İçeriğe atla

Susanne Albers

Susanne Albers
Doğum10 Temmuz 1965
MilliyetAlman
EğitimSaarland Üniversitesi
ÖdüllerLeibniz Ödülü
Kariyeri
DalıBilgisayar bilimi
Çalıştığı kurumlarMünih Teknik Üniversitesi
Doktora
danışmanı
Kurt Mehlhorn
Doktora öğrencileriFrank Oliver Schulz, Stefan Eilts, Christian Gunia, Antonios Antoniadis, Pascal Lenzner, Tim Nonner

Susanne Albers, bir Alman teorik bilgisayar bilimcisi ve Münih Teknik Üniversitesi Enformatik Bölümü'nde[1] bilgisayar bilimi profesörüdür. Otto Hahn Madalyası[2] ve Leibniz Ödülü[3] sahibidir.

Eğitimi ve kariyeri

Albers, Osnabrück'te matematik, bilgisayar bilimi ve işletme okudu ve doktora derecesini aldı.(Dr. rer. nat.) 1993 yılında Saarland Üniversitesi'nde Kurt Mehlhorn'un gözetiminde idi. 1999 yılına kadar Max Planck Bilgisayar Bilimleri Enstitüsü ile ilişkiliydi ve Berkeley'deki Uluslararası Bilgisayar Bilimleri Enstitüsü, Berlin Free Üniversitesi ve Paderborn Üniversitesi'nde ziyaret ve doktora sonrası görevlerde bulundu. 1999 yılında habilitasyonunu aldı ve bir pozisyonu kabul etti. Dortmund Üniversitesi.[4]  2001'den 2009'a kadar Freiburg Üniversitesi'nde bilgisayar bilimi profesörüydü. 2009'dan 2013'e kadar Berlin Humboldt Üniversitesi'nde bulundu.

Albers, 2013'ten beri Münih Teknik Üniversitesi Enformatik Bölümü'nde Verimli Algoritmalar Başkanlığını yürütmektedir.[5]

Araştırma alanı

Albers'in araştırması, algoritmaların, özellikle çevrimiçi algoritmaların, yaklaşım algoritmalarının, algoritmik oyun teorisinin ve algoritma mühendisliğinin tasarımı ve analizindedir.[6][7]

Ödüller ve onurlandırmalar

1993'te Max Planck Topluluğu'ndan Otto Hahn Madalyası'nı ve 2008'de Alman Araştırma Vakfı'ndan Leibniz Ödülü'nü aldı. 2011 yılında Alman Bilişim Derneği üyeliğine seçildi.[8] 2014 yılında Avrupa Teorik Bilgisayar Bilimi Derneği'nin on açılış üyesinden biri oldu.[9]

Kaynakça

  1. ^ Bayer, Ernst. "Susanne Albers". www14.in.tum.de. 10 Mart 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Eylül 2018. 
  2. ^ "SECOND PROGRESS REPORT 1993 / 1995 February 1995 INFORMATIK". www.nzdl.org. MIT Press, in 1993. Erişim tarihi: 19 Eylül 2018. 
  3. ^ "DFG, German Research Foundation - Honour, Prize Money and "Idyllic Freedom": 2008 Leibniz Prizewinners Announced". www.dfg.de (İngilizce). 24 Haziran 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Eylül 2018. 
  4. ^ Unknown, Unknown. "KISSWIN.DE". KISSWIN.DE (İngilizce). 20 Eylül 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Eylül 2018. 
  5. ^ "Institute for Advanced Study (IAS): Gottfried Wilhelm Leibniz Prizewinners". www.ias.tum.de (İngilizce). 22 Nisan 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Eylül 2018. 
  6. ^ "Algorithms and Complexity (Freiburg)". ac.informatik.uni-freiburg.de (Almanca). 14 Mart 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Eylül 2018. 
  7. ^ Klaus, Jansen; Sanjeev, Khanna; José D. P., Rolim; Dana, Ron (2004). Approximation, Randomization and Combinatorial Optimization. Algorithms and Techniques: 7th International Workshop on Approximation Algorithms for ... (İngilizce) (2004 bas.). Springer. s. 12. ISBN 9783540228943. 
  8. ^ GI-Fellow citation 3 Mart 2016 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi., retrieved 2012-03-09.
  9. ^ "EATCS names 2014 fellows", Communications of the ACM, 58 (1), s. 24, Ocak 2015, doi:10.1145/2686734 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Bilgisayar mühendisliği</span> bilgisayar donanımı ve yazılımı geliştirmek için bilgisayar bilimi ve elektrik mühendisliğini entegre eden disiplin

Bilgisayar mühendisliği temel olarak yazılım, programlama ve algoritma ile ilgilenir. Bilgisayar ağları, veri tabanı yöneticiliği ve gömülü sistemler de diğer çalışma alanlarıdır.

