İçeriğe atla

Suriye Hava Kuvvetleri

Suriye Hava Kuvvetleri
القوات الجوية العربية السورية
Suriye Hava Kuvvetleri arması
Etkin1948-günümüz
Ülke Suriye
BağlılıkSuriye Silahlı Kuvvetleri
TipiHava Kuvvetleri
Büyüklük60.000 Personel
460 Toplam Uçak
201 Avcı uçağı
134 Saldırı uçağı
106 Nakliye uçağı
69 Eğitim uçağı
167 Helikopter
28 Saldırı helikopteri [1]
KarargâhŞam
SavaşlarıAltı Gün Savaşı
Yom Kippur Savaşı
1982 Lübnan Savaşı
Suriye İç Savaşı
Komutanlar
KomutanGeneral İsam Hallak [2]
Nişanlar
Sembol
Bayrak
Hava Araçları
SaldırıMiG-23
Su-24
Su-22
Mi-25
Gazelle
Elektronik
savaş
Mi-8
AvcıMig-29
Kargo helikopteriMi-8
ÖnlemeMig-25
Mig-21
EğitimL-39
MBB 223
MFI-17
Nakliye
An-24
Il-76
Mi-17
Mi-8

Suriye Hava Kuvvetleri, Suriye'yi havadan gelebilecek her türlü saldırıya karşı korumakla görevlidir. Suriye Silahlı Kuvvetleri komutası altındaki en büyük 2.kuvvettir. Pilotların birinci sınıf İngiltere uçuş okullarından mezun olduktan sonra 1948 yılında, Suriye Hava Kuvvetleri resmen kurulmuştur.

Organizasyon

Hava Kuvvetleri şu komutalardan oluşur:

  • 7 Saldırı filoları
  • 20 Interceptor / FGA / Keşif filoları
  • 4 Taşıma filoları
  • 1 Elektronik Harp filosu
  • 7 Ulaştırma / Saldırı Helikopteri filoları
  • 5 ATAK Helikopter filoları
  • 1 VIP helikopter filosu
  • 1 Eğitim Grubu.

Sembol

Kaynakça

  1. ^ "2018 Suriye Askeri Gücü". Global Fire Power. 12 Haziran 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Haziran 2018. 
  2. ^ "Eur-Lex - - En". Eur-lex.europa.eu. 13 Mayıs 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Ağustos 2013. 

İlgili Araştırma Makaleleri

2011'den bu yana Suriye İç Savaşı'nın bir sonucu olarak, savaşta farklı gruplar tarafından kullanılan ve Suriye'yi temsil etmek için kullanılan en az iki bayrak var. Baas Partisi liderliğindeki Suriye Arap Cumhuriyeti'nin görevdeki hükümeti, başlangıçta Birleşik Arap Cumhuriyeti tarafından kullanılan kırmızı-beyaz-siyah üç rengini kullanırken, Suriye Ulusal Koalisyonu gibi Suriyeli muhalif gruplar yeşil-beyaz-siyah üç rengini kullanıyor. Bu bayrak ilk olarak Suriye Mandası tarafından kullanılan "bağımsızlık bayrağı"ydı.

<span class="mw-page-title-main">Hava savaşı</span>

Hava savaşı, askerî saldırıların hava kuvvetleri ve/veya diğer kuvvetlere âit hava silahları kullanılarak gerçekleşen savaş türüdür. Bu tür saldırı türünün belli başlı iki türü vardır:

<span class="mw-page-title-main">Hava Eğitim Komutanlığı</span> Hava Kuvvetleri Komutanlığına bağlı kolordu seviyesindeki askerî birlik

Hava Eğitim Komutanlığı, Türk Hava Kuvvetleri'nin bütün görevleri için gereken personel eğitimini en üst seviyede sağlamak ve harekât görevlerini yerine getirmekten sorumludur. Komutanlık bünyesindeki Hava Teknik Okullar Komutanlığında ihtiyaca göre Türk Silahlı Kuvvetleri için subay ve astsubay yetiştirilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Millî Muhafız Ordusu</span>

Millî Muhafız Ordusu, Kıbrıs Cumhuriyeti'nin kara kuvvetleri, hava kuvvetleri ve deniz kuvvetlerinden oluşan birleşmiş silahlı kuvvetleridir. Kıbrıs Ulusal Muhafızları aktif kuvvetler, yedek kuvvetler ve milislerden oluşmaktadır. Bunun dışında, İttifak Antlaşması kapsamında Yunanistan Silahlı Kuvvetleri adada Yunan Alayı'nı konuşlandırmaktadır. Fakat ELDYK, Kıbrıs Cumhuriyeti askeriyesinin bir parçası olmayıp doğrudan Yunanistan emri altındadır.

