İçeriğe atla

Susma Platformu

Susma Platformu
Kuruluş2016 Eylül 1 (8 yıl önce) (1-09-2016)
TürSansür ve otosansüre karşı platform
Resmî sitesusma24.com

Susma Platformu, Türkiye'de kültür, sanat ve medya alanlarında faaliyet gösteren topluluk ve bireylerin karşılaştığı ifade özgürlüğü kısıtlamalarına karşı çalışan aktörleri bir araya getiren bir sivil toplum ağıdır.

Punto24 Bağımsız Gazetecilik Platformu (P24) altında 1 Eylül 2016’da kuruldu.[1] Platformda kültür, sanat ve medya alanlarında faaliyet gösteren oluşumlar ile yayınevleri, gazeteler, sivil toplum kuruluşları, tiyatro toplulukları, kültür merkezleri, film festivalleri gibi kuruluşlar yer alır. 2021 itibarıyla katılımcı sayısı 120'ye ulaşmıştır.[2] Platformun katılımcıları, farklı alanlardaki bilgi ve deneyimlerini sansür çerçevesinden tartışır ve herhangi bir sansür vakası yaşandığında harekete geçer.

Susma Platformunun temel işleri medyada ve kültür-sanat alanında yaşanan sansür, yasak, engelleme gibi vakaları günlük olarak taramak ve paylaşmak, analiz etmek, yasalara ve uygulamalar karşı eleştiri ve öneriler sunmaktır. Platform; kültür, sanat ve medya alanında iş üreten kişi ve oluşumların işlerini üretmesine engel olan bütün süreç ve olayları sansür olarak kabul etmektedir.[1]

Platform 2016'dan beri her yıl tiyatro, medya, sosyal medya, sinema, görsel sanatlar, yayıncılık, müzik, hukuk gibi konulardaki sansür vakalarını derleyen "Türkiye'de Sansür ve Otosansür Raporu" yayınlamaktadır.[3] Platform sanatta ifade özgürlüğü kapsamında vaka kaydı tutmanın yanı sıra sansür ve otosansür vakalarını ortaya çıkaracak söyleşi ve yazılar hazırlamaktadır.[2][4]

Dış bağlantılar

Kaynakça

  1. ^ a b Ağca, Ayça İdil (24 Eylül 2021). "ansüre karşı bir direniş: Susma Plaftormu". Bianet.org. 8 Şubat 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  2. ^ a b Yücel, Fırat (17 Ağustos 2021). "Zamansallığın Önemi: Susma Platformu ile Sinemada Sansür ve Otosansür Üzerine". Altyazı Fasikül. 8 Şubat 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Şubat 2022. 
  3. ^ Akbulut, Kültigin Kağan (15 Mart 2019). "Artık sansürü değil, otosansürü konuşmalıyız". Gazete Duvar. 11 Nisan 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Şubat 2022. 
  4. ^ Mavituna, İlksen. "Susma: Türkiye'de Sansür ve Otosansür :". acikradyo.com.tr. 15 Mart 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Şubat 2022. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Liberal Demokrat Parti (Türkiye)</span> Türkiyede bir siyasi parti

Liberal Demokrat Parti, 26 Temmuz 1994 tarihinde Besim Tibuk liderliğinde kurulan ve Türkiye'de faaliyet gösteren bir siyasi partidir. Parti tüzüğüne göre resmî kısaltması "LDP" şeklindedir. Simgesi yunustur. Genel başkanı Gültekin Tırpancı'dır. Ocak 2024'te yayınlanan verilere göre partinin 3.601 üyesi bulunmaktadır.

Akşam, günlük ulusal Türkçe gazete. Mustafa Kartoğlu yönetiminde, TürkMedya tarafından çıkarılmakta olan günlük gazetedir.

<span class="mw-page-title-main">Freedom House</span> kâr amacı gütmeyen araştırma kuruluşu

Freedom House, 1941 yılında kurulmuş, merkezi Washington'da olan ve belli ülkelerde şubeleri bulunan demokrasi, siyasi özgürlük ve insan hakları konusunda araştırma ve savunuculuk yapan bir sivil toplum kuruluşudur.

