İçeriğe atla

Surp Haç Kilisesi (Rostov-na-Donu)

Koordinatlar: 47°17′26″K 39°43′19″D / 47.29056°K 39.72194°D / 47.29056; 39.72194
Surp Haç Kilisesi
Սուրբ Խաչ Եկեղեցի
Surp Haç Kilisesi, Nor Nahçıvan
Harita
Temel bilgiler
KonumDon Nahçıvan, Rostov
 Rusya
Koordinatlar47°17′26″K 39°43′19″D / 47.29056°K 39.72194°D / 47.29056; 39.72194
İnançErmeni Apostolik Kilisesi
MezhepErmeni
Mimari
İnşaat başlangıcı1786
Tamamlanma1792

Surp Haç Kilisesi (ErmeniceՍուրբ Խաչ Եկեղեցի, Ermenice telaffuz: [suɾpʰ χɑtʃʰ]; RusçaЦерковь Святого Креста; "Kutsal Haç Kilisesi" anlamına gelir), Don Nahçıvan'da bulunan ve 18. yüzyıla dayanan bir Ermeni kilisesi. Günümüz Rostov-na-Donu şehir sınırları içerisinde yer alan en eski binadır.[1]

Tarihçe

Kilisenin inşası 1786'da başlayıp 1792'de tamamlandı. 1972 yılında Rus-Ermeni dostluğu hakkında bir müzeye dönüştürüldü, fakat 2000 yılında bir Ermeni Apostolik Kilisesi olarak tekrar kapılarını açtı.[1][2]

Kilise, günümüz Voroşilovskiy (Kuzey) rayonunda, nehire yakan bir tepenin üstünde yer alır. Harutyun Alamdaryan [en], Rafael Patkanyan [en] ve Mikayel Nalbandyan [en] gibi birçok ünlü Ermeni şahısın mezarı kilise yakınlarında bulunmaktadır.

Ayrıca bakınız

Wikimedia Commons'ta Saint Cross Church, Rostov-on-Don ile ilgili çoklu ortam belgeleri bulunur

Kaynakça

  1. ^ a b "Монастырь Сурб-Хач в Ростове-на-Дону возвращён Армянской Церкви" (Rusça). Патриархия.ru. 26 Mart 2007. 2 Nisan 2009 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Temmuz 2009. 
  2. ^ Музей русско-армянской дружбы (20 Ağustos 2002). "Музей русско-армянской дружбы" (Rusça). Российская сеть культурного наследия. 1 Nisan 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Temmuz 2009. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Akdamar Kilisesi</span> Akdamar (Ahtamar) Adasındaki tarihi kilise

Akdamar Kilisesi, Ahtamar Kilisesi, Surp Haç Kilisesi veya Kutsal Haç Katedrali, Türkiye'nin doğusunda, Van Gölü üzerindeki Akdamar Adası'nda yer alan bir kilisedir. Kudüs'ten İran'a kaçırıldıktan sonra 7. yüzyılda Van yöresine getirildiği rivayet edilen Hakiki Haç'ın bir parçasını barındırmak maksadıyla Kral I. Gagik'in emriyle 915-921 yıllarında Mimar Manuel tarafından inşa edilmiştir. Ermeni Kırımı'ndan sonra cemaatsiz kalan dini yapı bugün müze olarak hizmet vermektedir.

<span class="mw-page-title-main">Eduard Nalbandyan</span>

Eduard Nalbandyan Ermeni dışişleri görevlisi. Nisan 2008-2018 yılları arasında Ermenistan Dışişleri Bakanı'dır.

<span class="mw-page-title-main">Rostov-na-Donu</span> Rusyanın Rostov Oblastında Don Nehrinin sağ sahlinde bulunan bir kenti

Rostov-na-Donu, bir liman kenti ve Rostov Oblastı ve Rusya'nın Güney Federal Bölgesi'nin idari merkezidir. Doğu Avrupa Platosu'nun güneydoğu kesiminde, Don Nehri üzerinde, Kuzey Kafkasya'nın kuzeyindeki Azak Denizi'nden 32 kilometre (20 mi) uzakta yer alır. Şehrin güneybatı banliyöleri Don Nehri deltasına bitişiktir. Nüfusu bir milyonun üzerindedir (1.125.000). Rostov, 2018 FIFA Dünya Kupası'nın ev sahibi şehirlerinden biriydi.

<span class="mw-page-title-main">Lusine Zakaryan</span> Ermeni opera sanatçısı (1937-1991)

Lusine Abetovna Zakaryan, doğum adı Svetlana Zakaryan, Ermeni soprano.

