İçeriğe atla

Suriye Halk Meclisi

Suriye Arap Cumhuriyeti Halk Meclisi
مجلس الشعب الجمهورية العربية السورية
Arma veya logo
Tür
Tür
Tek meclisli
Başkanlık
Hammuda SabbahBaas Partisi
28 Eylül 2017 tarihinden beri
Yapı
Sandalye250
Siyasi gruplar
Görev süresi
4 yıl
Seçimler
Son seçim
15 Temmuz 2024
Sonraki seçim
31 Temmuz 2028
Toplantı yeri
Parlamento Binası, Şam, Suriye
Website
parliament.gov.sy

Halk Meclisi (Arapçaمجلس الشعب‎ - Meclis eş-Şaʻb), Suriye'nin yasama organıdır. Çok sandalyeli 15 seçim bölgesinde dört yıllık bir dönem için seçilen 250 üyesi vardır. Ulusal İlerici Cephe ile Değişim ve Özgürlük için Halk Cephesi olmak üzere iki ana siyasi cephesi vardır. 7 Mayıs'ta yapılan 2012 seçimleri, kırk yıl sonra ilk kez çok partili sisteme dayanan yeni bir parlamento ile sonuçlandı.[1] 1938'de Faris el-Huri, Meclis Başkanı seçilen ilk Hristiyan oldu. Deyrizor'u 2013 yılından bu yana temsil eden Hediye Abbas, 2016 yılında Meclis Başkanı olarak seçilen ilk kadın oldu.[2][3][4] 2017'de Hammuda Sabbah, göreve gelen ilk Ortodoks Hristiyan oldu.[5]

Yılda en az üç kez olmak üzere meclis başkanı veya ülke başkanı tarafından yapılan çağrı ile özel durumlarda meclis toplanır.[6] Meclis 2012 yılına kadar esas olarak Suriye'nin tek partili sistemini onaylayan ve Arap Sosyalist Baas Partisinin yasama işlemlerini onaylayan bir kurum olarak hizmet vermiştir.[7]

Son seçimler

Son seçimler 15 Temmuz 2024 tarihinde yapıldı. Ulusal İlerici Cephe, 169'u Baas Partisine ait olmak üzere 250 sandalyeden 185'ini kazanırken, 65 bağımsız da geri kalan sandalyelere sahip oldu.[8]

Meclisin isimleri

Suriye'deki yasama organının adı, yapısı ve işlevleri şu şekilde değişmiştir:

Ayrıca bakınız

Kaynakça

  1. ^ "Assad says Syria 'able' to get out of crisis". Al Jazeera. 25 Mayıs 2012. 24 Mayıs 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Haziran 2012. 
  2. ^ "Hadiyeh Khalaf Abbas Elected as First Woman Speaker of Syrian People's Assembly". 30 Haziran 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Temmuz 2021. 
  3. ^ "Hadiyeh Khalaf Abbas elected as first woman speaker of People's Assembly". 16 Temmuz 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Temmuz 2021. 
  4. ^ "Hadiyeh Khalaf Abbas elected as the first woman Speaker of the People's Assembly". Syrian Arab News Agency (İngilizce). 6 Haziran 2016. 22 Mayıs 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Nisan 2023. 
  5. ^ "انتخاب مسيحي أرثوذكسي رئيسًا لمجلس الشعب السوري". وطنى (Arapça). 28 Eylül 2017. 26 Mayıs 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Nisan 2023. 
  6. ^ Phillips, Douglas A.; Gritzner, Charles F. (2010). Syria. Infobase Publishing. ISBN 9781438132389. 28 Nisan 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Nisan 2023. 
  7. ^ Schlager, Weisblatt, Neil, Jayne; A. Faksh, Mahmud (2006). "Syrian Arab Republic". World Encyclopedia of Political Systems and Parties. 4th. 132 West 31st Street, New York NY 10001, USA: Facts on File. s. 1303. ISBN 0-8160-5953-5. 
  8. ^ "Syria's ruling Baath party wins parliamentary vote as expected". Al Arabiya. Erişim tarihi: 19 Temmuz 2024. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

2011'den bu yana Suriye İç Savaşı'nın bir sonucu olarak, savaşta farklı gruplar tarafından kullanılan ve Suriye'yi temsil etmek için kullanılan en az iki bayrak var. Baas Partisi liderliğindeki Suriye Arap Cumhuriyeti'nin görevdeki hükümeti, başlangıçta Birleşik Arap Cumhuriyeti tarafından kullanılan kırmızı-beyaz-siyah üç rengini kullanırken, Suriye Ulusal Koalisyonu gibi Suriyeli muhalif gruplar yeşil-beyaz-siyah üç rengini kullanıyor. Bu bayrak ilk olarak Suriye Mandası tarafından kullanılan "bağımsızlık bayrağı"ydı.

