İçeriğe atla

Suudi Arabistan Hava Kuvvetleri

Suudi Arabistan Hava Kuvvetleri
Suudi Arabistan Hava Kuvvetleri arması
Etkin1920 -
Ülke Suudi Arabistan
BağlılıkSuudi Arabistan Silahlı Kuvvetleri
TipiHava Kuvvetleri
Büyüklük30.000
722 Uçak
226 Helikopter
35 İnsansız Hava Aracı [1]
KarargâhRiyad
Savaşları1948 Arap-İsrail Savaşı
Altı Gün Savaşı
Körfez Savaşı
2011-2012 Bahreyn Ayaklanması
Yemen İç Savaşı
Komutanlar
KomutanGeneral Muhammed bin Ahmed

Suudi Arabistan Hava Kuvvetleri, Suudi Arabistan'ı havadan gelebilecek her türlü saldırıya karşı korumakla görevlidir. Suudi Arabistan Silahlı Kuvvetleri komutası altındaki en büyük 2.kuvvettir.

Uçak envanteri

Uçak Menşei Tip Versiyonlar Hizmetteki Adet Not
Avcı Uçakları
Eurofighter Typhoon Avrupa BirliğiÇok rollü uçak 72 48 sipariş
Panavia Tornado AlmanyaÇok rollü uçak 81
F-15E ABDAvcı uçağı F-15C/S/SA 40
Havadan Erken Uyarı ve Kontrol
E-3 Sentry  ABDAEW&C E/RE -3A 6
Saab 2000 İsveçAEW&C 2000 AEW&C 2
Nakliye ve Ulaşım
Gulfstream IV ABDVIP ulaşım 2
Cessna Citation II ABDVIP ulaşım 4
C-130 Hercules  ABDTaktik Nakliye C-130H/J 33
Helikopter
Bell 212 ABDGenel maksat helikopteri 24
Bell 412 ABDGenel maksat helikopteri 16
UH-60 Blackhawk  ABDGenel maksat helikopteri UH-60L 2
Eurocopter AS332  FransaGenel maksat helikopteri 13
Eğitim uçağı
F-15  ABDDönüşümlü eğitim F-15D 21
BAE Hawk  Birleşik KrallıkGelişmiş eğitim 65/A 69
Pilatus PC-21  İsviçreGelişmiş Eğitim 55
Cirrus SR22 ABDHafif eğitim 25
PAC MFI-17 Mushshak PakistanHafif eğitim 20
Tanker
Boeing KC-707  ABDHavada yakıt ikmaliKE-3A 7
KC-130 ABDHavada yakıt ikmali, Nakliye KC-130H/J 7
Airbus A330 MRTT FransaHavada yakıt ikmali, Nakliye KC-30A 6

Kaynakça

  1. ^ "Ülkelerin Askeri Güçleri". 27 Eylül 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 29 Eylül 2017. 

Ayrıca bakınız

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">İslam İşbirliği Teşkilatı</span> 57 üye devleti bulunan uluslararası kuruluş

İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT), Eylül 1969 tarihinde Fas'ın başkenti Rabat'ta toplanıp İslam ülkelerini çatısı altında toplamak üzere İslam Konferansı Teşkilatı adıyla kurulan 57 üyeye sahip, uluslararası hukuk tüzel kişiliğini haiz bir uluslararası teşkilattır.

<span class="mw-page-title-main">Suudi Arabistan</span> Orta Doğuda yer alan bir ülke

Suudi Arabistan veya Suudistan ya da resmî adıyla Suudi Arabistan Krallığı, Arap Yarımadası'nda bulunan en büyük ülkedir. Kuzeybatı'da Ürdün, kuzey ve kuzeydoğu'da Irak, doğuda Kuveyt, Katar, Bahreyn ve Birleşik Arap Emirlikleri, güneydoğuda Umman, güneyde Yemen, kuzeydoğusunda Basra Körfezi ve batısında Kızıldeniz ile çevrilidir. Buraya iki kutsal caminin arazisi de denir; çünkü İslam'a göre iki kutsal şehir olan Mekke ve Medine bu ülkededir. Suudi Arabistan, Orta Doğu'daki bütün körfez ülkelerinde olduğu gibi hızla gelişmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Körfez Savaşı</span> 1990-1991 yılları arasında Irak ile 42 ülkeden oluşan koalisyon arasında yaşanan çatışma

Körfez Savaşı veya Birinci Körfez Savaşı, kod adı Çöl Fırtınası Harekâtı 2 Ağustos 1990'da Irak'ın Kuveyt'i işgal etmesiyle başlayan krizin sonucunda, ABD öncülüğünde, Birleşik Krallık, Fransa, Suudi Arabistan, Suriye, Mısır'ın da aralarında bulunduğu 37 ülkenin dahil olduğu koalisyon gücünün Irak'a karşı düzenlediği askerî harekât.

