İçeriğe atla

Susan Faye Cannon

Susan Faye Cannon
Doğum15 Ekim 1925(1925-10-15)
Durham, Kuzey Karolina
Ölüm6 Kasım 1981 (56 yaşında)
Washington, D.C., ABD
Defin yeriyakıldı[1]
Diğer ad(lar)ıWalter Faw Cannon
VatandaşlıkABD
EğitimHarvard Üniversitesi (Ph.D)
Princeton Üniversitesi (B.S)
ÖdüllerPfizer Award (1979)
Kariyeri
DalıBilim tarihi
Çalıştığı kurumNational Museum of American History (1979)

Susan Faye Cannon, evlenmeden önceki soyadı Walter Faw Cannon (1925, Durham, Kuzey Carolina – 1981) Amerikalı bilim tarihçisiydi.

Duke Üniversitesi İlahiyat Okulu Dekanı James Cannon III'ün (1892-1960) kızı Walter F. Cannon, Princeton Üniversitesi'nde fizik diploması aldı.[2] Doktorası (Harvard Üniversitesi, 1956) 'Erken Viktorya dönemi kozmografisinde tekdüzelik ve ilerleme üzerine' başlığını taşıyordu. 1960'ların başında, üniformitaryanizm jeoloji, 'Cambridge ağı', William Whewell'in tidolojisi, John Herschel, Charles Darwin'in William Paley ile ilişkisi, liberal Anglikanizm ve on dokuzuncu yüzyıl kültüründe bilimin genel yeri üzerine etkili makaleler yazdı. 1962'den 1979'a kadar Cannon, bir bilim tarihçisi ve Smithsonian Enstitüsü'nde Klasik Fizik ve Yerbilimleri koleksiyonunun küratörüydü. Smithsonian Journal of History’nin kurucusu ve ilk editörüdür. 1976'da Cannon adını Susan Faye Cannon olarak değiştirdi ve daha sonra kendisinden 'erkek kadın' olarak söz etti.[2]

Çalışmaları

  • "The Problem of Miracles in the 1830s", Victorian Studies 4 (1960), 5-32.
  • "The Impact of Uniformitarianism: Two Letters from John Herschel to Charles Lyell, 1836-37," Proceedings of the American Philosophical Society 105 (1961) 310–14.
  • "The Uniformitarian-Catastrophist Debate," Isis 51 (1960) 38–55.
  • "John Herschel and the Idea of Science," Journal of the History of Ideas, 22 (1961), 215-39
  • "Scientists and Broad Churchmen: An Early Victorian Intellectual Network", Journal of British Studies 4 (1964): 65–88.
  • Cannon, Susan Faye (1978), Science in Culture: The Early Victorian Period, Science History Publ. (İngilizce), New York: Dawson, ISBN 978-0-7129-0895-5 .

Ödüller ve başarıları

1979'da Susan Faye Cannon, güncellediği ve genişlettiği daha önce yayınlanmış birkaç makaleyi bir araya getiren Science in Culture: The Early Victorian Period (New York: Science History Publications, 1978) adlı kitabıyla Pfizer Ödülü'nü aldı. Özellikle Cambridge ağını ve British Association for the Advancement of Science (BAAS)'ın[3] kuruluşunu vurgular. Bu "Cambridge Ağı", en iyi bilinen üyesi İngiliz astronom, aynı zamanda bir filozof, fizikçi, meteorolog ve fotoğrafçılığın öncüsü olan William Herschel tarafından kurulmuş olan matematiksel eğilime sahip küçük bir doğa filozofları grubudur. Kitap birden fazla incelemeye ve araştırmaya konu olmuştur.[4][5][6]

Notlar

  1. ^ Find a Grave'de Susan Faye Cannon
  2. ^ a b Morrell (1983). 
  3. ^ Terence, Murphy (1980). "Susan Faye Cannon, Science in Culture. The Early Victorian Period". Revue d'histoire des sciences (Fransızca). 33 (5): 264. 18 Ağustos 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Kasım 2019. 
  4. ^ Williams, L. Pearce (1980). "Review of Science in Culture: The Early Victorian Period". The Journal of Modern History. 52 (2): 316-318. 22 Eylül 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Ekim 2016. 
  5. ^ Corsi, Pietro (1979). "Review of Science in Culture: The Early Victorian Period". Isis. 70 (4): 593-595. 18 Ağustos 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Ekim 2016. 
  6. ^ Schweber, S. S. (1980). "Early Victorian Science: "Science in Culture"". Journal of the History of Biology. 13 (1): 121-140. 22 Eylül 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Ekim 2016. 