<span class="mw-page-title-main">Bilgisayar bilimi</span> belirli evren kurallarına dayalı, sistematik çalışan ve elementlerin ya da ağların birbirleriyle olan ilişkisi

Bilgisayar bilimi, bilgisayarların tasarımı ve kullanımı için temel oluşturan teori, deney ve mühendislik çalışmasıdır. Hesaplamaya ve uygulamalarına bilimsel ve pratik bir yaklaşımdır. Bilgisayar bilimi; edinim, temsil, işleme, depolama, iletişim ve erişimin altında yatan yönteme dayalı prosedürlerin veya algoritmaların fizibilitesi, yapısı, ifadesi ve mekanizasyonunun sistematik çalışmasıdır. Bilgisayar biliminin alternatif, daha özlü tanımı "büyük, orta veya küçük ölçekli algoritmik işlemleri otomatikleştirme çalışması" olarak nitelendirilebilir. Bir bilgisayar bilimcisi, hesaplama teorisi ve hesaplama sistemlerinin tasarımı konusunda uzmanlaşmıştır.

Bilişim, bilişim bilimi ya da bilgisayar bilimi, bilgi ve hesaplamanın kuramsal temellerini ve bunların bilgisayar sistemlerinde uygulanabilmeleri sağlayan pratik teknikleri araştıran bir yapısal bilim dalıdır. Bilişimciler ya da bilgisayar bilimcileri bilgi oluşturan, tanımlayan ve dönüştüren algoritmik süreçler icat edip, kompleks sistemleri tasarlamak ve modellemek için uygun soyutlamalar formüle ederler. Bilişim Dünya'da hızla gelişmeye devam eden önemli bir teknolojidir.

<span class="mw-page-title-main">Association for Computing Machinery</span>

Bilgisayar Derneği, bilgisayar bilimleri alanındaki en eski mesleki kuruluştur. 1947'de kurulmuş, günümüzde 80.000 üyeye ulaşmıştır. Mesleki ve akademik yayınları ile toplantı faaliyetlerinin yanı sıra, bilişim dalının en önemli ödülü kabul edilen Turing Ödülü'nü vermesiyle de bilinir. Merkezi New York şehrindedir. Dünya genelini kapsayan üyelik sistemi ile bilişim teknolojisinin çeşitli alanları ile uğraşan profesyonellere ve öğrencilere kaynak sağlamaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Max Planck</span> Nobel ödüllü Alman fizikçi, kuantum fiziğine katkılarıyla bilinir

Max Karl Ernst Ludwig Planck, Alman fizikçi ve 1918 Nobel Fizik Ödülü sahibi.

<span class="mw-page-title-main">Lise Meitner</span> Avustralyalı fizikçi (1878-1968)

Lise Meitner, Avusturyalı fizikçidir. Nükleer fizik ve radyoaktivite üzerine çalıştı. Fizyon'un teorik yorumunu yaptı.

<span class="mw-page-title-main">Göttingen Üniversitesi</span>

Göttingen Üniversitesi, Almanya'nın Göttingen şehrinde bulunan bir araştırma üniversitesidir. 2019 itibarıyla Göttingen Üniversitesi; 13 fakültesi, 32.000 öğrencisi ve 4.200'den fazla profesör ve akademisyeni ile eğitim vermeye devam etmektedir. Üniversite, Coimbra Grubu'na üyedir ve Göttingen'deki 4 Max Planck Enstitüsü ve 1 Leibniz Enstitüsü ile yakından iş birliği içerisindedir.

<span class="mw-page-title-main">Marburg Philipps Üniversitesi</span>

Marburg Philipps Üniversitesi, 1 Temmuz 1527 tarihinde Almanya'nın Marburg şehrinde, Hessen Derebeyi I. Philipp tarafından kurulmuştur. Dünyanın ilk ve en eski Protestan üniversitesidir.

Gottfried Wilhelm Leibniz Ödülü, kısa adıyla Leibniz Ödülü, Alman Araştırma Topluluğu 'nun Alman bilim insanlarını desteklemek amaçlı verdiği ödüldür. Adını Alman polimat, filozof ve bilim insanı Gottfried Wilhelm Leibniz (1646-1716)'den alan Leibniz Ödülü, 1986'dan beri, Almanya'daki bir araştırma kurumunda veya yurt dışındaki bir Alman araştırma kurumunda çalışan bireylere veya araştırma gruplarına yılda en fazla on ödül verilmektedir. Almanya'daki en önemli araştırma ödülü olarak kabul edilir. Ödül ilk defa Alman Araştırma Topluluğu başkanı Eugen Seibold tarafından yürürlüğe konulmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Johann Wolfgang Goethe Üniversitesi</span>

Johann Wolfgang Goethe Üniversitesi, Almanya`nin Hessen eyaleti, Frankfurt şehrindedir.

<span class="mw-page-title-main">Walther Bothe</span> Alman nükleer fizikçi, Nobel Ödülünü Max Born ile paylaştı

Walther Wilhelm Georg Bothe, 1954'te Max Born ile Nobel Fizik Ödülü'nü paylaşan bir Alman nükleer fizikçiydi.

