İçeriğe atla

Susan Kare

Susan Kare
Doğum5 Şubat 1954 (70 yaşında)
Ithaca, New York, ABD
MeslekGrafik tasarımcı
Tanınma nedeniChicago, Monaco ve Geneva harf karakterleri
Resmî sitekare.com

Susan Kare (/ˈszən ˈkɛər/; d. 5 Şubat 1954), Amerikalı grafik tasarımcı. 1980'lerde geliştirilen ilk Macintosh'ta kullanılan grafiksel kullanıcı arayüzü ve harf karakterleri konulu çalışmalarıyla tanınmıştır. NeXT, Microsoft, IBM, Facebook ve Pinterest adlı şirketlerde de çalışmıştır.[1]

Ithaca, New York doğumlu Kare havacılık ve uzay mühendisi Jordin Kare'in kardeşidir.[2][3] Lise yıllarında Harry Loucks adlı bir tasarımcının yanında çalışmış ve tipografiyle burada tanışmıştır.[4] Harriton High School'dan 1971'de, Mount Holyoke College'dan 1975'te mezun olduktan sonra New York Üniversitesi'ndeki doktora çalışmasını 1978'de tamamlamıştır.[2][5]

Kare 1982'de Apple Computer'da çalışmaya başlamış[1][5][6] ve tasarım takımının önde gelen üyelerinden biri olmuştur.[7] İlk Macintosh işletim sistemi için birçok harf karakteri ve simge tasarlamıştır.[8][9]

Apple'dan ayrıldıktan sonra NeXT'e katılan Kare Microsoft'ta çalıştığı dönemde Solitaire oyununun kart destesini tasarlamıştır.[10] IBM'in OS/2 işletim sisteminde kullanılan simgeler de Susan Kare tarafından tasarlanmıştır.[10][11]

Kaynakça

  1. ^ a b Wolf, Ron. "The mother of the Mac trash can". San Jose Mercury News. 1 Temmuz 2007 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 29 Mart 2020. 
  2. ^ a b Alex Soojung-Kim Pang (19 Şubat 2001). "Interview with Susan Kare". Making the Macintosh: Technology and Culture in Silicon Valley. Stanford Üniversitesi. 11 Mart 2010 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 29 Mart 2020. 
  3. ^ "The Monell Connection, Winter 2003" (PDF). Monell Chemical Senses Center. 2003. s. 9. 7 Nisan 2008 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. Erişim tarihi: 29 Mart 2020. 
  4. ^ "interview with graphic designer susan kare". designboom | architecture & design magazine. 21 Ekim 2014. 23 Ekim 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 29 Mart 2020. 
  5. ^ a b Tobin, Janet (Yaz 2001). "Designer Susan Kare '75 Gives Pixels Personality". Vista. 6 (1). Mount Holyoke College. 22 Ocak 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 29 Mart 2020. 
  6. ^ Hamish Mackintosh (12 Haziran 2003). "Technology: Talk Time". Guardian Unlimited. 25 Mayıs 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 29 Mart 2020. 
  7. ^ Lemmons, Phil (Şubat 1984). "An Interview: The Macintosh Design Team". BYTE. s. 58. Erişim tarihi: 29 Mart 2020. 
  8. ^ Gonzalez, Robbie. "Iconic Designer Susan Kare Explains How ⌘ Came to Be". WIRED (İngilizce). 21 Nisan 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 29 Mart 2020. 
  9. ^ "The Woman Behind Apple's First Icons". Priceonomics (İngilizce). 4 Nisan 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 29 Mart 2020. 
  10. ^ a b Laurence Zuckerman (26 Ağustos 1996). "The Designer Who Made the Mac Smile". The New York Times. 12 Ağustos 2007 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 29 Mart 2020. 
  11. ^ Craig Bromberg (1997). "I.D. Forty/Susan Kare". I.D. Magazine, Jan/Feb 1997. 3 Ocak 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 29 Mart 2020. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Steve Jobs</span> Amerikalı girişimci ve iş insanı (1955–2011)