Kaynakça

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Hunlar</span> MS 4-6. yüzyıllar arasında Avrasyada yaşamış göçebe halk

Hunlar, MS 4-6. yüzyıllar arasında Orta Asya, Kafkaslar ve Doğu Avrupa'da yaşayan göçebe bir halktır. İlk olarak Volga'nın doğusunda, o zamanlar İskitya'nın bir parçası olan bir bölgede yaşadıkları tahmin edilmektedir. MS 370 yılına gelindiğinde Hunlar Volga bölgesine varmış ve 430 yılına gelindiğinde ise Avrupa'da kısa ömürlü de olsa geniş bir hakimiyet kurmuşlardır. Gotları ve Roma sınırları dışında yaşayan diğer birçok Cermen halkını fethetmiş ve diğerlerinin Roma topraklarına kaçmasına neden olmuştu. Hunlar, özellikle Attila döneminde Doğu Roma İmparatorluğu'na sık ve yıkıcı baskınlar yaptılar. 451'de Hunlar, Batı Roma eyaleti Galya'yı işgal ettiler ve burada Katalonya Tarlaları Savaşı'nda Romalılar ve Vizigotlardan oluşan birleşik bir orduyla savaştılar ve 452'de İtalya'yı işgal ettiler. 453'te Attila'nın ölümünden sonra Hunlar Roma için büyük bir tehdit olmaktan çıkmış ve Nedao Savaşı'ndan sonra imparatorluklarının çoğunu kaybetmişlerdir (454?). Hun isminin varyantları Kafkasya'da 8. yüzyılın başlarına kadar kaydedilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Doğa tarihi</span> bitkiler veya hayvanlar da dahil olmak üzere çevredeki organizmaların incelenmesi

Doğa tarihi, hayvanlar, mantarlar ve bitkiler de dahil olmak üzere organizmaları doğal ortamlarında inceleyen, deneysel çalışma yöntemlerinden çok gözlemsel yöntemlere yönelen bir araştırma alanıdır. Doğa tarihi çalışan bir kişiye doğa bilimci veya doğa tarihçisi denir.

<span class="mw-page-title-main">George Sarton</span> Amerikan bilim tarihçisi

George Alfred Leon Sarton Belçika doğumlu Amerikalı kimyager ve tarihçiydi. Bağımsız bir çalışma alanı olarak bilim tarihi disiplininin kurucusu olarak kabul edilir. En etkili çalışmaları, üç cilt ve 4.296 sayfadan oluşan Introduction to the History of Science ve Isis dergisiydi. Sarton, nihayetinde, bilimler ve beşeri bilimler arasında bir bağlantı sağlayan ve "yeni hümanizm" olarak adlandırdığı bütünleşik bir bilim felsefesi elde etmeyi amaçladı. Ona göre bilim bize düşüncemizi sorgulamayı, kendini beğenmişlikten kurtulmayı, boş umutlara kapılmamayı ve başarı yolunda uğraş vererek sessizce ilerlemeyi öğretir.

<span class="mw-page-title-main">Tano dilleri</span>

Tano dilleri, Amerika Birleşik Devletlerinib New Mexico, Kansas, Oklahoma ve Teksas eyaletleri ile Meksika'da konuşulan Amerind Kızılderili dil ailesi.

<span class="mw-page-title-main">İran hükümdarları listesi</span> Vikimedya liste maddesi

İran hükümdarları listesi coğrafyacılara tarafından Büyük İran bölgesi olarak tanınan arazilerde kurulan devletlerde hükûmet süren tüm imparatorluk, krallıklar ve hükümdarlıklarda hukuken idareci olan hükümdarların listesidir.