<span class="mw-page-title-main">Amerika Birleşik Devletleri Donanması</span>

Amerika Birleşik Devletleri Donanması veya Birleşik Devletler Ulusal Donanması ABD Silahlı Kuvvetleri'nin deniz koludur. Yedi Amerika Birleşik Devletleri düzenli servisi'nden birisidir. 31 Aralık 2008 itibarıyla ABD Deniz Kuvvetleri etkin görevde 347.487 personele ve Deniz Kuvvetleri Yedekleri'nde ise 96.710 personele sahiptir. Askerlik hizmetinde 296 gemi ve 3.700'den fazla uçak işletmektedir. ABD Deniz Kuvvetleri dünyanın en büyük deniz kuvvetlerine sahiptir; muharebe donanma tonajı, sonraki 13 ortağından daha büyüktür. ABD Deniz Kuvvetler aynı zamanda Hizmet-içi 11 ile dünyanın en büyük taşıyıcı donanmasına sahiptir ve bir tanesi de henüz yapım aşamasındadır.

<span class="mw-page-title-main">Mürted Hava Meydanı</span>

Mürted Hava Meydanı Ankara ilinin 35 km kuzey batısında, Kahramankazan ilçesi yakınında yer alan, Türk Hava Kuvvetlerinin bir hava meydanıdır.

Güvercinlik Havalimanı Ankara'nın 10 km batısında bir askerî havaalanıdır. Ankara'nın ilk havaalanı ve Türk Hava Yolları'nın ilk teknik bakım merkezi olmuş, daha sonra askerî amaçlara tahsis edilmiştir. Günümüzde Kara Kuvvetleri Komutanlığı envanterinde yer almaktadır. Havaalanı'ndan Kara Kuvvetleri ve Jandarma Genel Komutanlığına bağlı birlikler ve Genelkurmay Başkanlığına doğrudan bağlı bazı birimler yararlanmaktadır. Kara Havacılık Komutanlığı da burada konuşlanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Türk Hava Kuvvetleri</span> Türk Silahlı Kuvvetlerinin hava gücü

Türk Hava Kuvvetleri, Türkiye'yi havadan gelebilecek her türlü saldırıya karşı korumakla görevlidir. Türk Silahlı Kuvvetleri komutası altındaki en büyük 3. kuvvettir. Türk Hava Kuvvetleri, barışta hava sahasını korumak ve gözetlemek, savaşta ise kara ve deniz kuvvetlerine destek olmak amacıyla kurulmuştur. Türk Hava Kuvvetleri'nin karargâhı Ankara'da bulunmaktadır. 2024 sayımlarına göre envanterinde 537 uçak ve 78 helikopter ile birlikte çok sayıda insansız hava aracı bulundurmaktadır. Avrupa ülkeleri arasında en kalabalık insansız hava aracı filosuna sahiptir. Göktürk-1 ve Göktürk-2 isimli uydular da hava kuvvetleri tarafından kullanılmaktadır. Göktürk-3 ise geliştirme aşamasındadır.

<span class="mw-page-title-main">Suriye Silahlı Kuvvetleri</span> Suriyenin silahlı birliklerinin genel adı

Suriye Silahlı Kuvvetleri, Suriye'yi karadan, havadan ve denizden gelebilecek her türlü saldırıya karşı korumakla görevli olan ordu. Suriye ordusu, Suriye Kara Kuvvetleri, Suriye Hava Kuvvetleri, Suriye Deniz Kuvvetleri, Suriye Hava Savunma Kuvvetleri ve ayrıca paramiliter Ulusal Savunma Kuvvetleri'nden oluşmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Suriye arması</span> Ulusal arma

Suriye arması veya Suriye Arap Cumhuriyeti arması, o zamana kadar kurucu devletler tarafından arması kullanılan Arap Cumhuriyetleri Federasyonu'nun 1977'de dağılmasının ardından 1980'de kabul edildi. Bu amblem, Suriye'nin ulusal bayrağını taşıyan bir kalkanı destekleyen Kureyş Şahini ve "Suriye Arap Cumhuriyeti" kelimelerinin bulunduğu bir tomardan oluşur. Mart 2011'de devam eden Suriye İç Savaşı'nın başlamasından bu yana, Suriye muhalefeti ve Kuzey Suriye Federasyonu tarafından alternatif armalar oluşturuldu.

