İçeriğe atla

Suriyeli Brezilyalılar

Suriyeli Brezilyalılar
Sírio-brasileiros
البرازيلي السوري
BrezilyaSuriye

São Paulo'daki Suriye kökenliler.
Önemli nüfusa sahip bölgeler
Brezilya (daha çok Güneydoğu Brezilya)
Brezilya hükümeti, Suriye asıllı 4 milyon Brezilyalı olduğunu iddia etmektedir.[1]
Diller
Din
Roma Katoliği, Doğu Ortodoksluk, Müslüman ve Yahudi azınlıklar
İlgili etnik gruplar
Diğer Asyalı Brezilyalılar ve Arap Brezilyalılar

Suriyeli Brezilyalılar (Portekizce: Sírio-brasileiros) tam, kısmi veya ağırlıklı olarak Suriye kökenli Brezilya vatandaşları veya Brezilya'da bulunan Suriye doğumlu göçmenlerdir.

Tarihi

Suriyeliler, 19. yüzyıldan itibaren Brezilya'ya göç etmişlerdir, Brezilya'nın tam veya kısmi Suriye asıllı nüfusunun Brezilya hükûmeti tarafından 3 veya 4 milyon civarında olduğu tahmin edilmektedir.[2][3] Suriyeliler, Lübnanlı ve Doğu Asyalı torunlarıyla birlikte ülkedeki Asyalı Brezilyalı topluluğun çoğunluğunu oluşturmaktadır.[4] 2008'de IBGE tarafından yürütülen araştırmaya göre, Beyaz Brezilyalı yanıt verenlerin %0,9'u, 1 milyondan az insana denk gelen Orta Doğu'dan gelen ailesel kökenleri olduğunu söyledi. Çoğunlukla Lübnan ve Suriye kökenlidirler.

Kaynakça

  1. ^ "Brazilian Ministry of Foreign Affaires". 23 Eylül 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Ağustos 2022. 
  2. ^ "Syrian Arabic Republic". Brazilian Ministry of Foreign Affairs. 8 Ekim 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Nisan 2018. 
  3. ^ "A long way from home: Syrians find unlikely refuge in Brazil". The Guardian. 11 Mart 2015. 29 Ekim 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Ağustos 2018. Brazil is home to 15 million people of Arabic descent, including 3 million of Syrian heritage  Birden fazla yazar-name-list parameters kullanıldı (yardım); Yazar |ad1= eksik |soyadı1= (yardım)
  4. ^ "Caracteristicas Etnico-raciais da Populacao Classificacoes e identidades" (PDF). IBGE. s. 53. 10 Haziran 2016 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Temmuz 2021. descendentes e os asiáticos – japoneses, chineses, coreanos, libaneses, sírios, entre outros 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Brezilya</span> Güney Amerikada bir ülke

Brezilya, resmî adıyla Brezilya Federatif Cumhuriyeti, Güney Amerika'nın en büyük ve en kalabalık ülkesidir. Latin Amerika'nın %47,7'sini kaplayan Brezilya, Ekvador ve Şili haricinde Güney Amerika ülkelerinin hepsi ile sınır komşusudur. Başkenti Brasília ve en kalabalık şehri São Paulo'dur. Brezilya, 26 eyaletten ve bir Federal Bölgeden oluşan bir federasyondur ve Portekizcenin resmi dil olduğu tek Güney Amerika ülkesidir.

<span class="mw-page-title-main">Suriye</span> Batı Asya ülkesi

Suriye, resmî adıyla Suriye Arap Cumhuriyeti, Doğu Akdeniz ve Levant'ta yer alan bir Batı Asya ülkesidir. Batıda Akdeniz, kuzeyde Türkiye, doğu ve güneydoğuda Irak, güneyde Ürdün ve güneybatıda İsrail ve Lübnan ile sınırlanan ve 14 vilayetten oluşan üniter bir cumhuriyettir. Verimli ovalar, yüksek dağlar ve çöllerden oluşan bir ülke olan Suriye, çoğunluğu Suriyeli Araplar, Kürtler, Türkmenler, Süryaniler, Ermeniler, Çerkesler, Arnavutlar ve Rumlar olmak üzere çeşitli etnik ve dinî gruplara ev sahipliği yapmaktadır. Dinî gruplar arasında Sünniler, Hristiyanlar, Nusayriler, Dürziler ve Yezidiler bulunmaktadır. Suriye'nin başkenti ve en büyük şehri Şam'dır. Araplar en büyük etnik gruptur ve Sünniler en büyük dinî gruptur.

