İçeriğe atla

Sutjeska Millî Parkı

Koordinatlar: 43°20′K 18°41′D / 43.333°K 18.683°D / 43.333; 18.683
Sutjeska Milli Parkı
DevletBosna-Hersek
İlFoça
Koordinatları 43°20′K 18°41′D / 43.333°K 18.683°D / 43.333; 18.683
Kuruluş tarihi 1962

Sutjeska Milli Parkı (Boşnakça, Sırpça ve Karadağ : Nacionalni parkı Sutjeska, Национални парк Сутјеска; Sırp-Hırvatça telaffuz: [sûtjɛska]) Bosna Hersek'teki en eski millî parktır. 1962 yılında kurulan milli parkın en yüksek zirvesi Maglić (2.386 metre (7.828 ft)) Karadağ sınırında bulunur. Karadağ'daki Maglić dağ kitlesi Trnovačko Gölünü oluşturuyor. Avrupa'da kalan iki ilken ormanlardan biri olan Perućica da parkın bir parçasıdır.[1][2][3][4] Park, 1943'te II. Dünya Savaşı Dünya Savaşı sırasında Sutjeska Muharebesi'nin gerçekleştiği yer olarak da bilinmektedir. EUROPARC Federasyonu'nun bir üyesidir.

Tarih

Bu park 1962'de kuruldu[5] ve Bosna Hersek'te ilan edilen en büyük ve en eski milli park. Beyannamesi korunmasından ziyade tarihi savaşların yer aldığı alan olmasına dayanıyor.

Milli park içinde bulunan Perućica orman rezervi 1952 yılında[5] "bilimsel ve eğitim amaçlı doğal rezerv" olarak kurulmuştur.[6] Avrupa'da kalan iki ilken ormanlardan biri olan Perućica, Bosna Hersek'teki beş Doğa Tabiatı'ndan biri.[6]

Park ayrıca 15 Mayıs - 16 Haziran 1943 tarihleri arasındaPartizan'ların Alman işgalci kuvvetlerine karşı savaşıp yendiği Sutjeska Muharebesi'nin gerçekleştiği alandı. Partizanlar muharebe sırasında Yugoslavya Yüksek Karargahıden Mareşal Josip Broz Tito'nın liderliği altında düşmanın planlarını bozdular. Partisanların birçok taş anıtı parkın kuzey bölgelerinde ilkel Perucica orman rezervine giden yol uzerindeki Tjentište parkında görülebilir.[7][8][9]

Coğrafyası

Perućica ilkel ormanında Skakavac şelalesi (75 metre) in .

Perućica

Parkın içinde bulunan Perućica Orman Koruma Alanı UNESCO tarafından tanınan 1.400 hektar (3.500 akre) bir alana sahipdir. Ormanda 300 yaışlarında ağaclar var ve ilkel orman olarak 20.000 yıl kadar bir tarihsi olduğu düşünülüyor.[1][2][5][9]

Nehirler

Piva ve Drina nehirleri parkın en büyük nehirleridir ve kuzey-batı sınırını oluştururlar. Sutjeska Nehri Zelengora Dağı'nı Maglić, Volujak ve Bioč dağlarından ayırır. İlaveten Sutjeska 3.936 fit (1.200 m) bir kanyonu ve parkın ortasından geçen derin Tjentište vadisini de oluşturmuş.[3][10][11]

Kaynakça

  1. ^ a b "Towards the Network of Mountain Protected Areas in the Balkans and the Dinaric Arc" (PDF). ENVISEC Environment and Security and UNEP. ss. 28-30. 4 Mart 2016 tarihinde kaynağından (pdf) arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Temmuz 2011. 
  2. ^ a b "World Bank Project Brief on a proposed Grant from the Global Environment Facility Trust Fund in the Amount Of Usd 3.4 million to the Government of Bosnia and Herzegovina for a Forest And Mountain Protected Areas Project". Scribd.com. 2 Mayıs 2006. ss. 28, 34. 25 Haziran 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Temmuz 2011. 
  3. ^ a b "National Parks". The Sutjeska National Park. Consul General of BiH in Chicago. 13 June 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 July 2011. 
  4. ^ "Maglić / Bioč / Volujak / Trnovački Durmitor / Vlasulja". summitpost.org. 15 Nisan 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Temmuz 2011. 
  5. ^ a b c "National Park Sutjeska". Highlandertim.com. 11 July 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 July 2011. 
  6. ^ a b "Tourism Of Bosnia and Herzegovine". Honorary Consulate of Democratic Republic of Congo. 17 Mayıs 2010 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Temmuz 2011. 
  7. ^ Yugoslav review. Jugoslovenska Revija. 1985. s. 44. 26 Ocak 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Temmuz 2011. 
  8. ^ "Sutjeska National Park". Panacomp.net. 27 Ekim 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Temmuz 2011. 
  9. ^ a b Tim Clancy (1 Şubat 2007). Bosnia and Herzegovina. Bradt Travel Guides. ss. 5, 8-9. ISBN 978-1-84162-161-6. 27 Ocak 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Temmuz 2011. 
  10. ^ "Maglic". Encyclopædia Britannica. 29 Mayıs 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Temmuz 2011. 
  11. ^ "2012 'Summit for Danny' Bosnia & Herzegovina Climb Mount Maglic, Bosnia's Highest Peak, in Support of the Daniel Bryant Youth & Family Treatment Center" (PDF). Day 5, 7 September ~ Sutjeska National Park. Cadasb.org. ss. 7-9. 4 Mart 2016 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Temmuz 2011. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Bosna-Hersek millî futbol takımı</span>

