mw-page-title-main">Bosna-Hersek'te LGBT hakları</span>

Bosna-Hersek'te lezbiyen, gey, biseksüel ve transgender (LGBT) bireyler, LGBT olmayan insanların karşılaşmadığı yasal zorluklara uğrayabilir. Bosna-Hersek'te hemcins cinsel aktiviteler, hem erkekler hem de kadınlar için yasaldır. Buna rağmen, karşı cins çiftlerin sahip olduğu yasal korunmalar, hemcins çiftlerin başta olduğu hanehalklarına mevcut değildir.

<span class="mw-page-title-main">Jovan Divjak</span> Boşnak general

Jovan Divjak (Sırpça ;Јован Дивјак, Bosna Savaşı sırasında 1994 yılına kadar Bosna ordusunun ana kurmay Komutan Yardımcısı olarak görev yapan bir Bosnalı ordu generaliydi.

<span class="mw-page-title-main">Bosna-Hersek-Çin ilişkileri</span>

Bosna-Hersek-Çin ilişkileri, Bosna-Hersek ile Çin arasında farklı alanlarda sürdürülen ikili ilişkileri içerir. İki ülke arasındaki diplomatik ilişkiler 3 Nisan 1995 tarihinde kuruldu. Pekin'de Bosna-Hersek, Saraybosna'da Çin büyükelçilikleri bulunmaktadır.

Atıf Dudaković Bosna-Hersek Cumhuriyeti Ordusunda görev yapmış emekli bir Bosnalı generaldir. Bosna Savaşı sırasında Dudakoviç, 5.Kolordu'nun ve 1991'den 1995'e kadar kuşatılan Bihać yerleşim bölgesinin komutanıydı. Savaştan sonra Bosna-Hersek Federasyonu Ordusu'nun generali oldu. 2018 yılında savaş suçlarıyla suçlandı.