İçeriğe atla

Suvorov

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Aleksandr Suvorov</span> Rus Mareşal

Alexandr Vasilyeviç Suvorov, 18. yüzyıldaki Osmanlı-Rus Savaşlarında Osmanlılara karşı büyük bir başarı göstermiş Rus mareşal, Rymik Kontu ve Smolensk Prensi. Suvorov hiç savaş kaybetmemiş olan nadir komutanlardandır. Transdinyester rublesi'nde Suvorov'un resimleri bulunur.

<span class="mw-page-title-main">Viktor Suvorov</span>

Viktor Suvorov, gerçek adı Vladimir Bogdanoviç Rezun olan Sovyet Askeri İstihbarat (GRU) subayıdır. 10 Haziran 1978 tarihinde, Cenevre'deyken Batı'ya iltica etmiştir. Yakın çevresinde, mesleki faaliyetlerinde ve Batı'ya iltica ettikten sonra yayımladığı "Buzkıran" adlı kitabında Viktor Suvorov takma adını kullanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Tiraspol</span> Moldovada şehir

Tiraspol, Moldova'nın en büyük ikinci şehri ve Transdinyester Cumhuriyeti'nin başkentidir. Şehir Dinyester nehrinin doğusunda bulunmaktadır. Tiraspol, mobilya ve elektrik üretimi gibi hafif sanayinin bölgesel merkezidir.

<span class="mw-page-title-main">Mihail Kutuzov</span> Rus Mareşal

Prens Mihail İllarionoviç Golenişev-Kutuzov, Rusya Ordusu’nun başkumandanıydı. 1812 yılındaki Napolyon'un Rusya Seferi'nde, Fransızları geri püskürten Rus mareşalidir.

<span class="mw-page-title-main">GRU</span>

GRU Rusya Silahlı Kuvvetler Genelkurmayına bağlı askeri istihbarat teşkilatıdır. Daha öncesinde Sovyetler Birliği'nde Kızıl Ordu'ya bağlıydı. GRU Rusya'nın en büyük istihbarat teşkilatıdır.

Stanislav Lunev Sovyet ordusu askeri ve yüksek rütbeli GRU casusu. Rusya'dan ABD'ye iltica etti.

<span class="mw-page-title-main">Stalin Hattı</span>

Stalin Hattı, Sovyetler Birliği'nin batı sınırı boyunca uzanan bir tahkimatlar dizisidir. Batıdan gelecek bir saldırı karşısında Sovyet sınırlarını korumak üzere 1930'lu yıllarda inşasına başlanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Vasili Surikov</span>

Vasili İvanoviç Surikov büyük ölçekli tarihi konuların önde gelen Rus ressamıydı. Ressamın başlıca eserleri Rusya'nın en iyi tabloları arasında sayılır.

<span class="mw-page-title-main">Focşani Muharebesi</span>

Fokşani Muharebesi, 21 Temmuz 1789'da Koca Yusuf Paşa komutasındaki Osmanlı ordusu ile Aleksandr Suvorov ve Prens Josias'ın emrindeki Avusturya-Rus güçlerini karşı karşıya getirmiştir. Avusturya ordusu içinde Macar piyadeleri ve süvarileri de vardı. Avusturya güçlerinin toplam 18.000 kişilik bir ordusu varken Rusların 7.000 askeri vardı. Osmanlıların toplam asker sayısı ise 30.000'di.

<span class="mw-page-title-main">Boze Muharebesi</span> 1789da Osmanlı yenilgisi ile sonuçlanan Osmanlı - Rus Savaşı

Boze Muharebesi ya da Rymnik (Rimnik) Muharebesi, 22 Eylül 1789'da Osmanlı ordusu ile Rus ve Avusturya orduları arasında yapılan ve ağır Osmanlı yenilgisi ile sonuçlanan bir muharebedir. Bu muharebe neticesi kuşatma altındaki İzmail, Akkerman ve Bender kalelerinin Rusların eline geçmesi, kuşatma altındaki Belgrad'ın Avusturya eline geçmesi iyice kolaylaştı. Savaşın yapıldığı Râmnicu Sărat Romanya'da bulan bir yerdir, bu bölge günümüzde Buzău (Boze) yönetim birimine bağlıdır. Bu bölgede Râmnicu Sărat nehri diğer adıyla Rimnik nehri olarak bilinen ve Siret Nehri'nin bir kolu olan nehir bulunmaktadır. Yine Siret'in bir kolu olan Buzau Nehri bu yakınlardan geçmekte ve Siret Nehri ile birleşmektedir. Bu sebeple bu muharebe Ramnicu Sarat şehri yakınlarında Ramnicu Sarat Nehri ve yakınlarında bulunan Boze Nehrinde yapıldığından Türk kaynakları bu muharebeyi Boze Muharebesi, yabancı kaynaklar ise Rymnik (Rimnik) Muharebesi olarak adlandırmaktadır. Bununla birlikte çeşitli yabancı kaynaklar, bu savaşın komutanı olarak yanlışlıkla Koca Yusuf Paşa'yı gösterirler oysaki Koca Yusuf Paşa Osmanlı kaynaklarına göre başarısızlıkları nedeniyle 1789 Mayıs ayında veziriazamlık görevinden alınıp, haziran 1789'da bu görev Cenaze Hasan Paşa'ya verildiğinden; bu muharebe de Osmanlı Veziriazamı komutasındaki bir ordu ile yapıldığından, bu muharebede Osmanlı Ordusunun komutanı Cenaze Hasan Paşa'dır. Hasan Paşa'ya bağlı Osmanlı süvari kuvvetlerinin komutanı ise Kemankeş Mustafa Paşa'dır.

