İçeriğe atla

Suriye Türkmen Kitlesi

Suriye Türkmen Kitlesi
LiderYusuf Molla
Kuruluş tarihi15 Şubat 2012
ÖnceliSuriye Türkmenler Birliği
Suriye Türkmen Hareketi
MerkezTürkiye
Askeri kolSuriye Türkmen Ordusu (Lazkiye ve batı cephesinin güçlerini kontrol etmektedir)
İdeolojiSuriye Türkmen hakları
Türk milliyetçiliği
Pro-Avrupacılık
Ulusal üyelikSuriye Türkmen Meclisi
Suriye Ulusal Konseyi
Suriye Ulusal Koalisyonu

Suriye Türkmen Kitlesi veya Suriye Türkmen Kitle Partisi (Arapça ‏الكتلة الوطنية التركمانية السورية), Suriye Türkmenlerinin iki büyük muhalefet hareketinden biridir. Parti başkanı Yusuf Molla'dır.[1]

Parti, Şubat 2012'de İstanbul'da kuruldu. Henüz kuruluş aşamasında, erken bir bölünme yaşadı ve Suriye Demokratik Türkmen Hareketi'nin ortaya çıkmasına neden oldu. Aralık 2012'de yapılan uzlaşma toplantısı, Suriye Türkmen Meclisi'nin oluşumunun temelini attı. O zamandan beri Suriye Türkmen Kitlesi Lazkiye ve Bayır-Bucak'ta kalan kalelerine odaklanırken, Suriye Demokratik Türkmen Hareketi Halep'e odaklanmaktadır.

Kuruluş konferansı, AKP'ye bağlı bir vakıf olan MAZLUMDER tarafından desteklendi.[2] Parti kuruluşundan sonra Ulusal Değişim Akımı'na (daha küçük muhalefet partilerinin oluşturduğu bir koalisyon) katıldı.[3] Suriye Türkmen Meclisi toplantılarına Suriye Türkmen Kitlesi temsilcileri katıldı.[4]

Suriye Türkmen Kitlesi; Nurettin Zengi, Zahir Baybars, El Huva Billa, Yavuz Sultan Selim, Fatih Sultan Mehmet, Memduh Colha, Bin Tamime, Katip El Mustafa, Firsan Tevhid, Şükürül Türkmen (Türkmen şahinleri) isimli Türkmen birlikleriyle de ilişkilidir. Bu birliklerin hepsi Lazkiye vilayetinde Muhammed Avad liderliğindeki Türkmen Dağı Tugayları'nın kontrolündedir.[5]

Kaynakça

  1. ^ ORSAM 2013. Interview with Yusuf Molla. s. 35. 
  2. ^ "Syria's Turkmen Join the Fight". 16 Mart 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  3. ^ "Turkey presses Syrian opposition to unite, produce 'national pact'". 27 Mart 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  4. ^ "Turkmen demands are key to protecting Syria's territorial integrity,". 24 Mart 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  5. ^ ORSAM 2013. s. 14. 

Bibliografya

  • ORSAM, ed. (Mart 2013). Syrian Turkmens: Political Movements and Military Structure. ORSAM–Middle Eastern Turkmen Report. 22 (= ORSAM Report No. 150). Ankara. ISBN 978-605-4615-47-6.

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Lazkiye</span> Lazkiye ili, Suriyede bir şehir

Lazkiye, Suriye'nin önemli liman kentlerinden biridir. Hatay sınırına yaklaşık 80 km uzaklıktadır.

<span class="mw-page-title-main">Beşşar Esad</span> Suriye Arap Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı

Beşşaru Hafızı'l-Esed veya kısaca Beşşaru'l-Esed, Suriye devlet başkanı ve Suriye Baas Partisi'nin lideridir. İsminin Beşar Esad, Beşşar Esed gibi formları Türk basın-yayın araçlarıyla meşhur hâle getirilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Suriye İç Savaşı</span> Suriyede 2011den beri süren iç savaş

Suriye İç Savaşı, Suriye ordusu, Suriye hükûmeti ve Suriye'deki iç isyancılar arasında başlayan, sonrasında Irak ve Şam İslam Devleti, El Nusra ve bazı Kürt, Türkmen, Dürzi ve Süryani grupların da katıldığı, son dönemde ise Rusya, İran, Amerika Birleşik Devletleri, Türkiye ve İsrail gibi dış güçlerin de sınırlı ve düzenli olarak dâhil olduğu çatışmalardır. Gösteriler 15 Mart 2011'de başlamış ve Nisan 2011 tarihinde ülke çapında yayılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Suriye Türkmen Ordusu</span>

Suriye Türkmen Ordusu, Suriye Türkmen Tugayları veya Birleşik Türkmen Ordusu, Suriye'de kurulan Türkmen silahlı oluşum. 7 Ağustos 2012 tarihinde kurulmuştur. Beşşar Esad yönetimine karşı, silahlanan Türkmenler orduya katılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Değişim ve Özgürlük için Halk Cephesi</span> Suriyede bir siyasi parti

Değişim ve Özgürlük için Halk Cephesi Suriye'de siyasi partilerden oluşan bir koalisyondur ve 2012-2016 yılları arasında devletin tek kamaralı parlamentosu olan Suriye Halk Meclisi içindeki resmi siyasi muhalefetin lideriydi.