<span class="mw-page-title-main">Enerji tarihi</span>

Grekçe ἐνέργεια (energeia)'dan türetilen enerji kelimesi, ilk olarak Aristoteles'in MÖ 4. yüzyıldaki çalışmalarında geçmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Shen Kuo</span> Çinli bilim insanı (1031-1095)

Shen Kuo veya Shen Gua (1031–1095), geleneksel ismi; Cunzhong (存中) ve Mengqi Weng (夢溪翁), birçok bilim dalında başarılı (polimat), Song Hanedanlığı (960-1279) döneminde yaşamış Çinli bilim insanı ve devlet adamı. Bilimin ve devlet idaresinin birçok alanında etkin olan Shen; bir matematikçi, astronom, meteorolog, jeolog, zoolog, botanikçi, farmakolog, ziraatçı, arkeolog, etnograf, haritacı, ansiklopedist, general, diplomat, hidrolik mühendisi, mucit, akademisyen, maliye bakanı, hükûmet devlet müfettişi, şair ve müzisyen idi. Song Hanedanlığı'nın Astronomi alanında baş yetkilisi olan Shen bunun yanı sıra İmparatorluk Sağlık işlerinin de başkan yardımcısı idi.

<span class="mw-page-title-main">William Whewell</span> 19. yüzyıl İngiliz bilim insanı ve ilahiyatçısı

William Whewell İngiliz polimat, bilim insanı, Anglikan rahip, filozof, teolog ve bilim tarihçisiydi. Trinity College, Cambridge'in usta hocalarındandı. Orada öğrenciyken, hem şiir hem de matematik alanında fark yarattı.

<span class="mw-page-title-main">Orta Çağ İslam dünyasında astronomi</span>

İslam astronomisi, özellikle İslam'ın Altın Çağı sırasında, İslam dünyasında yapılan astronomik gelişmeleri kapsar ve çoğunlukla Arapça yazılmış eserlerden oluşur. Bu gelişmeler özellikle Uzak Doğu ve Hindistan'da daha sonra Orta Doğu, Orta Asya, Endülüs ve Kuzey Afrika'da gerçekleşti. Orta Çağ İslam astronomisi, yabancı dildeki kaynakların özümsenmesi ve bu kaynakların birbiriyle benzeşmeyen unsurlarının İslami özelliklere sahip bir bilim yaratmak için birleştirilmesi gibi yönleri nedeniyle diğer İslami bilimlerin doğuşuyla paralellik gösterir. Bu kaynaklar özellikle Arapça diline tercüme edilmiş ve üzerine çalışmalar gerçekleştirilmiş Yunan, Sasani ve Hint eserlerinden oluşuyordu.

Isis, Chicago Press tarafından yayınlanan üç aylık akran denetimli bir akademik dergidir. Bilim tarihi, tıp tarihi ve teknoloji tarihinin yanı sıra kültürel etkilerini de kapsar. Orijinal araştırma makaleleri ve kapsamlı kitap derlemeleri ve derleme yazıları içerir. Ayrıca, belirli bir konuya ayrılmış bölümler açık erişimde her sayıda yayınlanmaktadır. Bu bölümler Odak bölümü, Bakış açısı bölümü ve İkinci Bakış bölümünden oluşur.

<span class="mw-page-title-main">Göksel küreler</span>

Göksel küreler, Eflâtun, Eudoxus, Aristo, Batlamyus, Kopernik ve diğerleri tarafından geliştirilen kozmolojik modellerin temel unsurlarıydı. Bu kozmolojik modellerde, sabit yıldızların ve gezegenlerin görünen hareketleri, sanki kürelere yerleştirilmiş mücevherler gibi, eterik, şeffaf bir beşinci elementten (esîr) yapılmış dönen kürelere gömülü olarak düşünülmüştür. Sabit yıldızların birbirlerine göre konumlarını değiştirmediğine inanıldığından, bunların tek yıldızlı bir kürenin yüzeyinde olması gerektiği ileri sürülmüştür.

