İçeriğe atla

Suriye Türkmen Hareketi

Suriye Türkmen Hareketi
Genel başkanAli Öztürkmen
Kuruluş tarihi2011
Kapanış tarihiKasım 2011[1]
BirleşmeSuriye Türkmenler Birliği
ArdılıSuriye Türkmen Kitlesi
İdeolojiTürk milliyetçiliği
Ulusal üyelikSuriye Ulusal Konseyi

Suriye Türkmen Hareketi, 2011'de başlayan Suriye İç Savaşı sonrasında Suriye Türkmenleri arasında birlik oluşturma amacıyla kurulan ilk siyasi ve sivil örgütlenme çabasıdır. Kasım 2011 tarihinde Suriye Türkmenler Birliği ile birleşerek Suriye Türkmen Kitlesi adındaki ilk Türkmen siyasi partisinin oluşumunu sağladı.[1]

Tarihi

2011 yılında Suriye'de ayaklanmalar başlaması üzerine ülkeyi terkederek Türkiye'ye yerleşen Ali Öztürkmen tarafından kuruldu. Sosyal medya üzerinden örgütlenme çalışmaları ile "Türkmen" adı ile Suriye'de Türkmen kitlesinin muhalif cephede sokağa çıkmasını sağlamaya çalıştı. 1 Haziran 2011'de Antalya'da Suriye için Değişim Konferansı'na katılarak Suriye Ulusal Konseyi'nin oluşumu için ilk adımlarda yer aldı. Suriye muhalefeti içerisinde yer alan yapı, İstanbul'da gerçekleşen tüm konferanslara katılarak bildirilerde ve muhalefet hareketi içerisinde "Türkmen" adının bulunması için çalıştı.[1]

Suriye Türkmenler Birliği ile birleşerek Kasım 2011'de Suriye Türkmen Kitlesi adındaki ilk Türkmen siyasi partisinin kurulmasını sağladı. Suriye Türkmen Kitlesi'nin ilk genel başkanı, Suriye Türkmenler Birliği'nin lideri olan Bekir Atacan oldu. Genel başkan yardımcısı da Suriye Türkmen Hareketi'nin kurucusu Ali Öztürkmen oldu. Bekir Atacan ve Ali Öztürkmen, Ocak 2012 tarihinde Suriye Türkmen Kitlesi'nden ayrıldı.[1] Suriye Türkmen Kitlesi'nden ayrılanlar ve bazı Türkmenlerin desteği ile Mart 2012'de Suriye Demokratik Türkmen Hareketi kuruldu.[2]

Kaynakça

  1. ^ a b c d "Suriye Türkmenleri: Siyasal Hareketler ve Askeri Yapılanma" (PDF). Ankara: Ortadoğu Stratejik Araştırmalar Merkezi. Mart 2013. ss. 1-51. ISBN 978-605-4615-47-6. 30 Aralık 2015 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Ocak 2016. 
  2. ^ Yezdani, İpek (22 Mart 2012). "Syrian Turkmens form new opposition front" (İngilizce). İstanbul: Hürriyet Daily News. 25 Kasım 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Ocak 2016. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Sosyalist İktidar Partisi</span> Türkiyede bir siyasi parti (1993–2001)

Sosyalist İktidar Partisi (SİP), Türkiye'de faaliyet yürüten siyasi parti. İsim değiştirerek Türkiye Komünist Partisi adını aldı.

<span class="mw-page-title-main">Sol Parti (Türkiye)</span> Türkiyede bir siyasi parti

Sol Parti, Türkiye'de faaliyet gösteren sosyalist siyasi parti. Parti tüzüğüne göre resmî kısaltması "SOL Parti" şeklindedir. Özgürlük ve Dayanışma Partisinin (ÖDP) 22 Aralık 2019 tarihinde Ankara'da düzenlenen 8. Olağanüstü Kongresi'nde partinin isminin Sol Parti olarak değiştirilmesine dair alınan tüzük değişikliği kararıyla kurulmuştur. Genel başkanı Önder İşleyen'dir.