Suudi Arabistan millî futbol takımı,, Suudi Arabistan ülkesinin millî futbol takımıdır ve Suudi Arabistan Futbol Federasyonu tarafından yönetilir. Asya kıtasının en başarılı takımlarındandırlar ve taraftarları tarafından Şahinler veya Yeşiller diye çağrılırlar. İlk kez 1994 FIFA Dünya Kupası'na katılarak dünya futbol sahnesine adım atmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Suudi Arabistan bayrağı</span> Ulusal bayrak

Suudi Arabistan Bayrağı, Suudi Arabistan'ın 15 Mart 1973'ten beri kullandığı resmî devlet bayrağıdır.

<span class="mw-page-title-main">El-Ehli (Suudi Arabistan)</span>

El-Ehli ya da tam adıyla En-Nadi El-Ehli er-Riyadi's-Suudî, Suudi Arabistan'ın Cidde kentinde 1937'de kurulmuş bir futbol kulübüdür. Dûrî el-Muhtarifin es-Suudî'de mücadele etmektedir. Maçlarını 24,000 kişilik Prens Sultan bin Fahd Stadyumu'nda oynamaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Suudi Arap pasaportu</span>

Suudi Arap pasaportu Uluslararası seyahat için Suudi Arabistan vatandaşlarına verilir. Suud vatandaşlarının GCC üye devletlerine girebilmeleri için vize almalarına gerek yoktur. Suudi vatandaşları bu ülkelerde işe girmek hakkına da sahiptir. Benzer şekilde diğer Körfez ülkeleri vatandaşlarının da Suudi Arabistan'a girmesi için vize almasına gerek yoktur. Suudi vatandaşlar Arap Birliği'nin birçok üye devletlerine vizesiz girebilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Suudi Arabistan Silahlı Kuvvetleri</span>

Suudi Arabistan Silahlı Kuvvetleri, Suudi Arabistan'ı karadan, havadan ve denizden gelebilecek her türlü saldırıya karşı korumakla görevli olan askerî kuvvet. Suudi Arabistan Kara Kuvvetleri, Suudi Arabistan Hava Kuvvetleri, Suudi Arabistan Deniz Kuvvetleri, Suudi Arabistan Hava Savunma Kuvvetleri, Suudi Arabistan Stratejik Füze Kuvvetleri ve Suudi Arabistan Ulusal Muhafızları'ndan askeri birliklerden oluşmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Selman bin Abdülaziz Âl-i Suud</span> 7. Suudi Arabistan kralı

Selman bin Abdülaziz Âl-i Suud, 7. Suudi Arabistan kralı, Suud Hanedanı'nın başı ve İki Kutsal Caminin Hizmetkârı. Kral Selman aynı zamanda Başkomutan unvanlarına da sahiptir. Selman, 23 Ocak 2015'te üstlendiği başbakanlık görevini de 27 Eylül 2022'de veliaht prens Muhammed bin Selman'a devretmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Suudi Arabistan kralı</span> Suudi Arabistanın devlet ve hükûmet başkanı

Suudi Arabistan Kralı, Suudi Arabistan Krallığı'nın başı, aynı zamanda Devlet ve Hükûmet Başkanı'dır. Mutlak monarşi ile yönetilen Suudi Arabistan Suud Hanedanı tarafından yönetilmektedir. İdarenin bütün üst makamları kraliyet ailesine mensup olan erkeklerin elinde bulunmaktadır.

Suudi Arabistan'a gelen ziyaretçiler, vizeden muaf ülkelerden birinden gelmedikçe vize almak zorundadır.

<span class="mw-page-title-main">Suudi Arabistan-Türkiye ilişkileri</span>

Suudi Arabistan-Türkiye ilişkileri, Suudi Arabistan ile Türkiye arasında sürdürülen uluslararası politikaları içerir.

