İçeriğe atla

Susay Camii

Koordinatlar: 41°18′33″K 48°17′30″D / 41.30917°K 48.29167°D / 41.30917; 48.29167
Susay camii
AzericeSusay məscidi
Harita
Temel bilgiler
KonumAzerbaycan Susay, Guba, Azerbaycan
Koordinatlar41°18′33″K 48°17′30″D / 41.30917°K 48.29167°D / 41.30917; 48.29167
İnançİslam
Mimari
Mimari türCami
Mimari biçimİslami mimari
Özellikler
Minare sayısıyoktur

Susay camii, Azerbaycan'ın Guba ilçesinin Susay köyünde bulunan tarihi-mimari eserdir.

Cami, Azerbaycan Cumhuriyeti Bakanlar Kurulunun 2 Ağustos 2001 tarih ve 132 sayılı kararı ile yerel öneme sahip taşınmaz tarihi ve kültürel anıtlar listesine dahil edilmiştir.

Hakkında

Azerbaycan'ın Guba ilçesinin Susay köyünde inşa edilmiş Susay Camii'nin XIV veya XIX. yüzyılda inşa edildiğine dair görüşler vardır. Azerbaycan'ın bağımsızlığını kazanmasının ardından 2001 yılında tescil edildiğinde caminin yapım tarihi 1854 olarak belirtiliyordu.[1] Ancak köylülerin anlatımına göre cami 14. yüzyılda inşa edilmiş. Bu tarihi caminin kapısındaki tarihe göre söylüyorlar. Pelit ağacından oyulan kapının üzerinde onu yapan ustanın adı ve Hicri takvime göre 721 (1321) tarihi yazılıdır.[2] Ayrıca köylüler, caminin antik kapılarından birinin Azerbaycan'a gelen İngilizler tarafından Londra'ya götürüldüğünü, o kapının şu anda Fransa'daki müzelerden birinde muhafaza edildiğini iddia ediyor.[2] Caminin yapımında dere taşı ve yakın çevreden "Bağça Deresi" denilen yerden çıkarılan tuğlalar kullanılmıştır.[2] Caminin içindeki antik tabelaların bulunduğu büyük sütunlar da pelitten yapılmıştır. Binanın koridorundaki taş levhalarda Arap alfabesiyle yazılmış yazılar bulunmaktadır.[2]

Sovyet işgalinden sonra 1928'den itibaren resmi olarak dine karşı mücadele etmeye başladılar. Aynı yılın Aralık ayında Azerbaycan Komünist Partisi Merkez Komitesi birçok cami, kilise ve sinagogu eğitim amaçlı kullanılmak üzere kulüplere devretti. Azerbaycan'da 1917'de 3.000 cami varsa, 1927'de bu sayı 1.700, 1933'te 17'dir.[3] Susay camisi de kapatılarak depo olarak kullanıldı.

Azerbaycan bağımsızlığını yeniden kazandıktan sonra cami, Azerbaycan Cumhuriyeti Bakanlar Kurulunun 2 Ağustos 2001 tarih ve 132 sayılı kararıyla yerel öneme sahip taşınmaz tarihi ve kültürel anıtlar listesine dahil edildi.[1]

Camide Devlet Dini Kurumlarla Çalışma Komitesi'ne kayıtlı Susay köyü camisinin dini cemaati faaliyet göstermektedir.[4]

Kaynakça

  1. ^ a b "Azərbaycan Respublikası Nazirlər Kabinetinin 2001-ci il 2 avqust Tarixli 132 nömrəli qərarı ilə təsdiq edilmişdir" (PDF) (Azerice). mct.gov.az. 2 Ağustos 2001. 7 Temmuz 2021 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Aralık 2022. 
  2. ^ a b c d Yusifli, Elxan (5 Ağustos 2016). "Qubanın Susay kəndindəki 600 illik tarixə malik qədim məscidlə bağlı maraqlı faktlar". Azərbaycan Dövlət İnformasiya Agentliyi. 24 Mart 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Kasım 2023. 
  3. ^ Arif Yunus (2004). Ислам в Азербайджане (PDF). Bakü: Zaman. s. 78. ISBN 9952-8052-0-9. 5 Temmuz 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi (PDF). Erişim tarihi: 7 Mart 2023. 
  4. ^ "Məscidlər və dini icmalar - Azərbaycan Respublikası Mədəniyyət Nazirliyi yanında Mədəni İrsin Qorunması, İnkişafı və Bərpası üzrə Dövlət Xidməti". web.archive.org. 13 Ekim 2023. Archived from the original on 13 Ekim 2023. Erişim tarihi: 13 Kasım 2023. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Çin Camii</span>

Çin Camii, XIV. yüzyıldan kalma tarihi bir cami. Eski Şehir'in bir parçasıdır ve Azerbaycan'ın Bakü şehrinde Şirvanşahlar Sarayı yakınında Kiçik Gala sokağında yer almaktadır. Bina ayrıca 2 Ağustos 2001 tarihli ve 132 nolu Azerbaycan Cumhuriyeti Bakanlar Kurulu kararıyla ulusal mimari anıt olarak tescil edilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Bakü Valiliği Binası</span> 1900-1904 yılları arasında barok tarzı ile inşa  edilmiş

Bakü Valiliği Binası, Azerbaycan'ın başkenti Bakü'de bulunan Bakü Valiliği'nin merkezi olan binadır. Bina, İstiklaliyet Caddesi üzerinde yer almakta olup 1900-1904 yılları arasında Barok tarzı ile inşa edilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Azerbaycan enerji bakanları listesi</span>

Aşağıdaki liste Azerbaycan Cumhuriyeti Enerji Bakanları listesidir.

