İçeriğe atla

Susana Trimarco de Veron

Susana Trimarco
Meslekİnsan Hakları Aktivisti
Tanınma nedeni2007'den beri Arjantin'de pek çok kadını seks köleliğinden kurtarmıştır
ÖdüllerUluslararası Cesur Kadınlar Ödülü (2007)

Susana Trimarco, Arjantinli insan hakları eylemcisi.

23 yaşındaki kızı Marita Veron'un 2002'de bir hastane randevusuna giderken kaçırılarak cinsel köle olarak çalıştırılması üzerine seks için insan kaçakçılığına karşı bir kampanya başlattı ve 2007 yılında bir vakıf kurdu.[1]

Marita Veron bulunamadı ancak Maria Veron davası ülke kamuoyunda yankı uyandırınca, Arjantin'de insan kaçakçılığını engellemeye yönelik yasalar yeniden düzenlendi.[1]

Kızını arama sürecinde ölüm tehditlerine maruz kalan, iki defa kendisine karşı cinayet teşebbüsü gerçekleşen ve evi yakılan Trimarco, 2007 yılında Uluslararası Cesur Kadınlar Ödülü'ne layık görüldü.[2]

Yaşamı

Marita Veron'un 2002'de kaçırılmasından sonra Trimarco polisin ve devlet yetkililerinin soruşturmaya engel olduğundan şüphelenerek kızını kendisi aramaya başladı. İnsan trafiği yapılan barlara fahişe kılığında giderek bu işin içinde olduğundan şüphelendiği kişilere ulaştı, kız satın almak istediğini söyleyerek 12 kızın esir tutulduğu ve satıldığı bir mekana ulaştı. Buna benzer operasyonlarda kızları bulup kurtarmaya devam etti;[3] yaşları 12'ye kadar düşen 150 kızın kurtarılıp ailelerine teslim edilmesini sağladı.[2] Trimarco ve onunla birlikte çalışan üç gazetecinin kimlikleri açığa çıkınca takip edildiler ve silahlı saldırıya uğradılar.[3]

Trirmarco, 2007 yılında kızının adını taşıyan ("Fundacion Maria de los Angeles" adlı) bir vakıf kurdu ve vakıf yoluyla cinsel taciz mağdurlarına destek olmayı sürdürdü. Aynı yıl, Uluslararası Cesur Kadınlar Ödülü'ne layık görüldü. Trimarco'nun mücadelesi, 2008'de Arjantin'de insan trafiği federal bir suç olarak kabul eden yasanın çıkmasında etkili oldu.[4] Bu kanunun kabulünden sonra binlerce kişi insan tacirlerinin elinden kurtarıldı.[4] 2011'de gazete ve dergilerde örtülü veya açık olarak fuhuş reklamı yayımlanması yasaklandı. Bu yasak, kadın ticareti ile mücadelede önemli bir adım olarak görülüyor.[5]

Kızının kaçırılması ve seks kölesi yapılmasından sorumlu tutulan 13 sanık 2012'de yargılandı ve delil yetersizliğinden ilk yargılamada beraat etti. Tucuman eyaletinde ve başkenti Buenos Aires'te binlerce kişinin katıldığı protesto gösteriler düzenlenmesine sebep olan beraat kararı temyiz mahkemesi tarafından bozuldu.[1] Ayrıca beraat kararını veren hakimler hakkında dava açıldı.[6]

İnsan ticareti mağdurlarına yardım etmeyi sürdüren Trimarco'nun kızı Mario Veron, 2017 itibarıyla halen kayıptır.[3]

Dış bağlantılar

Kaynakça

  1. ^ a b c "Arjantin: 'Seks kölesi' davası sonuçlandı". www.bbc.com. Bbc.com haber sitesi, 9 Nisan 2014. 13 Ocak 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Ocak 2018. 
  2. ^ a b "Susana Trimarco portrait by No Touching Ground". buenosairesstreetart.com. buenosairesstreetart.com sitesi Ocak 2013. 21 Ocak 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Ocak 2018. 
  3. ^ a b c Higgs, Johanna. "Argentina Has a Problem: Sex Trafficking of Women and Girls". www.passblue.com. passblue.com sitesi 24 Ocak 2016. 19 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Ocak 2018. 
  4. ^ a b Hernandez, Vladimir. "Confronting Argentina's people-traffickers". www.bbc.com/. BBC.com, 3 Nisan 2012. 3 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Ocak 2018. 
  5. ^ Cotton, Juess. "The Marita Effect: Documenting Human Trafficking in Argentina". www.argentinaindependent.com. The Argentina Independent, 14 Mart 2012. 7 Ocak 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Ocak 2018. 
  6. ^ Benitez, Laura. "Impeachment Proceedings Begin Against Marita Verón Judges". www.argentinaindependen. The Argentina Independent, 5 Şubat 2013. 7 Ocak 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Ocak 2018. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Buenos Aires</span> Arjantinin başkenti ve en büyük şehri

