İçeriğe atla

Surp Pırgiç Ermeni Hastanesi Şapeli

Koordinatlar: 40°59′39″K 28°54′55″D / 40.99417°K 28.91528°D / 40.99417; 28.91528
Surp Pırgiç Ermeni Hastanesi Şapeli
Harita
Temel bilgiler
KonumKazlıçeşme, Zeytinburnu, İstanbul, Türkiye
Koordinatlar40°59′39″K 28°54′55″D / 40.99417°K 28.91528°D / 40.99417; 28.91528
İnançErmeni Apostolik
DurumEtkin
Mimari
Mimar(lar)Hovhannes Amira Serveryan, Garabed Amira Balyan
Krikor Melidosyan ve Yeğiazar Avedisyan
Tamamlanma1834

Surp Pırgiç Ermeni Hastanesi Şapeli (ErmeniceՍուրբ Փրկիչ Մատուռ), Türkiye'de İstanbul iline bağlı Zeytinburnu ilçesi Kazlıçeşme semtinde bulunan Ermeni kilisesi. Yedikule Surp Pırgiç Ermeni Hastanesi külliyesinde bulunan şapel 1834'te açılmıştır. Mimarlığını Hovhannes Amira Serveryan ve hassa mimarı Garabed Amira Balyan'ın yaptığı bina zamanla harap olunca 1906'da Krikor Melidosyan ve Yeğiazar Avedisyan'ın mimarlığında yenilenmiştir. 1966'da onarılan şapel 2005 yılında tekrar onarılarak özgün görünümüne kavuşturulmuş ve Ermeni Patriği II. Mesrob tarafından açılmıştır.[1]

Kaynakça

  1. ^ "Surp Pırgiç Ermeni Hastanesi Şapeli". Türkiye: Türkiye Ermenileri Patrikliği. 29 Nisan 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Nisan 2015. 

İlgili Araştırma Makaleleri

Agop Arad, Türkiye Ermenisi ressam, grafiker ve gazeteci.

<span class="mw-page-title-main">Surp Pırgiç Ermeni Hastanesi</span>

Yedikule Surp Pırgiç Ermeni Hastanesi, İstanbul'un Zeytinburnu ilçesine bağlı Kazlıçeşme mahallesinde, Kazaz Artin Amira Bezciyan'ın önderliğinde, Ermeni cemaat tarafından kurulmuş özel hastanedir. Osmanlı Sultanı II. Mahmut'un fermanı ile 1832 yılında kurulan hastane, inşaat ve donanım çalışmalarını 31 Mayıs 1834 tarihinde tamamlayarak hizmet vermeye başlamıştır. Yedikule Surp Pırgiç Ermeni Hastanesi Vakfı tarafından yönetilmektedir. Şu anki yönetim kurulu başkanı Bedros Şirinoğlu'dur.

Günümüz Türkiye topraklarında bulunan Ermeni Apostolik, Katolik ve Evanjelik kiliseleri listesi;

Surp Yerits Mangants Ermeni Kilisesi, Türkiye'de İstanbul iline bağlı Sarıyer ilçesi Boyacıköy semtinde bulunan 1840 tarihinde ahşap olarak inşa edilip ibadete açılmış ve 1885 yılında kâgir olarak yeniden inşa edilmiş olan Ermeni kilisesidir. 2005 yılında restore edilen kilise İstanbul Ermeni Patriği II. Mesrob tarafından yeniden ibadete açılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Surp Harutyun Ermeni Kilisesi (Fatih)</span>

Kumkapı Surp Harutyun Ermeni Kilisesi, Türkiye'de İstanbul iline bağlı Fatih ilçesi Kumkapı semtinde bulunan Ermeni kilisesi.

Surp Hagop Ermeni Kilisesi, Türkiye'de İstanbul iline bağlı Fatih ilçesi Altımermer semtinde bulunan Ermeni kilisesi. Ne zaman inşa edildiği bilinmeyen kilise 1839'da onarıma tabii tutulmuş, daha sonra İstanbul Ermeni Patriği Hagopos III. Seropyan döneminde restore edilip 1858'de yeniden ibadete açılmıştır. Ahşap olan kilise eskidiğinden 1891'de yeni inşaat izni alınmış ve Kayserili sarraf Parseğ İstanbulluyan'ın desteğiyle yeniden inşa edilmiş ve 1892'de Patrik I. Horen Aşıkyan zamanında açılmıştır. 2012 yılında tekrar restore edilen kilise Aram Ateşyan tarafından ibadete açılmıştır.