<span class="mw-page-title-main">2012 Suriye parlamento seçimleri</span>

Suriye'de 7 Mayıs 2012 tarihinde Suriye Halk Meclisi üyelerini seçmek üzere parlamento seçimleri yapıldı. Seçimler, 26 Şubat 2012 tarihinde yapılan referandumda yeni anayasanın onaylanmasının ardından gerçekleşti.

<span class="mw-page-title-main">Suriye Demokratik Konseyi</span>

Suriye Demokratik Konseyi, Suriye'nin kuzeyinde de facto olarak kurulan özerk Kuzey ve Doğu Suriye Özerk Yönetimi'nin ulusal parlamentosu. Suriye Demokratik Güçleri'nin siyasi kanadı olarak faaliyet göstermekte olup, 10 Aralık 2015'te kurulmuştur. Eş başkanlıklarını Buğday Dalgası Hareketi lideri Heysem Menna ile Demokratik Toplum Hareketi lideri İlham Ahmed yapmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">2014 Suriye devlet başkanlığı seçimi</span> Suriyenin cumhurbaşkanını belirleyen seçim

Suriye'de 3 Haziran 2014 tarihinde devlet başkanlığı seçimleri yapıldı. Seçimlerin demokratik olmadığı konusunda akademik bir görüş birliği bulunmaktadır. Sonuç, geçerli oyların %90'ından fazlasını alan Beşşar Esad için ezici bir zafer oldu. Esad 16 Temmuz'da Şam'daki başkanlık sarayında üçüncü bir yedi yıllık dönem için yemin etti.

Suriye'de 13 Nisan 2016 tarihinde 2016-2020 parlamento dönemi için Halk Meclisi üyelerini seçmek üzere parlamento seçimleri yapılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Kuzey ve Doğu Suriye Özerk Yönetimi</span> Suriyede de facto özerk bölge

Kuzey ve Doğu Suriye Özerk Yönetimi (KDSÖY) Suriye'nin kuzeydoğu kesimindeki Suriye Kürdistanı'nda Arap, Çerkes, Kürt, Süryani ve Türkmenlerin yaşadığı, Ekim 2019 itibarıyla de facto özerk olan yönetim alanı. PYD tarafından bölgede önce özerk kantonlar, sonrasında federasyon ilan edilmiş; fakat hiçbiri Suriye hükûmeti veya diğer ülkeler tarafından tanınmamıştır. İsviçre'de ve birçok Avrupa ülkesinde temsilcilikleri vardır.

<span class="mw-page-title-main">Suriye başbakanı</span> Suriyenin hükûmet başkanı

Suriye başbakanı veya resmi adıyla Bakanlar Kurulu başkanı, Suriye Arap Cumhuriyeti hükûmetinin başıdır.

<span class="mw-page-title-main">Baas Partisi (Suriye ağırlıklı hizip)</span> Baas Partisinin Suriye ağırlıklı hizbi

Arap Sosyalist Baas Partisi Suriye yanlısı Baas hareketi olarak da anılan, Arap dünyasında şubeleri olan neo-Baasçı bir siyasi partidir. Parti, Şubat 1966'da Baas Partisindeki bölünmeden çıktı ve Suriye'de hükûmeti yönetmektedir. 1970-2000 yılları arasında partiye Suriye Devlet Başkanı Hafız Esad başkanlık etti. 2018'e kadar liderlik, oğlu Beşşar Esad ve Abdullah el-Ahmar arasında paylaşıldı. 2017 yılında Ulusal ve Bölgesel komutanlıkların yeniden birleştirilmesinin ardından Beşşar Esad Merkez Komutanlığı genel sekreteri oldu. Partinin Suriye kolu, Suriye liderliğindeki Baas Partisi içindeki en büyük organizasyondur.

<span class="mw-page-title-main">2021 Suriye devlet başkanlığı seçimi</span> Suriyenin cumhurbaşkanını belirleyen seçim

Suriye'de 26 Mayıs 2021 tarihinde devlet başkanlığı seçimleri yapıldı ve gurbetçiler 20 Mayıs'ta yurt dışındaki bazı büyükelçiliklerde oy kullanabildi. Üç aday görevdeki başkan Beşşar Esad, Mahmud Ahmed Marey ve Abdullah Sallum Abdullah idi. Seçimlerin özgür ve adil olmadığı düşünülüyordu. Birleşmiş Milletler seçimleri "yetkisi olmayan" gayrimeşru bir süreç olarak kınadı; Baas rejimini BM'nin 2254 sayılı kararını baltalamakla ve uluslararası gözetim altında "özgür ve adil seçimler" yapılmasını öngören BM destekli siyasi çözümü engellemekle suçladı.