<span class="mw-page-title-main">George Sabra</span>

George Sabra Suriyeli muhalif aktivist ve Suriye Ulusal Konseyi eski Başkanı. 9 Kasım 2012 tarihinde Suriye'deki ana muhalefet grubu olan Suriye Ulusal Konseyi Başkanlığına seçildi. Muaz el-Hatib'in istifası üzerine 6 Temmuz 2013 tarihine kadar geçici olarak Suriye Muhalif ve Devrimci Güçler Ulusal Koalisyonu Başkanlığı görevini yürüttü.

Suriye Türkmen Meclisi Suriye Muhalif ve Devrimci Güçler Ulusal Koalisyonunda ve Suriye Ulusal Konseyinde çeşitli Suriye Türkmen partilerini ve gruplarını temsil eden kuruluş. Suriyeli Türkmenler, Mv. Mehmet Şandır öncülüğü ve Dr. Esat Arber başkanlığında, eğitimini Türkiye'de tamamlamış Suriyeli Türkmen gençlerin gayretleri ile Aralık 2012 tarihinde Suriye Türkmenleri Platformu adı altında, 1500'den Türkmen ilk kez bir araya geldi. 30 Mart 2013 tarihinde Suriye Türkmen Platformu, Türkiye'nin başkenti Ankara'da düzenlediği toplantıda Suriye Türkmen Meclisinin kurulduğunu ilan etti.

Suriye Demokratik Türkmen Hareketi, Suriye Türkmenleri tarafından 21 Mart 2012 tarihinde İstanbul'da oluşturulan muhalefet partilerinden biri.

<span class="mw-page-title-main">Türkmen Dağı Tugayları</span>

Türkmen Dağı Tugayları, Lazkiye ilinin Bayır-Bucak bölgesinde faaliyet gösteren Suriye Türkmen Ordusu'na bağlı muhalif bir gruptur.

Suriye Türkmen Milli Hareket Partisi, Suriye Demokratik Türkmen Hareketi tarafından 2 Mart 2014 tarihinde kurulan siyasi parti.

Suriye Türkmen Hareketi, 2011'de başlayan Suriye İç Savaşı sonrasında Suriye Türkmenleri arasında birlik oluşturma amacıyla kurulan ilk siyasi ve sivil örgütlenme çabasıdır. Kasım 2011 tarihinde Suriye Türkmenler Birliği ile birleşerek Suriye Türkmen Kitlesi adındaki ilk Türkmen siyasi partisinin oluşumunu sağladı.

Suriye Türkmenler Birliği, 2011'de başlayan Suriye İç Savaşı sonrasında Suriye Ulusal Konseyi'nde "Türkmen" temsilcinin bulunmaması ve örgütlenme ihtiyacı nedeniyle Suriye Türkmenleri arasında birlik oluşturma amacıyla kurulan siyasi dernektir. Kasım 2011 tarihinde Suriye Türkmen Hareketi ile birleşerek Suriye Türkmen Kitlesi adındaki ilk Türkmen siyasi partinin oluşumunu sağladı.

<span class="mw-page-title-main">Suriye Geçici Hükûmeti</span> Sürgündeki Suriye hükûmeti

Suriye Geçici Hükûmeti,, Suriye'deki muhalif hükûmettir. Suriye Muhalif ve Devrimci Güçler Ulusal Koalisyonu tarafından kurulmuştur. Geçici Hükûmet, Suriye muhalefeti adına ülkenin bazı alanlarını kontrol etmekte olup Baasçı Suriye Bakanlar Kurulunu tanımayarak ülkedeki tek meşru hükûmet olduğunu iddia etmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Suriye Demokratik Konseyi</span>

Suriye Demokratik Konseyi, Suriye'nin kuzeyinde de facto olarak kurulan özerk Kuzey ve Doğu Suriye Özerk Yönetimi'nin ulusal parlamentosu. Suriye Demokratik Güçleri'nin siyasi kanadı olarak faaliyet göstermekte olup, 10 Aralık 2015'te kurulmuştur. Eş başkanlıklarını Buğday Dalgası Hareketi lideri Heysem Menna ile Demokratik Toplum Hareketi lideri İlham Ahmed yapmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Suriye İç Savaşı'ndaki silahlı gruplar listesi</span> Vikimedya liste maddesi

