İçeriğe atla

Suriye başbakanı

Suriye Arap Cumhuriyeti Başbakanı
رئيس وزراء الجمهورية العربية السورية
Suriye Başbakanının Mührü
Görevdeki
Muhammed Gazi el-Celali

14 Eylül 2024 tarihinden beri
Suriye Arap Cumhuriyeti Bakanlar Kurulu
Suriye hükûmetinin yürütme organı
ÜnvanSayın Başbakan
(gayriresmi)
Ekselansları
(diplomatik)
StatüBakanlar Kurulu Başkanı;
Yürütme organındaki en yüksek ikinci kişi
ÜyelikBakanlar Kurulu
Rapor verilenDevlet Başkanı
Resmî ikametHükûmet binası, Şam, Suriye
AtayanDevlet Başkanı
Görev süresiSabit bir görev süresi yok
Oluşum17 Nisan 1946 (78 yıl önce) (1946-04-17)
İlk sahibiAli Rikabi (krallık)
Sadullah el-Cabiri (cumhuriyet)
MaaşYıllık 18285 $[1]
Websitesiwww.pministry.gov.sy

Suriye başbakanı (Arapçaرئيس وزراء سوريا) veya resmi adıyla Bakanlar Kurulu başkanı (Arapçaرئيس مجلس الوزراء), Suriye Arap Cumhuriyeti hükûmetinin başıdır.[2]

Adaylık

Başbakan, yeni başbakanın önerdiği diğer bakanlar ve hükûmet üyeleriyle birlikte Suriye devlet başkanı tarafından atanır.[3]

Suriye Halk Meclisi, daha sonra yeni hükûmet resmen göreve başlamadan önce yeni hükûmetin yasama programını onaylar.[3]

Bir başbakanın görev süresi için anayasal sınırlar yoktur ve başbakanların birkaçı birbirini izlemeyen birden çok sürede hizmet etmiştir.[4] Devlet başkanı, başbakan ve Bakanlar Kurulunu atama veya görevden alma konusunda anayasal yetkiye sahiptir.[5]

Yetkiler ve görevden alınma

Yetkiler:[3]

  • Yasaları uygulamak
  • Devlet organlarını denetlemek
  • İdari kararlar almak
  • Devlet başkanına tavsiyede bulunmak
  • Kabineyi denetlemek

Görevden alınma:[3]

  • Devlet başkanının görevden alması üzerine
  • İstifanın devlet başkanına sunulması üzerine
  • Devlet başkanının görevden alınması veya istifası üzerine
  • Yasama organının güvensizlik oyu üzerine

Başbakanların listesi

Kaynakça

  1. ^ برس, دي. "سورية: مرسوم رئاسي يحدد راتب رئيس مجلسي الوزراء والشعب بـ82500 ليره والوزير بـ71200 ليرة - اخبار سورية المحلية - أخبار سورية - دي برس". www.dp-news.com. 2 Nisan 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  2. ^ "Syrian Arab Republic: Constitution, 2012". refworld. 26 Şubat 2021. 5 Mart 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  3. ^ a b c d "Constitutional history of Syria". constitutionniet.org. 29 Mart 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Aralık 2021. 
  4. ^ Khalil Mechantaf. "Constitutional Law and Courts' System in the Syrian Arab Republic". nyulawglobal.org. 5 Eylül 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Aralık 2021. 
  5. ^ "Constitutional history of Syria". Constitution Net. April 2021. 19 Mayıs 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. 

Ayrıca bakınız

İlgili Araştırma Makaleleri

Kuvvetler ayrılığı veya güçler ayrılığı, devlet organları olan yasama, yürütme ve yargı güçlerinin birbirinden ayrılmış oldukları bir devlet yönetim modelidir. Devletin her biri birbirinden ayrı ve bağımsız güçlerdeki kol ve sorumluluk alanlarına ayrıldığı ve böylece her bir güç ve kolun bir diğeri ile güç ve sorumluluk alanları bakımından bir çatışma yaşamadıkları bu model ilk olarak antik Yunan ve Roma'da geliştirildi. Kuvvetler ayrılığında güçler normal olarak yasama, yürütme ve yargı olmak üzere üç kola ayrılmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Başkanlık sistemi</span> ülke yönetim sistemi

Başkanlık sistemi, kuvvetler ayrılığının uygulandığı sistemlerde hükûmet başkanının yasama organından ayrı bir yürütme organına liderlik ettiği bir yönetim şeklidir. Hükümet başkanı çoğu ülkede aynı zamanda devlet başkanıdır. Yasama, yürütme ve yargı ilkeleri arasında katı bir ayrılık olur. Parlamenter sisteme göre farklarından biri, yürütme ile yasama arasındaki ayrımdan dolayı hükûmet başkanının direkt halk oyuyla iktidara gelerek, seçilmiş bir yasama organının güvenini kazanmadan bunu sağlamasıdır. Parlamenter sistemde ise yürütme ile yasama arasında güçlü bir işbirliği bulunur.