<span class="mw-page-title-main">Brasília</span> Brezilyanın başkenti

Brasília(/Brasilya/ Portekizce:[bɾaˈziljɐ]), Brezilya'nın başkentidir. 1956-1960 yılları arasında 41 ayda inşâ edilmiştir. 1960'tan bu yana ülkenin başkenti olan Brasília'nın, Federal yönetim bölümü sınırları (5.814 km2) içindeki nüfusu 2021 yılı itibarıyla 3.094.325'dir.

<span class="mw-page-title-main">Rio de Janeiro</span> Brezilyanın ikinci büyük şehri ve Rio de Janeiro eyaletinin başkenti

Rio de Janeiro, bulunduğu eyaletin başkenti ve Brezilya'nın en büyük ikinci kentidir.

<span class="mw-page-title-main">Lazkiye</span> Lazkiye ili, Suriyede bir şehir

Lazkiye, Suriye'nin önemli liman kentlerinden biridir. Hatay sınırına yaklaşık 80 km uzaklıktadır.

<span class="mw-page-title-main">Yunanlar</span> Güneydoğu Avrupada yaşayan bir halk

Yunanlar ya da Helenler, Yunanistan, Kıbrıs, Arnavutluk, İtalya, Türkiye, Mısır ve Doğu Akdeniz'i çevreleyen diğer ülkelerde yaşamış veya yaşayan, aynı zamanda da dünya çapına yayılmış ve diasporalar oluşturmuş bir etnik grup.

<span class="mw-page-title-main">Japonlar</span>

Japonlar, Japon Takımadalarına ve %98,5'ini oluşturdukları Japonya'ya özgü bir etnik gruptur.

<span class="mw-page-title-main">Macapá</span> Brezilyada belediye ve Amapá eyaletinin başkenti

Macapá, Brezilya'nın Amapá eyaletinde bulunan ve eyalete başkentlik eden belediye. Nüfus 2020 sayımına göre 512.902 idi. Şehir Amazon Nehri'nin kuzey kanalında Atlantik Okyanusu'nun ağzının yakınlarında yer almaktadır. Ekvator, Macapá'nın ortasından geçtiği için şehrin önde gelen sakinleri tarafından dünyanın ortasının başkenti olarak tanımlanmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Suriyeliler</span> etnik grup

Suriyeliler, Suriye'de yaşayan, Levant bölgesinin yerlisi olan ve ana dilleri Arapça, özellikle de Levanten lehçesi olan çoğunluk nüfustur. Suriye halkının kültürel ve dilsel mirası, hem yerli unsurların hem de binlerce yıl boyunca bu topraklara ve halkına hükmetmeye gelen yabancı kültürlerin bir karışımıdır. Yedinci yüzyıla gelindiğinde Levant'ta yaşayanların çoğu Aramice konuşuyordu. Müslümanların 634 yılında Levant'ı fethetmesinin ardından Arapça baskın dil haline gelmiş, ancak Suriyelilerin bir azınlığı hala Süryanice ve Batı lehçelerinde konuşulan Aramiceyi korumuştur.

<span class="mw-page-title-main">Brezilya ekonomisi</span>

Brezilya ekonomisi, gayri safi yurtiçi hasıla ölçümüyle dünyanın en büyük on ikinci ve 2020'de satın alma gücü paritesine göre de yine dünyanın sekizinci en büyük ekonomisidir. Gayri safi yurt içi hasıla bakımından Latin Amerika'nın en büyük ekonomisi olan Brezilya ekonomisi gelişmekte olan bir karma ekonomidir. Uluslararası Para Fonu'na (IMF) göre, Brezilya'nın 2020 nominal GSYİH'i SAGP olarak 7.348 trilyon BRL ve nominal bazda ise 1.363 trilyon $ idi. Brezilya, kişi başına düşen GSYİH açısından dünyanın 83. ülkesidir ve kişi başına 11.121 ABD doları gelir düşer. Ülkenin, büyük miktarda altın, uranyum, demir ve kereste içeren 20.18 trilyon dolarlık doğal kaynaklara sahip olduğu tahmin edilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Suriye muhalefeti</span> Esad ailesinin Suriyedeki yönetimine muhalif bir grup

Suriye muhalefeti, Suriye Ulusal Koalisyonu ve alternatif bir Suriye hükûmeti olarak belirli toprak kontrolüne sahip Suriye hükûmeti karşıtı gruplar tarafından temsil edilen siyasi yapıdır.

Bakır Tugayı, adını Şii On İki İmamların beşincisi olan Muhammed el-Bakır'den alan, Suriye İç Savaşı sırasında Halep'te kurulan Suriye hükûmeti yanlısı milis gücü. 2015 yılında kurulmasına karşın kökleri 2012 yılına dayanır.