Bosna-Hersek millî futbol takımı, Bosna-Hersek'i uluslararası arenada temsil eden futbol takımıdır.

<span class="mw-page-title-main">Bosna Krallığı</span>

Bosna Krallığı veya Boşnak Krallığı, neredeyse bir yüzyıl boyunca hayatta kalmış ve 1154'te kurulan Bosna Banlığı'nın devamı olarak kurulmuş bir Orta Çağ krallığıdır.

Bosna-Hersek, Norveç'in başkenti Oslo'da düzenlenen 2010 Eurovision Şarkı Yarışması'na katılmıştır. Bosna-Hersek'i Eurovision'da temsil eden şarkının belirlenmesi için Bosna yayıncısı Bosna-Hersek Radyo Televizyonu (BHRT) Görevlendirme yöntemi yapmıştır. Bosna-Hersek'i "Thunder and Lightning" şarkısıyla Vukašin Brajić temsil etmiştir.

İspanyol Engizisyonuyla başlayıp Holokost'la neredeyse yok olmaya yüz tutan, II.Dünya Savaşı ve Yugoslav savaşlarını atlatan Bosna-Hersek'teki Yahudilerin zengin bir tarihi vardır.

Vizeden muaf ülkelerden birinden gelinmediği sürece Bosna-Hersek ziyaretçileri Bosna-Hersek diplomatik temsilciliklerinden vize almak zorundadırlar.

Bosna-Hersek, İsveç'in başkenti Stockholm'da yapılan 2016 Eurovision Şarkı Yarışması'na katılımını onaylamıştır. Bulgaristan'ın şarkı ve temsilcisi, ülkenin kamusal yayın kuruluşu Radio-televizija Bosne i Hercegovine (BHRT) tarafından düzenlenen Görevlendirme doğrultusunda Stockholm'de Bosna-Hersek'i temsil eden kişi belirlenmiştir. Bosna-Hersek'i Ana Rucner, Dalal Midhat-Talakić ve Deen, "Ljubav je" adlı şarkıyla temsil etmişlerdir.

<span class="mw-page-title-main">Bosna-Hersek'in Avrupa Birliği üyelik süreci</span> Bosna-Hersek - Avrupa Birliği ilişkileri

Bosna-Hersek'in Avrupa Birliği üyelik süreci, 19-20 Haziran 2003 tarihinde Selanik'te Avrupa Devlet ve Hükûmet Başkanları Konseyi tarafından gerçekleştirilen Selanik Zirvesi'nde "potansiyel aday ülke" statüsünü alan Bosna-Hersek, İstikrar ve Ortaklık Süreci'nin bir parçası olma yolunda AB ile müzakere sürecini 21 Kasım 2005 tarihinde AB Konseyi'nin verdiği karar ile başlattı. Bosna Hersek, 15 Şubat 2016 tarihinde AB'ye üyelik için resmî olarak başvurdu. Bosna-Hersek'in başvurusu 20 Eylül 2016 tarihinde kabul edildi.

<span class="mw-page-title-main">Bosna Krizi</span>

Bosna krizi, 8 Ekim 1908 tarihinde Avusturya-Macaristan İmparatorluğu'ın resmi olarak Osmanlı İmparatorluğu'nun egemenliğindeki Bosna-Hersek'i tek taraflı ilhak etmesinin ardından meydana gelen uluslararası bir krizdir. İlhak, 5 Ekim'de Bulgaristan'ın Osmanlı İmparatorluğu'ndan tek taraflı bağımsızlığını ilan etmesinin ardından gerçekleşmiş olup tüm Büyük Güçlerin ve Avusturya-Macaristan'ın Balkanlar'daki komşuları Sırbistan ve Karadağ'ın protestolarına yol açtı. Nisan 1909'da Berlin Antlaşması, olguyu yansıtmak ve krizi sona erdirmek amacıyla değiştirildi. Kriz, Avusturya-Macaristan ile Sırbistan, İtalya ve Rus İmparatorluğu arasındaki ilişkilerinin bozulmasına yol açtı. Osmanlı yönetimi ise II. Meşrutiyet sebebiyle etkisiz kalmış ve hukuken olmasa da ilhakı kabullenmek zorunda kalmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Demokratik Eylem Partisi (Bosna-Hersek)</span> Aliya İzzetbegoviç tarafından kurulmuş siyasi parti

Demokratik Eylem Partisi, Bosna-Hersek'te muhafazakâr ve Boşnak bir siyasi partidir.