Steven Paul Jobs, Apple Computer, Inc.'ın kurucu ortaklarından biridir. Ölümünden 5 hafta öncesine kadar yeni adıyla Apple Inc.'de CEO olarak görev yapmıştır. Bilgisayar endüstrisinin önderlerinden olarak kabul edilir. Next Computer ve Pixar Animasyon Stüdyoları'nı da kurmuş ve yönetim kurulu başkanlığını yapmıştır. 2004 yılında pankreas kanserine yakalanmış, 7 yıl içinde 56 yaşında ölmüştür.

macOS, Macintosh işletim sistemi ailesinin son sürümüdür ve Apple tarafından Macintosh bilgisayarları için tasarlanmış bir işletim sistemidir.

<span class="mw-page-title-main">Apple</span> Çok uluslu Amerikan teknoloji şirketi

Apple Inc. ya da eski adıyla Apple Computer Inc., merkezi Cupertino'da bulunan; tüketici elektroniği, bilgisayar yazılımı ve kişisel bilgisayar tasarlayan, geliştiren ve satan Amerikan çok uluslu şirket. En bilinen donanım ürünleri Mac serisi bilgisayarlar, iPod müzik çalar, iPhone akıllı telefon, iPad tablet bilgisayar ve Apple Watch adlı akıllı saattir. Yazılımları arasında ise macOS ve iOS işletim sistemleri, iTunes medya tarayıcısı, Safari internet tarayıcısı ile iLife ve iWork paketleri yer almaktadır. Şirket 1 Nisan 1976 yılında kurulmuş ve 3 Ocak 1977'de Apple Computer, Inc. adıyla anonim şirket haline gelmiştir. İsminde yer alan "Computer" (Bilgisayar) kelimesi 9 Ocak 2007'de iPhone tanıtımıyla birlikte tüketici elektroniğine yönelimlerini yansıtması amacıyla kaldırılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">NeXT</span>

NeXT, Inc., 1985 yılında Apple Bilgisayar'ın kurucu ortağı Steve Jobs tarafından kurulan bir Amerikan bilgisayar üreticisi ve yazılım şirketiydi. Birkaç iş arkadaşıyla birlikte Apple'dan çıkarıldıktan sonra Jobs tarafından kuruldu. California merkezli şirket, yüksek öğrenim ve iş dünyası pazarı için tasarlanmış bir dizi iş istasyonu bilgisayarları üretti. İlk ürünü olan NeXT Computer'ı 1988'de piyasaya sürdü. İlk yıllar görece düşük satış rakamı yakalasa da, yenilikçi, nesne yönelimli NeXTSTEP işletim sistemi ve geliştirme ortamı oldukça beğeni topladı.

<span class="mw-page-title-main">PowerPC</span>

PowerPC, AIM olarak bilinen Apple-IBM-Motorola ittifakının 1991'de geliştirdiği bir RISC mikroişlemcisidir. Genel olarak kişisel bilgisayarlar içindir. PowerPC merkezi işlem birimleri (CPU) gömülü (embedded) ve yüksek performans işlemcileri olduğu için popüler olmuştur. PowerPC 1990'da AIM' in ve PReP'in temel taşı oldu, fakat mimari Apple'ın Macintosh'unun 1994–2006 modellerinde daha başarılı bulundu.

<span class="mw-page-title-main">Apple tarafından satın alınan şirketler listesi</span> Vikimedya liste maddesi

Apple Inc., ABD merkezli, tüketici elektroniği ve yazılım ürünleri tasarım ve üretimi odaklı çok uluslu şirket. Cupertino, Kaliforniya'da, 1 Nisan 1976 yılında Steve Jobs, Steve Wozniak ve Ronald Wayne tarafından kurulmuştur, ve 3 Ocak 1977'de açılmıştır Şirketin donanım ürünleri; Macintosh, iPod, iPad, iPhone olarak bilinir. Yazılım ürünleri ise, Mac OS X, iTunes ve iLife olarak bilinir. Apple, birçoğu yazılım alanında olmak üzere 21 şirket satın alması, 2 şirket hissesi alımı ve 5 şirket satışı gerçekleştirmiştir. Bu birleşme ve satın almalarının çoğu için finansal detaylar açıklanmamıştır.