<span class="mw-page-title-main">Muharip Hava Kuvveti Komutanlığı</span> Türk Hava Kuvvetlerinin ana muharip unsurlarını tek bir çatı altında toplayan ordu büyüklüğündeki askerî birlik

Muharip Hava Kuvveti Komutanlığı, tüm muharip unsurları bünyesinde toplayarak Türkiye hava sahasını korumak ve savaş şartlarında gereken hava operasyonlarını gerçekleştirmekle görevli kuvvettir. Karargâhı Eskişehir'dedir. Türk Hava Kuvvetleri'nin ana hava kuvvetidir. Bünyesinde 8 Ana Jet Üssü, 1 Tanker Üssü, 1 Füze Üssü ve 1 İnsansız Uçak Sistemleri (İUS) bulunmaktadır, bu üslere bağlı 6 Av-Önleme Filosu, 7 Av-Bombardıman Filosu, 2 Foto/Keşif Filosu, 1 Havada Yakıt İkmal Filosu, 1 F-16 Eğitim Filosu, 1 Jet Muharebe Eğitim Filosu, 1 Silah ve Taktikler Filosu, 1 Havadan Erken Uyarı ve Kontrol Filosu, 1 Akrotim Filosu ve kuvvet komutanlığına doğrudan bağlı 2 İrtibat ve Arama-Kurtarma Filosu bulunmaktadır. Ayrıca, NATO/CAOC-6 karargahına ev sahipliği yapan Muharip Hava Kuvveti ve Hava Füze Savunma Komutanlığına bağlı yedek hava meydanları, radar mevzi komutanlıkları, üslere bağlı hava savunma birlikleri ve arama-kurtarma kolları da bulunmaktadır.

Süleyman Tulgan, Türk asker. Türk Hava Kuvvetleri eski komutanı.

<span class="mw-page-title-main">Saftar Necioğlu</span>

Saftar Ayhan Necioğlu Türk asker. Eski Türk Hava Kuvvetleri Komutanı.

Ergin Celasin Türk asker. Eski Türk Hava Kuvvetleri Komutanı.

8. Ana Jet Üssü Türkiye hava sahasını koruyan kuvvetin karargâhı Diyarbakır'dadır. Diyarbakır Havalimanı'nın hemen yanındadır. Muharip Hava Kuvveti Komutanlığı'na bağlıdır. Görevi terörle mücadele için kara birliklerine gereken ateş desteği sağlamak ve güney sınırlardan gelebilecek tehditlere karşı hava sahasını savunmaktır.

<span class="mw-page-title-main">Katar Hava Kuvvetleri</span> Katarın hava kuvvetleri

Katar Hava Kuvvetleri, Katar'ı havadan gelebilecek her türlü saldırıya karşı korumakla görevlidir. Katar Silahlı Kuvvetleri komutası altındaki en büyük 2.kuvvettir.

<span class="mw-page-title-main">Kuzey Filosu</span> Kuzeybatı Rusyanın savunmasından sorumlu Rus Donanması birimi

Kuzey Filosu, Rusya Deniz Kuvvetleri'nin ülkenin kuzeybatısının savunulmasından sorumlu filosudur. Karargahı Severomorsk'ta yer almakta olup Kola Körfezi çevresinde bir dizi filo üssü bulunmaktadır.

Kara Havacılık Komutanlığı, karargahı Ankara'da bulunan Kara Kuvvetleri Komutanlığı bünyesinde Türk ordusuna döner kanatlı hava desteği sağlayan askeri birim.

<span class="mw-page-title-main">3. Ana Jet Üssü</span>

3. Ana Jet Üssü, Konya'da konuşlu olup Muharip Hava Kuvveti Komutanlığına bağlıdır. Üste her yıl birçok ülkenin hava kuvvetlerinin katıldığı Anadolu Kartalı tatbikatı düzenlenmektedir. Aynı zamanda NATO üssü olarak da kullanılmaktadır. Türkiye'nin tarafsız kaldığı Irak Savaşı sürecinde NATO tarafından getirilen AWACS'lar burada üslenmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Bosna-Hersek Hava ve Hava Savunma Kuvvetleri</span>

Bosna-Hersek Hava Kuvvetleri, Bosna-Hersek Silahlı Kuvvetleri'nin bir parçasıdır. Merkezi Saraybosna'dadır. Hava kuvvetlerinin üsleri Saraybosna Uluslararası Havalimanı, Banja Luka Uluslararası Havalimanı ve Tuzla Uluslararası Havalimanı'dır.