<i>Demokrasi Endeksi</i> Demokrasinin 167 ülkedeki durumunun ölçümü

Demokrasi Endeksi, The Economist'in araştırma bölümü Economist Intelligence Unit (EIU) tarafından derlenen bir dizindir. Endeks, 167 ülkede demokrasinin durumunu ölçmeyi ve beş temel kategoride derlemeyi amaçlamaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Sosyal medya</span> İnsanların kendi aralarında bilgi veya düşünce paylaştığı sanal topluluk ve ağlar

Sosyal medya, kullanıcıların internette aradığı, kullandığı ve içerik ürettiği interaktif iletişim platformdur. Geleneksel medya’dan Web 2.0’ın kullanılmaya başlamasıyla, tek yönlü içerik paylaşımından, çift taraflı içerik alışverişine erişim sağlanılan medya iletişimidir. Sosyal ağlar, insanların birbiriyle içerik ve bilgi paylaşmasını sağlayan İnternet siteleri ve uygulamalar sayesinde, herkes aradığı, ilgilendiği içeriklere ulaşabilmektedir. Küçük gruplar arasında gerçekleşen diyaloglar ve paylaşımlar giderek, kullanıcı bazlı içerik üretimini giderek arttırmakta, amatör içerikleri dijital dünyada birer değere dönüştürmektedir.

Soğutma etkisi, ifade özgürlüğünün bir kişi ya da öbeğin çıkarı uyarınca kısıtlanmasını ifade eden bir hukuk ve iletişim terimidir. Otosansürü tetiklemektedir.

<span class="mw-page-title-main">Korsan Parti Türkiye</span> Türkiyede bir siyasi parti

Korsan Parti Türkiye, ilk olarak 26 Ağustos 2009'da Serdar Kuzuloğlu ve İsmail Hakkı Polat tarafından kurulan, Türkiye'de faaliyet gösteren siyasi bir örgüttür. 2010 yılında yaşanan ayrılıklar ve iç tartışmaların ardından dağılmış; 2013 yılında Serhat Koç, Barış Büyükakyol ve Şevket Uyanık tarafından yeniden kurulmuştur. Oluşum 2015 yılından beri inaktif olup 2017 yılında yeniden örgütlenişi denenmişse de başarı kaydedilememiştir. Örgüt, 21 Ocak 2021 tarihinde yeniden kuruluş sürecine girmiştir ve bu süreç devam etmektedir.

Otosansür, açık bir baskı olmadan, başkalarının hassasiyetlerine saygı göstererek, herhangi bir makamın ve yetkili kurumun engellemesi olmadığı halde, kişinin kendi çalışmalarını sansürleme veya sınıflandırması eylemidir.

<span class="mw-page-title-main">Alternatif Bilişim Derneği</span>

Alternatif Bilişim Derneği dijital haklar, internet sansürü ve kitlesel gözetim gibi sorunlar üzerine çalışan İstanbul merkezli bir sivil toplum kuruluşudur.

<span class="mw-page-title-main">Halkların Demokratik Kongresi</span> Türkiyede bir siyasi ittifak

Halkların Demokratik Kongresi, kısa adıyla HDK 15 Ekim 2011 yılında Ankara'da kuruldu.

İran'da sansür tanımlamasıyla; İran devletince belirlenmiş belirli konuların ve bazı bilgilerin, yayım ve dağıtımının kısıtlanarak veya tamamen yasaklanarak, bu bilgilere ulaşılmasının, geleneksel medya, internet ve sosyal medya üzerinden ulaşılmasının engellenmesi anlatılır. Sansür, pornografiden, belirli dinî konulara kadar değişik alanlarda uygulanır.

<span class="mw-page-title-main">Türkiye'de medya</span> Türk medyasına genel bakış

Türkiye'de medya, farklı görüşlerin ifade edildiği yerli ve yabancı süreli yayınları içeren, son derece rekabetçi yerli gazetelerden oluşan bir medya sektörüdür. Medya sahipliği, genellikle varlıklı kişiler tarafından kontrol edilen holdinglerin parçası olan birkaç büyük özel medya grubunun elinde yoğunlaşmıştır ve bu da sunulan görüşleri sınırlı kılmaktadır. Buna ek olarak şirketler, iktidar ile dostça ilişkiler kurmaya çalışmak dahil olmak üzere sahiplerinin iktisadi çıkarlarını desteklemek için nüfuzlarını kullanmaktadırlar. Türkiye'de medya, kamuoyu üzerinde güçlü bir etkiye sahiptir.

Etimesgut Tren İstasyonu, Ankara'nın Etimesgut ilçesi İstasyon Mahallesi'nde İstasyon Caddesi üzerinde yer alan TCDD'ye ait hemzemin tren istasyonudur.

<span class="mw-page-title-main">Ahbap</span> Türk sivil toplum kuruluşu

Ahbap, müzisyen ve hayırsever Haluk Levent tarafından kurulan, dayanışmaya ve yardımlaşmaya dayalı bir sivil toplum kuruluşudur.