Surp Stepanos Kilisesi, Türkiye'de İstanbul iline bağlı Bakırköy ilçesinin Yeşilköy semtinde bulunan Ermeni kilisesi. Eski bir kilise arazisinde 1826 yılında Barutçubaşı Simon Amira Dadyan tarafından inşa edilen kilise 1843'te tekrar inşa edilerek 1844'te İstanbul Ermeni Patriği II. Asvadzadur tarafından ibadete açılmıştır. Kilise son olarak 2000 yılında onarım görerek Patrik II. Mesrob tarafından ibadete açılmıştır.

Surp Stepanos Kilisesi, Türkiye'de İstanbul iline bağlı Beyoğlu ilçesinin Halıcıoğlu semtinde bulunan Ermeni kilisesi. 17. yüzyılda Eğin'den gelen Ermeni göçmenlerin Hasköy'e yerleştirilmeleriyle bu göçmenler semtte bir kiremit fabrikası açmıştır. 1703 yılında Rahip Haçadur evinde bir şapel açmış, daha sonra küçük ve ahşap olan bir Surp Stephanos Kilisesi inşa edilmiştir. Harutyun Amira Bezciyan'ın vasiyeti olan bir ferman ile 1831'de taş olarak Hassa mimarları Kazaz Hovhannes Amira Serveryan ve Krikor Amira Balyan tarafından inşa edilmiştir. 1845'te yenilenen kilise 1904'te yeniden bir onarımdan geçmiş, I. Dünya Savaşı'nda askeri depo olarak sonrasında ise göçmen yurdu olarak kullanılmıştır. 1930'da yeniden onarılarak ibadete açılan kilisenin arazisi 1975'te Haliç Köprüsü yapımı için istimlak edilmiştir. Galata Surp Krikor Lusavoriç Kilisesi'nin alt galerisinde 30 yıl barınan kilise 2007 yılında Halıcıoğlu Mezarlığı içinde inşa edilen şapelde varlığını sürdürmektedir. Şapelin açılışını İstanbul Ermeni Patriği II. Mesrob yapmıştır.

Yerevman Surp Haç Kilisesi, Türkiye'de İstanbul iline bağlı Beşiktaş ilçesinin Kuruçeşme semtinde bulunan Ermeni kilisesi. 1798'de inşa edilen kilise 1834'te Garabed Amira Balyan tarafından onarılır. Harutyun Amira Yerganyan tarafından 1835'te kilisenin bitişiğine Tarkmançats Ermeni İlköğretim Okulu inşa edilmiştir. 1975 ve 1988 yıllarında onarılarak İstanbul Ermeni Patriği I. Şınorhk tarafından ibadete açılan kilise son onarımını 2007'de görmüş ve Patrik II. Mesrob tarafından ibadete açılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Surp Takavor Kilisesi</span> Türkiyede İstanbul iline bağlı Kadıköy ilçesinde bulunan Ermeni kilisesi

Surp Takavor Kilisesi, Türkiye'de İstanbul iline bağlı Kadıköy ilçesinde bulunan Ermeni kilisesi. 1722 yılında Surp Asdvadzadzin adıyla var olduğu bilinen kilise daha sonra yeniden inşa edilerek 1814'te açılmıştır. 1840 depreminden sonra onarılan kilise daha sonra yanmış ve 1855'te kâgir olarak yeniden inşa edilmiştir. 1858'de açılan kilise Surp Takavor olarak adlandırılmıştır. 2006 yılında yeniden onarılan kilise İstanbul Ermeni Patriği II. Mesrob tarafından ibadete açılmış, 2007 yılında ise çan kulesi yeniden inşa edilmiştir. Kilise son onarımını 2011 yılında görmüştür.

<span class="mw-page-title-main">Beşiktaş Surp Asdvadzadzin Kilisesi</span>

Surp Asdvadzadzin Kilisesi, Türkiye'de İstanbul iline bağlı Beşiktaş ilçesinde bulunan Ermeni kilisesi. 1838'de hassa mimarı Garabed Amira Balyan tarafından kâgir olarak inşa edilen kilise 1987'de Ermeni Patriği I. Şınorhk zamanında yenilenmiş, 1993'te avlusuna Garabed ve Sarkis Balyan'ın büstleri yerleştirilmiştir. 2013 yılında yenilenen kilisede Artin Dadyan Paşa gömülüdür.

<span class="mw-page-title-main">Surp Hıreşdagabed Kilisesi</span> Türkiyedeki Ermeni Kilisesi

Surp Hıreşdagabed Kilisesi, Türkiye'de İstanbul iline bağlı Fatih ilçesi Ayvansaray mahallesinde bulunan Ermeni kilisesi.

