İçeriğe atla

Suzak ilçesi

Koordinatlar: 40°55′10″K 72°56′10″D / 40.91944°K 72.93611°D / 40.91944; 72.93611
Suzak ilçesi
Сузак району
ÜlkeKırgızistan Kırgızistan
İlCelal-Abad İli
Yönetim merkeziSuzak
Nüfus
 (2009)
 • Toplam241.198 [1]

Suzak İlçesi (KırgızcaСузак району); Kırgızistan'ın Celal-Abad İli'ndeki ilçe.

Merkezi Suzak köyüdür.

Nüfusu

İlçenin nüfusu 241 198 insan (2009 sayımlarına göre)'dir.

Beldeler ve beldelere bağlı köyler

  1. Kök-Janggak
  2. Kurmanbek aiyl okmotu (8 Köy: Taran-Bazar; and also villages Joon-Kungoy, Kalmak-Kyrchyn, Kanjyga, Kara-Cholok, Sary-Bulak, Saty and Urumbash)
  3. Barpy aiyl okmotu (19 Köy: Komsomol; and also villages Achy, Boz-Chychkan, Besh-Moynok, Jany-Aiyl, Jar-Kyshtak, Debey, Kandy, Min-Oryuk, Markay, Prigorodnyi, Say, Töölös, Tashtak, Tyurk-Maala, Ul'gyu, Chenget-Say, Cheke-Debe and Chokmor)
  4. Kara-Alma aiyl okmotu (3 Köy: Kara-Alma; and also villages Ortok and Urumbash)
  5. Kara-Darya aiyl okmotu (3 Köy: Aral; and also villages Tesh and Changyr-Tash)
  6. Kegart aiyl okmotu (4 Köy: Mikhaylovka; and also villages Komsomol, Podgornoe and Uch-Malay)
  7. Kyz-Kel aiyl okmotu (12 Köy: Karamart; and also villages Ak-Bulak, Ak-Took, Jany-Aryk, Jylan-Temir, Kadu, Kara-Bulak, Katranky, Kashka-Terek, Kyz-Köl, Kyzyl-Kiya and Sary-Bulak)
  8. Kyzyl-Tuu aiyl okmotu (20 Köy: Boston; and also villages Ak-Bulak, Ak-Terek, Akchaluu, Almaluu-Bulak, Kara-Ingen, Kara-Kel, Kyzyl-Sengyr, Orto-Asia, Soku-Tash, Ak-Bash, Shatrak, Jany-Achy, Kashka-Suu, Jashasyn-2, Alchaluu, Kyzyl-Alma, Talaa-Bulak, Tashtak and Munduz)
  9. Lenin aiyl okmotu (3 Köy: Leninskoe; and also villages Gavrilovka and Imeni Frunze)
  10. Bagysh aiyl okmotu (7 Köy: Oktyabr'; and also villages Bagysh, Besh-Bala, Kedey-Aryk, Kyzyl-Tuu, Sary-Bulak and Safarovka)
  11. Saypidin-Atabek aiyl okmotu (17 Köy: Bek-Abad; and also villages Balta-Kazy, Boston, Jany-Jer, Jiyde, Kaynar, Kara-Jygach, Kashkar-Maala, Kyzyl-Bagysh, Kyrgyz-Abad, Munduz, Nayman, Tash-Bulak, Tyurk-Abad, Uzbek-Abad, Chek and Shirin)
  12. Suzak aiyl okmotu (8 Köy: Suzak; and also villages Aral, Blagoveshchenka, Jangy-Dyykan, Dostuk, Kamysh-Bashy, Kyr-Jol and Sadda
  13. Tash-Bulak aiyl okmotu (6 Köy: Tash-Bulak; and also villages Aral, Gulstan, Dimitrovka, Doskana and Eshme)
  14. Yrys aiyl okmotu (13 Köy: Kümüsh-Aziz; and also villages Aral-Say, Jar-Kyshtak, Demer, Kaynar, Kurgak-Kel, Kyr-Jol, Ladan-Kara, Masadan, Sasyk-Bulak, Totiya, Chymchyk-Jar and Yrys)

Kaynakça

  1. ^ "Перепись населения Киргизии 2009. Джалал-Абадская область" (PDF). 10 Ağustos 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi (PDF). Erişim tarihi: 31 Aralık 2018. 


İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Çerkesler</span> Kafkas halkı

Çerkesler ya da Adigeler, Kuzey Kafkasya'da, tarihi Çerkesya'nın yerli halkı olan etnik grup. Rus İmparatorluğu tarafından işlenen Çerkes Soykırımı'nın sonucunda Çerkeslerin çoğu öldürülmüş, kalanlar ise Osmanlı topraklarına sürülmüştür. Çerkesler Çerkesçe konuşur ve neredeyse tamamı Sünni Müslümandır. Çerkesya eski zamanlardan beri istilalara maruz kalmıştır; izole edilmiş arazisi, bitmeyen savaşlarla birlikte Çerkes ulusal kimliğini büyük ölçüde etkilemiştir. Çerkes bayrağı Çerkeslerin millî bayrağıdır ve yeşil zemin üzerinde dokuzu yay, üçü yatay şekilde on iki altunî yıldız ve üç çapraz oktan oluşur.

<span class="mw-page-title-main">Kırgızistan</span> Orta Asyada yer alan bir ülke

Kırgızistan, resmî adıyla Kırgız Cumhuriyeti, Orta Asya'daki bir ülkedir. Kırgızistan, günümüzdeki yedi bağımsız Türk devletlerinden biri olup Türk Devletleri Teşkilatı ve TÜRKSOY'un üyesidir. Denize kıyısı olmayan ülkenin komşuları kuzeyde Kazakistan; batıda Özbekistan, güneybatıda Tacikistan ve güneydoğuda Çin'dir.

<span class="mw-page-title-main">Hazar Denizi</span> Dünyanın en büyük gölü

Hazar Denizi dünyanın en büyük gölü veya eksiksiz bir deniz olarak sınıflandırılan dünyanın en büyük iç su kütlesidir. Adını Hazar Kağanlığı'ndan almıştır. Güneydoğu Avrupa ve güneybatı Asya'dadır ve dünyanın en büyük tuzlu su gölüdür. Hem deniz, hem de göl özelliklerini taşımaktadır. Petrol yataklarınca zengindir. Tektonik göllere örnektir. Endoreik bir havza olarak, Avrupa ile Asya arasında, Kafkasya'nın doğusunda, Orta Asya'nın geniş bozkırlarının batısında ve Batı Asya'daki İran platosunun kuzeyinde yer almaktadır. Denizin yüzey alanı 371.000 km2 ve hacmi 78.200 km3'tür. Tuzluluk oranı yaklaşık %1,2 olup, bu oran çoğu deniz suyunun tuzluluğunun yaklaşık üçte biri kadardır. Kuzeydoğuda Kazakistan, kuzeybatıda Rusya, batıda Azerbaycan, güneyde İran ve güneydoğuda Türkmenistan ile sınırlanmıştır. Hazar Denizi çok çeşitli canlı türlerine ev sahipliği yapmaktadır ve en çok havyar ve petrol endüstrileriyle tanınmaktadır. Petrol endüstrisinden kaynaklanan kirlilik ve Hazar Denizi'ne akan nehirler üzerine inşa edilmiş barajlar, denizde yaşayan organizmaları olumsuz etkilemiştir.

<span class="mw-page-title-main">Kırgızistan-Özbekistan sınırı</span>

Kırgızistan-Özbekistan sınırı 1.314 km uzunluğundadır ve Kazakistan sınırından Tacikistan sınırına kadar uzanır. Kırgızistan'ın komşuları ile olan sınırları içinde en uzun olan sınırıdır.