Azerbaycan Cumhuriyeti Anayasası'nın uyarlanmasından sonra (1995), Azerbaycan'da yasal reformlar kapsamında demokratik ilkelere ve uluslararası hukukun gerekliliklerine uygun olarak yeni yasal düzenlemeler ve değişiklikler yapılmıştır. Genel olarak, Azerbaycan Anayasasında temel insan ve sivil hakları ve özgürlükleri ile ilgili 48 madde bulunmaktadır. Anayasanın 3. bölümü özellikle Azerbaycan vatandaşlarının insan hakları, mülkiyet hakları, eşitlik hakları, fikrî mülkiyet hakları, medeni haklar, sanıkların hakları, grev hakkı, sosyal güvenlik hakkı, oy kullanma hakkı ve ifade, vicdan ve düşünce özgürlüğü haklarını kapsamaktadır. 28 Aralık 2001 tarihinde Azerbaycan Cumhuriyeti Millet Meclisi, Azerbaycan Cumhuriyeti İnsan Hakları Komisyonu adında bir kurumun kurulması için anayasa kanununu kabul etti ve 5 Mart 2002'de cumhurbaşkanı bunun uygulanması, yasal çerçevesinin oluşturulması ve işleyişi hakkında bir kararname imzaladı.

<span class="mw-page-title-main">Türkiye'de kadın cinayeti</span> Türkiyede kadınların toplumsal rollerine bağlı nedenlerle öldürüldükleri cinayet vakaları

Türkiye'de kadın cinayeti, Türkiye'de kadınların "namus temizleme" gerekçesiyle öldürülmek gibi, toplumsal rollerine bağlı nedenlerle öldürüldükleri cinayet vakalarını ifade eder.

Amerika Birleşik Devletleri'nde sansür, konuşma veya kamuya açık iletişimin bastırılmasını içermektedir ve Amerika Birleşik Devletleri Anayasası'nın Birinci Değişikliği ile korunan ifade özgürlüğü meselelerini gündeme getirir. Bu temel özgürlüğün yorumu, kutsandığından bu yana değişiklik göstermiştir. Örneğin, Amerikan Karşıtı Faaliyetleri İzleme Komitesi'nin duruşmalarında örneklendiği üzere, 1950'lerin yaygın anti-komünist duyarlılık döneminde kısıtlamalar arttı. Miller - California (1973) davasında, ABD Yüksek Mahkemesi, Birinci Değişikliğin, ifade özgürlüğünün müstehcenlik için geçerli olmadığını ve dolayısıyla sansürlenebileceğini söyledi. Bazı nefret söylemi biçimleri eyleme geçmedikleri veya başkalarını yasadışı eylemlerde bulunmaya teşvik etmedikleri sürece yasal olsa da, daha şiddetli eylemler insanların veya grupların yürüyüş izinlerinin veya Westboro Baptist'in reddedilmesine yol açtı. Kilise hakkında dava açıldı, ancak ikincisi aleyhindeki ilk olumsuz karar, daha sonra ABD Yüksek Mahkemesi'nin Snyder - Phelps davasına temyiz edildiğinde bozuldu.

Filipinler'de sansür, Filipinler'deki belirli bilgilerin kontrolünü ifade eder.

Sanatsal ifade özgürlüğü, bir sanatçının çalışmalarını özgürce düşünebilmesi, tasarlanması, ürünün ortaya konması ve yaygınlaştırılması veya sanat eserlerinin yaygınlaştırılması ve bunun devlet veya başka bir kişi, zümre, platform tarafından müdahaleye uğramaması anlamına gelmektedir. Sanatsal ifade özgürlüğü denince sanatın herhangi bir dalında herhangi bir formu üretenlerin düşüme, tasarlama, ürünleştirme ve yaygınlaştırma aşamalarının tamamında tamamen özgür olmaları demektir. Sanatsal ifade özgürlüğü, sanatçının veya sanat eserlerinin devlet tarafından desteklenmesi ve sanat eserlerine ulaşmak isteyen kişilerin eserlere erişim hakkını güvence altına almasını da kapsayan hakların tümünü içermektedir.

Moldova'da insan haklarının durumu 2002'den bu yana inceleme altına alınmış ve Moldova'daki ve dünyanın dört bir yanındaki insan hakları örgütleri, bağımsız medyaya yönelik adil olmayan baskılara ve diğer ihlallere karşı itirazlarda bulunmuşlardır.