<span class="mw-page-title-main">Devlet İstatistik Komitesi</span>

Azerbaycan Cumhuriyeti Devlet İstatistik Komitesi, kısaca AzStat, Azerbaycan Cumhuriyeti'nde istatistik alanında devlet politikasını ve düzenlemesini uygulayan ve ülkedeki sosyal, ekonomik, demografik ve çevresel durum hakkında resmi istatistiki verileri oluşturan devlet kurumu. Kurum Azerbaycan Kabinesi'ne bağlıdır.

<span class="mw-page-title-main">Susay</span>

Susay, Azerbaycan'ın Kuba Rayonu'ndaki bir köydür.

<span class="mw-page-title-main">Sekinehanım Camisi</span>

Sekinehanım Camisi 1854 yılında Azerbaycan'ın Guba şehrinde inşa edilmiş tarihi-mimari bir anıttır.

Şuşa'daki camilerin listesi - Azerbaycan Cumhuriyeti'nin Şuşa şehrinde bulunan, şu anda var olan ve bir zamanlar var olan camilerin listesidir. Şuşa'nın kültürel mirasının bir parçasıdır. Şehirdeki ilk cami, Karabağ Hanlığı'nın ilk hükümdarı Penahali Han döneminde yaptırılan iki kapılı kamışdan bir camidir. 18. yüzyılın 60'lı yıllarının sonunda, şimdi Yukarı Gövher Ağa Camii olarak bilinen bu yere "Kamış Camii" inşa edildi. 20. yüzyılın başında Şuşa'da 17 cami vardı. Şehrin Azerbaycan kesiminde, şehrin 17 mahallesinin her birinde birer tane bulunuyorlardı.

<span class="mw-page-title-main">Rustov Camii</span>

Rustov Köy Camii, Kuba rayonu, Rustov köyünde Hacı Zeynelabidin Tağıyev'in yardımlarıyla 1903 yılında yaptırılan tarihi-mimari bir eserdir.

<span class="mw-page-title-main">Hacı Cafer Camii</span>

Hacı Cafer Camii, Azerbaycan'ın Kuba şehrinde 19. yüzyılın başlarında inşa edilmiş tarihi-mimari bir anıttır.

<span class="mw-page-title-main">Gilehli Camii</span>

Gilehli Camii veya Gileyli Camii, Şeki şehrinde bulunan, 18. yüzyılda inşa edilmiş tarihi bir camidir. Gilak Camii, 1749 yılında Şeki Han'ı Hacı Çelebi Han tarafından yaptırılmıştır. 1805 yılında Hacı Şemseddin Bey o caminin yerine yeni bir cami yaptırdı. Bundan sonra cami "Hacı Şemseddin Bey Camii" adıyla anılmaya başlandı.

<span class="mw-page-title-main">Kısa Minareli Cami</span>

Kısa minareli cami, Şeki şehrinde bulunan, 19. yüzyılda inşa edilmiş tarihi bir camidir. Azerbaycan'ın Şeki kentindeki Yukarı Baş Devlet Tarihi-Mimari Koruma Alanı topraklarında yer almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Cuma Camii (Şeki)</span> Azerbaycandaki tarihî cami

Şeki Cuma Camii, 1900-1914 yıllarında yapılmış tarihi-mimari bir camidir. Azerbaycan'ın Şeki kentindeki Yukarı Baş Devlet Tarihi-Mimari Koruma Alanı topraklarında yer almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Gani Memmedov'un evi</span>

Gani Memmedov'un evi, Baküde, İçerişehir de Asaf Zeynalli 45 adresinde 1908 yılında inşa edilmiş 3 katlı bir konut evidir.

<span class="mw-page-title-main">Tekiye (İçerişehir)</span>

Tekiye, İçerişeher'deki Büyük Kale Caddesi üzerinde bulunan bir anıttır.

<span class="mw-page-title-main">Şah Abbas Kervansarayı (Gence)</span>

Şah Abbas Kervansarayı - Şah Abbas'ın emriyle Gence'de inşa edilen bir kervansaray. Kervansaray yer altı yollarıyla Çökek Hamamı ve Şah Abbas Camii'ne bağlanıyordu.

<span class="mw-page-title-main">Şağan Kalesi</span>

Şağan Kalesi, Şağan kasabasında bulunan 12.-13. yüzyıla ait Abşeron kalelerinden biridir. 1841 yılında yaşanan şiddetli deprem sonucu kalenin büyük bir kısmı yıkılmıştır. Şu anda kalenin yalnızca bir burçu ayakta kalmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Alman lüteriyen kilisesi (Şemkir)</span>

Alman Lüteriyen Kilisesi, Azerbaycan'ın Şemkir şehrinde bulunan tarihi-mimari bir anıttır.

<span class="mw-page-title-main">Büyük Bazar camii</span>

Büyük Bazar Camii, Azerbaycan'ın Lenkeran şehrinde bulunan bir tarihi-mimari eserdir. Cami 1864 yılında Büyük Bazar semtinde inşa edilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Aziz John Kilisesi (Göygöl)</span>

Aziz John Kilisesi Azerbaycan'ın Göygöl şehrinde bulunan 19. yüzyıla ait tarihi-mimari anıtı ve Azerbaycan'da inşa edilen ilk Lüteriyen kilisesidir.

<span class="mw-page-title-main">İmam Hüseyin Camii (Bakü)</span>

İmam Hüseyin Camii veya Aşumov Camii, 19. yüzyıldan kalma tarihi-mimari bir eserdir. Azerbaycan'ın Bakü şehrinde bulunmaktadır.