<span class="mw-page-title-main">Suriye Halk Meclisi</span> Suriyenin yasama organı

Halk Meclisi, Suriye'nin yasama organıdır. Çok sandalyeli 15 seçim bölgesinde dört yıllık bir dönem için seçilen 250 üyesi vardır. Ulusal İlerici Cephe ile Değişim ve Özgürlük için Halk Cephesi olmak üzere iki ana siyasi cephesi vardır. 7 Mayıs'ta yapılan 2012 seçimleri, kırk yıl sonra ilk kez çok partili sisteme dayanan yeni bir parlamento ile sonuçlandı. 1938'de Faris el-Huri, Meclis Başkanı seçilen ilk Hristiyan oldu. Deyrizor'u 2013 yılından bu yana temsil eden Hediye Abbas, 2016 yılında Meclis Başkanı olarak seçilen ilk kadın oldu. 2017'de Hammuda Sabbah, göreve gelen ilk Ortodoks Hristiyan oldu.

<span class="mw-page-title-main">Yönetim biçimlerine göre ülkeler listesi</span> Vikimedya liste maddesi

Bu liste, anayasal olarak tanımlanmış hükûmet sistemine göre egemen devletleri listelemektedir. Bu liste siyasi yozlaşmayı, hükûmetlerin yetki alanlarını veya demokrasi düzeyini ölçmez.

<span class="mw-page-title-main">Bakanlar Kurulu (Suriye)</span> Suriyenin bakanlar kurulu

Suriye Kabinesi veya Bakanlar Kurulu, Suriye Arap Cumhuriyeti'nin en üst yürütme organıdır.

<span class="mw-page-title-main">Suriye devlet başkanı</span> Suriyenin devlet başkanı

Suriye devlet başkanı, resmi olarak Suriye Arap Cumhuriyeti devlet başkanı, Suriye Arap Cumhuriyeti'nin devlet başkanıdır. Kendi takdirine bağlı olarak başkan yardımcılarına devredilebilecek kapsamlı yetkilere sahiptir. Devlet başkanı; başbakanı, diğer Bakanlar Kurulu (kabine) üyelerini ve askeri görevlileri atar ve görevden alır. Beşşar Esad, Suriye'nin 20. ve mevcut devlet başkanıdır. Beşşar Esad, 29 yıl süreyle en uzun süre görev yapan devlet başkanı olan eski devlet başkanı Hafız Esad'ın oğludur. Beşşar Esad, 2021'de devlet başkanlığının 21. yılını kutlayan ve 17 Temmuz 2000'de göreve başladığından, şu anda en uzun süre görev yapan ikinci devlet başkanıdır.

İspanya'da siyaset, 1978 Anayasası'nın oluşturduğu çok partili bir parlamenter monarşi çerçevesinde yürütülmektedir. İspanya, ulusal egemenliğin, devletin yetkilerinin yayıldığı halkın içinde yer aldığı, sosyal ve demokratik bir egemen devlet olarak olarak kurulmuştur.

Gürcistan Hükûmet, Gürcistan'nın iç ve dış politikalarını uygulayan en üst düzey yürütme organıdır. Başbakan - hükûmet başkanı - ve bakanlardan oluşur ve Gürcistan Parlamentosu'na karşı hesap verebilir ve sorumludur. Hükûmetin mevcut yetki ve sorumlulukları, 2017 ve 2018 yıllarında kabul edilen Gürcistan Anayasası değişikliklerine tabidir. 14 Mayıs 1991'den 9 Kasım 1996'ya kadar Gürcistan hükûmeti, Gürcistan Cumhuriyeti Bakanlar Kurulu olarak anılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Suriye hükûmeti</span> Suriye merkezi hükümeti

Suriye Arap Cumhuriyeti hükûmeti, Suriye Anayasası tarafından oluşturulan ve cumhurbaşkanının devlet başkanı, başbakanın da hükümet başkanı olduğu birlik hükümetidir. Yürütme yetkisi hükümet tarafından kullanılır. Suriye'de 250 üyeli bir yasama konseyi bulunmaktadır. Ülke 2011'den bu yana hem Suriye hükümetine hem de birbirlerine farklı kombinasyonlarda karşı çıkan çeşitli yerli ve yabancı güçlere karşı bir iç savaşın içinde. Hükümet merkezi Suriye'nin başkenti Şam'da bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Suriye Anayasası</span> Suriye Arap Cumhuriyetinin anayasası

Suriye Arap Cumhuriyeti Anayasası, 26 Şubat 2012'de kabul edildi ve 13 Mart 1973'te yürürlüğe girmiş olan anayasanın yerini aldı. Mevcut anayasa, Suriye Arap Cumhuriyeti devletinin temel işlevini özetlemektedir. Suriye'nin karakterini Arap, demokratik ve cumhuriyetçi olarak belirler. Ayrıca, Pan-Arabizm ideolojisine uygun olarak, ülkeyi Arap dünyasının bir bölgesi ve halkını Arap ulusunun ayrılmaz bir parçası olarak tanımlamaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Suriye'de seçimler</span>

Bu madde Suriye'deki seçimler ve seçim sonuçları hakkında bilgi verir.

