İçeriğe atla

Suudi Arabistan kadın millî futbol takımı

Suudi Arabistan kadın milli futbol takımı (Arapçaː منتخب السعودي لكرة القدم للسيدات), Suudi Arabistan ülkesinin resmi kadın millî futbol takımıdır. Takım, Suudi Arabistan'da futbolun yönetim organı olan Suudi Arabistan Futbol Federasyonu (SAFF) tarafından kontrol edilmektedir.

Halk arasında "Yeşil Şahinler" olarak adlandırılan Suudi Arabistan, 2022'de Maldivler'deki bir dostluk turnuvasında Seyşeller'e karşı 2-0 galibiyet aldığı ilk maçını oynadı.

Tarih

Arka plan

Suudi Arabistan'daki dini liderlerin etkisi, siyasi liderlerin ve spor yöneticilerinin aktif muhalefeti ve kadın sporuna yönelik sistematik ayrımcılık nedeniyle, bir kadın millî takımı uzun süre var olamadı.[1] FIFA tarafından tanınan bir kadın millî takımının kurulması 2008 yılında kanunla yasaklandı.[2] Sınırlı reformlara rağmen sistematik ayrımcılık, 2015'te Kral Abdullah'ın ölümüne kadar bozulmadan kaldı.[3]

2015 yılında Kral Selman'ın tahta çıkmasıyla birlikte futbol reformları konuşulmaya başlandı. Ancak, kadın futbolu da dahil olmak üzere reformlara ilk öncülük eden oğlu Muhammed bin Selman oldu.[4] Suudi Arabistan, 2017'den beri kadınların futbol maçlarına katılmasına izin vererek, gelecekte bir kadın futbol takımının kurulması için ilk adımı attı.[5]

Aralık 2019'da Suudi Arabistan Futbol Federasyonu (SAFF), Cidde bölgesinde ilk resmi olmayan kadın yarışmasını düzenledi.[6] Ülke çapında resmi bir turnuva olan amatör Suudi Kadınlar Futbol Ligi Şubat 2020'de başlatıldı ve Riyad, Cidde ve Dammam ɡibi üç büyük şehirde yoğunlaştı.[7] Ligin kurulmasının ardından, bir kadın millî takımının oluşturulması çağrıları arttı[8]

Başlangıç

11 Ağustos 2021'de SAFF, Monika Staab'ı yeni kurulan kadın millî takımının baş antrenörü olarak atadı.[9] Suudi Arabistan ilk maçlarını Şubat 2022'de Maldivler'in Malé kentinde bir dostluk turnuvasına katılarak oynadı.[10] 20 Şubat'ta Seyşeller'i 2-0 galibiyetle yenerek çıkış yaptılar.[11] Başarılı başlangıcın ardından, SAFF yönetim kurulu üyesi Lamia Bin Bahian, takımın önümüzdeki on yıl içinde ilk FIFA Kadınlar Dünya Kupası'na katılmasına izin vermek için Körfez, Batı Asya ve Asya seviyesine ɡelebilmeleri amacıyla uzun vadeli bir plan açıkladı.[12]

Kaynakça

  1. ^ "Hijabs approved for soccer players by FIFA – Montreal – CBC News". Cbc.ca. 5 Temmuz 2012. 30 Mart 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Haziran 2013. 
  2. ^ "Women's football". New Statesman. 137: 20. 2008. Erişim tarihi: 13 Haziran 2012. 
  3. ^ "Women's Rights in Saudi Arabia After King Abdullah". 4 Temmuz 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  4. ^ "Salman: Rave in desert, women drivers: How Saudi is undergoing sweeping changes under Prince Salman – Times of India". The Times of India. 26 Aralık 2021. 30 Ekim 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 31 Mart 2023. 
  5. ^ "Saudi Arabia reforms open turnstiles to female football fans". Financial Times. 12 Ocak 2018. 30 Ekim 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 31 Mart 2023. 
  6. ^ "Jeddah Eagles flying high with women's football win". Arab News. 9 Aralık 2019. 9 Aralık 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  7. ^ "Saudi Arabia launches a soccer league for women". CNN. 27 Şubat 2020. 26 Şubat 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  8. ^ "Arab nations cannot afford to ignore the rise of women's football". 29 Temmuz 2020. 30 Temmuz 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  9. ^ "Monika Staab appointed coach of Saudi women's national football team". Arab News (İngilizce). 11 Ağustos 2021. 11 Ağustos 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Şubat 2022. 
  10. ^ "Saudi Arabian women's national team set for historic international debut in Maldives". Orbital Affairs (İngilizce). 18 Şubat 2022. 18 Şubat 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Şubat 2022. 
  11. ^ "Saudi women's national football team beat Seychelles in historic international win". Arab News (İngilizce). 20 Şubat 2022. 20 Şubat 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Şubat 2022. 
  12. ^ "(AR)لمياء بن بهيان: نخطط لمشاركة منتخب السعودية للسيدات في كأس العالم خلال 10 أعوام". 4 Nisan 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 31 Mart 2023. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Faysal bin Abdülaziz Âl-i Suud</span> 3. Suudi Arabistan kralı