William Harris Stahl Amerikalı bilim tarihçisi ve New York'taki Brooklyn College profesörüdür.

Katharine Park, Harvard Üniversitesi'nde Bilim Tarihi alanında Radcliffe profesörüdür. Orta Çağ ve Rönesans Avrupası'nda cinsiyet, cinsellik ve kadın bedeni tarihi ile Orta Çağ'daki deneyim ve gözlem kategorileri ve uygulamaları konusunda uzmanlaşmıştır. 1981'de Harvard'da bilim tarihi alanında doktora yapmadan önce, 1974'te Marshall Bursu ile ödüllendirildikten sonra Londra Üniversitesi, Warburg Enstitüsü'nde Rönesans'ın birleşik tarihi çalışmalarında bir felsefe ustalığı bitirdi.

Ursula Klein tarih, felsefe ve göstergebilim alanındaki disiplinler arası çalışmaları ile tanınan bir Alman bilim tarihçisidir. Klein'ın kağıt araç kavramı yaygın olarak uygulanmıştır ve 19.yüzyılın başlarında kimya tarihinde bilimsel akıl yürütme ve uygulamada temel bir değişimin işareti olarak görülmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Bilim tarihi yazıcılığı</span> Bilim Tarihi Tarihi

Bilim tarihi yazımı, bilim tarihi olarak bilinen tarih alt disiplininin tarih ve metodolojisinin, disipliner yönleri ve uygulamaları ile kendi tarihsel gelişiminin incelenmesidir.

Xenagoras, Eumelus'un oğlu, Plutarch tarafından dağların yüksekliklerini bilimsel olarak ölçen ilk kişilerden biri olarak bahsedilmişti. Bu Xenagoras, Olympus Dağı'nın tepesindeki Apollo tapınağının yüksekliğini 10 stadyumdan biraz fazla, yani yaklaşık 6,096 fit olarak tahmin ediyordu. Bir "Xenophon" tarafından yazılan ve şimdi kaybolmuş olan Dağların Ölçümü kitabına, bazı bilim adamlarınca bu Xenagoras'a bir gönderme olduğunu düşündükleri bazı eski referanslar vardır.

<span class="mw-page-title-main">Sosyoloji dergileri listesi</span> Vikimedya liste maddesi

Bu listede, sosyolojiyi ve çeşitli alt alanlarını kapsamakta olan ilgili akademik dergiler yer alır.

<span class="mw-page-title-main">Bilim Tarihi Derneği</span> Akademik bilim tarihi çalışmaları için birincil profesyonel topluluk

Bilim Tarihi Derneği, Akademik bilim tarihi çalışmaları için birincil profesyonel topluluktur. 1924'te George Sarton, David Eugene Smith ve Lawrence Joseph Henderson tarafından, öncelikle Sarton'un 1912'de yayınına başladığı bir bilim tarihi dergisi olan Isis'in yayınlanmasını desteklemek için kuruldu. Topluluğun dünya çapında 3.000'den fazla üyesi vardır. Topluluk, üç ayda bir yayımlanan Isis ve her yıl yayımlanan Osiris dergisini çıkarmaya devam ediyor, IsisCB: Bilim Tarihi İndeksi'ne sponsorluk yapıyor ve yıllık bir bilim tarihi konferansı düzenliyor.

George Sarton Madalyası, Bilim Tarihi Derneği tarafından verilen en prestijli ödül olup 1955'ten beri her yıl verilmektedir. Bu alanda "ömür boyu bilimsel başarı" ile öne çıkan uluslararası topluluktan bilim tarihçilerine verilir.

<span class="mw-page-title-main">William Hyde Wollaston</span> Biliminsanı

William Hyde Wollaston paladyum ve rodyum kimyasal elementlerini keşfetmesiyle ünlü bir İngiliz kimyager ve fizikçidir. Ayrıca platin cevherini dövülebilir külçelere dönüştürmek için bir yol geliştirmiştir.