Surp Yeyğa Kilisesi, Türkiye'de İstanbul iline bağlı Eyüpsultan ilçesinde bulunan Ermeni kilisesi. 18. yüzyılda bölgede bulunan kilise 1766'da yıkılmış; ancak 1800 yılında tekrar açılmıştır. 1832 yılında tekrar inşa edilen kilise 1851 yılında yenilenmiştir. En son onarımını 2000 yılında yaşayan kilise İstanbul Ermeni Patriği II. Mesrob tarafından ibadete açılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Surp Haç Kilisesi</span> Kilise

Surp Haç Kilisesi, Türkiye'de İstanbul iline bağlı Üsküdar ilçesinde bulunan Ermeni kilisesi. Semtte ilk kilise 1689'da inşa edilmiş, 1727 yılında Ermeni Patriği Hovhannes IX. Golod'un emriyle tekrar inşa edilen kilise 1779, 1781, 1782, 1785, 1790, 1808 yıllarında onarımlara tabi tutulmuştur. Balatlı III. Garabed zamanında daha geniş bir alana kâgir olarak inşa edilen kilisenin yapımında hassa mimarı Krikor Amira Balyan, Kazaz Harutyun Amira Bezciyan, Harutyun Amira Noradungyan, Mikayel Amira Pişmişyan desteklerde bulundular. 1892'de yenilenen kilise en son 1998 yılında onarılmıştır.

Surp Asdvadzadzin Kilisesi, Türkiye'de İstanbul iline bağlı Sarıyer ilçesinin Yeniköy semtinde bulunan Ermeni kilisesi. 1794'te var olan kilise daha sonra restore edilip Ermeni Patriği Bursalı III. Istepanos Ağavni tarafından 1834'te tekrar ibadete açılmıştır. 2006'da restore edilen kilise Patrik II. Mesrob tarafından ibadete açılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Surp Sarkis Anıt Mezar Şapeli</span>

Surp Sarkis Anıt Mezar Şapeli, Türkiye'de İstanbul iline bağlı Zeytinburnu ilçesi Balıklı semtinde bulunan Ermeni kilisesi. Balıklı Ermeni Mezarlığı'nın girişinde bulunan şapel 1985'te inşa edilmiştir. Mimarı Yetvart Şahbaz'dır.

<span class="mw-page-title-main">Surp Pırgiç Ermeni Katolik Kilisesi</span>

Surp Pırgiç Kilisesi, İstanbul'un Beyoğlu ilçesi Karaköy semtinde bulunan bir kilisedir.II.Mahmud 6 Nisan 1830 tarihinde bir ferman yayınlar ve bu fermanla "Katolik Milleti" adıyla ayrı bir cemaat oluşturur. Kilise Osmanlı İmparatorluğu'nda yaşayan Katolik Ermenilerin, Sultan II. Mahmud'un verdiği 7 Ekim 1831 tarihli fermanla İstanbul'da inşa ettikleri ilk kilisedir. 12 Mayıs 1832'de Başpsikopos Andon Nuriciyan ve Nazır Agopos Çukuryan tarafından temeli atılmıştır. İsa'nın sünnet gününde ibadete açılmıştır.(13 Ocak 1834)Kilise Ermeni Katolik cemiyetinin bağışlarıyla kâgir olarak inşa edilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Surp Boğos Kilisesi</span>

Surp Boğos Kilisesi, Türkiye'de İstanbul iline bağlı Sarıyer ilçesinde bulunan Ermeni kilisesi. Darphane müdürlerinden Boğos Amira Bilezikçi'nin ölümünün ardından Büyükdere'deki arsası ve üstüne 1847 yılında yaptırmış olduğu küçük ahşap şapel, vasiyeti doğrultusunda, İstanbul Ermeni Katolik Patrikliği'ne verilmiş 1859'da vakıf kilisenin yanındaki araziyi satın alıp ahşap kilisenin ihtiyacı karşılamaması üzerine yeni kilise çalışmalarına başlamıştır. 1882 yılında yıkılan ahşap kilisenin yerine taştan bir kilise, rahip evi, bir okul ve dört ahşap ev inşa edilmiştir, kilise 1885'te tekrar ibadete açılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Surp Levon Kilisesi</span> Kadıköyde kilise

Surp Levon Kilisesi, Türkiye'de İstanbul iline bağlı Kadıköy ilçesinde bulunan bir Ermeni Katolik kilisesi.

<span class="mw-page-title-main">Harutyun Amira Bezciyan</span>

Harutyun Amira Bezciyan Kazaz Artin olarak da bilinir. Osmanlı Ermenisi hayırsever, tüccar, finansör, danışman ve Surp Pırgiç Ermeni Hastanesi kurucusu.