<span class="mw-page-title-main">Surp Nigoğayos Ermeni Kilisesi (Fatih)</span> İstanbul, Topkapıda kilise

Surp Nigoğayos Ermeni Kilisesi, Türkiye'de İstanbul iline bağlı Fatih ilçesi Topkapı semtinde bulunan Ermeni kilisesi. 1630 tarihli bir elyazmasında bu bölgede bir kilisenin varlığı geçse de kilisenin ne zaman inşa edildiği bilinmemektedir. Kayıtlara göre kilise inşasına 1813'te başlanmış, 1823’te kilise ikinci kez inşa edilmiştir. 1832’de ise üçüncü kez inşa edilen kilise nedeni bilinmemekle birlikte harap olur ve 1831'de İstanbul Ermeni Patriği Isdepanos II. Ağavni yeni bir kilise inşası için Sultan II. Mahmut'a başvurur. Vartan Kalfa Tıngıryan'ın mimarlığında yeniden inşa edile kilise 1894 depreminde zarar görerek yenilenir. I. Dünya Savaşı'nda askeri amaçlarla kullanılan kilise 1927'de yenilenerek Patrik Mesrob I. Naroyan tarafından açılır. 1987 yılında onarımdan geçen kilise 2000 yılında tekrar onarım görerek Aram Ateşyan tarafından ibadete açılır.

Yerevman Surp Haç Kilisesi, Türkiye'de İstanbul iline bağlı Beşiktaş ilçesinin Kuruçeşme semtinde bulunan Ermeni kilisesi. 1798'de inşa edilen kilise 1834'te Garabed Amira Balyan tarafından onarılır. Harutyun Amira Yerganyan tarafından 1835'te kilisenin bitişiğine Tarkmançats Ermeni İlköğretim Okulu inşa edilmiştir. 1975 ve 1988 yıllarında onarılarak İstanbul Ermeni Patriği I. Şınorhk tarafından ibadete açılan kilise son onarımını 2007'de görmüş ve Patrik II. Mesrob tarafından ibadete açılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Surp Hıreşdagabed Kilisesi</span> Türkiyedeki Ermeni Kilisesi

Surp Hıreşdagabed Kilisesi, Türkiye'de İstanbul iline bağlı Fatih ilçesi Ayvansaray mahallesinde bulunan Ermeni kilisesi.

<span class="mw-page-title-main">Surp Haç Kilisesi</span> Kilise

Surp Haç Kilisesi, Türkiye'de İstanbul iline bağlı Üsküdar ilçesinde bulunan Ermeni kilisesi. Semtte ilk kilise 1689'da inşa edilmiş, 1727 yılında Ermeni Patriği Hovhannes IX. Golod'un emriyle tekrar inşa edilen kilise 1779, 1781, 1782, 1785, 1790, 1808 yıllarında onarımlara tabi tutulmuştur. Balatlı III. Garabed zamanında daha geniş bir alana kâgir olarak inşa edilen kilisenin yapımında hassa mimarı Krikor Amira Balyan, Kazaz Harutyun Amira Bezciyan, Harutyun Amira Noradungyan, Mikayel Amira Pişmişyan desteklerde bulundular. 1892'de yenilenen kilise en son 1998 yılında onarılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Galata Surp Krikor Lusavoriç Kilisesi</span> İstanbulda bir kilise

Surp Krikor Lusavoriç Kilisesi, İstanbul'un Beyoğlu ilçesi Karaköy semtinde bulunan Ermeni kilisesi. İstanbul'un fethinden önce İstanbul'a yerleşmiş olan Ermeniler ve Cenevizliler arasındaki iyi ilişkilerin bir sonucu olarak Cenevizliler kendilerine ait bir kutsal alanı Ermenilere satar. Kırım-Kefe kentinden İstanbul'a gelen Goms veya Gozma adlı bir hayırsever Ermeni tüccar, Cenevizlilerden alınmış olan bu arsa üzerine bir kilise inşa ettirir. Aved adlı bir demirci ustasının da kilisenin mihrabını tamamlayıp yanına Surp Haç Mabedi'ni inşa ettiği bilinmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Surp Pırgiç Ermeni Katolik Kilisesi</span>

Surp Pırgiç Kilisesi, İstanbul'un Beyoğlu ilçesi Karaköy semtinde bulunan bir kilisedir.II.Mahmud 6 Nisan 1830 tarihinde bir ferman yayınlar ve bu fermanla "Katolik Milleti" adıyla ayrı bir cemaat oluşturur. Kilise Osmanlı İmparatorluğu'nda yaşayan Katolik Ermenilerin, Sultan II. Mahmud'un verdiği 7 Ekim 1831 tarihli fermanla İstanbul'da inşa ettikleri ilk kilisedir. 12 Mayıs 1832'de Başpsikopos Andon Nuriciyan ve Nazır Agopos Çukuryan tarafından temeli atılmıştır. İsa'nın sünnet gününde ibadete açılmıştır.(13 Ocak 1834)Kilise Ermeni Katolik cemiyetinin bağışlarıyla kâgir olarak inşa edilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Bakü Surp Krikor Lusavoriç Kilisesi</span>

