İçeriğe atla

Surp Yerrortutyun Katolik Kilisesi

Koordinatlar: 41°01′54″K 28°58′32″D / 41.03167°K 28.97556°D / 41.03167; 28.97556
Surp Yerrortutyun Kilisesi
Harita
Temel bilgiler
KonumBeyoğlu, İstanbul, Türkiye
Koordinatlar41°01′54″K 28°58′32″D / 41.03167°K 28.97556°D / 41.03167; 28.97556
İnançKatolik
MezhepErmeni Katolik
DurumEtkin
Mimari
Tamamlanma1836

Surp Yerrortutyun Katolik Kilisesi (ErmeniceՍուրբ Երրորդութիւն Եկեղեցի), Türkiye'de İstanbul iline bağlı Beyoğlu ilçesinde bulunan bir Ermeni Katolik kilisesi.

16. yüzyılın ikinci yarısında Avusturyalı dört rahip tarafından ahşap olarak inşa ettirilen yapı 1762 yılında yanmış, tekrar inşasının ardından 1831'de bir yangın daha geçirerek 1836'da tekrar inşa edilerek açılır. Kilise 25 Mayıs 1857'de Katolik Ermeniler tarafından satın alınmıştır. 1915 Ermeni Soykırımı'ndan sonra kilisenin cemaati küçülmüştür ve Hristiyan ziyaretçilerinin sayısı azalmıştır.[1]

Kaynakça

  1. ^ "Beyoğlu Surp Yerrortutyun Ermeni Katolik Kilisesi Vakfı". Hrant Dink Vakfı. 8 Eylül 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Şubat 2016. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Beyoğlu</span> İstanbul ilçesi (Avrupa Yakası)

Beyoğlu veya eskiden Pera, İstanbul ilinin Avrupa yakasında bulunan ilçelerinden biridir. Kuzeybatıda Şişli ve Kâğıthane, doğuda Beşiktaş ve İstanbul Boğazı, güneyde ve batıda ise Haliç ile sınırlı ilçenin yüzölçümü 8,76 km2'dir ve 45 mahalleden oluşmaktadır. İsmini Pera da denen, Tünel–Taksim arasında uzanan İstiklal Caddesi ve ona açılan sokakların belirlediği alanı kapsayan Beyoğlu semtinden alır.

<span class="mw-page-title-main">Surp Hovhan Vosgeperan Kilisesi</span>

Surp Ohan Voskiperan Kilisesi, Türkiye'de İstanbul iline bağlı Beyoğlu ilçesinde bulunan bir Ermeni Katolik kilisesi. 1837 yılında ahşap olarak inşa edilen kilsienin yerine mimar Andon ve Garabet Tülbentçiyan tarafından 1860-63 yılları arasında kâgir olarak inşa edildi. Kilise 1979 yılında Papa II. Jean Paul tarafından ziyaret edilmiştir.

Türkiye'de tescilli 1388 adet kilise mevcuttur. Türkiye'nin en çok kilise bulunan ili 158 kilise bulunduran İstanbul'dur. İstanbul ilini 92 kilise ile Nevşehir, 78 kilise ile Gümüşhane ve 69 kilise ile Mardin takip etmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Surp Giragos Ermeni Kilisesi</span> Diyarbakırdaki Ermeni Ortodoks Kilisesi

Surp Giragos Ermeni Kilisesi veya Aziz Kyriakos Kilisesi, Diyarbakır'ın Sur ilçesinde bulunan ve 2016 senesinde hükûmet tarafından kamulaştırılmış olan tarihi bir Ermeni Apostolik Kilisesi.

Surp Krikor Lusavoriç Kilisesi, şu anlamlara gelebilir;

Günümüz Türkiye topraklarında bulunan Ermeni Apostolik, Katolik ve Evanjelik kiliseleri listesi;

Taksim Surp Harutyun Ermeni Kilisesi, Türkiye'de İstanbul iline bağlı Beyoğlu ilçesi Taksim semtinde bulunan Ermeni kilisesi.

<span class="mw-page-title-main">Beyoğlu Surp Yerrortutyun Kilisesi</span>

Surp Yerrortutyun Ermeni Kilisesi ya da Beyoğlu Üç Horan Ermeni Kilisesi, Türkiye'de İstanbul iline bağlı Beyoğlu ilçesi Galatasaray semtinde bulunan Ermeni kilisesi.

Surp Asdvadzadzin Kilisesi, şu anlamlara gelebilir;

<span class="mw-page-title-main">Surp Pırgiç Ermeni Katolik Kilisesi</span>

Surp Pırgiç Kilisesi, İstanbul'un Beyoğlu ilçesi Karaköy semtinde bulunan bir kilisedir.II.Mahmud 6 Nisan 1830 tarihinde bir ferman yayınlar ve bu fermanla "Katolik Milleti" adıyla ayrı bir cemaat oluşturur. Kilise Osmanlı İmparatorluğu'nda yaşayan Katolik Ermenilerin, Sultan II. Mahmud'un verdiği 7 Ekim 1831 tarihli fermanla İstanbul'da inşa ettikleri ilk kilisedir. 12 Mayıs 1832'de Başpsikopos Andon Nuriciyan ve Nazır Agopos Çukuryan tarafından temeli atılmıştır. İsa'nın sünnet gününde ibadete açılmıştır.(13 Ocak 1834)Kilise Ermeni Katolik cemiyetinin bağışlarıyla kâgir olarak inşa edilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Surp Boğos Kilisesi</span>

