İçeriğe atla

Suriye Yüksek Anayasa Mahkemesi

Suriye Yüksek Anayasa Mahkemesi
المحكمة الدستورية العليا
Al-Mahkamah al-Dustūrīyah al-‘Ulyā
Suriye arması
Suriye arması
Kuruluş1973
YargıSuriye Arap Cumhuriyeti
YerŞam
Oluşum türüDevlet Başkanlığı ataması
YetkiSuriye Anayasası
Hakim süresiDört yıl, yenilenebilir
Pozisyon sayısı11
DilArapça
Yüksek Mahkeme Başkanı
MevcutMuhammad Cihad el-Laham
Görev başı8 Mayıs 2018

Yüksek Anayasa Mahkemesi (Arapçaالمحكمة الدستورية العليا Al-Mahkamah al-Dustūrīyah al-'Ulyā), Suriye Arap Cumhuriyeti'ndeki en yüksek yargı otoritesidir.

Tarih

Yüksek Mahkeme, 1973 Suriye Anayasası uyarınca seçim anlaşmazlıklarında karar vermek, başbakan veya Halk Meclisi tarafından itiraz edilen bir kanun veya kararnamenin anayasaya uygunluğuna karar vermek ve başbakan tarafından istendiğinde kanun teklif, kararname ve yönetmeliklerin anayasaya uygunluğu hakkında görüş bildirmek üzere kurulmuştur.

Ancak Yüksek Anayasa Mahkemesinin halk tarafından onaylanan "Devlet başkanı tarafından halk referandumlarına sunulan kanunlar"ın geçerliliğini sorgulaması yasaktır. Mahkeme, başkan ve dört yıllık yenilenebilir bir görev süresi için atadığı dört yargıçtan oluşur.[1]

Kompozisyon

Yüksek Mahkeme, Yüksek Mahkeme Başkanı olarak adlandırılan başkanı ve 10 olağan üye yargıçtan oluşur.[2] Yüksek Mahkeme yargıçları devlet başkanı tarafından atanır.

2012 Suriye Anayasası, yargıyı bağımsız ilan eder ve devlet başkanını (ve devlet başkanının başkanlığını yaptığı Yüksek Yargı Konseyini) yargı bağımsızlığının koruyucusu olarak atar (Madde 132-133).[3]

Yüksek Anayasa Mahkemesi, beş üyeden en az yedi üyeye genişletildi, ancak tümü hala devlet başkanlığı kararnamesi ile atanıyor (Madde 141).[3] Anayasa Mahkemesi üyeleri dört yıllık yenilenebilir görev sürelerine sahiptirler (Madde 143).[3]

Mevcut üyelik (Mayıs 2021)

  • Yargıtay Başkanı: Yargıç Muhammed Cihad el-Laham[4]
  • Yargıç Beşir İbrahim Debbas[3]
  • Yargıç Raslan Ali Tırabelsi[3]
  • Yargıç Malik Kemal Şeref[3]
  • Yargıç Cemile Müslim eş-Şarbeci[3]
  • Yargıç Dr. Said Abdülvahid Nahaili[3]
  • Yargıç Afif Mikhail Nassif[3]
  • Yargıç Mecid Reşid Kadra[3]
  • Yargıç Muhammed Nevvaf Muhammed Enver Hamadeh[3]
  • Yargıç Selva Kadeb[3]
  • Yargıç Mutasım Skeiker[3]

Yetkinlikler

  • Kanun ve yönetmeliklerin anayasaya uygunluğuna karar vermek[5]
  • Devlet başkanın talebi üzerine kanun tasarıları ve kanun hükmünde kararnamelerin anayasaya uygunluğu hakkında görüş bildirmek[5]
  • Devlet başkanlığı seçimlerini denetlemek[5]
  • Devlet başkanlığı ve yasama seçimlerine yönelik zorlukları tetkik etmek[5]
  • Vatana ihanet davasında devlet başkanın yargılanması[5]
  • Referandumla kabul edilen yasalar üzerinde anayasa denetimi[5]
  • Talep üzerine kanun tasarılarının anayasaya uygunluğu hakkında görüş bildirme[5]