Bu madde, Suriye İç Savaşı'nda faaliyet gösteren silahlı grupların bir listesidir. Savaş, Suriye hükûmeti ile müttefikleri, hükûmete muhalif gruplar ile müttefikleri, silahlı İslamcı ve cihatçı örgütler, ülkenin kuzeyindeki Kürtler ile müttefikleri ve Irak ve Şam İslam Devleti olmak üzere beş gruba ayrılır. Aşağıdaki liste, yalnızca silahlı faaliyet gösteren veya destek veren ülke ve kuruluşları içermekte, siyasi destek veren ülke ve kuruluşları kapsamamaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Suriye muhalefeti</span> Esad ailesinin Suriyedeki yönetimine muhalif bir grup

Suriye muhalefeti, Suriye Ulusal Koalisyonu ve alternatif bir Suriye hükûmeti olarak belirli toprak kontrolüne sahip Suriye hükûmeti karşıtı gruplar tarafından temsil edilen siyasi yapıdır.

<span class="mw-page-title-main">Kuzey ve Doğu Suriye Özerk Yönetimi</span> Suriyede de facto özerk bölge

Kuzey ve Doğu Suriye Özerk Yönetimi (KDSÖY) Suriye'nin kuzeydoğu kesimindeki Suriye Kürdistanı'nda Arap, Çerkes, Kürt, Süryani ve Türkmenlerin yaşadığı, Ekim 2019 itibarıyla de facto özerk olan yönetim alanı. PYD tarafından bölgede önce özerk kantonlar, sonrasında federasyon ilan edilmiş; fakat hiçbiri Suriye hükûmeti veya diğer ülkeler tarafından tanınmamıştır. İsviçre'de ve birçok Avrupa ülkesinde temsilcilikleri vardır.

<span class="mw-page-title-main">Ensaruddin Cephesi</span> Suriye kökenli çeşitli örgütlerin toplandığı cihatçı ittifak

Ensaruddin Cephesi, 25 Temmuz 2014'te Suriye İç Savaşı sırasında ilan edilen cihatçı bir ittifaktır. İttifak, başka herhangi bir "parti" ile bağlantısı olmadığını beyan edan Şam el-İslam Hareketi ve Fecruşşam Hareketi gruplarından oluşuyor. el-Kadra Bölüğü de başlangıçta bir imzacıydı, ancak Ekim 2014 civarında Ceyş'ül-Muhacirin vel-Ensar'ın liderine bağlılık yemini etti ve bu fraksiyona entegre edildi. İttifak, IŞİD ve diğer gruplar arasındaki çatışmada tarafsızlığı korumaya çalışmıştı. 28 Ocak 2017'de çok sayıda başka grupla birleşerek Tahrir el-Şam'ı oluşturdu, ancak bazı bölümleri Şubat 2018'de HTŞ'den ayrıldı.

<span class="mw-page-title-main">Suriye'nin modern tarihi</span> 1918 sonrası Suriye tarihi

Suriye'nin modern tarihi, Birinci Dünya Savaşı sırasında Osmanlıların Suriye üzerindeki kontrolünün Fransız kuvvetleri tarafından sona erdirilmesi İşgal Edilmiş Düşman Toprakları Yönetimi'nin kurulmasıyla başlar. Kısa ömürlü Suriye Arap Krallığı 1920'de ortaya çıktı, ancak kısa bir süre sonra Fransız Mandası halini aldı. Manda, kısa ömürlü özerk Halep Devleti, Şam Devleti, Nusayri Devleti ve Cebel el-Dürzi Devleti'ni kurdu. Özerklikler 1930'da Mandatör Suriye Cumhuriyeti'ne dönüştürüldü. Suriye Cumhuriyeti, Nisan 1946'da bağımsızlığını kazandı. Cumhuriyet, Arap-İsrail Savaşı'na katıldı ve 1950'ler ve 1960'lar boyunca siyasi istikrarsızlık durumunda kaldı.

<span class="mw-page-title-main">Sultan Murat Tümeni</span>

Sultan Murad Tümeni, Suriye İç Savaşı'nda Suriye Türkmen kimliği etrafında kurulan silahlı muhalif gruptur. Suriye muhalefetiyle aynı saftadır ve topçu ile hava desteğinin yanı sıra finansman ve askeri eğitim sağlayan Türkiye tarafından da yoğun bir şekilde desteklenmektedir. Türkiye'nin desteklediği Suriye Türkmen Ordusu arasında en önemli gruptur.