Faysal bin Abdülaziz Âl-i Suud, Suudi Arabistanlı devlet adamı ve diplomat olup 2 Kasım 1964'ten 1975'teki suikastına kadar Suudi Arabistan kralı olarak görev yapmıştır. Tahta çıkmadan önce 9 Kasım 1953'ten 2 Kasım 1964'e kadar Suudi Arabistan veliaht prensi olarak görev yapmış ve 1964'te kısa bir süre üvey kardeşi Kral Suud'un naipliğini üstlenmiştir. Faysal, modern Suudi Arabistan'ın kurucusu olan Kral Abdülaziz'in üçüncü oğluydu.

Suudi Arabistan millî futbol takımı,, Suudi Arabistan ülkesinin millî futbol takımıdır ve Suudi Arabistan Futbol Federasyonu tarafından yönetilir. Asya kıtasının en başarılı takımlarındandırlar ve taraftarları tarafından Şahinler veya Yeşiller diye çağrılırlar. İlk kez 1994 FIFA Dünya Kupası'na katılarak dünya futbol sahnesine adım atmıştır.

Rıza Hasan Tuker Fellate, Suudi Arabistanlı bir defans futbolcusudur. Suudi Arabistan'ın Al İttihad kulübünde forma giymektedir.

<span class="mw-page-title-main">Muhammed eş-Şelhub</span>

Muhammed eş-Şelhub Suudi millî futbolcudur. El-Hilâl kulübünde forvet olarak görev yapmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">El-Ehli (Suudi Arabistan)</span>

El-Ehli ya da tam adıyla En-Nadi El-Ehli er-Riyadi's-Suudî, Suudi Arabistan'ın Cidde kentinde 1937'de kurulmuş bir futbol kulübüdür. Dûrî el-Muhtarifin es-Suudî'de mücadele etmektedir. Maçlarını 24,000 kişilik Prens Sultan bin Fahd Stadyumu'nda oynamaktadır.

<span class="mw-page-title-main">El-Hilâl (Suudi Arabistan)</span>

Al-Hilal Saudi Football Club, 1957 yılında Suudi Arabistan'ın başkenti Riyad'da kurulmuş bir futbol kulübüdür. Dûrî el-Muhtarifin es-Suudî'de mücadele etmektedir. Maçlarını 71,000 kişilik Kral Fahd Stadyumu'nda oynamaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Suudi Arabistan'da kadın hakları</span>

Suudi Arabistan toplumundaki cinsiyet rolleri şeriat ve kabile kültürlerinden gelmektedir. Arap Yarımadası ataerkil, göçebe ve purdah ile namusun temel alındığı kabilelerin yaşadığı bir bölgedir.

Suudi Arabistan'da insan hakları, Suudi kraliyet ailesinin egemenliği altında İslam dini hukukuna dayalı olması amaçlanan haklardır. Suudi Arabistan hükûmeti ve Suudi hukuk sistemi, dini ve siyasi azınlıklara, eşcinsellere, mürtedlere ve kadınlara yönelik muamelelerinden ötürü eleştirilmektedir. Suudi Arabistan Krallığı, Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Yüksek Komiserliği'ne göre Ekim 1997'de Birleşmiş Milletler İşkenceye Karşı Sözleşmesini onayladı. Suudi Arabistan'da insan hakları Suudi Arabistan Temel Kanununun 26. maddesinde belirtilmektedir.

Suudi Arabistan'a gelen ziyaretçiler, vizeden muaf ülkelerden birinden gelmedikçe vize almak zorundadır.

Her türlü kitap, dergi, gazete, yazılı ve görsel medya ve internet erişimi Suudi Arabistan'da sansüre tabidir.

<span class="mw-page-title-main">Muhammed bin Selman</span> Suudi Arabistan veliaht prensi ve başbakanı

Muhammed bin Selman Âl-i Suud, halk arasında MBS olarak bilinen, Suudi Arabistan veliaht prensi ve başbakanı olan bir politikacıdır. Aynı zamanda Ekonomik ve Kalkınma İşleri ve Siyasi ve Güvenlik İşleri konseylerinin başkanı olarak görev yapmaktadır. Başbakan olarak atanmadan önce 2015'ten 2022'ye kadar savunma bakanı olarak görev yaptı. Muhammed bin Selman, babasının hükûmetini kontrol ediyor ve Suudi Arabistan'ın fiili hükümdarı olarak kabul ediliyor.