<span class="mw-page-title-main">Bosna Hersek İslam Birliği</span>

Bosna Hersek İslam Birliği Bosna-Hersek'teki Müslümanların dini bir kuruluşudur. Ayrıca Balkanlar'daki, özellikle Sırbistan, Hırvatistan, Slovenya, Karadağ, Macaristan ve Boşnak diasporasındaki Müslümanların en yüksek temsilci organı olarak kabul edilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Bosanska Krajina</span>

Bosanska Krajina Sırp-Hırvatça telaffuz: [bɔ̌sanskaː krâjina]) ya da sadece Krajina, Bosna Hersek'in batısında etrafında nehirler olan bir bölgedir. Etrafındaki nehirler şöyle ki: Sava (kuzey), Glina (kuzeybatısında), Vrbanja (doğusunda) ve Vrbas (güneydoğusunda). Bölge aynı zamanda doğal güzellikleri ve tabiat çeşitliliği ile ünlüdür.

<span class="mw-page-title-main">Mehmed Paşa Kukavica Camii</span>

Mehmed Paşa Kukavica Camii, Bosna Hersek'teki Foça kasabasındaki bir cami. Tipografik olarak açık dış portikli tek mekanlı kubbeli camilere ait olan Foça'daki beş camiden biriydi. Yukarı çarşıda bulunan yapı, Bosna Savaşı sırasında tamamen tahrip olmuştur.

Sinan Bey Camii, Bosna Hersek'teki Çayniçe kasabasında cami. O 1992 yılında Bosna Savaşı'nda Sırp Cumhuriyeti Ordusu tarafından tahrip edildi. Sinan Bey Camisi'nin yeniden inşası devam ediyor.

Osmanlı döneminde Bosna-Hersek, Bosna-Hersek'in 1463/1482'den Avusturya-Macaristan İmparatorluğu'nun Bosna'yı ele geçirdiği 1878'e kadar Osmanlı yönetiminde kaldığı dönemdir. Osmanlıların gelişi, Bosna-Hersek tarihindeki en önemli olaydır ve günümüz Bosna-Hersek bölgesi için muazzam dini, dilsel, kültürel, politik ve askeri sonuçlar doğurmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Perućica</span> Sırbistan ile Bosna-Hersek sınırındaki Sutjeska Millî Parkında yer alan relikt orman

Perućica, Avrupa'daki dört relikt ormandan biridir. Orman, Sırbistan ile Bosna-Hersek sınırındaki Sutjeska Millî Parkı'nda yer almaktadır. Orman sadece korucular eşliğinde araştırılabilir.

<span class="mw-page-title-main">Bosna-Hersek Hava ve Hava Savunma Kuvvetleri</span>

Bosna-Hersek Hava Kuvvetleri, Bosna-Hersek Silahlı Kuvvetleri'nin bir parçasıdır. Merkezi Saraybosna'dadır. Hava kuvvetlerinin üsleri Saraybosna Uluslararası Havalimanı, Banja Luka Uluslararası Havalimanı ve Tuzla Uluslararası Havalimanı'dır.

<span class="mw-page-title-main">Sırp Demokratik Partisi (Bosna-Hersek)</span>

Sırp Demokratik Partisi Bosna-Hersek'te bir Sırp siyasi partisidir.

<span class="mw-page-title-main">Bosna-Hersek Hırvatları</span>

Bosna-Hersek Hırvatları, Bosnalı Hırvatlar ya da Hersekli Hırvatlar, Boşnaklar ile Sırplardan sonra Bosna-Hersek'teki en büyük üçüncü etnik grubu ve Bosna-Hersek'in bileşen uluslarından birini oluştururlar. Bosna-Hersek Hırvatları Bosna-Hersek kültürüne büyük katkılar sağlamıştır. Hırvatların çoğu Katolik olup kendilerini Hırvat dilinin konuşanları olarak tanımlarlar.

Bu madde 2012 Avrupa Futbol Şampiyonası elemeleri play-off maçlarını göstermektedir.

<span class="mw-page-title-main">Bosna-Hersek'teki Dünya Mirasları listesi</span> Vikimedya liste maddesi

Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO) Dünya Mirasları, 1972 yılında kurulan UNESCO Dünya Mirası Sözleşmesi'nde tanımlandığı şekliyle kültürel veya doğal miras açısından önem taşıyan yerlerdir. Bosna-Hersek, Dünya Kültürel ve Doğal Mirasının Korunmasına Dair Sözleşme'yi 12 Temmuz 1993'te onaylayarak, tarihî yerlerini listeye dâhil edilmeye uygun hâle getirdi.