Ayrıca bakınız

Kaynakça

  1. ^ Country Studies: Syria 8 Şubat 2015 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi., Library of Congress Bu madde, bu kaynaktan alınan kamu malı olan bir metni içermektedir.
  2. ^ موقع الاستعلام الالكتروني للخدمات الحكومية[]
  3. ^ a b c d e f g h i j k l m "President al-Assad issues a decree appointing the President of the Supreme Constitutional Court Muhammad Jihad al-Lahham and appointing its other members". Syrian Arab News Agency. 12 Mayıs 2021. 9 Mayıs 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  4. ^ "Syria's Supreme Constitutional Court Finalizes List of Candidates for Presidential Election". Asharq Al-Awsat. 12 Mayıs 2021. 12 Mayıs 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  5. ^ a b c d e f g "Country–Syria". s. constitutionniet.org. 29 Mart 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Kasım 2021. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Anayasa</span> devleti yöneten temel ilkeler bütünü

Anayasa, ülke üzerindeki egemenlik haklarının kullanım yetkisinin içeriğinde belirtildiği şekliyle devlete verildiğini belirleyen toplumsal sözleşmelerdir. Hans Kelsen'in normlar hiyerarşisine göre diğer bütün hukuki kurallardan ve yapılardan üstündür ve hiçbir kanun ve yapı anayasaya aykırı olamaz. Devletin temel örgüt yapısını kuran, önemli organlarını ve işleyişlerini belirleyen; ayrıca temel hak ve özgürlükleri tespit edip, sınırlarını çizen hukuk metinleridir. Toplumsal bir sözleşme niteliği taşır. Devlet faaliyetlerini ve oluşum biçimini düzenleyen yasa metnidir.

<span class="mw-page-title-main">Türkiye Cumhuriyeti Anayasa Mahkemesi</span> Türkiyedeki en yüksek yargısal devlet organı

Türkiye Cumhuriyeti Anayasa Mahkemesi (AYM), Türkiye'de anayasal denetimi yürüten en yüksek yargı organıdır. Kanunların, Cumhurbaşkanlığı kararnamelerinin ve Türkiye Büyük Millet Meclisi İçtüzüğünün Anayasaya şekil ve esas bakımlarından uygunluğunu denetler ve bireysel başvuruları karara bağlar. Anayasa değişikliklerini ise sadece şekil bakımından inceler ve denetler. Görevleri, Türkiye Anayasası'nın 148. ve 153. maddeleri arasında belirtilmiştir.

Kuvvetler ayrılığı veya güçler ayrılığı, devlet organları olan yasama, yürütme ve yargı güçlerinin birbirinden ayrılmış oldukları bir devlet yönetim modelidir. Devletin her biri birbirinden ayrı ve bağımsız güçlerdeki kol ve sorumluluk alanlarına ayrıldığı ve böylece her bir güç ve kolun bir diğeri ile güç ve sorumluluk alanları bakımından bir çatışma yaşamadıkları bu model ilk olarak antik Yunan ve Roma'da geliştirildi. Kuvvetler ayrılığında güçler normal olarak yasama, yürütme ve yargı olmak üzere üç kola ayrılmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Türkiye Cumhuriyeti Anayasası (1961)</span> Türkiye Cumhuriyetinin anayasası (1961–1982)

Türkiye Cumhuriyeti Anayasası veya 1961 Anayasası, 9 Temmuz 1961 tarihli referandum ile kabul edilen ve 12 Eylül Darbesi'ne kadar yürürlükte olan anayasadır.

<span class="mw-page-title-main">Uyuşmazlık Mahkemesi</span> Türkiyedeki yargı yolu uyuşmazlıklarını çözmekle görevli yüksek mahkeme

Uyuşmazlık Mahkemesi, Türkiye Cumhuriyeti Anayasası'nda düzenlenen bir yüksek mahkemedir. 1945'te kurulan mahkemenin temel görevi, adli ve idari yargı organları arasındaki görev ve hüküm uyuşmazlıklarını kesin olarak çözmektir.