Buenos Aires, resmî olarak Buenos Aires Özerk Şehri, Arjantin'in başkenti ve en büyük şehridir. Güney yarımkürenin Paris'i olarak da bilinen şehir, Güney Amerika kıtasının güneydoğu kıyısında, Río de la Plata'nın halicinin batı kıyısında yer almaktadır. "Buenos Aires", Türkçeye "güzel rüzgarlar" veya "güzel hava" olarak çevrilebilirse de, şehrin adı 16. yüzyıldaki kurucularının verdiği orijinal ad olan "Real de Nuestra Señora Santa Maria del Buen Ayre"ye dayanmaktadır. Bu adı Sardunya'daki Bonaria Madonna'dan almıştır. Aynı zamanda birkaç Buenos Aires eyaleti semtini de içeren Büyük Buenos Aires yerleşim bölgesi, yaklaşık 15,6 milyonluk nüfusuyla Amerika'nın en kalabalık beşinci metropol bölgesini oluşturmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Diego Maradona</span> Arjantinli futbolcu (1960-2020)

Diego Armando Maradona, Arjantinli profesyonel futbolcu, teknik direktör ve menajerdi. Birçok uzman, futbol eleştirmenleri, eski futbolcular, faal futbolcular ve futbol taraftarlarınca tüm zamanların en iyi futbolcularından biri olarak görülmektedir. Ayrıca Pelé ile beraber FIFA 20. Yüzyılın Oyuncusu ödülü almıştır.

<span class="mw-page-title-main">Juan Román Riquelme</span> Arjantinli futbolcu

Juan Román Riquelme, Arjantinli eski millî futbolcu ve Boca Juniors'un mevcut başkanıdır. Çeşitli gazeteciler, oyuncular ve antrenörler tarafından tüm zamanların en iyi oyun kurucularından biri olarak görülüyor.

R Kelly, tam adı Robert Sylvester Kelly,, Amerikan R&B şarkıcı, söz yazarı, plak yapımcısı ve hüküm giymiş bir seks suçlusu.

<span class="mw-page-title-main">Lionel Scaloni</span> Arjantinli futbolcu ve teknik direktör

Lionel Sebastián Scaloni, Arjantinli teknik direktör ve eski millî futbolcudur. Çok yönlü bir oyuncu olan Scaloni, sağ bek ya da sağ orta saha olarak görev yaptı.

<span class="mw-page-title-main">Isabel Martínez de Perón</span>

María Estela Martínez Cartas de Perón, Juan Perón'un üçüncü karısı ve 1974-1976 arasında Arjantin başkanı. Batı Yarımküresi'nin monarşik olmayan ilk kadın devlet başkanıdır.

<span class="mw-page-title-main">Ángel Di María</span> Arjantinli futbolcu

Ángel Fabián Di María Hernández, sağ kanat ve ofansif orta saha pozisyonlarında oynayan Arjantinli millî futbolcudur.

<span class="mw-page-title-main">İnsan ticareti</span>

İnsan ticareti, en yaygın şekilde tacirler veya başkaları için cinsel kölelik, zorla çalıştırma ya da cinsel istismar için gerçekleştirilen ticarettir. Bu ticaret aynı zamanda zorla evlilik kapsamında kişilere eş sağlanması amacıyla, organların veya dokuların çıkarılması amacıyla, veya taşıyıcı annelik ya da yumurtaların çıkarılması da dahil olmak üzere bir ülkede/uluslararası alanda yapılabilir. İnsan ticareti baskı yoluyla mağdurun özgür olarak hareketini engellediğinden dolayı kişiye karşı işlenen bir suçtur ve kişilerin istismarı söz konusudur. İnsan ticareti suçunun gerçekleşmesi için mutlaka kişinin bir yerden, başka bir yere hareket ettirilmesine gerek yoktur.

<span class="mw-page-title-main">Leandro Paredes</span> Arjantinli futbolcu

Leandro Daniel Paredes, Arjantinli millî futbolcudur. Serie A takımlarından Roma'da forma giymektedir.

<span class="mw-page-title-main">Fatimata M'baye</span>

Fatimata M'baye, Moritanyalı bir avukattır. Ülkesinde insan hakları için kampanyalar yürütmüştür. 2016 yılında, ABD Dışişleri Bakanlığı tarafından Uluslararası Cesur Kadınlar Ödülünü almıştır.