<span class="mw-page-title-main">Türkmenler</span> Orta Asyada yaşayan bir Türk halkı

Türkmenler Orta Asya'da bulunan bir Türk etnik grubudur, ağırlıklı olarak Türkmenistan, kuzey ve kuzeydoğu İran ile kuzeybatı Afganistan bölgelerinde bulunurlar. Özbekistan, Kazakistan ve Kuzey Kafkasya'da da oldukça büyük Türkmen grupları bulunur. Türk dillerinin Doğu Oğuz kolunun bir parçası olarak sınıflandırılan Türkmen dilini konuşurlar.

<span class="mw-page-title-main">Irak Türkmen Cephesi</span> Irak siyasi partisi

Irak Türkmen Cephesi ya da kısaca ITC, Irak Milli Türkmen Partisi, Türkmeneli Partisi, Türkmen Bağımsızlar Hareketi, Türkmen Kardeşlik Ocağı, Türkmeneli İşbirliği ve Kültür Vakfı, Irak Türkleri Kültür ve Yardımlaşma Derneği gibi oluşumların tek çatı altında birleşerek oluşturdukları Türkmen cephesi kurulmuştur. Şu anki başkanı Hasan Turan'dır.

<span class="mw-page-title-main">Cumhuriyetçi Güven Partisi</span> Türkiyede bir siyasi parti (1967–1981)

Cumhuriyetçi Güven Partisi (CGP), Millî Güven Partisi (MGP) ile Cumhuriyetçi Partinin birleşmesinden doğmuş ve 12 Eylül Darbesi'ne (1980) kadar faaliyetini sürdürmüş siyasi parti.

<span class="mw-page-title-main">Suriye Türkmenleri</span> Etnik grup

Suriye Türkmenleri ya da Suriye Türkleri, Suriye'de yaşayan Türk azınlıktır.

<span class="mw-page-title-main">Hirak</span>

Hirak ya da el-Hirak, Dera İli'nin, İzra İlçesi'ne bağlı bir kasabadır. 620 metrelik bir rakıma sahiptir. 2012 hesaplamalarına göre 27,557 kişilik bir nüfusa sahiptir. İlin başkenti Dera'nın, 40 kilometre kadar kuzeydoğusunda bulunur. Sanayi ve ticari bakımdan faaliyetler göstermesine rağmen, kırsal özelliklerini yitirmeyip, tamamen şehirleşmediği için kasaba olarak sınıflandırılan önemli Türkmen yerleşim birimleri arasındadır.

<span class="mw-page-title-main">Suriye Türkmen Ordusu</span>

Suriye Türkmen Ordusu, Suriye Türkmen Tugayları veya Birleşik Türkmen Ordusu, Suriye'de kurulan Türkmen silahlı oluşum. 7 Ağustos 2012 tarihinde kurulmuştur. Beşşar Esad yönetimine karşı, silahlanan Türkmenler orduya katılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Suriye Türkmen Kitlesi</span> Suriyede bir siyasi parti

Suriye Türkmen Kitlesi veya Suriye Türkmen Kitle Partisi, Suriye Türkmenlerinin iki büyük muhalefet hareketinden biridir. Parti başkanı Yusuf Molla'dır.

Suriye Türkmen Meclisi Suriye Muhalif ve Devrimci Güçler Ulusal Koalisyonunda ve Suriye Ulusal Konseyinde çeşitli Suriye Türkmen partilerini ve gruplarını temsil eden kuruluş. Suriyeli Türkmenler, Mv. Mehmet Şandır öncülüğü ve Dr. Esat Arber başkanlığında, eğitimini Türkiye'de tamamlamış Suriyeli Türkmen gençlerin gayretleri ile Aralık 2012 tarihinde Suriye Türkmenleri Platformu adı altında, 1500'den Türkmen ilk kez bir araya geldi. 30 Mart 2013 tarihinde Suriye Türkmen Platformu, Türkiye'nin başkenti Ankara'da düzenlediği toplantıda Suriye Türkmen Meclisinin kurulduğunu ilan etti.

Suriye Demokratik Türkmen Hareketi, Suriye Türkmenleri tarafından 21 Mart 2012 tarihinde İstanbul'da oluşturulan muhalefet partilerinden biri.