Surp Krikor Lusavoriç Kilisesi, Azerbaycan'ın başkenti Bakü'de bulunan ve günümüzde etkin olmayan bir Ermeni kilisesi. 1863 ile 1869 yılları arasında inşa edilen kilise 1920'de Azerbaycan ve Türkmenistan Episkoposluk Bölgesinin makamı olmuştur. Sovyetler döneminde Bakü'de yıkılmayan tek Ermeni kilisesi Dağlık Karabağ sorununun ortaya çıkmasının ardından 25 Aralık 1989'da yağmalanmıştır ve Bakü'deki tüm Ermeni cemaatin kaçmasıyla da ibadete kapanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Dzordzor Şapeli</span>

Dzordzor Şapeli veya Tzortzor Şapeli, İran'ın Batı Azerbaycan Eyaleti'nin Maku şehristanında, Zangmar Nehri üzerindeki Barun köyünde bulunan bir Ermeni manastırı ve kilisesidir.

<span class="mw-page-title-main">Çupan Şapeli</span>

Çupan Şapeli küçük bir tarihi Ermeni kilisesi. İran'ın Doğu Azerbaycan Eyaleti'ndeki Culfa şehristanının merkezi olan Culfa kentinde bulunur. Vadinin diğer ucunda Aras Nehrinin karşı yakasında Nahçıvan Özerk Cumhuriyeti görünür.

<span class="mw-page-title-main">Azize Astvatsatsin Kilisesi</span>

Azize Astvatsatsin Kilisesi veya Tanrının Kutsal Annesi Kilisesi, İran'ın Doğu Azerbaycan Eyaleti'ndeki Culfa şehristanının merkezi olan Culfa kentinde Daraşamb yakınındaki bulunan Ermeni kilisesidir. Culfa şehrinin yaklaşık 15 km kuzeybatısında, Nahçıvan Özerk Cumhuriyeti ile İran arasındaki sınırı çizen Aras nehrinin İran tarafındaki kıyısındadır.

<span class="mw-page-title-main">Yorgi Kilisesi (Kldisubani)</span>

Qarapi Aziz Yorgi Kilisesi Gürcistan'ın Eski Tiflis bölgesindeki Narikala katedralinin dibinde yer alan bir 18. yüzyıl kilisesidir. Kilise tek katlıdır ve 1753 yılında inşa edilmiştir. Gürcü Ortodoks Kilisesi, Aziz Kral Vahtang Gorgasali döneminde inşa edilmiş eski bir Gürcü kilisesinin bulunduğu yere inşa edilmiştir. Kilise, Ermeni tüccar Petros Zohrabian ve eşi Lolita'nın ve 1735'te yaptıkları yardımlarla yeniden inşa edildi. Kilise, Gürcü-Ermeni dostluğu ve işbirliğinin en önemli örneklerinden biridir.

<span class="mw-page-title-main">Noraşen Kilisesi</span> Gürcistanın başkenti Tifliste yer alan tarihi Ermeni Apostolik Kilisesi

Noraşen Gürcistan'ın başkenti Tiflis'te yer alan ve günümüzde kullanılmayan bir Ermeni Apostolik Kilisesidir. Kilise, Tiflis Sioni Katedrali ve Jvaris Ana Kilisesi'nin yanında, Eski Tiflis'te konumlanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Beytüllahim Meryem Ana Kilisesi</span>

Beytüllahim Meryem Ana Kilisesi Gürcistan'ın başkenti Tiflis'te konumlanmış bir kilisedir. 18. yüzyılda daha eski bir kilisenin arazisine Ermeni kilisesi olarak inşa edilen kilise, günümüzde Gürcü Ortodoks kilisesi olarak faaliyet göstermektedir.

Surp Hovsep Ermeni Katolik Kilisesi, Diyarbakır'ın Sur ilçesinde yer alan tarihi bir kilisedir.

<span class="mw-page-title-main">Novoçerkassk Katedrali</span> Rusya da bir katedral.

Novoçerkassk Katedrali ya da Rusçadaki asıl ismiyle Voznyesyenskiy Katedrali, Rusya'nın Rostov Oblastı'na bağlı Novoçerkassk şehrinde bulunan bir Rus Ortodoks kilisesi. Rus İmparatorluğu'nun en büyük kiliselerinden biriydi ve Don Host Oblastı'nın ana kilisesiydi.

<span class="mw-page-title-main">Don Nahçıvan</span>

Don Nahçıvan ya da Nahçıvan-na-Donu, Yeni Nahçıvan olarak da bilinir, Rusya'nın güneyinde, Rostov-na-Donu yakınlarında, 1779'da Kırım'dan gelmiş Ermeniler tarafından kurulan ve bu Ermenilerin yaşadığı bir kasabaydı. 1928 yılında Rostov ile birleşmesi dek şehir statüsüne sahipti.