<span class="mw-page-title-main">Unix benzeri</span>

Unix benzeri işletim sistemi, resmi bir UNIX markası olmamasına karşın Unix sistemine benzer şekilde çalışan işletim sistemleridir. Unix benzeri bir yazılım, Unix komut ve kabuğuna benzer işlevlere sahiptir. Bu terimin kullanımı için bir standart yoktur ve bir yazılımın veya işletim sisteminin Unix benzeri olarak adlandırılıp adlandırılamayacağı üzerine farklı görüşler vardır.

<span class="mw-page-title-main">Mac OS X Public Beta</span>

Mac OS X Public Beta, Apple Computer Mac OS X Cheetah işletim sisteminin Aqua kullanıcı arayüzüne özelliğine ilk halka açık versiyonu oldu. 29,95$'a satılmıştır.13 Eylül 2000 tarihinde kamuoyuna serbest bırakıldı. Bu, yazılım geliştiriciler ve erken benimseyenlere yaklaşan işletim sisteminin bir önizlemesini test etmek ve nihai yayınlanmasından önce gelecek işletim sistemi için yazılım geliştirmeye izin verdi. ABD sürümünün 1H39 bir yapı numarası ve uluslararası sürümün 2E14 yapı numarası vardır.

Mac OS X Server 1.0, NeXT teknolojiye dayalı Apple Computer tarafından perakende pazarında satılan ilk işletim sistemidir. 16 Mart 1999 tarihinde yayımlandı. Bu, OpenStep sisteminin ve Mac OS 8-in geçici bir kombinasyonu olmuş Rhapsody adlı ürün kodunun son sürümü oldu.

<span class="mw-page-title-main">System 1</span>

System 2, System 3, System 4 ve System 5 işletim sistemleri de bu maddeye dahildir.

<span class="mw-page-title-main">Mac OS 8</span>

Mac OS 8, Apple şirketinin Apple Macintosh işletim sistemi ve klasik Mac OS serisinin üyesidir. Apple Computer tarafından, 26 Temmuz 1997 tarihinde tanıtıldı. Bu, System 7'nin ardılı ve Mac OS 9'un öncülüdür. System 7'nin 7.6 güncellenmesinin "Mac OS 7.6" adı altında tanıtılmasına rağmen, Apple bu sürümden başlayarak "System" isminden vazgeçti ve "Mac OS" adını kullandı. Mac OS 8 ilk iki hafta içinde 1,2 milyon kopya satarak Apple'ın en başarılı işletim sistemlerinden biri olmuştur. Mac OS 8.1, HFS Plus olarak bilinen yeni, daha verimli dosya sistemini tanıttı.

<span class="mw-page-title-main">TextEdit (yazılım)</span>

TextEdit, ilk olarak NeXT'in NextStep ve OpenStep'te bulunan, basit, açık kaynaklı bir kelime işlemci ve metin düzenleyicidir. Apple 'nin NeXT'i satın almasından bu yana MacOS ile dağıtılıyor ve Linux gibi diğer Unix benzeri işletim sistemleri için bir GNUstep uygulaması olarak mevcuttur. Apple Advanced Typography tarafından desteklenmektedir ve birçok gelişmiş tipografi özelliğine sahiptir.

<span class="mw-page-title-main">Apple Kablosuz Fare</span>

Apple Kablosuz Fare Macintosh bilgisayarlar için yapılmış tek düğmeli bir fare. Eylül 2003'te piyasaya sürüldü, ancak 2005 yılına kadar Apple'ın birincil kablosuz fare olduğu yaygın şekilde bilinmiyor. Bluetooth 1.1 kablosuz teknolojisiyle etkileşime giriyor. 2 AA lityum şarj edilebilir pil içermekteydi ve fare kullanılmadığı zaman da optik algılayıcıyı koruyan bir güç düğmesi vardı. Apple Wireless Mouse'un Endüstriyel tasarımı tamamen Apple'ın ev tasarımcıları tarafından ele alınırken, bazı donanımlar Sparkfactor Design tarafından tasarlandı. Apple model numaraları A1015'i içerir.