<span class="mw-page-title-main">Luceyn el-Hezlul</span> Suudi Arabistanlı kadın hakları aktivisti

Luceyn el-Hezlul, Suudi kadın hakları aktivisti, sosyal medya figürü ve siyasi tutuklu. Suudi Arabistan'da kadınların araba kullanmasına yönelik yasağı ihlal ettiği için birkaç kez tutuklandı ve serbest bırakıldı ve Mayıs 2018'de birkaç tanınmış kadın hakları savunucusuyla birlikte krallığı istikrarsızlaştırmak suçundan tekrar tutuklandı. Top 100 En Güçlü Arap Kadınları 2015 listesinde 3. sırada yer aldı. Eğitimini Britanya Kolumbiyası Üniversitesi Fransız Edebiyatı Bölümü'nde tamamladı.

Suudi Arabistan'ın 2030 vizyonu, (İngilizce):Saudi Vision 2030, Suudi Arabistan'ın petrole olan bağımlılığını azaltma, ekonomisini çeşitlendirme ve sağlık, eğitim, altyapı, rekreasyon ve turizm gibi kamu hizmet sektörlerini geliştirme planıdır. Hedefler arasında ekonomik ve yatırım faaliyetlerini güçlendirmek, mallar ve tüketim ürünleri yoluyla ülkeler arasında petrol dışı sanayi ticaretini artırmak ve askeriye, üretim ekipmanı ve mühimmatı için hükûmet harcamalarını artırmak yer alıyor.

<span class="mw-page-title-main">Suudi Arabistan'da turizm</span>

Suudi Arabistan, Orta Doğu'daki 2017 yılında 16 milyondan fazla ziyaretiyle en büyük ikinci turizm merkezidir. Suudi Arabistan'daki turizm, çoğunlukla büyük ölçüde dini haclarla ilgili olsa da, eğlence amaçlı turizm sektöründe büyüme vardır. Turizm sektörü son zamanlarda büyük ölçüde artmakta olduğundan, sektörün Suudi Arabistan için ak petrol olması bekleniyor. Turizm sektörünün 2019 yılında 25 milyar dolar kazanması beklenmektedir. Potansiyel turistik yerler arasında Hicaz ve Sarawat Dağları, Kızıldeniz'e dalışlar ve çok sayıda antik kalıntılar bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Kanada-Suudi Arabistan ilişkileri</span>

Kanada-Suudi ilişkileri, Kanada ile Suudi Arabistan Krallığı arasındaki ilişkilerdir. Bu ikisi, Suudi Arabistan'ın Orta Doğu'daki en büyük ikinci ticaret ortağı olan Suudi Arabistan ile güçlü ekonomik bağları paylaşıyor, Şubat 2014'te Suudi Arabistan'ın 15 milyar dolar değerinde Kanada silahı satın almasıyla güçlenen bir ilişki. Ağustos 2018'e kadar, Kanada'da devlet burslu 16.000'den fazla Suudi öğrenci vardı.

Aşağıda 2016 yılında Suudi Arabistan Krallığı'nda meydana gelen olaylar listelenmektedir.

Suudi Arabistan sanatı, Suudi Arabistan'da yapılan görsel sanatlardır. Arap Yarımadası'nda İslam'ın yayılışı ile birlikte bölgenin kültürü önemli ölçüde zenginleşmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Suudi Arabistan-Yunanistan ilişkileri</span>

Suudi Arabistan-Yunanistan ilişkileri, Yunanistan ve Suudi Arabistan arasındaki mevcut ve tarihi ikili ilişkiyi ifade eder. Yunanistan'ın Riyad'da bir büyükelçiliği ve Suudi Arabistan'ın Atina'da bir büyükelçiliği var. Yunanistan'ın ayrıca Cidde'de bir başkonsolosluğu bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Sırbistan-Suudi Arabistan ilişkileri</span>

Suudi-Sırp ilişkileri, Suudi Arabistan ve Sırbistan arasındaki ikili ilişkileri ifade eder.

Suriye kadın millî futbol takımı, Suriye'nin kadın millî futbol takımıdır. Takım 2005 yılında kuruldu ve Suriye futbolunun yönetim organı olan Suriye Futbol Federasyonu (SFA) tarafından kontrol ediliyor. Takım henüz FIFA Kadınlar Dünya Kupası'na veya AFC Kadınlar Asya Kupası'na katılmaya hak kazanmamış olsa da, en iyi başarıları Batı Asya Futbol Federasyonu Kadınlar Şampiyonası'nın 2005 ve 2022 sürümlerini üçüncü bitirmeleriydi.