<span class="mw-page-title-main">Federal Anayasa Mahkemesi</span>

Federal Anayasa Mahkemesi Karlsruhe'de, Grundgesetz'e göre 7 Eylül 1951'de kurulmuş en yüksek dereceli Almanya Federal Mahkemesi'dir. Mahkeme, kasten başkent Berlin, eski başkent Bonn ve Almanya Federal Haber Alma Servisi'nin (Bundesnachrichtendienst) bulunduğu Münih'ten ayrı bir yere Federal Adalet Mahkemesi'nin de bulunduğu Karlsruhe'de kurulmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin devlet yapısı</span>

Kuzey Kıbrıs'ın devlet yapısı, Kuzey Kıbrıs cumhuriyetle yönetilmekte olup yarı başkanlık sistemi bulunmaktadır. Cumhurbaşkanı aynı zamanda devlet başkanı, başbakan ise hükûmetin başkanıdır. Çok partili sistem uygulanmaktadır. Yürütme yetkisi hükûmetin elindedir. Yasama yetkisi ise hükûmetle beraber Cumhuriyet Meclisi'ne aittir.

<span class="mw-page-title-main">Yüksek Anayasa Mahkemesi</span>

Mısır Yüksek Anayasa Mahkemesi,, Mısır'ın bağımsız yargı organıdır. 1979 yılında kurulmuştur. Başkent Kahire'nin Maadi bölgesinde bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Amerika Birleşik Devletleri Yüce Mahkemesi</span> Amerika Birleşik Devletlerindeki en yüksek mahkeme

Amerika Birleşik Devletleri Yüce Mahkemesi, en üst düzey temyiz mahkemesi ve kararlarıyla ABD Anayasası'nı yorumlayan organ. Açılan davalar çerçevesinde devletin ulusa, eyaletin eyalete ve hükûmetin yurttaşa karşı yetkilerinin sınırlarını belirler.

<span class="mw-page-title-main">Suriye devlet başkanı</span> Suriyenin devlet başkanı

Suriye devlet başkanı, resmi olarak Suriye Arap Cumhuriyeti devlet başkanı, Suriye Arap Cumhuriyeti'nin devlet başkanıdır. Kendi takdirine bağlı olarak başkan yardımcılarına devredilebilecek kapsamlı yetkilere sahiptir. Devlet başkanı; başbakanı, diğer Bakanlar Kurulu (kabine) üyelerini ve askeri görevlileri atar ve görevden alır. Beşşar Esad, Suriye'nin 20. ve mevcut devlet başkanıdır. Beşşar Esad, 29 yıl süreyle en uzun süre görev yapan devlet başkanı olan eski devlet başkanı Hafız Esad'ın oğludur. Beşşar Esad, 2021'de devlet başkanlığının 21. yılını kutlayan ve 17 Temmuz 2000'de göreve başladığından, şu anda en uzun süre görev yapan ikinci devlet başkanıdır.

<span class="mw-page-title-main">Arnavutluk Anayasa Mahkemesi</span>

Arnavutluk Anayasa Mahkemesi ; Arnavutluk Anayasası'nın yorumlanması ve yasaların anayasaya uygunluğunun denetlenmesi hususunda Arnavutluk'ta etkili olan en üst düzey yargı birimidir. Mahkemenin 9 kişiden oluşan üyeleri cumhurbaşkanı tarafından atanır ve meclisçe onaylanır.

<span class="mw-page-title-main">Yoo Nam-seok</span>

Yoo Nam-seok Kore Anayasa Mahkemesi Başkanıdır.

<span class="mw-page-title-main">Suriye hükûmeti</span> Suriye merkezi hükümeti

Suriye Arap Cumhuriyeti hükûmeti, Suriye Anayasası tarafından oluşturulan ve cumhurbaşkanının devlet başkanı, başbakanın da hükümet başkanı olduğu birlik hükümetidir. Yürütme yetkisi hükümet tarafından kullanılır. Suriye'de 250 üyeli bir yasama konseyi bulunmaktadır. Ülke 2011'den bu yana hem Suriye hükümetine hem de birbirlerine farklı kombinasyonlarda karşı çıkan çeşitli yerli ve yabancı güçlere karşı bir iç savaşın içinde. Hükümet merkezi Suriye'nin başkenti Şam'da bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Sırbistan Anayasa Mahkemesi</span>