Surp Boğos Kilisesi, Türkiye'de İstanbul iline bağlı Sarıyer ilçesinde bulunan Ermeni kilisesi. Darphane müdürlerinden Boğos Amira Bilezikçi'nin ölümünün ardından Büyükdere'deki arsası ve üstüne 1847 yılında yaptırmış olduğu küçük ahşap şapel, vasiyeti doğrultusunda, İstanbul Ermeni Katolik Patrikliği'ne verilmiş 1859'da vakıf kilisenin yanındaki araziyi satın alıp ahşap kilisenin ihtiyacı karşılamaması üzerine yeni kilise çalışmalarına başlamıştır. 1882 yılında yıkılan ahşap kilisenin yerine taştan bir kilise, rahip evi, bir okul ve dört ahşap ev inşa edilmiştir, kilise 1885'te tekrar ibadete açılmıştır.

Surp Hovhannes Mıgırdiç Kilisesi, Türkiye'de İstanbul iline bağlı Sarıyer ilçesi Yeniköy semtinde bulunan bir Ermeni Katolik kilisesi. Hovhannes Ağa Kuyumcuyan'ın 1845 yılında Köybaşı'nda satın aldığı arazi üzerinde, 1848'de, Hovhannes Ağa Tıngıryan tarafından ahşap olarak inşa edilen kilise daha sonra yetersiz görülerek Tıngıryan tarafından kâgir olarak inşa edilmiş ve 24 Haziran 1866'da Başepiskopos Andon Hasun tarafından ibadete açılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Surp Andon Kilisesi</span>

Surp Andon Kilisesi, Türkiye'de İstanbul iline bağlı Sarıyer ilçesi Tarabya semtinde bulunan Ermeni Katolik kilisesidir. 1871 yılında Andon Tıngır Yaver Paşa tarafından, satın aldığı bir arsa üzerinde yaptırılmış ve Aziz Antuan'a ithaf edilmiştir. Haziran-1 sokağında bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Surp Levon Kilisesi</span> Kadıköyde kilise

Surp Levon Kilisesi, Türkiye'de İstanbul iline bağlı Kadıköy ilçesinde bulunan bir Ermeni Katolik kilisesi.

Surp Asdvadzadzin Kilisesi, Türkiye'de İstanbul iline bağlı Beyoğlu ilçesinde bulunan bir Ermeni Katolik kilisesi. 6 Kasım 1866'da ibadete açılan kilise, Bedros Bey Mısırlıyan'ın bağışları ile inşa edilmiştir. Bina 1880-1881 yıllarında, Ermeni Katolik Kilisesi Patriği Andon Hasun tarafından onartılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Surp Asdvadzadzin Verapokhum Kilisesi</span> İstanbulda bir Ermeni Katolik kilisesi

Surp Asdvadzadzin Verapokhum Kilisesi, Türkiye'de İstanbul iline bağlı Adalar ilçesindeki Büyükada'da bulunan Ermeni Katolik kilisesi. 1 Kasım 1856 tarihli padişah fermanıyla inşa edilen kilise 1858 yılında, Meryem Ana'nın Göğe Yükseliş Yortusu'nda Andon Ağa Apelyan tarafından açılmıştır. Kilise binası 1956 ve 1985 yıllarında restore edilmiştir.

Surp Krikor Lusavoriç Kilisesi, Türkiye'de İstanbul iline bağlı Beşiktaş ilçesi Ortaköy semtinde bulunan bir Ermeni Katolik kilisesi. 5 Kasım 1837 tarihli fermanla yapımına izin verilen kilise Krikor Hekimyan tarafından bağışlanan arazide, İstanbul'daki ikinci Ermeni Katolik kilisesi olarak inşa edilmiş ve 6 Ocak 1839 tarihinde ibadete açılmıştır. Kilise Ortaköy Surp Krikor Lusavoriç Ermeni Katolik Kilisesi Vakfı tarafından idare edilmektedir.

Surp Yerrortutyun Kilisesi veya Kutsal Üçlü Ermeni Kilisesi, Eskişehir'in Tepebaşı semtinde bulunmakta olan tarihi bir Ermeni Apostolik Kilisesi'dir fakat 1915 yılında Ermeni Kırımı olarak da bilinen Ermeni Tehciri'nden sonra porno film sinemasına dönüştürülmüştür.

Surp Yerrortutyun Kilisesi şu anlamlara gelebilir;

<span class="mw-page-title-main">Sivrihisar Surp Yerrortutyun Kilisesi</span>

Surp Yerrortutyun Kilisesi veya Kutsal Üçlü Ermeni Kilisesi, Eskişehir'in Sivrihisar ilçesinde bulunmakta olan tarihi bir Ermeni Apostolik Kilisesi'dir fakat 1915 Ermeni Kırımı'ndan beri boş kalmıştır. Anadolu'nun en büyük ikinci kilisesi olarak biliniyor.