<span class="mw-page-title-main">Türkmen Dağı Tugayları</span>

Türkmen Dağı Tugayları, Lazkiye ilinin Bayır-Bucak bölgesinde faaliyet gösteren Suriye Türkmen Ordusu'na bağlı muhalif bir gruptur.

Suriye Türkmen Milli Hareket Partisi, Suriye Demokratik Türkmen Hareketi tarafından 2 Mart 2014 tarihinde kurulan siyasi parti.

Suriye Türkmenler Birliği, 2011'de başlayan Suriye İç Savaşı sonrasında Suriye Ulusal Konseyi'nde "Türkmen" temsilcinin bulunmaması ve örgütlenme ihtiyacı nedeniyle Suriye Türkmenleri arasında birlik oluşturma amacıyla kurulan siyasi dernektir. Kasım 2011 tarihinde Suriye Türkmen Hareketi ile birleşerek Suriye Türkmen Kitlesi adındaki ilk Türkmen siyasi partinin oluşumunu sağladı.

<span class="mw-page-title-main">Abdurrahman Mustafa</span> Politikacı

Abdurrahman Mustafa, Suriye Türkmeni asıllı Suriyeli siyasetçidir. Suriye Türkmen partilerini ve gruplarını temsil eden çatı oluşumu Suriye Türkmen Meclisinin eski başkanı ve Suriye Geçici Hükûmeti Başbakanı.

<span class="mw-page-title-main">Suriye muhalefeti</span> Esad ailesinin Suriyedeki yönetimine muhalif bir grup

Suriye muhalefeti, Suriye Ulusal Koalisyonu ve alternatif bir Suriye hükûmeti olarak belirli toprak kontrolüne sahip Suriye hükûmeti karşıtı gruplar tarafından temsil edilen siyasi yapıdır.

<span class="mw-page-title-main">Mişel Eflak</span> Suriyeli filozof, sosyolog ve Arap milliyetçisi (1910-1989)

Mişel Eflak, Suriyeli düşünür, sosyolog, Arap milliyetçisi politikacı. Düşünceleri Baasçılık fikrinin ortaya çıkmasında ve bu fikir etrafında gelişen siyasal hareketin oluşmasında çok önemli rol oynamıştır. Bu siyasi düşünceye gönül verenlerin bazıları tarafından, Baasçılığın fikir babası olarak anılmaktadır. Yaşamı boyunca en önemlileri Tek Kader için Savaş (1958) ve Arap Devrimi Hareketinin Çarpıtılmasına Karşı Mücadele (1975) olmak üzere çeşitli kitaplar yayımlamıştır.

<span class="mw-page-title-main">Arap Sosyalist Birlik Partisi (Suriye)</span> Suriyede bir siyasi parti

Suriye Arap Sosyalist Birlik Partisi (ASB) Suriye'de Nasırcı bir siyasi partidir. ASB, Safvan el-Kudsi tarafından yönetilmektedir. Parti, orijinal ASB'den ayrıldıktan sonra 1973'te kurulmuştur.

8 Mart İttifakı, Lübnan'da 2005 yılında kurulan, Suriye yanlısı duruşları ve 14 Mart İttifakına olan muhalefetleriyle birleşen siyasi partiler ve bağımsızlardan oluşan bir koalisyondur. Haziran 2011'den Mart 2013'e kadar Lübnan'da Başbakan Necip Mikati başkanlığındaki hükûmetle kurulan iktidar koalisyonuydu.

<span class="mw-page-title-main">Cemal el-Etâsî</span> Suriyeli siyasetçi (1922-2000)

Cemal el-Etâsî (1922-2000) Suriyeli bir Arap milliyetçisi, siyasetçi ve yazardı. Kurulduktan kısa bir süre sonra katıldığı Suriye Baas Partisinin ilk ideologlarından biriydi. Partinin anayasasının hazırlanmasına yardımcı oldu ve partinin sloganı olan "Ebedi Mesaja Sahip Birleşik Bir Arap Ulusu"nu icat eden kişi oldu. Ayrıca partinin günlük gazetesi El-Baas'ın baş editörü olarak görev yaptı.