Sırbistan Cumhuriyeti Anayasa Mahkemesi Sırbistan'da adli inceleme yapmaya yetkili en üst mahkemedir. Sırp makamları tarafından çıkarılan kanunların, kararnamelerin veya diğer kanunların Anayasaya uygun olup olmadığına karar verir. Mahkeme yargı organının bir parçası olmaktan ziyade sui generis olarak kabul edilir. Anayasa Mahkemesi, Sırbistan Anayasası ve Anayasa Mahkemesi Yasası tarafından yetkilendirilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Amerika Birleşik Devletleri başyargıcı</span>

Amerika Birleşik Devletleri başyargıcı, Amerika Birleşik Devletleri Yüksek Mahkemesi'nin baş yargıcı ve Federal Yargı'nın en yüksek rütbeli subayıdır.

<span class="mw-page-title-main">1973 Suriye Anayasası</span> Suriyenin eski anayasası

1973 Suriye Arap Cumhuriyeti Anayasası 13 Mart 1973'te kabul edildi ve 27 Şubat 2012'ye kadar yürürlükte kaldı. Anayasa, Suriye'nin karakterini Arap, demokratik ve cumhuriyetçi olarak tanımlar. Ayrıca, pan-Arap ideolojisine uygun olarak, ülkeyi daha geniş Arap dünyasının bir bölgesi ve halkını Arap ulusunun ayrılmaz bir parçası olarak konumlandırır. Anayasa, Arap Sosyalist Baas Partisinin gücünü sağlamlaştırdı. Anayasanın 8. maddesi partiyi "toplumda ve devlette önde gelen parti" olarak tanımlar, oysa Suriye - çoğu kez inanıldığı gibi - resmi anlamda tek partili bir sistem değildi.

<span class="mw-page-title-main">Suriye yargı sistemi</span> Suriyenin yargı sistemi

Suriye'nin yargı sistemi Osmanlı, Fransız ve İslam hukukunun bir sentezidir. Medeni, ticari ve ceza kanunları öncelikle Fransız hukuk uygulamalarına dayanmaktadır. 1949'da ilan edilen bu kanunlar, bedeviler ve dini azınlıklar arasında örf ve adet hukukunun uygulanmasını sınırlamak için onaylanmış özel hükümlere sahiptir. İslam dini mahkemeleri ülkenin bazı bölgelerinde işlemeye devam ediyor, ancak yargı yetkisi evlilik, boşanma, babalık, çocukların velayeti ve miras gibi kişisel statü meseleleriyle sınırlı. Bununla birlikte, 1955'te kişisel statünün birçok yönüne ilişkin bir kişisel kod geliştirildi. Bu kanun, kadının statüsünü iyileştirerek ve miras kanunlarını netleştirerek şeriatı değiştirdi ve modernize etti.

<span class="mw-page-title-main">Azerbaycan Cumhuriyeti Anayasa Mahkemesi</span>

Azerbaycan Cumhuriyeti Anayasa Mahkemesi Azerbaycan Cumhuriyeti'nin bağımsız bir devlet organıdır ve yargı yetkisi Azerbaycan Anayasası ile belirlenmiştir. Anayasa Mahkemesi, Cumhurbaşkanı, Milli Meclis, Bakanlar Kurulu, Yargıtay, Savcılık ve Nahçıvan Özerk Cumhuriyeti Ali Meclisi'nin dilekçelerine dayanarak Anayasa ve kanunların yorumunu yapar.

<span class="mw-page-title-main">Azerbaycan Yüksek Mahkemesi</span>

Azerbaycan Cumhuriyeti Yüksek Mahkemesi Azerbaycan'ın üç kademeli yargı sisteminin en yüksek yargı mercii ve son temyiz merciidir. Azerbaycan Anayasasının 131. maddesi ve Mahkemeler ve Hakimler Kanununun 77. maddesi uyarınca kurulmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Kosova'da siyaset</span>

Kosova'da siyaset, Devleti oluşturan üç temel unsur olan yasama, yürütme ve yargı erklerine sahiptir. Kosova'da yasama Kosova meclisi, Yargı ülkedeki mahkemelerce ve yürütme ise Cumhrurbaşkanı, başbakan ve kabine tarafından oluşmaktadır.