<span class="mw-page-title-main">Suriye Halk Meclisi başkanı</span> Vikimedya liste maddesi

Suriye Halk Meclisi başkanı Suriye'nin yasama organı olan Halk Meclisini temsil eder, belgeleri imzalar ve onun adına konuşur. Başkan, tarihi boyunca meclisi temsil etmekle sorumlu olmuştur. 2017 yılı itibari ile 30 farklı kişi başkan olarak hizmet vermiştir.

<span class="mw-page-title-main">Suriye devlet başkanı yardımcısı</span> Suriyede siyasi pozisyon

Suriye devlet başkanı yardımcısı, Suriye'de siyasi bir pozisyondur. Anayasa, devlet başkanının geçici olarak görevini yapamaması durumunda, devlet başkanı yardımcısının devlet başkanı vekili olacağını belirtir. Aynı anda birden fazla kişi devlet başkanı yardımcılığı görevini yürütebilir. Suriye devlet başkanı, başkan yardımcılarını atar.

<span class="mw-page-title-main">1973 Suriye Anayasası</span> Suriyenin eski anayasası

1973 Suriye Arap Cumhuriyeti Anayasası 13 Mart 1973'te kabul edildi ve 27 Şubat 2012'ye kadar yürürlükte kaldı. Anayasa, Suriye'nin karakterini Arap, demokratik ve cumhuriyetçi olarak tanımlar. Ayrıca, pan-Arap ideolojisine uygun olarak, ülkeyi daha geniş Arap dünyasının bir bölgesi ve halkını Arap ulusunun ayrılmaz bir parçası olarak konumlandırır. Anayasa, Arap Sosyalist Baas Partisinin gücünü sağlamlaştırdı. Anayasanın 8. maddesi partiyi "toplumda ve devlette önde gelen parti" olarak tanımlar, oysa Suriye - çoğu kez inanıldığı gibi - resmi anlamda tek partili bir sistem değildi.

<span class="mw-page-title-main">Suriye başbakan yardımcısı</span> Suriye hükûmetinin üst düzey bir üyesi

Suriye başbakan yardımcısı, Suriye hükûmetinin başı olan Suriye başbakanının yardımcısı ve Bakanlar Kurulu üyesidir. Başbakan yardımcısı, Bakanlar Kurulunun ikinci en yüksek rütbeli üyesidir. Yarı başkanlık hükûmet sisteminde, başbakan kabinede "eşitler arasında birinci" olarak kabul edilir; başbakan yardımcısı pozisyonu, uygun bir emir-komuta zincirinin gerekli olduğu durumlarda, bir hükûmet içinde veya ulusal acil durum zamanlarında siyasi istikrar ve güç sağlamak için kullanılır.

<span class="mw-page-title-main">Lübnan devlet başkanı</span> Lübnanın devlet başkanı

Lübnan Cumhuriyeti Devlet Başkanı Lübnan'ın devlet başkanıdır. Devlet başkanı, parlamento tarafından altı yıllık bir süre için seçilir. Lübnan Anayasası'nın 49. maddesi uyarınca, başkan her zaman Temsilciler Meclisi adayıyla aynı şartları yerine getiren bir Maruni Hristiyan'dır.

<span class="mw-page-title-main">Lübnan başbakanı</span> Lübnanın hükûmet başkanı

Resmi olarak Bakanlar Kurulu Başkanı adına sahip Lübnan başbakanı, hükümet başkanı ve Lübnan'ın Bakanlar Kurulu başkanıdır. Başbakan, Lübnan devlet başkanı tarafından atanır, Lübnan Parlamentosunun onayına gerek yoktur Sözleşmeye göre, makam sahibi her zaman bir Sünni Müslümandır.

<span class="mw-page-title-main">Suriye Yüksek Anayasa Mahkemesi</span> Suriyenin en yüksek yargı makamı

Yüksek Anayasa Mahkemesi, Suriye Arap Cumhuriyeti'ndeki en yüksek yargı otoritesidir.

<span class="mw-page-title-main">Suriye'de siyaset</span> Suriyenin siyasi sistemi

Suriye Arap Cumhuriyeti'nde siyaset, çok partili temsili olan yarı başkanlık cumhuriyeti çerçevesinde gerçekleşir. Devlet Başkanı Beşşar Esad ve onun Arap Sosyalist Baas Partisi, 1970 darbesinden bu yana ülke siyasetinde baskın güçler olarak kaldılar.

Kolektif kabine sorumluluğu, parlamenter sistemlerde kabine üyelerinin, özel olarak katılmış olsalar bile kabinede alınan tüm hükûmet kararlarını kamuoyu önünde desteklemek zorunda oldukları anayasal bir gelenektir. Bu destek, yasama organında hükûmet lehine oy kullanmayı da içerir. Bazı komünist siyasi partiler, demokratik merkeziyetçilik ilkesini merkez komitelerine uygularlar.