<span class="mw-page-title-main">Suriye Anayasası</span> Suriye Arap Cumhuriyetinin anayasası

Suriye Arap Cumhuriyeti Anayasası, 26 Şubat 2012'de kabul edildi ve 13 Mart 1973'te yürürlüğe girmiş olan anayasanın yerini aldı. Mevcut anayasa, Suriye Arap Cumhuriyeti devletinin temel işlevini özetlemektedir. Suriye'nin karakterini Arap, demokratik ve cumhuriyetçi olarak belirler. Ayrıca, Pan-Arabizm ideolojisine uygun olarak, ülkeyi Arap dünyasının bir bölgesi ve halkını Arap ulusunun ayrılmaz bir parçası olarak tanımlamaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Suriye başbakanları listesi</span> Vikimedya liste maddesi

Bu madde, 1920'den bu yana Suriye başbakanlarını listeler.

<span class="mw-page-title-main">2020 Suriye parlamento seçimleri</span>

Suriye Halk Meclisi üyelerini seçmek için 13 Nisan 2020'de Suriye'de parlamento seçimlerinin yapılması planlanıyordu. Ancak koronavirüs pandemisi nedeniyle 14 Mart'tan 20 Mayıs'a ertelendi. 7 Mayıs'ta seçimlerin 19 Temmuz'a ertelenmesine karar verildi. Suriye'de parlamento seçimleri, sonuncusu 2016'da olmak üzere dört yılda bir yapılır.

<span class="mw-page-title-main">Suriye'de seçimler</span>

Bu madde Suriye'deki seçimler ve seçim sonuçları hakkında bilgi verir.

<span class="mw-page-title-main">Suriye Halk Meclisi başkanı</span> Vikimedya liste maddesi

Suriye Halk Meclisi başkanı Suriye'nin yasama organı olan Halk Meclisini temsil eder, belgeleri imzalar ve onun adına konuşur. Başkan, tarihi boyunca meclisi temsil etmekle sorumlu olmuştur. 2017 yılı itibari ile 30 farklı kişi başkan olarak hizmet vermiştir.

<span class="mw-page-title-main">Hammuda Sabbah</span> Suriyeli siyasetçi

Hammuda Yusuf Sabbah Eylül 2017'den beri Suriye Halk Meclisi Başkanı olan Suriyeli politikacı. Kendisi, bu görevi üstlenen ilk Süryani Ortodoks Hristiyandır ve genel olarak Faris el-Huri'den bu yana bu görevi üstlenen ikinci Hristiyandır. 252 oyun 193'ü ile meclis başkanı seçilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Suriye'nin modern tarihi</span> 1918 sonrası Suriye tarihi

Suriye'nin modern tarihi, Birinci Dünya Savaşı sırasında Osmanlıların Suriye üzerindeki kontrolünün Fransız kuvvetleri tarafından sona erdirilmesi İşgal Edilmiş Düşman Toprakları Yönetimi'nin kurulmasıyla başlar. Kısa ömürlü Suriye Arap Krallığı 1920'de ortaya çıktı, ancak kısa bir süre sonra Fransız Mandası halini aldı. Manda, kısa ömürlü özerk Halep Devleti, Şam Devleti, Nusayri Devleti ve Cebel el-Dürzi Devleti'ni kurdu. Özerklikler 1930'da Mandatör Suriye Cumhuriyeti'ne dönüştürüldü. Suriye Cumhuriyeti, Nisan 1946'da bağımsızlığını kazandı. Cumhuriyet, Arap-İsrail Savaşı'na katıldı ve 1950'ler ve 1960'lar boyunca siyasi istikrarsızlık durumunda kaldı.

<span class="mw-page-title-main">Baas Partisinin tarihi</span>

Bu makale, Arap Sosyalist Baas Partisinin 1947'de kuruluşundan 1960'larda dağılmasına kadar olan tarihini detaylandırmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Suriye'de siyaset</span> Suriyenin siyasi sistemi

Suriye Arap Cumhuriyeti'nde siyaset, çok partili temsili olan yarı başkanlık cumhuriyeti çerçevesinde gerçekleşir. Devlet Başkanı Beşşar Esad ve onun Arap Sosyalist Baas Partisi, 1970 darbesinden bu yana ülke siyasetinde baskın güçler olarak kaldılar.

<span class="mw-page-title-main">Arap Sosyalist Baas Partisi - Suriye Bölgesinin tarihi</span>

Bu madde, Baas Partisinin Suriye Bölgesel Şubesinin tarihini detaylandırmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">2024 Suriye parlamento seçimleri</span> Suriyede 2024 parlamento seçimleri

Suriye'de 15 Temmuz 2024 tarihinde parlamento seçimleri yapıldı. Bu tarih, Devlet Başkanı Beşşar Esad tarafından 11 Mayıs 2024 tarihinde yayınlanan bir kararname ile belirlenmiştir. 250 üye Halk Meclisinde dört yıllık bir dönem için görev yapmak üzere seçildi. Suriye'de parlamento seçimleri her dört yılda bir yapılmakta olup sonuncusu 2020 yılında gerçekleştirilmiştir.