<span class="mw-page-title-main">Belgrad Kuşatması (1789)</span> 1789 tarihinde Osmanlı güçlerinin Belgrada karşı yürüttüğü taarruz

15 Eylül – 8 Ekim 1789 tarihlerinde Ernst von Laudon komutasındaki Habsburg ordusunun Osmanlı kuvvetlerini Belgrad kalesinde kuşatmasıdır. 3 haftalık kuşatmanın ardından Habsburg ordusu kaleyi ele geçirmiştir. Avusturya, şehri 1791 yılına kadar elinde tutmuş daha sonra Osmanlı'ya tekrar geri vermiştir. Kuşatma sırasında sivrilen birkaç Avusturya askeri, Fransız Devrim Savaşları ve Napolyon Savaşlarında önemli görevler almıştır.

<span class="mw-page-title-main">1945 Moskova Zafer Geçit Töreni</span>

1945 Moskova Zafer Geçit Töreni, Sovyetler Birliği'nin II. Dünya Savaşı kapsamında Büyük Vatanseverlik Savaşı'nda Nazi Almanyası'nı mağlup etmesinden sonra Kızıl Ordu tarafından Kızıl Meydan'da, Lenin'in Mozolesi önünde 24 Haziran 1945 günü düzenlenen tarihi askerî geçit töreni. Moskova Zafer Günü Geçit Törenleri'nin ilkidir.

<span class="mw-page-title-main">Valeri Gerasimov</span> Rusya Federasyonu Genelkurmay Başkanı

Valeri Vasilyeviç Gerasimov, Rus asker, Rusya Federasyonu Silahlı Kuvvetleri Genelkurmay Başkanı ve Rusya Savunma Bakan Vekili. 9 Kasım 2012 tarihinde Devlet Başkanı Vladimir Putin tarafından göreve atandı.

<span class="mw-page-title-main">Suvorov Nişanı</span>

Suvorov Nişanı, II. Dünya Savaşı sırasından itibaren verilmiş Sovyetler Birliği nişanı. Toplamda 7 267 adet verilmiştir: 1. sınıf 391 adet, 2. sınıf 2 863 adet, 3. sınıf 4 012 adet.

<span class="mw-page-title-main">İzmail</span>

İzmail ya da İsmailiye, Ukrayna'nın güneybatısındaki Odessa Oblastı'nda, Tuna üzerinde yer alan tarihi bir şehirdir. Yönetimsel olarak İzmail, oblast'ın "önemi olan şehri" olarak belirlenmiştir. Ayrıca, bölgenin bir parçası olmasa da, Odessa Oblast'ın yirmi altı bölgesinden biri olan İzmail rayonunun yönetim merkezi olarak hizmet vermektedir.

<span class="mw-page-title-main">Özi Kuşatması (1788)</span>

İkinci Özi kuşatması Rus-Türk Savaşı'nın (1787-1792) en önemli olaylarından biriydi. Ayrıca Ochakov kuşatması olarak da bilinir.

<span class="mw-page-title-main">Kılburun Muharebesi (1787)</span>

Kılburun Muharebesi ya da Kılburun Kuşatması, 1787-1792 Osmanlı-Rus Savaşı'nın bir parçası olarak 12 Ekim (NS)/1 Ekim (OS) 1787'de yapıldı.

<span class="mw-page-title-main">Zoarcidae</span>

Zoarcidae, Zoarcoidei alttakımına bağlı bir hayvan familyasıdır.

<i>Buzkıran</i> (kitap)

Buzkıran, Rus yazar Viktor Suvorov'un 1988 yılında yayınlanan askerî tarih kitabıdır. Suvorov, Josef Stalin'in uzun yıllar boyunca Avrupa'nın fethini planladığını ve bu planı başlatmak için 1941 yazının sonunda Nazi Almanyası'na sürpriz bir saldırı düzenlemeye hazırlandığını savunmuştur. Barbarossa Harekâtı'nın Adolf Hitler'in önleyici bir saldırısı olduğunu ve bu iddiayı o dönemde Nazi liderinin kendisinin de dile getirdiğini söyledi. 1990'lardan ve Sovyetler Birliği'nin dağılmasından bu yana, bu teori bazı eski Sovyet ve Orta Avrupa ülkelerindeki tarihçiler arasında bir miktar destek görmüştür, ancak Batılı akademisyenler kanıt ve belge eksikliği nedeniyle Suvorov'un iddialarını eleştirmişlerdir.

<span class="mw-page-title-main">İzmail Kuşatması (1790)</span>

İzmail Kuşatması, 22 Aralık 1790'da Aleksandr Suvorov komutasındaki Rus ordusunun İzmail kalesini kuşatmasıyla gerçekleşmiştir. Karadeniz'deki Rus donanması İspanyol José de Ribas tarafından komuta edilmiştir. 1790 Mart'ında Rus ordusu 40000 kişilik garnizonu bulunan İzmail kalesini kuşatmaya başladı. 22 Aralık 1790 sabahı Suvorov'un elinde 31000 kişilik ordusu vardı. İzmail kalesini saat 03.00'e kadar top ateşine tuttuktan sonra saat 05.30'da saldırıya geçtiler. Ruslar kuzeyden, doğudan ve batıdan saldırdılar. Bu kısımlarda kalenin surları diğer kısımlara nazaran daha zayıftı. Osmanlı kuvvetleri toplamda 26000 kayıp verdi, garnizonun tamamı öldürüldü, yaralandı veya esir alındı. Rus kuvvetlerinin 4330 yaralısından 1815'i öldü.