<span class="mw-page-title-main">Apple Genişletilmiş Klavye</span> Appleın klavyesi

Apple Genişletilmiş Klavye ilk olarak Macintosh II ve Macintosh SE'nin yanında ayrı olarak satılan bir klavyedir. Daha sonra Apple Extended Keyboard II, 1990'lı yılların başında Apple Profesyonel Masaüstü'lerle birlikte hazırlandı. Bu klavyeler, meraklılar tarafından Macintosh klavyelerinin altın çağını temsil etmeyi kabul ederler ve pek çok kişi tarafından severek hatırlanırlar. Retrospektif makaleler, ürünün başarısına ses, his ve dayanıklılık kombinasyonunu inanmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Apple OneScanner</span>

Apple OneScanner 1990'lı yılların başında tanıtılan bir dizi masaüstü tarayıcıydı. Orijinal OneScanner modeli, daha önceki Apple Tarayıcı'nin yerini alması için 1991'de tanıtıldı ve 8 bitlik gri tonlamalı tarama yapıyordu. Gelecek sene Color OneScanner ile değiştirildi ve güncellenen bir dizi model izledi. Bu seride 600x1200 dpi çözünürlük ve 30 bit renkli tarama ile Color OneScanner 1200/30 ile sonuçlandı. 1200/30, otomatik sayfa besleme ve şeffaf materyalleri tarama seçenekleri içermektedir. Tüm OneScanner serisi, SCSI'i birincil arabirim olarak kullandı. Nihai 1200/30 modelinin satışı 1997'de sona ermiştir.

Margo Chase Amerikalı grafik sanatçısı ve iş insanıdır. Başlangıçta veteriner hekim olmak isteyip biyoloji bölüm başkanı olan Chase daha sonra girdiği Kaliforniya Eyaleti Poltiteknik Üniversitesinde tasarım eğitimi alıp mezun olmuştur.

macOS Big Sur İşletim sistemi sürümü

macOS Big Sur, Apple'ın Macintosh bilgisayarlar için işletim sistemi olan MacOS'un bir sonraki büyük sürümüdür. macOS Catalina'nın ardılı olan Big Sur, 22 Haziran 2020 tarihinde 2020 WWDC'de açıklandı ve adını Kaliforniya'daki bir kıyı bölgesinden almaktadır. Bu sürüm aynı zamanda, 2000 yılında Mac OS X Public Beta'nın yayımlanmasından bu yana ilk kez ana versiyon numarasının değiştiği sürümdür. 2021 yılında yerini macOS Monterey aldı.

<span class="mw-page-title-main">Motorola 68000</span>

Motorola 68000, 16/32 bitlik CISC mikroişlemcisidir ve 1979'da Motorola Semiconductor Ürünleri Bölümü tarafından üretilmiştir

<span class="mw-page-title-main">Macintosh işletim sistemleri</span>

Macintosh işletim sistemleri, Apple tarafından geliştirilen işletim sistemleri ailesidir. 1984 yılından beri Macintosh serisi kişisel bilgisayarlarıyla kullanılmak üzere tasarlanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">AIM ittifakı</span>

AIM ittifakı ; Apple, IBM ve Motorola'nın kurduğu ortaklıktı. Amaçları IBM'in POWER mimarisine dayalı evrensel bir standart oluşturmaktı. Amaç; cihazlar arası uyum sorunlarını gidermek, endüstriyi gelecek Power modellerine uyumlu hale getirmek ve Microsoft ve Wintel tekelleriyle rekabet etmekti. İttifak, Taligent, Kaleida Labs, PowerPC CPU ailesi, CHRP donanım standartı ve Apple'ın Power Macintosh bilgisayar serisinin kurulmasına önayak oldu.