<span class="mw-page-title-main">Türkiye'deki Suriyeliler</span> Sığınmacı topluluğu

Türkiye'deki Suriyeliler, Türkiye'de yaşayan Suriye kökenli kişileri ifade eder. Eylül 2024 itibarıyla Türkiye'de "geçici koruma" statüsündeki Suriyeli sayısı resmi rakamlara göre yaklaşık 3 milyon 100 bin kişi olup bu durum Türkiye'yi dünyada en çok mülteciye ev sahipliği yapan ikinci ülke yapmaktadır. Uzun yıllar birinci sırada olan Türkiye, Taliban'ın Afganistan'da iktidara gelişi sonrası İran'a olan göçler sonucu ikinci sıraya gerilemiştir. Geçici koruma altındaki Suriyelilere ek olarak, oturma izni ile Türkiye'de yaşayan Suriye uyruklu sayısı yaklaşık 76 bin olup, Türk vatandaşlığı almış Suriyeli sayısı ise Ağustos 2024 itibarıyla 104 bin 144'ü çocuk olmak üzere 238 bin 768 kişidir.

<span class="mw-page-title-main">Waldir Pires</span> Brezilyalı siyasetçi

Francisco Waldir Pires de Souza, Brezilyalı siyasetçidir. 2007 yılında azledilmeden önce Başkan Luiz Inacio Lula da Silva hükûmetinde Savunma Bakanı olarak görev yaptı. Öncesinde 1987-1989, Bahia Valisi olarak görev yapmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Brezilya mutfağı</span>

Brezilya mutfağı, Avrupa, Afrika ve Kızılderili mutfaklarının etkilerini taşır. Ülkenin yerli halkının çeşitliliği, göçmen nüfusu ve ayrıca büyük yüzölçümü nedeniyle bölgeden bölgeye ciddi farklılıklar gösterir. Bu, karakteristiğini bölgesel farklılıkların korunmasından alan bir ulusal mutfak kültürü yaratmıştır.

Brezilya Japonları Brezilya'da yaşayan Japon kökenli veya Japonya göçmeni Brezilya vatandaşlarıdır

Asyalı Brezilyalılar, Doğu Asya, Güney Asya ve Güneydoğu Asya kökenli Brezilya vatandaşları veya Brezilya'da kalıcı olarak ikamet eden Asya kökenli kişilere verilen addır. Brezilya, Mozambik ve Kenya'dan az sayıda Asyalı, daha az sayıda da Güney Asyalı ve Güneydoğu Asyalı olmasına rağmen, Brezilya'daki Asya topluluğunun çoğu Doğu Asya'dan gelen göçmenlerden oluşmaktadır. 2011 tahminine göre Çingeneler Brezilya'da yaklaşık 800.000 kişidir, ancak Güney Asya'dan uzak ataları olmasına rağmen Asyalı olarak sayılmazlar. Batı Asya kökenli insanlar, Greko-Romen fetihleri ve Persler, Yunanistan ve İran ile örtüştüklerinden, kendilerini Brezilya'da fenotip olarak Asyalı olarak tanımlamazlar. Öte yandan, Amapá gibi bazı eyaletlerde Asyalı Amerikalılar ve Doğu Asyalı Amerikalılar bir arada gruplandırılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Suriye'nin dış ilişkileri</span> Suriyenin dış ilişkilerine genel bakış

Ulusal güvenliği sağlamak, Arap komşuları arasındaki etkisini artırmak ve Golan Tepeleri'nin geri alınmasını sağlamak Suriye Arap Cumhuriyeti'nin dış politikasının temel hedefleri olmuştur. Suriye, tarihinin birçok noktasında Türkiye, İsrail, Irak ve Lübnan gibi coğrafi olarak kültürel komşularıyla şiddetli bir gerilim yaşadı. Suriye, Arap Baharı ve Suriye İç Savaşı öncesinde 21. yüzyılda bölgesindeki birçok devletle ilişkilerinde bir gelişme yaşadı.

<span class="mw-page-title-main">Suriye vatandaşlık yasası</span> Suriye vatandaşlığının tarihi ve düzenlemeleri

Suriye vatandaşlık yasası, Suriye vatandaşlığının kazanılması, iletilmesi ve kaybedilmesine ilişkin yasadır. Suriye vatandaşlığı, Suriye Arap Cumhuriyeti vatandaşı olma durumudur ve doğum veya vatandaşlığa kabul yoluyla elde edilebilir. Suriye Vatandaşlık Yasası 1969 yılında 276 sayılı Kanun Hükmünde Kararname ile çıkarılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Türkiye'deki Suriye iç savaşı nedeniyle gelen mülteciler</span>

Türkiye'deki Suriye iç savaşı nedeniyle gelen mülteciler, Suriye İç Savaşı'ndan kaçan Suriyeli mültecilerdir. Türkiye Cumhuriyeti, 3,7 milyondan fazla kayıtlı mülteciye ev sahipliği yapmaktadır.