<span class="mw-page-title-main">Arjantin'in En İyi Uluslararası Film Akademi Ödülü başvuruları</span> Vikimedya liste maddesi

Arjantin, 1961'den beri Yabancı Dilde En İyi Film Akademi Ödülü dalında Akademi Ödülleri'ne başvurmaktadır. Ödül, Amerika Birleşik Devletleri Sinema Sanatları ve Bilimleri Akademisi tarafından İngilizce diyalogları olmayan ve ABD dışındaki ülkelerde üretilen uzun metrajlı filmlere her yıl verilmektedir. Ödül, 1956'daki Akademi Ödülleri'ne kadar yoktu ve İngilizce olmayan filmler için oluşturuldu ve her yıl verilmeye başlandı.

<span class="mw-page-title-main">Maria Başir</span>

Maria Başir, Afganistanlı savcı.

<span class="mw-page-title-main">Posadas, Misiones</span>

Posadas Arjantin'in Misiones eyaletinin başkenti olan şehirdir.

<span class="mw-page-title-main">Arjantin Hava Kuvvetleri</span>

Arjantin Hava Kuvvetleri, Arjantin Silahlı Kuvvetleri'nin hava kuvvetleridir. Hava kuvvetleri, ilk olarak 1912'de Kara Havacılık Hizmeti olarak kurulmuş olup 1945 yılında ayrı bir kuvvet olarak kurulmuştur. Arjantin Silahlı Kuvvetleri'nin üç kuvvetinden biridir.

Kazakistan, ticari cinsel sömürü ve inşaat ve tarım endüstrilerinde zorla çalıştırma amacıyla Özbekistan, Kırgızistan, Tacikistan ve Ukrayna'dan Kazakistan, Rusya ve Birleşik Arap Emirlikleri'ne (BAE) ticareti yapılan erkek, kadın ve kız çocukları için bir kaynak, transit ve varış ülkesidir. Kazakistanlı erkek ve kadınlar, zorunlu çalışma ve cinsel sömürü amacıyla dahili olarak ve ABD, Azerbaycan, Türkiye, İsrail, Yunanistan, Rusya ve Almanya'ya insan ticareti yapılmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Mauricio Serna</span> Kolombiyalı futbolcu

Mauricio Alberto Serna Valencia, Kolombiyalı eski futbolcudur.

<span class="mw-page-title-main">Raquel Liberman</span>

Raquel Liberman göçmen olarak Arjantin'e giden Polonyalı bir insan kaçakçılığı kurbanıydı. Kaçakçılarını ihbar etmesi, 20. yüzyılın başlarında dünya çapında bir beyaz kölelik çetesi işleten Polonya'daki Yahudi insan kaçakçılığı ağı Zwi Migdal'in dağılmasını sağladı.

<span class="mw-page-title-main">Nicolás Tagliafico</span> Arjantinli futbolcu

Nicolás Tagliafico, sol bek pozisyonunda oynayan İtalyan asıllı Arjantinli millî futbolcu. Ligue 1 ekiplerinden Lyon forması giymektedir. 2022 FIFA Dünya Kupası'nı kazanan Arjantin kadrosunda yer aldı.

Arnavutluk'ta insan haklarıyla ilgili güncel konular arasında aile içi şiddet, münferit işkence vakaları ve polis şiddeti, cezaevlerinin genel durumu, insan ve seks ticareti ve LGBT hakları yer alıyor.

Mısır'da organ ticareti, 2014 yılı itibarıyla esas olarak Kahire ve Sina Yarımadası'nda uygulanan, rıza, zorlama veya doğrudan hırsızlıkla organ toplamayı içerir. Mısır, 2010 yılına kadar ölen donörlerden organ bağışını yasaklayan az sayıdaki ülkeden biri olarak Kuzey Afrika'nın en büyük organ nakli merkezi haline geldi; yılda 500'ün üzerinde böbrek nakli operasyonu gerçekleştiriliyor ve bu organların çoğunluğu canlı donörlerden geliyor. Organ ticareti sürecindeki kaynaklar çoğunlukla yerli kırsal göçmenler, belgesiz sığınmacılar ve kayıt dışı işgücü dahil olmak üzere savunmasız nüfuslardan gelmektedir. Organ ticareti ve organ nakli turizminde kültürel ve dini artışın ortaya çıkması, Mısır'daki organ ticareti pazarına olan talebin hızla artmasına katkıda bulunmaktadır. Organ ticareti, mağdurlar için hem fiziksel hem de zihinsel sağlık açısından sonuçlar doğurmaktadır. Her ne kadar Mısır organ ticaretiyle mücadele için yasal çerçeveyi kademeli olarak güncelliyor olsa da, düzenleme gerçekte hayatta kalanları koruma ve organ nakli uzmanlarını yönetme konusunda başarısız oldu.