<span class="mw-page-title-main">Suudi Arabistan Kara Kuvvetleri</span>

Suudi Arabistan Kara Kuvvetleri, Suudi Arabistan'ı karadan gelebilecek her türlü saldırıya karşı korumakla görevlidir. Bu kuvvet 1917 yılında kurulmuştur. Suudi Arabistan Silahlı Kuvvetleri komutası altındaki en büyük kuvvettir.

<span class="mw-page-title-main">Suudi Arabistan Hava Savunma Kuvvetleri</span> Suudi Arabistan Silahlı Kuvvetlerinin hava kolu

Suudi Arabistan Hava Savunma Kuvvetleri, Suudi Arabistan'ı havadan gelebilecek her türlü saldırıya karşı korumakla görevlidir. Suudi Arabistan Silahlı Kuvvetleri komutası altındaki en büyük 3.kuvvettir.

<span class="mw-page-title-main">Suudi Arabistan Deniz Kuvvetleri</span> Suudi Arabistan Silahlı Kuvvetlerinin donanma gücü

Suudi Arabistan Deniz Kuvvetleri, Suudi Arabistan'ı denizden gelebilecek her türlü saldırıya karşı korumakla görevlidir. Suudi Arabistan Silahlı Kuvvetleri komutası altındaki en büyük 4.kuvvettir.

<span class="mw-page-title-main">Suudi Arabistan Stratejik Füze Kuvvetleri</span> Suudi Arabistan Silahlı Kuvvetlerinin roket gücü

Suudi Arabistan Stratejik Füze Kuvvetleri, Suudi Arabistan'ı havadan ve hava sahası dışından gelebilecek her türlü saldırıya karşı korumakla görevlidir. Suudi Arabistan Silahlı Kuvvetleri'nin en küçük kuvvetidir.

<span class="mw-page-title-main">Suudi Arabistan'da turizm</span>

Suudi Arabistan, Orta Doğu'daki 2017 yılında 16 milyondan fazla ziyaretiyle en büyük ikinci turizm merkezidir. Suudi Arabistan'daki turizm, çoğunlukla büyük ölçüde dini haclarla ilgili olsa da, eğlence amaçlı turizm sektöründe büyüme vardır. Turizm sektörü son zamanlarda büyük ölçüde artmakta olduğundan, sektörün Suudi Arabistan için ak petrol olması bekleniyor. Turizm sektörünün 2019 yılında 25 milyar dolar kazanması beklenmektedir. Potansiyel turistik yerler arasında Hicaz ve Sarawat Dağları, Kızıldeniz'e dalışlar ve çok sayıda antik kalıntılar bulunmaktadır.

Yemen ablukası, 2015 yılında Suudi Arabistan'ın Yemen'e müdahalesi sırasında havadan, karadan ve denizden başlatılmıştır. Amerika Birleşik Devletleri de bu ablukaya 2016 yılının Ekim ayında dahil olmuştur. Husiler'in 2017'nin sonlarına doğru Suudi Arabistan'ın başkenti Riyad'ı hedef alan füze saldırıları sonrası daha da ölümcül hâle getirilmiştir. Abluka sonrası Yemen halkı ileri derecede açlık çekmeye başlamıştır. Bunun sonucunda Yemen kıtlığı başlamıştır. Birleşmiş Milletler'de yapılan görüşmelerde bu kıtlık "dünyanın en ölümcül kıtlığı" olarak anılmıştır. Bu abluka sadece kıtlıkla sonuçlanmadı, aynı zamanda abluka sonrası kolera salgını da çıktı ve Dünya Sağlık Örgütü, Yemen'de koleraya yakalanan insanların sayısının 500.000'i bulduğunu açıkladı.

<span class="mw-page-title-main">Suudi Arabistan-Yunanistan ilişkileri</span>

Suudi Arabistan-Yunanistan ilişkileri, Yunanistan ve Suudi Arabistan arasındaki mevcut ve tarihi ikili ilişkiyi ifade eder. Yunanistan'ın Riyad'da bir büyükelçiliği ve Suudi Arabistan'ın Atina'da bir büyükelçiliği var. Yunanistan'ın ayrıca Cidde'de bir başkonsolosluğu bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Sırbistan-Suudi Arabistan ilişkileri</span>

Suudi-Sırp ilişkileri, Suudi Arabistan ve Sırbistan arasındaki ikili ilişkileri ifade eder.