<span class="mw-page-title-main">Münih Teknik Üniversitesi</span> Münih ve civarındaki ilçelerde ayrıca Singapurda çeşitli kampüsleri bulunan Almanyada bulunan araştırma üniversitesi

Münih Teknik Üniversitesi, Münih ile civarındaki ilçelerde ve Singapur'da çeşitli kampüsleri bulunan Almanya'daki bir araştırma üniversitesi. İsmi TU München veya TUM olarak kısaltılmaktadır. Üniversite 1868 yılında kurulmuş olup, kamuya ait bir yükseköğretim kurumudur. 9.869 öğretim görevlisi, 528 profesör üniversite bünyesinde çalışmaktadır. 39.081 öğrenci üniversitede eğitim alırken, öğrencilerin 2.548'i doktora aşamasındadır.

Almanya'nın bilim ve teknoloji alanındaki başarısı ülke ekonomisinin ileri düzeyde olmasını sağlayan önemli bir parçadır. Almanya birçok önemli bilim disiplininde öne çıkmıştır; özellikle de fizik, matematik, kimya ve mühendislik alanlarında. Ülkedeki bilimsel araştırmalar; endüstri ve üniversiteler ve Max Planck Topluluğu gibi özel araştırma enstitüleri tarafından desteklenir.

<span class="mw-page-title-main">Viyana Teknik Üniversitesi</span>

Viyana Teknik Üniversitesi, 1815 yılında Viyana'da kurulan bir teknik üniversitedir. Viyana Teknik Üniversitesi, Avrupa’nın en iyi 10 teknik üniversitesi arasında gösterilmektedir. 20.000′den fazla öğrenci ve 2.000′in üzerindeki akademik kadrosu ile Avusturya’nın en büyük bilimsel-teknik araştırma ve eğitim kurumudur.

<span class="mw-page-title-main">Max Planck Bilişim Enstitüsü</span>

Max Planck Bilişim Enstitüsü veya Max Planck Bilgisayar Bilimi Enstitüsü Almanya'nın Saarbrücken kentinde bulunan, bünyesinde bilişim dalında Ar-Ge çalışmaları yürütülen bir araştırma enstitüsüdür. Max Planck Topluluğu'nun bir parçasıdır. Enstitü 1990 yılında kurulmuştur. Günümüzde enstitüdeki araştırmacılar 5 bölüm ve 3 araştırma grubunda çalışmalarını sürdürmektedir. Araştırma çalışmaları yapılan alanlar arasında hem kuramsal hem de uygulamaya yönelik alanlar yer almaktadır. Çalışma dili İngilizcedir.

<span class="mw-page-title-main">Bert Sakmann</span>

Bert Sakmann, Alman fizyologdur. "Hücrelerdeki tek iyon kanallarının işlevi" üzerine yaptığı çalışmaları için 1991 yılında Erwin Neher ile birlikte Nobel Fizyoloji veya Tıp Ödülü'nü kazanmıştır. Yama kelepçe (patch-clamp) tekniğinin mucitlerindendir.

<span class="mw-page-title-main">Ernst Otto Fischer</span>

Ernst Otto Fischer Alman teorik kimyager ve akademisyen. Metal ve organik maddelerin bileşiklerininin tanımlanmasında bulduğu tümüyle yeni yöntemden dolayı 1973 yılında Nobel kimya ödülü almaya hak kazanmış ve Geoffrey Wilkinson'la bu ödülü paylaşmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Reinhard Genzel</span> Alman gökbilimci

Reinhard Genzel Max-Planck-Institut für extraterrestrische Physik'de yönetici, LMU'da profesör ve Kaliforniya Üniversitesi, Berkeley' de emeritus profesör olan bir Alman astrofizikçi. Andrea Ghez ve Roger Penrose ile paylaştığı " galaksimizin merkezinde süper kütleli kompakt bir nesnenin keşfi için" 2020 Nobel Fizik Ödülü'ne layık görüldü.

Dagmar Schäfer Alman sinolog ve bilim tarihçisidir. Berlin'deki Max Planck Bilim Tarihi Enstitüsü'nün genel müdürüdür. Berlin Teknik Üniversitesi teknoloji tarihi onursal profesörü; Sinoloji Enstitüsü, Berlin Özgür Üniversitesi ve Tianjin Üniversitesi'nde ise yardımcı profesördür (2018-2021). Daha önce Şanghay Jiao Tong Üniversitesi Bilim Tarih ve Kültür Okulunda misafir profesördü. Aynı zamanda Çin Araştırma Merkezi'nin direktörlüğünü yaptı.

Max Planck madalyası Alman Fizik Toplumu'nun Almanca: (Deutsche Physikalische Gesellschaft) en büyük ödülüdür. Teorik fizikte üstün başarı gösteren bilim insanlarına verilmektedir. 1929'dan beri her yıl düzenli bir şekilde verilmektedir. Genelde sadece bir kişiye verilir. Bazı yıllar iki kişiye verildiği ya da hiç verilmediği görülmüştür ancak nadir bir durumdur. Ödülü kazanan kişiye altın madalya ve el yazımı bir parşömen verilir.